AASIA - VIETNAM

10 syytä rakastua Vietnamiin

Vietnam on ehdottomasti mun suurin suosikki Kaakkois-Aasiassa. Voisin sanoa, että maa on tullut suhteellisen tutuksi mulle, sillä olen reissaillut ympäri Vietnamia sekä asunutkin hetken Huessa viime vuonna. On ollut jotenkin aistittavissa, että Vietnamin suosio nousee ja nousee koko ajan matkakohteena ja en ihmettele yhtään – onhan Vietnam uskomattoman mielenkiintoinen ja monipuolinen!

Ajattelin jakaa teille mun kokemuksia jälleen kerran Vietnamista ja kertoa kymmenen syytä, jonka takia Vietnamiin kannattaa matkustaa. Varo vaan, saatat rakastua maahan!

 

1. Pohjois-Vietnamin upeassa luonnossa trekkailu

Oikeasti, jos et nyt ole suurin piirtein toinen jalka haudassa niin ok, mutta muussa tapauksessa suuntaa Pohjois-Vietnamiin trekkausretkelle! Kerta kaikkiaan elämäni hienoimpia kokemuksia oli tuo trekkailu läpi vuorien, riisipeltojen ja pikkukylien. Lisäksi päästiin nauttimaan aidosta vietnamilaisesta kulttuurista homestay-majoituksissa, jossa nukuttiin paikallisten kotona. Kannattaa varautua henkisesti siihen, että riisiviinaa kuluu litrakaupalla isännän kanssa!

Me bookattiin tää reissu Ethnic Travelssilta Hanoista pienillä muokkauksilla, josta mentiin yöjunalla + minibussilla Sapaan. Täältä aloitettiin paikallisen naisoppaan kanssa kolmen päivän kävely, joka oli paikka paikoin raskastakin – silti kuitenkin jokainen normaalikuntoinen varmasti selviää tästä. Kannattaa ehdottomasti santsata kunnon kenkiin eikä lähteä millään sileäpohjaisilla halpis lenkkareilla/tennareilla liikenteeseen.

 

 

 

 

 

Tarkemmin Pohjois-Vietnamin trekkailustamme voit lukea täältä.

 

2. Hanoihin street foodin perässä

Hanoi ihastutti mua kovasti ja on yksi mun suosikki pääkaupungeista Bangkokin kanssa. Tykkäsin siitä, miten paljon street foodia siellä on tarjolla joka puolella ja tunnelma ylipäätän oli todella miellyttävä Hanoissa.

 

Hanoin pikkukujat täyttyy illasta katuruokailijoista

 

Tämän linkin kautta löytyy 30 hyvää paikkaa syödä katuruokaa Hanoissa. Oi mikä ikävä tuli pho-keittoa ja hotpotteja!

 

3. Moottoripyörä on moottoripyörä – skootteri on lälläripyörä

Jos uskallusta ja jaksamista on, niin kannattaa ehdottomasti vuokrata/ostaa moottoripyörä Vietnamissa ja ajaa halki Vietnamin! Tätä et tule katumaan, sillä Vietnamin maisemat ovat todella upeat ja maisemat ovat hyvin erilaisia pohjoisessa, etelässä ja keskellä Vietnamia.

Kannattaa myös ajatella yhtenä vaihtoehtona sitä, että vuokraa moottoripyörän osaksi aikaa reissua. Vietnamissa pystyy vuokraamaan moottoripyörän esimerkiksi Hanoista ja palauttaa se vaikka Keski-Vietnamiin Hoi Aniin.

 

 

 

Meillä oli moottoripyörä alla neljä päivää, jolloin ajettiin Huesta Da Nangiin ja takaisin. Pääsyynä moottoripyörän vuokraamiseen oli Hải Vân Pass vuoristoreitti, joka haluttiin ajaa itse moottoripyörällä.

Tie tunnettiin Vietnamin sodan aikaan nimellä ‘Street Without Joyna”. Vuoren ylitys on noin 20 kilometrin pituinen ja tiet oli tosi hyvässä kunnossa. Vuoteen 2005 asti Hải Vân Pass oli ainoa tapa päästä vuoren toiselle puolen, mutta sitten ison moottoritien ansiosta rakennettiin vuori tunnelin läpi, jonka jälkeen Hải Vân Passia on kutsuttu ‘Street Without Traffic’.

 

Rinkka matkaan ja menoksi!

 

Kyllähän näitä maisemia katseli moottoripyörän selästä – vai mitä?

 

Vuori sijaitsee aivan Etelä-Kiinan meren tuntumassa, joten maisemat oli todella kauniit vuoren huipulla. Menomatkalla oli niin sumuista, ettemme nähneet metriä kauemmaksi, mutta paluumatka päästiin ihastelemaan upeita maisemia jälleen kerran Vietnamissa.

Lisää moottoripyöräilystä ja Hải Vân Passista voit lukea täältä.

 

4. Hue on viimeisten kuninkaiden koti

Mitä historiaan Vietnamissa tulee, siitä pääsee nauttimaan parhaiten Keski-Vietnamissa Huessa. Tiesittekö, että Hue on Vietnamin entinen pääkaupunki?

Huessa olen viettänyt ison osan ajastani Vietnamissa ja tämä kompakti kaupunki hurmasi mut. Ihmiset ovat todella ystävällisiä, tekemistä ja näkemistä riittää sopivasti sekä ruokatarjonta on yllätys yllätys, täälläkin erittäin hyvä. Vietnam yleisestikin on ihan täydellinen ruokamatkailukohde, sillä vietnamilainen keittiö on ihan tuore, kevyt ja herkullinen.

Kannattaa tutustua I love Hue nimiseen matkaopas yritykseen, heillä on ihan mahtavia opaskierroksia!

I love Hue!

 

 

hue ranta

 

Huesta saa myös pienellä vaivalla rantaloman, sillä about puolen tunnin ajomatkan päästä löytyy oikein passeli Thua An Beach. Ei mikään maailman kaunein ranta, mutta oikein kelvollinen silti.

Musta tuntuu, että mun on joku päivä matkustettava vielä uudestaan Hueen. Miksi? Siksi, koska olen syönyt siellä maailman parhaimman vege hotpotin Lien Hoassa, joka vie kielen mennessään.

Huen kohdeoppaaseen voit tutustua täältä.

 

5. Mui Nen hiekkadyynit

Mui Nen rantakaupunki itsessään oli vähän pettymys meille, sillä se toi mieleen vain venäläisten lomaparatiisin meille mieleen: ruokalistat, kyltit ja vastaavat olivat venäjäksi joka puolella. Vähän sama juttu on Nha Trangin kanssa. Jotain erittäin positiivista Mui Nesta kuitenkin löytyy, sillä hiekkadyynit ovat kerrassaan upeat täällä! Jos vain Mui Ne osuu matkan varrelle, kannattaa ehdottomasti ainakin päivä viettää täällä.

Rannat tuttuun tapaan oli ihan ok, mutta eivät mitenkään maailman parhaat. Tämä on vähän niinkuin se juttu melkeinpä koko Vietnamissa valitettavasti, sillä rannat ovat todella tuulisia.

 

 

6. Halong Bay on yksi maailman luonnonihmeistä – eikä suotta

Jos pitäisi nimetä yksi The Nähtävyys Vietnamissa, pitäisi sanoa varmaankin Halong Bay. Se on tosi suosittu turistien keskuudessa, mutta siltä se ei tuntunut oman veneen rauhasta. Me vuokrattiin kolmikerroksinen laiva/vene/mikä lie meidän porukalle, jossa meillä oli omat hytit, suihkut ja vessat. Miehistö kokkeineen ja oppaineen piti meistä huolen kolmen päivän ajan. Olo oli välillä kuin miljonäärillä vaikka loppupeleissä ei se kovin kallista ollut.

 

 

Auringonottokansi

 

Kannattaa ehdottomasti yöpyä ainakin yksi yö Halong Baylla laivassa, sillä Halong Bay on sen nauttimisen arvoinen. Me bookattiin tämäkin reissu samalta Ethnic Travelsilta, josta oli jo aikaisemmin puhe.

Meidän Halong Bayn tunnelmiin pääset täältä.

 

7. Vietnamilainen keittiö vie kielen mennessään

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi mun rakkaus vietnamilaista keittiötä kohtaan, niin toistan sen vielä kerran: vietnamilainen keittiö vie kielen mennessään!

Vietnamilaisen keittiön tyypillisiä aineksia ovat riisi, kalakastike, soijakastike, katkaraputahna sekä monenlaiset tuoreet vihannekset, yrtit ja mausteet. Ruoka-annoksissa on tyypillistä korostaa raaka-aineiden tuoreutta: vihannekset ja lihat on usein kevyesti paistettu pannulla ja vihannekset tarjoillaan usein raakoinakin. Vietnamilaisessa keittiössä käytetään suhteellisen vähän rasvoja ja öljyjä.

 

Tätä hotpottia tulee ikävä, niin halpaa ja hyvää!

 

 

 

 

Kaiken lisäksi ravintoloissa syöminen Vietnamissa on rikollisen halpaa ja helposti syöt useamman annoksen ja olusen alle viidellä eurolla. Kannattaa myös tutustua vietnamilaiseen kahviin, joka on myös oma juttunsa.

 

8. Mekong Delta on yksi maailman suurimmista jokisuistoalueista

Yli 4000 kilometriä pitkä Mekong-joki virtaa seitsemässä maassa Aasiassa – Tiibetissä, Kiinassa, Myanmarissa, Thaimaassa, Laosissa, Kambodzassa ja Vietnamissa. Vietnam on maailman suurin riisin viljelijä ja yli puolet maan riiseistä tuotetaan juuri Mekong Deltan alueella.

Mekong Deltan suurimmassa kaupungissa Can Thossa järjestetään myös floating marketit, jotka ovat suosittuja meidän turistien kuin paikallistenkin keskuudessa.

 

 

9. Hoi An on Vietnamin kaunein kaupunki

Täällä Vietnam panee parastaan, sillä Hoi An on mun mielestä Vietnamin kaunein kaupunki heittämällä! Vanhakaupunki on todella upea ja sieltä löytyy loistavat ostosmahdollisuudet.

Keski-Vietnamissa sijaitseva reilu 100 000 asukkaan kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin sen vanhan kaupunkinsa takia. Vanha kaupunki on täynnä mitä kauniimpia vanhoja kivi,- ja puutaloja, jotka yksinkertaisesti hurmaa kulkijan. Moni näistä taloista on muutettu joko ravintoloiksi, kahviloiksi, kaupoiksi tai jonkin sortin museoksi.

Täällä pääsee myös nauttimaan rantalomasta, sillä pienen pyörämatkan jälkeen pääsee löhöilemään mukavalle rannalle.

 

 

 

Lisää Hoi Anin kokemuksia voit lukea täältä.

 

10. Ho Chi Minh City eli Saigon on mukava sekoitus

HCMC on kiinnostava sekoitus uutta ja vanhaa – Saigon on Vietnamin bisneskeskus, mutta se on silti säilyttänyt vanhat juurensa. Täällä niin sanotusti perinteet kohtaavat modernin nykyajan.

Saigonissa pääset tutustumaan paljon kulttuuriin, sotahistoriaan ja cityelämään.

 

Saigonissa törmättiin hautajaisiin

 

+ Lisäksi tekisi mieli lisätä tähän kymmenen kärkeen kaksi bonusta, jotka ovat Dalatin vuoristokaupunki ja Phu Quocin saari. En voi itse kertoa näistä tarkempia kokemuksia, sillä nämä kaksi Vietnamin helmeä on mulle edelleen tuntemattomia. Pitää siis seuraavalla kerralla ottaa nämä paikat haltuun!

Mikä olisi sun suosikki mun kymmenestä syystä rakastua Vietnamiin? Vai onko se jotain ihan muuta?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

16 Comments on “10 syytä rakastua Vietnamiin

 1. Ostettiin juuri tällä viikolla miehen kanssa lennot Vietnamin häämatkaamme varten, ja tämä kirjoitus sai kyllä matkakuumeen kohoamaan entisestään! Täytyy koittaa sinnitellä lokakuun alkuun saakka. 🙂

  Olen kerran aiemmin käynyt Vietnamissa: Saigonissa, Mekong Deltalla ja Phu Quocilla, jotka kaikki olivat mieleenpainuvia kohteita. Sinun listauksestasi kuitenkin ykkössyykseni rakastua Vietnamiin nousee ruoka! Vesi nousee kielelle jo vietnamilaista ruokaa ajatellessakin…

  Lokakuussa meillä on suuntana Hanoi, Halong Bay, Mai Chau ja/tai Ninh Binh. Pitää katsoa mitä saadaan mahtumaan parin viikon reissuun. Onko sinulla kokemusta Mai Chausta tai Ninh Binhistä? Kaikki vinkit otetaan innolla vastaan! 🙂

 2. Kiitos, hyvä juttu ja paljon tietoa, Phu Quocilla olen ollut kaksi kertaa…upea saari ja hyvä ruoka, aion mennä sinne vielä uudestaan, mutta nyt ensin pohjois-Vietnamiin.

 3. Onko sulla kokemusta junalla kulkemisesta Vietnamissa? Olisi tarkoitus lähteä kiertämään Vietnamia pariksi viikoksi ja pohdinnassa on että mikä olisi sopivin keino siirtyä kohteesta toiseen. Ajatuksena oli lähteä HCMC:stä ja kulkea ainakin Hoi Anin kautta kohti Hanoita.

  1. Moikka Anni! On ja ei. Niin moni tuttava ja paikallinen vietnamilainen kertoi junien olevan tosi hitaita ja että bussit on paljon paremmat. Meidän kaveri meni Huesta junalla Da Nangiin ja kertoi pelkkää negatiivista. Me ollaan aina matkailtu busseilla Vietnamissa, pidempiäkin matkoja. Kannattaa ehdottomasti varata sleeping bus jos sellaisia on tarjolla, sillä ne on tosi mukavia pötkötellä eikä oo hinnalla pilattu. Ollaan myös lennetty sisäisiä lentoja esimerkiks Vietjet Airilla, joka on myös suht halpaa – noin 20-30€ per suunta. Mä menisin ton sun reitin busseilla, verkosto on tosi hyvä Vietnamissa.

   1. Kiitos vinkeistä, mietinkin tota juna vs bussit hommaa, koska olen kanssa kuullut vähän huonoa junien hitaudesta. Täytyy käydä katsomassa toi Vietjet, mietinkin että jonkun pidemmän matkan voisi lentääkin jos halvalla saa 🙂
    Ei taida meikäläisellä riittää pokka moottoripyöräilyyn, mutta pistetään muistiin tuo reitti, vuoristomaisemat on mulle aivan ehdottomia!

    Sulla onkin näköjään paljon juttuja Vietnamista täällä, täytyy käydä lueskelemassa paremmalla ajalla! 🙂

    1. Toivottavasti on hyötyä vinkeistä! 🙂 Ja toki sen vuoristoreitin pääsee myös autolla, mutta julkiset menee vuoren läpi tunnelista. Joo, blogista löytyy paljon artikkeleita Vietnamiin liittyen. Tässä ehkä koottuna ne parhaimmat. Jos tulee jotain, niin autan ja kerron vinkkejä lisää mielellään!

 4. Siisti blogi, paljon oon saanu inspiraatiota tulevaa matkaa varten joten kiitos sulle! Reittinä Bangkok – Hanoi – Sapan vaellukset – Halong Bay – Hanoi – Hue – Hoi An – Bangkok. Otitko jotain tärkeitä rokotuksia ennen matkaa ja mites hyttyset, onko niitä paljon? Kiitos jo etukäteen!

  1. Hei mahtia Jesse, kiitos paljon! Oi sulla on ihana reissu tulossa, omat suosikkini Vietnamista. Jos satut miettimään mitä kautta otat Sapan trekkailut, niin suosittelen lämpimästi Hanoin Ethnic Travelsia. Aivan loistava matkatoimisto – useita kertoja oon suositellut heitä ja ihan tässä lähipäivinä yhdet tutut kävi heidän trekkausretkellään suosituksieni perusteella, oli heilläkin todella onnistunut trekkausretki.

   Hyttysiä ei mitenkään häiritsevän paljoa onneksi Vietnamissa oo ollut, etenkään noissa paikoissa johon oot menossa. Iltaisin toki kannattaa suojata itseään varmuuden vuoksi vähän pidemmillä vaatteilla. Koska oot tällaisissa isommissa kaupungeissa / keskityttymissä, niin periaatteessa hepatiitti AB:lla pärjää jo pitkälle. Mulla on ollut se vain Vietnamissa. Lisäks Vietnamin on pitkälti ei-malaria aluetta, paitsi sisämaa Laosin lähettyvillä kuuluu vähän Malaria-alueeseen niin niistäkään ei sinällään tarvitse huolehtia. En toki oo mikään lääkäri neuvomaan, mutta tolle sun reitille lähtisin henkilökohtaisesti ihan perusrokotteilla. 🙂

   1. Onhan ne tietysti sun suosikit ku tuli vähän niinku suunniteltua koko matka tähän blogiin törmättyä haha! Sapan haikkaukset ja Halong Bayn retket on varattu juurikin Ethnic Travelsin kautta, just tänään laskukin maksettu XD. Innolla ootellaan, varmasti tulee hauskaa 😛

    1. Vitsit miten siistiä kuulla Jesse, että ootte saanu vinkkejä teidän Vietnamin matkaanne varten! Tuo Sapan trekkailu on jotain ihan käsittämätöntä, nauttikaa! Olis superia, jos kerrot jotain teidän kokemuksista kanssa vaikka tänne – kuulen niitä enemmän kuin mielellään. 🙂

 5. Ihanan kattava opas Vietnamista! Olen menossa toukokuussa kahdeksi viikoksi ekaa kertaa Euroopan ulkopuolelle, juurikin Vietnamiin. Me ollaan etelässä joten matkaan sisältyy Ho Chi Minh, Mekong Delta jne.. Ei ole vielä suunnitelmia joten we will see. Päädyttii ottamaan vain etelä- ja keskiosa haltuu kun voimme mennä vain kahdeksi viikoksi. Sun vinkkien perusteella pohjoinen sitten ensi kerralla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *