AASIA - SRI LANKA

Sri Lankan Ella – älä jätä näitä väliin

Keskellä Sri Lankan saarta reilun tuhannen metrin korkeudesta löydät yhden maan helmistä – Ellan. Kyseisen kylä hurmasi minut aivan täysin ja yllättäen siitä tulikin suosikkini koko Sri Lankasta. Miettikää, minusta joka on vannoutunut biitsifani. Niin uskomattoman vaikutuksen Ella teki minuun pienuudellaan, vehreydellään, tunnelmallaan ja upeilla maisemillaan.

Ella on osa Sri Lankan hill countrya, johon kuuluu muitakin suosittuja matkakohteita kuten esimerkiksi Horton Plains, Adam’s Peak Nuwara Eliya, Uduwalawen kansallispuisto ja Kandy. Jos mun pitäisi yhtä aluetta suositella Sri Lankasta omien kokemuksien perusteella, niin se olisi ehdottomasti kyllä Ella sekä hill country ylipäätään.

Usealle turistille syy tulla Ellaan on muutamat sen upeat luontonähtävyydet, joita ovat esimerkiksi Little Adam’s Peak ja Ella Rock. Luonto onkin heittämällä Ellan valttikortti, sillä se oli käsittämättömän kaunis. Ellan ympärillä on paljon myös teeplantaaseja ja niillä vierailu on suosittua puuhaa matkailijoille.

 

 

 

 

Ella itsessään on hyvin pieni, siellä on käytännössä yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki tarvittava matkailijan näkökulmasta. Myös moni majoituspaikka löytyy sieltä, mutta suosittelen ottamaan junaradan toiselta puolelta majoituksen, jossa pääset paremmin nauttimaan upeista maisemista.

Voin lämpimästi suositella meidän homestayta Heavens Seveniä, joka oli aivan ihana. Meillä oli oma pikku mökki meidän perheen talon vierestä ja omistajat oli todella mukavia. Viihdyttiin täällä niin hyvin, että pikkaisen joutui harmittelemaan, kun oltiin bookattu vain kolme yötä Ellasta ja matkaa oli jatkettava. Vinkki: tänne löydät parhaiten junarataa pitkin, älä lähde nousemaan ylös tietä pitkin niin kuin me tehtiin ensimmäisen kerran.

 

Auringonnousu meidän homestaysta

 

 

Ellaan kannattaa tulla junalla

Hyvin monelle tulee myös mieleen Sri Lankasta upeat junakuvat – eikö totta? Junalla matkustamisen suosio on räjähtänyt hill countryn alueella ja etenkin Kandy-Ella on erittäin suosittu väli matkustaa junalla. Täältä tulee juuri ne upeimmat maisemat, joihin oot jo ehkä törmännyt. En voi liikaa painottaa tätä: matkusta hill countryssa ainakin kerran junalla.

Ellan läpi menee junarata ja on hyvin normaalia, että pitkin junarataa kuljetaan paikasta a paikkaan b – niin turistit kuin paikalliset. Hyvin moni majoituspaikka sijaitsee junaradan toisella puolen kylän keskustasta ja suosittelen ennemmin ottamaan majoituksen siltä puolen, sillä maisemat ovat sitä upeammat mitä korkeammalla olet – me nähtiin hyvin esimerkiksi Ella Rock ja vesiputoukset. Toki pieni kävelymatka keskustaan on, mutta se on sen viidentoista minuutin arvoinen.

 

 

 

 

 

Ellasta löytyy myös junaradan varrelta Nine Arch Bridge, joka on tunnetuimpia siltoja Sri Lankassa. Me tultiin keskustasta skootterilla ja käveltiin loppumatka, sillä aivan sillan juureen ei pääse kunnolla.

Pakkaa mukaan vettä, sillä kannattaa odottaa junan ohi puksuttaminen ja varjopaikkoja ei liiaksi ole. Niitä menee Ellan läpi ihan mukavasti, ei tarvitse odottaa kauhean pitkään päiväsaikaan. Sillan vierestä löytyy myös pieni kahvila / kioski, jos sattuu että eväät unohtui ja helle yllättää.

 

 

 

Vieraile Ellassa teetehtaalla

Hill countryssa viljellään paljon teetä ja täältä tulee myös varmaan maailman kuuluisin tee – Lipton’s. Teetä viljellään lähes joka puolella ja kannattaa käydä vierailemassa jollakin teetehtaalla. Hill countryssa on useampi vaihtoehto ja me päädyttiin  Halppewatte Tea factorylle, koska se sijaitsi vain kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Me osallistuttiin opastetulle kierrokselle, joka maksoi muutaman euron ja kesti noin puoli tuntia. Kannattaa ehdottomasti osallistua tähän, se oli super mielenkiintoinen. Opin paljon teestä, valmistuksesta ja siitä mitkä tekijät vaikuttaa teen laatuun.

Tehtaalla ei saanut ottaa valokuvia, joten tämän enempää kuvia mulla ei ole teille tarjota kuin miltä tehtaan ikkunasta näytti. Kirjoitan myöhemmin laajemman oman postauksen tästä teetehtaalla vierailusta ja kaikesta siitä, mitä tuli opittua vierailun aikana.

 

 

 

Patikointi Ella Rockille

Vaikka meidän reissusta on jo vähän aikaa, alkaa jalat vähän tutista pelkästä ajatuksesta. Me lähdettiin aikaisin aamulla patikoimaan meidän homestaylta kohti Ella Rockia. Kannattaa lähteä hyvissä ajoin, sillä usein puolen päivän jälkeen Ella Rockin maisemista ei pääse enää niin hyvin nauttimaan pilvisyyden ja sumun takia. Lisäksi aurinko alkaa olla aika paahtava – nimimerkillä poltin aika mahtavasti korvani tällä reissulla. Luin jostain, että iltapäivän sateet tuo iilimadot (YÖK) esiin Ella Rockin poluilla.

Ella Rockille jotkut suosittelee ottamaan oman oppaan ettei sinne eksy, mutta meillä ei kyllä tehnyt vaikeaa löytää paikalle. Meidän homestayn omistaja antoi meille tosi hyvät ohjeet ja kannattaa kysyä niitä omasta majapaikasta. Junarataa pitkin pitää kävellä jonkun matkaa ja sitten kääntyä pienemmille kinttupoluille. Aluksi matka on oikein miellyttävää kevyttä ylösnousua, mutta viimeinen puoli tuntia oli kyllä aivan tuskaa.

 

 

 

 

 

Nousu oli välillä aika jyrkkää ja siihen päälle vielä kunnon auringonpaiste. Ihan en laittaisi kaikista huonokuntoisempia kapuamaan tuonne, sillä nousu on oikeasti aika jyrkkä. Maisemat kuitenkin palkitaan ylhäällä noin kahden tunnin kiipeämisen jälkeen 1320 metrissä, lupaan sen.

Kannattaa pakata vettä reilusti mukaan sekä jotain evästä. Voin sanoa, että mango ja inkiväärikeksit ei oo koskaan maistuneet niin hyviltä kuin tuolla Ella Rockin huipulla! Matkan varrella tulee yksi pieni koju, josta saa virvokkeita ja kookosvettä. Muutoin pitää pärjätä omillaan.

Me tultiin takaisin pienen mutkan kautta, sillä haluttiin kiertää viereisen teeplantaasin läpi. Tämä oli ihan mahtava idea, sillä törmättiin myös jokeen, jonka ympärillä oli todella upeat maisemat. Kaiken kaikkiaan Ella Rockille ja takaisin vei noin viisi tuntia kaikkine taukoineen.

 

 

 

 

 

 

Little Adam’s Peakille kannattaa lähteä myös maisemien perässä

Hyvin moni kävelee Little Adam’s Peakille, mutta meillä oli jalat aika hapoilla eilisestä Ella Rockista sekä oltiin muutenkin vuokrattu skootteri päiväksi. Näin jälkikäteen viisaana voin todeta, että ensiksi kannattaa käydä täällä ja sitten patikoida vasta Ella Rockille. Skootterilla pääsee suhteellisen lähelle, josta on vain noin viidentoista minuutin tiukka kiipeäminen rappusia pitkin. Oli muuten aika luksusta nuo rappuset, joista ei voinut edes haaveilla Ella Rockilla – pikkaisen helpompaa mennä rappusia pitkin.

Me tultiin Little Adam’s Peakille aika myöhään, sillä oltiin seikkailtu skootterilla samana päivänä jo teetehtaalla ja Nine Arch Bridgellä, joten maisemat alkoi vähän olla jo sumun peitossa. Meidän kaverit kävi Sri Lankassa joulukuussa ja he olivat tulleet tänne katsomaan auringonnousun. Oli muuten aika upea eli jos vain mahdollista, niin suosittelen kyllä tulemaan tänne katsomaan uutta päivää.

 

 

Matey Hut – olisin voinut syödä täällä vaikka koko loman

Voi että, jos johonkin paikkaan matkoiltani haluaisin syömään uudestaan, niin se olisi Matey Hut. Ai että. Paikka on todella vaatimattoman näköinen, joka on pienen mutkan takana Ellan pääkadusta junaradan kupeessa. Paikka näyttää todella vaatimattomalta, eikä kiinnitetty siihen mitään huomiota ensimmäisen kerran kun käveltiin ohi. Sitten luin suosituksia paikasta ja olin myyty.

Me ei oikeastaan koskaan käydä samassa paikassa syömässä useampaan otteeseen reissun päällä, paitsi Matey Hut teki poikkeuksen. Meidän yksinkertaisesti oli päästävä tänne toisen kerran. Matey Hut järjestää myös suosittuja kokkauskursseja ja jos meillä olisi ollut enemmän aikaa Ellassa, niin olisimme varmasti osallistuneet siihen.

Srilankalainen keittiö muutenkin oli ihan super herkullinen, siihen voit tutustua lisää täältä.

 

 

Neljä erilaista vegecurrya

 

Niin kuin näette, Ella on aika ihana kylä. Lähtisitkö?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

8 Comments on “Sri Lankan Ella – älä jätä näitä väliin

  1. No lähtisin vaikka uudestaankin! Tykkäsin myös tästä Sri Lankan hill countrysta, ihana viileä ilmakin rannikon jälkeen. Me kyllä pyyhällettiin Ellan ohi yhden yön pysähdyksellä ja vierailtiin siellä muissa kohteissa. Täytyy viettää täällä kauemmin ensi kerralla. Ja tuo siltakin jäi näkemättä, hemmetti kun se ei ollut somekuuluisa vielä silloin kun käytiin enkä ollut siitä kuullut 😀

    1. Meidän lomalla parhaimmat helteet oli Ellassa, kun rannikolla oli niin kehnot säät. :’DD Mie oon harmitellut montaa kohdetta jälkikäteen jossa on tullut käytyä, kun nyt niistä löytyy somesta tuttuja paikkoja. Erityisesti Balille on putkahdellut sellaisia sitten viime kerran!

  2. Kivan näköisiä seutuja ja vehreää, täytyy pistää tämäkin oikein kunnolla listalle sitä odottamaan, että matka suuntaa Sri Lankaan. Siltakuvat tosiaan pyörivät tiiviisti instassa, mutta muutenkin näyttää kauniille! Vegecurryt olisi myös kiva päästä maistamaan.

  3. Minä en oikein lämmennyt Sri Lankalle, vaikka toki hyviäkin kokemuksia oli. Sitten kun olen lukenut maasta muualta, olen tajunnut, että ehkä olin vain väärissä paikoissa. Esimerkiksi Ellla on jäänyt näkemättä. Yritettiin luultavasti myös nähdä liian paljon liian lyhyessä ajassa, ja pintaraapaisu sitten jätti kylmäksi. Mutta jo vain näyttää Ella siltä, että tahtoisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *