FILIPPIINIT

Filippiinit on vähintään kerran elämässä -matkakohde

Tämän vuoden Filippiinien matka oli yksi pitkäaikainen reissuhaaveeni ja olin kyllä niin fiilikissä, kun pääsin tutustumaan tähän yli 7 000 saaresta muodostuvaan maahan. Filippiinit sijaitsevat Kaakkois-Aasiassa, joka on ehdottomasti oma suosikkialueeni matkailla monestakin eri syystä: hintataso, ruoka, kulttuuri, helppous ja turvallisuus, luonto sekä rannat. Nämä kaikki löytyi myös Filippiineiltä.

Meidän kolmen viikon matka koostui Manilasta, Palawanista (El Nido, Puerto Princesa ja Port Barton), Cebusta, Boholista sekä Camiguinista. Oltiin ennen tätä reissua monta kertaa mietitty matkaa Filippiineille, mutta olin mieltänyt saarelta saarelle siirtymisen vähän hankalana, oli yhtenä kriteerinä meille vähintään kolmen viikon mittainen loma. Toki asia olisi eri, jos malttaisi pysyä vain parissa kohteessa.

Tähän postaukseen ajattelin koota erilaisia käytännön vinkkejä onnistuneeseen lomaan Filippiineillä sekä kertoa kohteista, jossa käytiin sekä muutaman kohteen jonka näin jälkikäteen olisin ehkä halunnut lisätä vielä meidän listaan. Valitettavasti loma oli vain kolme viikkoa, joten jostakin oli pakko karsia.

Hintataso on todella kohtuullinen Filippineillä ja kaiken kaikkiaan maksettiin yhteensä 2 870€ on kolmen viikon lomasta kahdelta hengeltä. Jos sua kiinnostaa tarkempi erittely, niin täältä kannattaa käydä lukemassa mun budjettipostaus.

 

 

 

LENNOT + MAASSA MATKUSTAMINEN


Yhteensä meidän kaikkiin lentoihin meni 1 232€. Ostettiin joulukuun alussa lennot Manilaan ja lensimme Qatar Airwaysilla  tammi-helmikuussa. Meillä oli molempiin suuntiin vaihdot Dohassa, sillä Filippiineille ei ole suoria lentoja. Toinen vaihtoehto olisi ollut lentää Cebuun, mutta halusimme nähdä myös Filippiininen pääkaupungin Manilan sekä lennot Manilaan oli noin 100 euroa edullisemmat henkeä kohden. Lentoajat olivat mielestäni hyvin kohtuulliset näinkin kauas: noin 18 tuntia.

Filippiinit koostuvat yli 7 000 saaresta sekä halusimme nähdä monipuolisesti Filippiinejä, joten jouduimme ostamaan myös muutamat sisäiset lennot Manilasta Palawanille, Palawanilta Cebuun ja Boholilta Manilaan – muiden saarien välit kuljimme lautoilla. Lauttoja vähän jännitin, sillä sieltä kotoisin olevat filippiiniläiset ex-työkaverini aina naureskeli, että jopa paikalliset välttelee lauttoja, koska ne voi olla välillä ei-niin-turvallisia ja useasti myös lauttoja perutaan sään takia.

Merenkäynti oli välillä aika voimakas meidänkin matkoilla ja kastuttiin aika kivasti, sillä aallokko löi hyvin myös ihan ylimpiin kerroksiin laivoissa. Kannattaa ehdottomasti siis ottaa rinkalle vedenpitävä suojapussi, jos oot sellaisen kanssa liikenteessä.

 

 

Lensimme Filippiinien sisäisiä Air Asialla sekä Cebu Pasific Airilla. Ostimme myös kaikkiin lentoihin ruumaan menevät matkatavarat, sillä ei jaksettu alkaa säästämään nesteillä ja en halunnut mietitä kilorajoituksia, jos sattuisikin löytymään jotain painavampaa ostettavaa kotiin. Kolmet Filippiininen sisäiset lennot maksoivat 262€ kahdelta hengeltä, johon oli ostettu matkatavarat ruumaan.

Laivojen ja lentokoneiden lisäksi matkat taittui taksilla, yksityiskuljettajalla, tuktukeilla tai pakettiautoilla sekä muutaman kerran vuokrattiin myös skootteri. Taksit oli meidän mielestä täysin turvallisia, jotkut vähän pelotteli etukäteen meitä Manilan ja Cebun takseista. Toki käytimme vähän aikaa taksin valintaan, emmekä ottaneet yleensä huonoimman näköistä taksia.

 

 

TURVALLISUUS & TERVEYS


Yleisesti Filippiinit on turvallinen maa, jossa kuitenkin kannattaa käyttää tervettä maalaisjärkeä. Mindanaon lounaisosiin, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon on vältettävä kaikkea matkustamista, sillä siellä ei ole turvallista tällä hetkellä turistin olla, sillä ameija käy taistelua niin muslimiseparatisteja kuin kommunistisissejäkin vastaan. Kannattaa lukea Filippiinien matkutustiedote, josta löytyy paljon tärkeitä asioita.

Köyhyydestä johtuva katurikollisuus on Filippiineillä erittäin yleistä ja tämä näkyi erityisesti Manilassa ja Cebussa. Sanotaanko näin, etten siellä olisi välttämättä halunnut kävellä iltaisin yksin naisena. Paikallisia (erityisesti lapset ja nuoret) tuli päivän aikana helposti yli 20 kertaa aika kirjaimellisesti iholle asti röyhkeäasti kerjäämään, mikä oli todella ahdistavaa. Kannattaa siis pitää hyvä huoli tavaroista ja en suosittele kyllä iltaisin lähtemään pääkatujen ulkopuolelle.

Vaikka olen todella paljon matkustanut köyhissä maissa, Filippiineillä köyhyys näkyi kyllä keskivertoa enemmän. Satoja ihmisiä näkyi nukkuvan kadulla, erityisesti lapsien takia tuntui pahalta – vaikkei tietenkään kenenkään paikka olisi viettää elämää noin. Boholilla, Camiguinilla ja Palawanilla tilanne oli hyvin erilainen, mutta isommissa kaupungeissa köyhyys ja rikollisuus näytti olevan enemmän läsnä.

Köyhyyden kohtaaminen tuntui harmilliselta ja tunsin oloni hyvin avuttomaksi näin ison ongelman edessä. Eikä siinäkään ole mitään järkeä antaa suoraan rahaa, sillä välttämättä raha ei mene edes kyseiselle henkilölle.

 

 

Luonnonolot vaikuttaa myös turvallisuuteen, sillä tulvat, maanjäristykset, taifuunit ja tulivuorenpurkaukset ovat yleisiä. Meidän loman aikana oli myös maanjäristyksiä, mutta ne oli ihan eri paikassa kuin me ja ei vaikuttanut meidän matkaan. Kannattaa vältellä kohteita, jonne on annettu taifuuni- tai tulivuorenpurkausvaroitus.

Mitä terveyteen tulee, niin Filippiineillä esiintyy hyttysten levittämää dengue- ja chikungunyakuumetta sekä zikavirusta. Kannattaa siis etenkin iltaisin pitää vähän pidempää vaatetta päällä sekä käyttää hyttysmyrkkyjä. Myös malariaa esiintyy alueittain Filippiineillä – kannattaa siis tarkastaa omat matkakohteet malarian osalta. Meidän kohteista vain Palawanilla esiintyi malariaa ja sekin oli ihan eri osassa saarta, joten Port Bartonin ja El Nidon takia ei otettu lääkitystä.

Me jouduttiin myös Jussin takia käymään pariin otteeseen Palawanilla sairaalassa, onneksi oli matkavakuutus joka korvasi kaiken. Jälleen kerran hyvä muistutus siitä, että ilman matkavakuutusta ei ole lomalle asiaa. Lähellekään kaikkialla ei ole meidän mittapuussa ’kunnollisia sairaaloita’, etenkään pienemmillä saarilla. Onneksi meidän lääkärin tarve tuli Palawanilla ja päästiin Puerto Princesaan sairaalaan.

 

 

MAJOITUS


Filippiinit on Aasian tapaan siitä ihana matkakohde, että majoitus on edullista. Ainoa poikkeus tähän oli El Nidon alue, jossa oli kyllä meidän budjettiin nähden aika kallista. Olimme Filippiineillä tammi-helmikuun vaihteessa, johon ajoittui myös kiinalainen uusivuosi eli tämä on varmasti vaikuttanut hotellihuoneiden hintaan ja saatavuuteen.

Rupesimme varaamaan majoituksia noin 1,5 kuukautta aikaisemmin ja etenkin El Nidosta tai sen läheisyydestä oli tosi hankala löytää kohtuuhintaista majoitusta, joka olisi siisti ja meren lähellä. Eli jos olet etenkin matkaamassa El Nidoon ja haluat kivan majoituksen, niin kannattaa varata ne ajoissa. Harmitti ihan sikana, kun El Nidossa olisi ollut todella uniikkeja majoituksia tarjolla, mutta kaikki oli loppuunmyytyjä.

Kaikista upeimmat majoitukset meillä oli Camiguinilla, jossa oltiin luksustelttailemassa sekä boutique-villassa, jossa oli maaaaailman parasta palvelua. Erityisesti noita kahta paikkaa haluan lämpimästi suositella.

Kaksi viikkoa Filippiineillä meni enemmän meille tavallisemmissa majoituksissa ja ne maksoivat vain 329€ eli keskimäärin noin 24€ yöltä. Eikä siis yövytty missään rotanloukuissa, vaan perustasoisissa majoituksissa. Kolmas viikko majoituttiin vähän paremmin, joka näkyi myös budjetissa. Kolmen viikon majoitus Filippiineillä maksoi kaiken kaikkiaan 962€ eli keskiarvo yötä kohden oli 45€. Eli Filippiineillä pääsee hyvinkin edullisesti majoittumaan.

 

 

 

MATKAKOHTEET


Filippiinit on siitä mainio matkakohde, että siellä on oikeasti jokaiselle jotakin. Kulttuuria, upeaa luontoa, kauniita rantoja, rauhaa, palveluita, ison kaupungin sykettä, maailman parasta ruokaa – mitä vain itse toivot lomaltasi, se onnistuu kun teet siitä itsesi näköisen.

Palawanin saarella kävimme siis El Nidossa, Port Bartonissa ja Puerto Princesassa. Meidän matkakohteista El Nido yllätti sillä, että se oli aivan totaalinen turistikasa. Toki osattiin odottaa, että siellä on paljon turisteja, mutta niitä oli erittäin paljon. El Nido on mielestäni hyvä pysähdys pariksi yöksi, sillä onhan ne vene- ja snorkausmatkat todella upeita vaikka siellä sitä porukkaa riittääkin.

Filippiineiltä odotin eniten rantoja ja niitähän riitti ylu 7 000 saaren maassa. Silti ne yllätti, sillä ne olivat käsittämättömän kauniita. Vielä hienompia mitä postikorteissa. Palawanin saari erityisesti oli rantojen puolesta kaikista paras, mutta samaan aikaan myös kaikista ruuhkaisin – erityisesti El Nidon alue.

Osasin El Nidosta odottaa turistien täytteistä fiilistä ja erityisesti iltaisin se korostui, kun kaikki olivat palanneet päivän veneretkiltä tukikohtaan. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä ne veneretket (tarjolla on neljä erilaista vaihtoehtoa) ja jos on aikaa, niin suosittelen käymään vaikka kaikki läpi.

 

Snorklausretkellä El Nidossa piti joko uida tai meloa Big Lagoonin sisälle.

 

 

 

 

Port Barton oli Palawanin yllättäjä ja suosikkini. Turismi oli reilusti pienemmässä mittakaavassa täällä, mutta silti kaikki oleellinen löytyi matkailijan näkökulmasta. Muutamat todella hyvät ravintolat (erityisesti kasvisravintola Gorgonzolalle iso peukku – halleluja mitä makuja), rantaviivaa mielin määrin, snorklausretkiä, hierontoja ja kivoja hengailupaikkoja. Eli varsinaisesti mitään suuria aktiviteettejä snorklausretkien lisäksi ei ole – mikä on vain hyvä välillä. Täällä riippumatot ja hyvä kirja suorastaan kutsuu sua puoleensa.

Lue lisää lomaparatiisi Port Bartonista täältä.

Puerto Princesasta mulla ei varsinaisesti oo mitään sanottavaa, se oli meille yhden yön tukikohta ennen lentoja Cebuun sekä Jussi pääsi sairaalaan täällä. Kannattaa käydä Kalui-ravintolassa, mutta muuten en suuria odotuksia lataisi tähän kaupunkiin, joka on myös saaren pääkaupunki. Cebussa olimme vain yhden yön, josta jatkoimme seuraavana aamulla laivalla matkaa Boholille.

 

 

 

 

Harmitti niin paljon, että oltiin varattu keski-Visayasin alueelta löytyvälle Boholin saarelle aikaa vain kolme yötä. Saari on sellainen, jota suosittelen kyllä jokaiselle Filippiinien matkaajalle, sillä se oli aivan upean monipuolinen viidakkosaari, jossa ei tekeminen lopu.

Boholilta löydät suklaakukkuloita, kummituseläimiä, bambusiltoja, vesiputouksia, upeita jokimaisemia keskellä viidakkoa, henkeäsalpaavia snorklauspaikkoja, sukellusta, koralleja, delfiinejä ja hyvää ruokaa. Niin kuin huomaatte, meidän oli pakko rajata vähän aktiviteettejä, sillä tajuttiin aika nopeasti saarelle tullessa ettei voida mitenkään saada kaikkea mitä halutaan.

Päädyttiin pyhittämään Bohol viidakossa heilumiselle ja jätettiin tietoisesti snorklaukset, delfiinit sekä kuuluisa Balicasagin saari, vaikka näitä oli moni matkabloggaaja suositellut meille. Pidimme tukikohtana Panglaon saarta Boholilla, jonne pääsee siis siltaa pitkin. Jos olisi ollut enemmän aikaa, niin olisin osan öistä halunnut viettää keskiosassa Boholia.

Jos on vähänkään ajotaitoja ja uskallusta, isoakin isompi suositus Boholilla ottamaan skootteri alle – näin saat tästä monipuolisesta saaresta paremmin irti. Me ajattiin yhden päivän aikana jopa yli 200 kilometriä. Tiet ovat todella hyvässä kunnossa Boholilla ja ajokulttuuri on todella rauhallinen verrattuna vaikka Manilaan tai Cebuun.

Boholilla kannattaa ehdottomasti käydä syömässä Bohol Bee Farmilla ja Shakanissa.

Lue lisää Boholista ja mitä kaikkea siellä kannattaa tehdä täältä.

 

 

 

 

Boholilta jatkettiin matkaa Camiguinin saarelle, joka on tuliperäinen saari – täällä on jopa neljä tulivuorta ja osa niistä on edelleenkin aktiivisia. Saarelta eniten odotin juurikin tulivuoria, vesiputouksia sekä kuumia ja kylmiä lähteitä. Rannat täällä ei ole Filippiinien parhaimmat, sillä useimmat rannat ovat mustia tulivuorten tuhkien takia.

Poikkeuksen rantoihin tekee muutaman sadan metrin päässä Camiguinista sijaitseva White Island, joka on siis iso hiekkapläntti meressä ilman mitään kasvustoa. Hiekka on niin valkoista tuolla, että silmiin koskee ja vesi sen ympärillä upean turkoosia.

Camiguin on myös kuin tehty skootteriretkiä varten. Kannattaa ehdototmasti lähteä seikkailemaan sillä tulivuorille, vesiputouksille, lähteille ympäri saarta sekä aivan saaren toisessa päässä on mahdollisuus snorklata jättisimpukoiden seassa. Toi oli ihan käsittämätön näky merenpohjassa, kun siellä oli yli metrin halkaisijan kokoisia simpukoita kasvattamolla.

Emme olleet miettineet edes Camiguinia matkakohteena, mutta filippiiniläinen ex-työkaverini suositteli sitä ja aloimme tämän jälkeen tutkimaan kohdetta enemmän. Camiguinin vahvuus on ehdottomasti sen leppoisa ja rauhallinen tunnelma – tämä saari on kaukana kaupallisuudesta.

Muutama ravintolatärppi myös Camiguinille, joita ei kannata jättää välistä: Casa Roca Inn, Guerrera ja Hayhay Cafe.

 

 

 

Aloitettiin meidän matka Manilasta ja päätettiin se myös sinne. Tykkäsin yleisesti Manilasta, sillä viihdyn Aasian suurkaupungeissa. Ainoa miinus toki oli se kerjäläisten röyhkeys.

Manilassa kannattaa tutustua Fort Santiagoon, China Towniin sekä viikonloppuna toimiviin ruokamarketteihin (Salcedo Community Market & Legazpi Sunday Market), jonne kannattaa lähteä nälkäisenä. Myös nälkäisenä kannattaa lähteä El Chupacabraan, joka oli törkeän hyvä meksikolainen ravintola. Kattoterasseilla kannattaa myös käydä pyörähtämässä, me käytiin parina iltana katsomassa auringonlasku City Garden Grand hotellissa Makatissa.

Yhden päivän saa helposti kulumaan myös Mall of Asiaan, joka oli jäätävän iso paikka. Sen vieressä on myös pieni huvipuisto meren rannalla, jossa oli hauska käydä katsomassa paikallisten vapaa-ajan viettoa.

Manilassa on paljon myös suosittuja kävelykierroksia, joita järjestää muun muassa Smokey Tours, Walk This Way ja Old Manila Walks. Kannattaa katsoa heidän valikoimaa, jos sieltä löytyisi jotain mielenkiintoista itsellesi myös.

 

 

 

 

 

 

 

Näiden yllämainittujen kohteiden lisäksi Filippiineillä oltaisiin haluttu Luzonin alueella tehdä päiväretki Manilasta käsin Taal Volcanolle, mutta se osoittautui liian kalliiksi päiväretkeksi meidän budjettiin. Ennen matkaa pohdittiin pitkään oltaisiinko saatu mahdutettua myös Ifugao Rice Terracet ohjelmaan, mutta todella suureksi harmiksi oli pakko luopua tästä. Tätä paikkaa ystävänin kehui maailman kauneimmaksi riisiterassiksi, joka hakkaa mennen tullen vaikkapa Balin ja Vietnamin riisiviljelmät.

Camiguinilta oltaisiin haluttu jatkaa matkaa myös Siargaolle, muttei yksinkertaisesti riittänyt aika. Lisäksi bongasin Veera Biancan blogista syyskuussa vinkin, jossa suomalainen Kaisa pelastaa kulkukoiria Siargaolla Puppy Puddle Siargaon kautta ja tämän jälkeen harmittelin vielä enemmän, kun Siargao ei kuulunut meidän matkaohjelmaan.

Näiden lisäksi harmiteltiin tosi paljon, ettei pystytty osallistumaan Taon purjehdus / oman elämän Robinson Crusoe -retkille, sillä oltiin ehditty ostaa meidän Filippiinien sisäiset lennot jo ja se ei sopinut Taon retkien (purjehtien Coron-El Nido) kanssa yhtään yksi yhteen. Harmitus oli todella kova, sillä nämä useamman yön retket laivalla ja autiosaarilla kuulosti todella, todella upeilta.

Filippiinit on kyllä yksi upeimmista kohteista Kaakkois-Aasiassa, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän paratiisiin vähintään kerran elämässä. Itse olen varma, että palaamme tuonne joskus uudestaan. Niin paljon jäi vielä näkemättä. 

 

 

Millaisen matkan sinä rakentaisit Filippiineille?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

16 Comments on “Filippiinit on vähintään kerran elämässä -matkakohde

 1. Huh, miten kattava tietopaketti! Meillä on Filippiinit vielä käymättä, joten tähän täytynee jossain vaiheessa palata. Kummituseläimet ja sokerikukkulat kiinnostelee rantojen ja delfiinien ohella eniten eli Bohol olisi varmaan ainakin meidän mesta. Ja skootterilla ajohan onnistuu. 🙂

 2. Mielenkiintoista luettavaa ja sai kivoja vinkkejä Filippiineille, jos sinne joskus tieni veisi:) Kummityttö oli vuosi sitten jouluna tyttökaverin kanssa siellä ja heillä oli ollut ahdistavaa, kun olivat joutuneet miesjoukon jahtaamaksi. Oli jouluaatto ja hän soitti sieltä äidilleen hysteerisen puhelun, kun kaikki oli ohi. Toinen tytöistä oli jostain saanut tilattua uberin ja he olivat päässeet pois. Onneksi ei sattunut mitään pahempaa, mutta naisena aina kannattaa varoa ja miettiä, mihin kannattaa lähteä. Tämä oli ollut jokin sortin torialue.

 3. Kävin Filippiineillä 2015. Silloin vietin aikaa lähinnä Manilassa ja Palawanilla (El Nido, Puerto Princesa)

  Filippiinien saaret sopivat varmasti ihan OK reppureissareille, tai sukeltajille mukavaksi paikaksi chillailla viikkoja, jopa kuukausia.

  Mikäli taas hakee hyvätasoisia hotelleja, ja haluaa matkustaa kohteesta toiseen vaivattomasti, saaret eivät ole oikea valinta. Itse en lähtisi saarille enää kovin helpolla. Manilassa voisin käydä koska tahansa uudestaan.

  https://tamamatka.fi/is-it-more-fun-in-the-philippines/

 4. Me ollaan seikkailtu Filippiineillä pariin otteeseen, tutuksi on tullut Palawan, Bohol, Siquijor ja Bantayan. Näistä Palawan on ylivoimainen suosikki ja etenkin veneseikkailu Coronilta Palawanille. Sinne lähtisin uudestaankin, vaikka taitaa tosiaan turismi olla aika räjähtänyt pian sen jälkeen, kun me siellä oltiin. Bohol ei sen sijaan säväyttänyt mitenkään ihmeellisesti, mutta oltiinkin siellä turistisimmalla alueella, ehkä sieltä rauhallisempaakin meininkiä olisi voinut löytää. Bantayan oli kans tosi ihana ja rauhallinen, tosin sekin varmaan muuttunut sitten meidän matkan. Filippiineillä on kyllä omasta mielestä noin yleistäen Kaakkois-Aasian kauneimmat rannat ja siksi yksi meidän lempparikohteista!

 5. Kun Filippiineille joskus lähden, niin en usko tarvittevani mitään matkakirjaa kun voin vaan palata sun näihin postauksiin! Uskomattoman kattavia tietopaketteja sulla aiheesta. Muutenkin Filippiinien-reissun suunnittelu on tosi haastavaa, kun tarjontaa saarilla on niin hirveästi ja harva pystyy lähteen puoleks vuodeks.

 6. Moi! Olin Filippiineillä 2007 pari viikkoa ja Manilan alueella ja Cebulla. Tuli käytyä myös tuolla Taal Volcanolla parin paikallisen kanssa, joihin tutustuin. Ei ollut mitenkään kallis päivän reissu. Oli hieno kokemus. Siellä ylhäällä sai ampua revolverilla kraatterijärveen pientä korvausta vastaan.

 7. Moikka!
  Lähden mieheni kanssa tammikuussa kolmeksi viikoksi filippiineille, matkareittinä manila-palawan-cebu-bohol-manila. Kuumeisesti pohdimme tuota majoitusta,, oliko niin että te olitte kiinalaisen uudenvuoden aikaan juuri Filippiineillä? Kuinka se näkyi? Me ollaan silloin juuri boholilla. Ollaan varattu vain loman 4 ekaksi yöksi majoitus, haluttaisiin pitää muuten majoitus ja tarkempi reittisuunnitelma avoimena, mutta kun luin esim tätä sinun blogia niin heräsi kysymys että pitäisikö kuitenkin varata yöpymiset etukäteen. Kauhean vaikeaa 😄 kiva olisi käydä myös jollain pikku saarella pari yötä olemassa. Kiva on ollut lukea näitä postauksia, kun juuri tuonne kohta ollaan suuntaamassa😊

 8. Mahtava infopaketti ja mielenkiintoista luettevaa muutenkin, ei vain tämä postaus vaan koko blogi. Kävin vuosia sitten Boracaylla Kiinalaisen uuden vuoden aikaan. Eipä se juuri muuten näkynyt kuin että oli ilotulitus. Tuon kokemuksen pohjalta olen samaa mieltä, FIlippiinit on mahtava matkailumaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *