AASIA - INDONESIA

Gili-saaret, mikä paratiisisaari sopii sinulle parhaiten?

Julkaisin tässä aikaisemmin oman artikkelin Balista ja huomasin ilokseni, että se on noussut suostituimpien postauksieni joukkoon. Syystäkin, sillä Indonesia on aivan ihana maa! Lupasin jo tuolloin, että kirjoitan oman jutun kolmesta pienestä paratiisisaaresta, jotka sijaitsee aivan Balin naapurissa. Mun mielestä näitä kolmea kaunokaista ei kannata jättää väliin Balilla lomaillessa ja hyvin usein olen itse viettänyt enemmän lomapäiviäni täällä kuin itse Balilla. Sain myös lisäksi useita pyyntöjä Gili-saarista, joten tästäpä lähtee!

Kirjoitinkin aikaisemmin Bali-postauksessani, että valkoista hiekkaa ja unelmarantoja etsivä saattaa pettyä Balilla. Ei hätää kuitenkaan täällä, sillä Gili-saarilla tähän ongelmaan ei joudu törmäämään vaan hiekkarannat on ihanan valkoisia ja meri on turkoosin kirkasta. Lisäksi saarien vesi on paljon puhtaampaa kuin Balin, jossa paikka paikoin törmää valitettavasti meren roskaisuuteen. Eli kaiken puolin täydellinen rantaparatiisi!

Gili-saaret sijaitsee Lombokin edustalla ja ovat parin tunnin matkan päässä Balilta. Näitä pieniä söpöläisiä on kolme: Gili Meno, Gili Air ja Gili Trawangan. Saaret on siitä hyviä, että jokainen on tavallaan mun mielestä hyvin erilainen, joten jokaiselle matkailijalle varmasti löytyy oma suosikkisaari. On mahdotonta sanoa, mikä on paras saari – onhan meitä matkailijoitakin hyvin erityyppisiä ja jokaisella saari on hyvin erilainen. Sen verran voin tässä paljastaa, että mun suosikki on Gili Air, joka on sopiva välimuoto Gili Menosta ja Gili Trawanganista.

 

gilisaaret-4

 

Miten Gili-saarille pääsee?

Helposti ja ei-niin helposti. Riippuu miten itse haluaa: kalliimpi ja nopeampi vaihtoehto on mennä suoraan fast boatilla Gili-saarille tai sitten rahapussille ystävällisempi vaihtoehto on matkustaa Lombokiin lautalla, josta matkustetaan pienemmällä veneellä Gileille. Oikeastaan lähes kaikki veneet starttaa samasta paikasta Balin puolella: Badang Baista (tai Amedista). Fast boatilla kestää alle kaksi tuntia ja Amedista kestää alle tunnin.

Itse oon matkustanut molemmilla vaihtoehdoilla ja kyllähän se on pakko myöntää, että fast boatit on mukavampi tapa matkustaa heittämällä. Toisaalta, välillä on ollut sellaisiakin reissuja, missä oon halunnut pihistää matkustamisessa ja ollaan menty lautalle. Ei sinänsä mitään valittamista tässäkään paitsi onhan se paljon hitaampaa.

Automaateista ei kannata huolehtia, sillä varsinkin Gili Trawanganilta löytyy useita automaatteja ja Gili Airilta löysin ainakin yhden automaatin. Vähän epäilen, että Menolta ei kyllä löydy automaattia ollenkaan.

Gili-saarien ympäristö on myös hyvä vaihtoehto snorklaamisen (bongasin useita kertoja kilpikonnia) lisäksi sukeltamiseen ja etenkin Gili Trawanganilta löytyy useita sukelluskeskuksia ja se näyttääkin olevan hyvin suosittua ajanvietettä saarilla. Itse pelkään sukeltamista, joten en ole tähän leikkiin lähtenyt. Kehuja kuitenkin kuulin monta kertaa! Mitä vesiurheiluun muuten tulee, Gili-saarilla voit myös esimerkiksi surffata – ei ehkä se paras vaihtoehto, mutta se on mahdollista.

Huvitti kyllä kun selailin näitä kuvia Gilien reissuiltani, huomasin että on näköjään mehut maistuneet mulle. Oon kauhea mehujen nautiskelija aina matkoillani, sillä tuorepuristettua mehua et koskaan saa niin vaivattomasti ja halvasti juotua Suomessa. Mitä kuviin tulee muutenkin, pahoittelen kuvanlaatua sillä matkoillani on toiminut Iphone – hankin vasta viime vuonna oikean kunnollisen kameran.

 

Gili Menolla mehulla
Gili Menolla mehulla

 

Gili Trawanganilla mehulla
Gili Trawanganilla mehulla

 

Gili Airilla mehulla ja leivällä
Gili Airilla mehulla ja leivällä

 

Gili Trawanganilla mehulla
Gili Trawanganilla mehulla

 

mehulla2

.. Jostain kumman syystä mulla alkoi tehdä mehua taas. Löytyykö sieltä muita mehujen suurkuluttajia matkoilla? Gili-saaret on ihan täydellisiä paikkoja rentoon hengailuun eikä lähellekään joka kerta kehtaa ottaa olutta tai vastaavia. Kuitenkin suurin osa ajasta Gili-saarilla on jonkinlaista löhöilyä niin siinähän saisi kunnon lomakaljamahan, jos aina ottaisi oluen. 😀

 

Gili Trawangan – saari, josta Gili-saarien matkailu alkoi


Tutummalta nimeltään Gili T on reilusti suosituin saari näistä kolmesta: täältä löytyy eniten majoitusta, ravintoloita, baareja, ostosmahdollisuuksia ja muita aktiviteetteja. Tämä saari on mulle ehkä liiankin vilkas, sillä etenkin ”päärannalla” on aika vilkas yöelämä ja tämä on itsellä sellainen asia, mitä en lomiltani kaipaa.  Juuri Gili Trawanganista on saanut alkunsa Gili-saarien matkailu ja on edelläkävijä Menoon ja Airiin verrattuna.

Onneksi saarelta löytyy myös rauhallisempaakin menoa – Gili T on näistä kolmesta saaresta suurin, joten lääniäkin on vähän enemmän. Vähän kun ajaa pyörällä tai hevoskärryillä eli cidomolla (luit oikein, sillä autoja ei ole millään Gili-saarilla) pahimmasta tungoksesta, tunnelma muuttuu välittömästi. Ja tällöin myös itsekin ihastun Gili Trawanganiin. Saaren kiertää helposti muutamassa tunnissa ympäri pyörällä, mutta matkan varrella on monia kauniita paikkoja, missä kannattaa pysähtyä ihastelemaan maisemia tai pulahtamaan viilentävälle uinnille.

Saarella on myös muutakin tarjottavaa kuin bilettäminen, rannasta nauttiminen ja pyöräily: iltaisin monessa eri paikassa voit katsella elokuvia, oisko kivempaa paikkaa katsoa leffaa kuin makoilla biitsillä löhötuolissa tähtitaivaan alla? Elokuvia näyttää ainakin erilaiset resortit ja baarit. Lisäksi iltaisin sataman läheisyydessä järjestetään food marketit, jonne kannattaa ehdottomasti pistäytyä herkuttelemaan. Auringonlasku kannattaa joku ilta kiivetä katsomaan vuoren/kukkulan päältä, voin luvata upeat maisemat!

 

Elokuva-illoissa lipun hintaan kuului suklaata tai sipsiä
Elokuva-illoissa lipun hintaan kuului suklaata tai sipsiä

 

Löydettiin vahingossa itseasiassa täältä sellainen reggaebaari, jossa käytiin tosi monena päivänä löhöilemässä rantatuoleilla ja yhtenä päivänä heiltä alkoi soimaan kaiuttimista Jukka Poikaa. Paikallinen baarin omistaja oli kuulemma kauhea Jukka Poika fani ja kuunneltiin hänen kanssa yhdessä sitten Jukka Poikaa. Hauska kokemus.

Rannat on kyllä ylivoimaisesti parasta aktiviteettia Gili-Saarilla. Täyttä rakkautta. Saarelta löytyy myös muutamat keinut vedestä, joissa on kiva käydä keinumassa ja katsella vaikkapas auringonlaskua.

 

gili-trawangan1

 

gili-saaret

 

gili-saaret2

 

Gili Air – sopiva välimuoto Menosta ja Trawanganista


Tämä saari on mun oma suosikki ehdottomasti, sillä Gili Air on sopiva sekoitus Gili Menoa ja Gili Trawangania. Saarelta löytyy sopivasti iltaelämää ja aktiviteetteja, mutta silti saarelta löytyy pelottavankin rauhallisia kolkkia niitä kaipaaville.

Mun lempipuuhaa saarella oli aivoton löhöily ihanissa rantakuppiloissa, uiminen, auringonotto ja sup-lautailu. Suosittelen kyllä suppailua täällä, sillä vesi on uskomattoman kirkasta ja vedenalaisen elämän koralleineen ja kaloineen näkee sup-laudan päältä hyvin. Sitten kun kuumuus yllättää, niin voi käydä pulahtamassa meressä.

Yleisestikin Gili-saaret soveltuu tosi hyvin esimerkiksi snorklaukseen, sillä vesi on kirkasta sekä värikkäitä kaloja ja korelleja löytyy paljon. On kuitenkin hyvä muistaa olla vaurioittamatta koralleja. Muutenkin yleisesti mun mielestä täältä löytyy Gilien kauneimmat rannat. Tai Menolta – apua en osaa päättää!

 

gili-air

 

gili-air2
Ai kamala miten luonnollisen oloinen ”poseeraus”

 

gili-air-auringonlasku

 

Gili Meno – hiljaisuutta ja omaa rauhaa


Gili Meno on ylivoimaisesti hiljaisin ja rauhallisin kolmesta Gili-saaresta, mun makuun jopa liian rauhallinen. Tämä on itseasiassa myös pienin Gili-saari. Täällä ei oikeastaan oo mitään muuta, kun satunnaisia ravintoloita siellä täällä ja valkoista hiekkarantaa. Tää on se saari, minne lähdetään nauttimaan rauhasta ja hiljaisuudesta.

Kannattaa ottaa vesipullo matkaan ja rutkasti aurinkorasvaa, sillä saaren kiertää vaikka kävellen ympäri päivän aikana! Gili Menolta löytyy myös monia hyviä paikkoja snorklaamiseen ja jos omia välineitä ei ole mukana, niitä saa myös vuokrattua hyvinkin edullisesti.

Tältä saarelta löytyi myös parhaimmat appelsiinimehut ja banana splitit – oisko ihanampaa nauttia paratiisirannoista kuin tuorepuristetun appelsiinimehun kanssa? Hmm ei.

 

banana-split

 

gili-meno

 

Majoitus Gili-saarilla


Vaihtoehtoja saarilta löytyy melkein yhtä paljoin kuin matkailijoitakin. Me varattiin harvemmin suoraan kaikille päiville majoitus valmiiksi – yleensä valmiiksi varattiin yksi yö ja etsittiin paikan päältä kävellen seuraaville öille majoitus. Huomasin myös sen, että yleensä hinnat ovat edullisempia kun käy itse kyselemässä paikan päältä.  Vinkkinä myös se, että yleensä huoneissa on tinkimisen varaa!

 

majoitus-gili2

 

majoitus-gili

 

Majoitusta löytyy jokaiseen budjettiin Gili-saarilta: erittäin edullisista vaihtoehdoista satojen eurojen luksusmajoituksiin. Tässäpä olisi muutama oma kokemus, mistä oon ainakin itse tykännyt:

Täältä löytyy myös Gili-saarien omat matkailusivut, jos et löytänyt täältä etsimääsi tai haluat vielä enemmän tietoa saarista. Toivottavasti Gili-saaret vievät sun sydämen mennessään! Ne on ainakin vieneet mun ja uskon, että hyvin monen muunkin.

Mites te jotka ootte käyneet jo saarille, mikä on sun suosikki saariparatiisi Gileistä? 

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

2 Comments on “Gili-saaret, mikä paratiisisaari sopii sinulle parhaiten?

  1. Me ollaan käyty vain Gili Airilla. Vähän ehkä harmittaa että muut saaret jäi näkemättä.. aikaa oli kuitenkin vain muutama päivä niin jumituttiin sitte sinne. Toisaalta oli ihanaa vaan snorklata, uida ja ottaa aurinkoa ilman mitään sen kummempaa suunnitelmaa ja höntyilyä mihinkään. 🙂 mutta eihän sitä tiedä..ehkä vielä joskus pääsen näkemään myös muut saaret! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *