AASIA - FILIPPIINIT

Bohol on valintasi Filippiineillä, jos haluat monipuolisen matkan

Filippiininen Keski-Visayasin alueella sijaitseva monipuolinen Bohol ei jätä kyllä ketään hiljaiseksi, sillä saari tarjoaa niin paljon tekemistä ja nähtävää. Suoraan sanottuna mua harmitti suunnattomasti, että oltiin vain kolme yötä täällä. Harvoin törmään tällaisilla ’kiertomatkoille’ kohteita, jossa olisin voinut olla vaikka koko loman. Bohol oli sellainen. Jäi kyllä hampaan koloon jotain, sillä ei ehdittykään nähdä tarpeeksi Boholia. Ensi kertaan siis Bohol.

Boholilta löydät suklaakukkuloita, kummituseläimiä, bambusiltoja, vesiputouksia, jokimaisemia keskellä viidakkoa, henkeäsalpaavia snorklauspaikkoja, sukellusta, koralleja, delfiinejä ja hyvää ruokaa. Niin kuin huomaatte, meidän oli pakko rajata vähän aktiviteettejä, sillä tajuttiin aika nopeasti saarelle tullessa ettei voida mitenkään saada kaikkea mitä halutaan.

Päädyttiin pyhittämään Bohol viidakossa heilumiselle ja jätettiin tietoisesti snorklaukset, delfiinit sekä kuuluisa Balicasagin saari, vaikka näitä oli moni matkabloggaaja suositellut meille. Tultiin Boholille Palawanin saarelta, joten ajateltiin että nyt on päästävä ennemmin viidakkoon, jos jostain on karsittava. Elättelin toivoa, että oltaisiin päästy Camiguinilta palatessa (lento lähti Boholilta Manilaan) Balicasagille, mutta meidän epäonneksi oli aika pilvinen ja sateinen päivä juuri tuolloin.

Pidimme tukikohtana Panglaon saarta, joka on ihan Boholin kyljessä kiinni ja sinne pääsee kätevästi sillan kautta. Ensimmäiset kaksi yötä nukuttiin Hope Homesilla sekä Camiguinilta palatessa d’Backpackers’ Barnilla Alona Beachin lähellä, joista erityisesti tuota ensimmäistä voin suositelle lämpimästi. Huoneen vuokraan kuului myös oma skootteri, joka oli todella kiva. Jos olisin ollut pidempään Boholilla, olisin halunnut osan öistä viettää keskellä Boholia jossain Loboc-joen tuntumassa.

 

 

 

 

 

Miten Boholille matkustetaan?


Boholille pääsee joko lentäen tai lautalla. Me tultiin Boholille Palawanilta ja päädyttiin lentämään Cebuun, josta otettiin parin tunnin lautta sitten Boholille. Ihan pelkästään budjetin takia, sillä meidän päiville lennot olisivat maksaneet yli 200 euroa enemmän kahdelta hengeltä, joten edulliset lautat Cebusta vei voiton.

Olimme yhden yön Cebussa – alun perin meidän oli tarkoitus yrittää ehtiä päivän viimeiseen lauttaan Boholille (muistaakseni 18.4o lähti), mutta eihän meillä ollut toivoakaan. Pelkästään jo Cebun lentokentältä kesti melkein kaksi tuntia, kyllä kaksi tuntia keskustaan eli laiva oli jo lähtenyt. Seuraavana päivän yritettiin uudestaan satamassa, mutta ei mahduttu kahteen ensimmäiseen lauttaan ja päästiin vasta 12 maissa lähtemään.

Meille sanottiin sekä luin netistä, ettei lauttalippuja tarvitse varata etukäteen. Pyh, ei kannata uskoa tuota ja varaa liput, niin etpähän jää meidän tavoin rannalle ruikuttamaan. En tiedä vaikuttiko tähän kiinalainen uusivuosi, mutta todellakin liput olisi pitänyt varata etukäteen.

Camiguinilta palatatessa lennettiin Boholin kautta Manilaan AirAsialla. Se on kyllä jännä Aasiassa, että tuntuu ettei mikään lento lähde ajallaan. Filippiineillä oli ennemmin sääntö kuin poikkeus, että lähdet myöhässä sekä check-in tiskeillä meni välillä ikuisuus – ihan lyhyidenkin jonojen kanssa.

Tultiin 1,5h aikaisemmin kentälle ja päästiin check-inistä läpi vasta vajaa 20 minuuttia ennen meidän lennon lähtöä eli periaatteessa boarging olisi pitänyt olla ohi. Kauhealla vauhdilla kiirehdittiin portille niin mitä – siellähän lastattiin vasta edellisen lennon ihmisiä kyytiin. Eli Filippiineillä varaa ylimääräinen annos hermoja varastoon tällaisia tilanteita varten.

 

 

 

Bohol on kuin tehty skootteriseikkailuja varten


Jos on vähänkään ajotaitoja ja uskallusta, isoakin isompi suositus Boholilla ottamaan skootteri alle – näin saat tästä monipuolisesta saaresta paremmin irti. Me ajattiin yhden päivän aikana jopa yli 200 kilometriä. Tiet ovat todella hyvässä kunnossa Boholilla ja ajokulttuuri on todella rauhallinen verrattuna vaikka Manilaan tai Cebuun.

Startattiin aamulla seitsemän maissa ja aloitettiin aamua Shakan smoothie bowleilla (hallelujah mitä makuja). Täydellisen aamupalan jälkeen jatkettiin matkaa kohti kummituseläimiä. Kun vierailet kummituseläimien luona, kannattaa selvittää että oma paikkasi on varmasti eettisesti oikein toimiva. Nämä pienet söpöläiset ovat todella herkkiä ja stressin alla saattavat tehdä jopa itsemurhan. Olin yllättynyt miten läheltä päästiin näkemään näitä, liekö meillä oli tuuria mukana kun kummituseläimet olivat niin polun vieressä.

 

Shakan smoothie bowlit

 

 

 

Kummituseläimien jälkeen ajettiin suklaakukkuloille ja meidän epäonneksi siellä alkoi sataa ihan kaatamalla, joten en ehtinyt napata kuin pari kuvaa suklaakukkuloiden näköalatasanteen parkkipaikalta. Kylläpä ärsytti. Boholin suklaakukkulat koostuu siis 1 268 kukkulasta ja paikallisen kansantarun mukaan suklaakukkulat ovat muodostuneet rakastuneen jättiläisen kyynelistä. Lisäksi sanotaan, että kukkulat muistuttaa myös erilaisia naisten rintoja. Kuivan kauden aikaan 1 268 kukkulaa paahtuu suklaanruskeiksi ja tästä kukkulat ovat saaneet nimensä.

Ajettaessa suklaakukkuloille ajat parin kilometrin pituisen ’man made forestin’  läpi, joka oli todella kuvauksellinen pätkä. Mahonkimetsästä koostuva tie löytyy Lobocin ja Bilarin välistä ja et voi olla huomaamatta, kun tulet kyseiselle pätkälle. Pelkästään jo lämpötilat laskee huomattavasti, josta voit hyvin päätellä olevasi man made forestissa.

 

Boholin suklaakukkulat

 

 

Lobocin jokeen kannattaa tutustua myös, me pysähdyttiin muun muassa ’bamboo hanging bridgelle’, joka koostuu siis kahdesta bambusillasta. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä juuri meidän aikaan sillalla ei ollut muita, mutta kun lähdettiin pois niin sillalle tuli 20 hengen seurue.

Joesta voi myös ottaa ilon irti ziplinellä Loboc Ecotourism Adventure Parkissa, joka oli kyllä todella hurja (ja vähän pelottava) kokemus. En ollut koskaan aikaisemmin laskenut tuollaisella vaijerilla ja korkeanpaikan kammoiselle tuo kokemus jätti muutaman sydämenlyönnin välistä.

Viimeisenä vinkit vielä vesiputouksiin, jotka on helposti saatavilla skootteriretken aikana. Boholilta löytyy muun muassa Ingkumhan falls, Mag-aso falls, Camugao falls, Tontonan falls sekä Kinahugan falls. Erilaisia luolia ja lähteitä löytyy myös Boholilta, mutta me ei ehditty käydä noissa.

 

Loboc joen bambusilta

 

 

 

 

Paluumatkalla pysähdyttiin vielä legendaariselle Bohol Bee Farmille, jota esimerkiksi Palawanilla muut turistit suositteli meille. Ja onneksi suositteli, sillä se olisi ehkä muuten jäänyt meiltä välistä. Alona Beachille ajomatkaa oli noin 15-20 minuuttia, joten ei noin vain oltaisi päädytty tänne. Ruoka oli aaaaaivan taivaallista täällä, jokainen haarukallinen oli palanen taivasta. Lisäksi täällä on myös majoitusta, joten jos sulla on suunnitteilla Bohol ja et oo vielä varannut majoitusta, kannattaa ehdottomasti harkita tätä paikkaa. Oli kyllä todella upea kokonaisuus.

Skootteriretkessä parhaita oli tuo skootterin tuoma vapaus, paljon mielummin kuljen omaa tahtia skootterilla kuin kuskin kanssa. Lisäksi tässä säästää pitkän pennin, sillä kaikki nämä yllä mainitut käyntikohteet on helposti itse löydettävissä ja osa kohteista on ilmaisia tai sisältää vain pienen pääsymaksun 50 sentistä-pariin euroon. Bohol on täynnä tosi kuvauksellisia kohtia ja meidän ajaminen olikin sitä, että vähän väliä piti pysähtyä jonnekin ottamaan kuvia.

Bohol todellakin on aktiivimatkailijan paratiisi, jossa ei tekeminen lopu ihan helpolla kesken. 

 

Bohol Bee Farm

 

Bohol Bee Farm

 

Tuleeko sulla vuokrattua usein skootteri reissussa? Mikä Boholissa kuulostaa mielenkiintoisimmalta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

16 Comments on “Bohol on valintasi Filippiineillä, jos haluat monipuolisen matkan

  1. Ihana postaus! Itse haaveilen niin suuresti Filippiineistä, vielä ei ole ollut mahdollisuuksia lähteä, mutta toivottavasti pian tilaisuus koittaisi. Tämä postaus menee ehdottomasti tallennukseen tulevaisuutta varten, että saa kaikki hyvät vinkit talteen. Kiitoksia kovasti ja ihania kuviakin! 🙂 Hyvää kevättä!

    Tiina Johanna, http://www.kookospalmunalla.fi

  2. Bohol näyttää ihan superkivalta paikalta! Kummituseläimet on kyllä huikean nököisiä otuksia. Muutenkin tosiaan kuulostaa sellaiselta paikalta, jossa viettäisi koko loman. Silloin kun ei vielä tiidetty, minne mentäisiin talvilomalle, Bohol oli yksi vaihtoehto. Päädyttiin Singaporeen ja Malesiaan, mutta ei olisi ollut huono tämä Boholkaan. 🙂 Ja todellakin pitäisi vuokrata skootteri, Koh Lantalla päristely oli ihan huikeaa. Kauhean vilkkaassa paikassa en tosin ehkä uskaltaisi, koska olen skootteroinut vasta kolme kertaa koko elämäni aikana. 😀

    1. Joo Bohol oli kyllä ainakin meidän kohteista eniten sellainen, jossa oikeasti varmaan ei kävisi 2-3 viikonkaan lomalla tylsäksi. Meillä oli kanssa tuo Malesia vaihtoehtona tähän ajankohtaan, mutta Filippiinit kutsui tällä keetaaa. Ainakaan Manilaan ja Cebua ei sit kannata mennä skootterilla, mutt kyll nuo muut kohteet oli sellaisia että kolmen kerran kokemuksella pärjäisi. 🙂

  3. Todella mielenkiintoisen näköinen paikka. Nuo suklaakukkulat näyttävät hauskoilta, samaten kummituseläimet. Vaikkakin olen jo oppinut, että kaikki arvokas pitäisi pitää turisteilta piilossa, kaikki eivät kuitenkaan osaa käyttäytyä. Varsinkin kun eläimet ovat noin säikkyjä kuin kummituseläimet.

  4. Ai vitsi. Olen nyt lueskellut paljon Boholista ja nämä sun postaukset kuvineen lisää vaan kiinnostusta entisestään. <3 Nyt kun Filippiinit on vielä meitä aika lähellä, niin kauan kun täällä Kiinassa ollaan, niin vois olla mahdollista toteuttaa tämä haavereissu. Kiitos hyvistä vinkeistä. 🙂

  5. Oi oi, tuttuja maisemia <3 Ja oet niin oikeassa, Bohol on kuin tehty skootteriseikkailuja varten, ja se on todella monipuolinen saari. Se yllätti ainakin meidät positiivisesti muutama vuosi sitten! Suositeltava kohde Filippiineillä!

  6. Bohol on kyllä varma tärppi, jos haluaa kokea Filippiinin tunnelmaa yhdeltä saarelta katsottuna. Itselläni parhaat muistot ovat juurikin upeissa suklaakukkuloissa, hauskasti silmiään oksan päässä räpsyttelevissä tarsiereissa ja Balicasagin snorklausreissussa. Harmi, ettette ehtinyt tällä kertaa Balicasagille, mutta pakkohan se on noin upeassa paikassa aina vähän rajata 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *