AASIA - MYANMAR

Baganin parhaat temppelit auringonnousuihin ja -laskuihin

Monta hyvää vinkkiä ja matkakertomusta on kertomatta teille – tällä kertaa päätin jakaa parhaimmat spotit ihastella upeita auringonlaskuja ja -nousuja Baganissa, Myanmarissa. Auringonnousut varsinkin jäi mun mieleen ikimuistoisesti, oli se sen verran upea kokemus aamun pikkutunneilla katsella, kun uusi päivä herää kukoistukseen.

Bagan oli aikoinaan yksi maailman mahtavimmista kuningaskunnista. Temppelien rakentaminen alkoi 1000-luvun alussa ja temppeleitä, monumentteja ja stupia nousi kaiken kaikkiaan noin 10 000 alueelle. Rakentamistyyli oli niin kestävää, jotta siitä on säilynyt 2000-4000 temppeliä / rauniota meidän sukupolvelle.

Temppeleiden historia on suhteellisen ikävä vaikka kauniita ne ovatkin: sukupolvet toisen jälkeen Baganin kuninkaallisista surmasivat sukulaisiaan vallanhimossaan, ja syntejään sovitellakseen he rakennuttivat yhä uusia temppeleitä. Alunperin temppelit rakennettiin Buddhan kunniaksi.

Me majoituttiin Baganin viereisessä kaupungissa / kylässä nimeltä Nyaung U, joka käytännössä on Bagania. Suurin osa turisteista majoittuu täällä, elleivät he halua nauttia Old Baganin tai New Baganin hieman hinnakkaammista majoitusvaihtoehdoista. Nyaung U:ssa on myös mielestäni reippaasti eniten palveluita ravintoloiden, kahviloiden, baarien ja aktiviteettien suhteen – niitäkin on loppupeleissä suhteellisen niukasti.

Baganin temppelialue on aikas laaja, joten kulkupeli on erittäinkin tarpeellinen. Vaihtoehtoja on monia: e-biket, polkupyörät, hevosvaunut, taksit ja jotkut siellä kyllä meni ihan kävellenkin. Me otettiin ensimmäisenä päivänä polkupyörät sporttailuhengessä ja kaduttiin sitä aika pian – oli nimittäin sen verran kuuma polkea pyörällä kolmenkymmenen asteen helteessä suhteellisen peittävissä vaatteissa, koska oltiinhan temppelialueella. Toisena päivänä oltiin sitten fiksuja, ja vuokrattiin e-bike eli tollainen  äänetön sähköskootteri, jonka päivävuokra oli vain viisi euroa. Huomattavasti miellyttävämpää oli kulkea 30-40 kilometriä skootterilla kuin pyörällä.

 

bagan1

 

bagan2

 

Pyörittiin pari päivää ympäri Bagania ja olihan se kyllä upea paikka. Oon käynyt myös Angkor Wateilla ja pakko sanoa teille, jotka olette siellä käyneet ja suunnittelette Bagania: ei tule toista Angkor Watia enää. No eipä se silti mitään haitannut, viehättävä paikkahan Bagan silti on ja voi juku ne auringonnousut ja -laskut! Upeita! Erityisesti aamut jäi mun mieleen, koska oli niin ihana nähdä kun taivas räjähtää loistoon.

Ensimmäisenä iltana kun mentiin katsomaan auringonlaskua harmistuttiin kovasti, kun ei nähty kuumailmapalloja taivaalla ja ajateltiin niiden olevan vain legendaa. Mutta eipä hätiä mitiä, ne onkin auringonnousun juttu ja kun tarkemmin mietittiin, niin loogisempaahan se on. Bagan on tunnettu kuumailmapalloistaan: taivaalla leijuu useita kuumailmapalloja, mieleeni tuli minikokoinen Kappadokia.

Katseltiin myös kuumailmapallojen hintoja – 350 dollaria per naama, jostain syystä jäi meidän reppureissausbudjetilla välistä tämä tilaisuus. Mielenkiinnosta laskeskeltiin aamulla, että paljon rahaa leijui taivaalla sillä voisi kuvitella, että yhdessä kuumailmapallossa on vähintään kaksi tyyppiä – todennäköisesti enemmänkin. Kuumailmapalloja oli se noin kaksikymmentä taivaalla eli ainakin neljäkymmentä turistia, se tekee 14 000 dollaria. Arvatkaa alkoiko meitä Jussin kanssa houkuttamaan kuumailmapallobisnes Baganissa? :’D

No mutta nyt siihen tämän postauksen otsikkoon eli mistä löytyy parhaimmat temppelit Baganissa bongata auringonnousut ja -laskut? Käytiin useammassa temppelissä päivien aikana ja tässä on meidän ehdotukset:

LOW KA OUSHANG PAGODA

Heittämällä mun mielestä paras paikka katsoa auringonnousua! Suhteellisen pieni pagoda, mistä pääsee pieniä rappusia pitkin kiipeämään ylös. Aurinko nousee noin kuuden maissa, mutta kannattaa lähteä matkaan suhteellisen aikaisin. Sillä ennen kuin varsinaisesti aurinko on täydessä komeudessaan noussut, on ihana seurata miten taivas heräilee pikku hiljaa uuteen aamuun.

Lisäksi tällä pagodalla tykkäsin siitä, että meitä ei ollut kauhean montaa siellä – noin kaksikymmentä ihmistä korkeintaan. Paikalla oli myös hääkuvauksetkin menossa! Tätä pagodaa ei niinkään mainosteta missään spottina katsella auringonnousua ja juuri sen takia täällä ei ollut ihmisiä paljon. Juuri tämä teki mun mielestä erittäin hyvän tästä paikasta: rauhallinen tunnelma, jossa kaikki ihasteli taivasta omassa hiljaisuudessaan.

Pagodalla oli joku tyyppi niin sanotusti vartioimassa sitä ja päästämässä ihmisiä sisään – herrashenkilö pyysi meiltä omantunnon mukaan rahaa, mutta varsinaista pääsymaksua temppeleille ei siis ole.

 

sunrise2Low ka Oushang Pagoda
Taivas oli aivan upean näköinen juuri ennen kuin aurinko nousi

 

sunrise.bagan

 

125e0c67-5a0d-434d-9aa8-0f857c3a6d3e.jpg

 

Hääparit kuvaavat häihin fiilisvideota, joka on hyvin yleistä Myanmarissa.
Hääparit kuvaavat häihin fiilisvideota, joka on hyvin yleistä Myanmarissa.

 

bagan
Onni on henkilö, joka seikkailee kanssasi <3

 

SHWESANDAW PAGODA

Periaatteessa paras vaihtoehto sijannin suhteen katsoa auringonnousu ja pystyt kiertämään koko temppelin ympäri ylhäällä ja katselemaan maisemia mihin suuntaan tahansa. Samaan aikaan tämä on myös se suosituin pagoda Baganissa, jonne tulee ihan busseillakin turisteja. Pihalla myydään paljon kaiken maailman rompetta ja rojua.

Jos kestät olla noin 200 muun turistin kanssa, tänne vaan! Maisemat oli täältäkin aika upeat, toisaalta piti aika paljon miettiä kuvakulmia, missä ei näkynyt isoa läjää turisteja eikä heidän bussejaan pihalla, sillä nehän jätettiin juuri siihen kohtaan mistä aurinko nousee. Tilaa kyllä onneksi riittää suhteellisen hyvin, sillä pagodassa oli muistaakseni kolme ellei jopa neljä eri kerrosta, mistä katsoa auringonnousut ja -laskut.

 

Muutama muukin oli eksynyt tänne
Muutama muukin oli eksynyt tänne

 

sunset.Shwesandaw. Pagoda

 

Shwesandaw Pagoda on pyramidin mallinen, josta pääset näkemään Baganin 360-asteisesti
Shwesandaw Pagoda on pyramidin mallinen, josta pääset näkemään Baganin 360-asteisesti

 

Baganista on varmaan nykypäivänä erittäin hankalaa löytää paikkaa, missä saisit aivan yksin nauttia auringonnoususta tai -laskusta, mutta onneksi hiljaisempiakin vaihtoehtoja riittää suosituimpienkin turistirysien lisäksi vielä iso kasa! Vinkkinä annan, että kannattaa ottaa mukaan takki, sillä aamulla varsinkin on tosi kylmä lähteä ajamaan hotellilta, kun aurinko ei ole noussut ja viima käy e-bikellä ajaessa. Oi tulipa ikävä Myanmariin ja Baganin auringonnousuihin!

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Bloglovinin, Instagramin, Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *