AASIA - VIETNAM

Halong Bay – yksi maailman luonnonihmeistä

Monta asiaa on vielä kertomatta reppureissultani ja tarkoituksella säästin osan matkatarinoistani tänne kotoisaan Suomeen. Okei, osaan ei kyllä yksinkertaisesti ollut aikaakaan, mutta Vietnamin Halong Bay oli tietoinen valinta. Ylivoimaisesti yksi Vietnamin suosituimpia nähtävyyksiä, joka koostuu noin 1600 jyrkästä karstisaaresta. Alue kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin ja syystäkin – on se sen verran henkeäsalpaava paikka, joka pitää säilyttää.

Halong Bay oli meidän viimeinen eteppi Vietnamissa ennen Hanoi-Vientiane lentoa ja oli kyllä loistava idea jättää tämä kirsikaksi meidän Vietnam-kakun päälle. Upeita maisemia, turkoosia vettä, jyrkkiä kivisiä saaria (osaan onneksi pääsi onneksi kuitenkin rantautumaan ja uimaan) ja luolastoja. Halong Bay sijaitsee Pohjois-Vietnamissa ajomatkan päässä maan pääkaupungista Hanoista. Alue kuuluu myös maailman seitsemään luonnonihmeeseen ja syystäkin. Ihmettelin myös paikan päällä sitä, miten saaristo näyttää niin tutulta – selvisi, että siellä on myös kuvattu osa Pirates of the Carebbean-elokuvistakin. Tästä voitte päätellä, miten kauniiseen paikkaan olen päässyt matkustamaan!

Halong Bay on aika turistimainen kohde, joka pitää kokea veneestä käsin. Vaikka paikan päällä on paljon turisteja, se ei tunnu siltä omassa veneessä. Halong Bayn kokemiseen tapoja on yleensä kaksi: joko yövytään omassa veneessä pelipaikoilla tai majoitutaan maissa (Cat Pa, Halong City), josta käsin tehdään päiväretki karstisaarien upeisiin maisemiin. Jälkimäinen vaihtoehto on yleensä reippaasti edullisempi vaihtoehto, mutta ajateltiin kerrankin olla pihistelemättä ja tehtiin 10+ reissu täällä oman veneen (vai olisiko ollut jopa laiva, en tiiä miten nää määritellään) kanssa.

Niinpä bookattiin tämäkin reissu Ethnic Travels-nimiseltä matkatoimistolta Hanoista, jonka kautta tehtiin myös trekkausretki Sapaan ja sen lähikyliin. En voi kylliksi hehkuttaa kyseistä matkatoimistoa: erittäin laadukas, toiminta ajaa kestävää matkailua, henkilökunta oli erittäin ammattitaitoista ja muutenkin kaikki hommat hoitu paremmin kuin osattiin kuvitellakaan. Tähän on mainittava, että he muun muassa lähettivät mun laivaan unohdetut nahkaiset mulle teetätetyt sandaalit Keski-Vietnamiin Hueen Jussin yliopistoon opettajalle, joka antaa ne opiskelijalle, joka sitten tulee Suomeen vaihto-oppilaaksi ensi kuussa. Eli mä sittenkin tulen näkemään mun kengät, joiden perään hajoilin täällä myös. Jei! Tähän väliin tuli muuten mieleen, että jos teillä on heittää jotain ideaa, missä vietnamilaista vaihto-oppilasta kannattaisi käyttää Suomessa, paljastakaa paikkanne! Suhteellisen läheltä Helsinkiä kiitos.

 

ethnic-travels

 

Takaisin itse asiaan. Mulla on välillä paha tapa lähteä tarinoimaan aiheen vierestä välillä – koittakaa kestää. Bookattiin siis meille oma vene/laiva kolmeksi päiväksi ja hintaa tällä oli 200 dollaria per naama eli kaiken kaikkiaan meidän viisihenkinen seurue maksoi omasta 1000 dollaria. Tutkailin myös, että halvimmillaan yhden-kahden yön Halong Bay reissuja saa myös about 100 dollarilla. Aika hintava oli tää meidän valinta, mutta  pakko sanoa, että oli se sen arvoista. Meillä oli täysin meidän oman seurueen käytössä kolmikerroksinen puulaiva ilman ketään muuta turistia, jossa alakannella kaikille oli omat siistit hytit suihkuineen ja vessoineen. Keskikerroksessa tarjoiltiin aamupalat, lounaat ja illalliset, jotka valmisti meidän oma kuusihenkinen miehistö ja yläkannella oli löhöilyparatiisi eli auringonottokansi. Hintaan kuului siis aivan kaikki mahdollinen: ruuat, majoitus, kuljetukset Hanoista ja takaisin, miehistö sekä opas. Ruuat oli aivan ihanan herkullisia, laadukkaita ja sisälsi erittäin paljon mereneläviä. Lisäksi hintaan sisältyi Sunny-oppaan kanssa kolme kajakkireissua Halong Baylla, johon lähdettiin suoraan meidän laivasta käsin.

 

Meidän koti kolmen päivän ajan
Meidän koti kolmen päivän ajan

 

Hyttejä oli kahden hengen vuoteilla ja yhden hengen vuoteilla.
Hyttejä oli kahden hengen vuoteilla ja yhden hengen vuoteilla.

 

Auringonottokansi
Auringonottokansi

 

dinner

 

Kajakkireissut oli kyllä siistejä! Käytiin muun muassa uimassa saarelta käsin, seikkailtiin luolastossa, nautittiin maisemista ja kerättiin itse omin käsin simpukoita rannasta hiekan seasta. Simpukat oli mitä herkullisimpia, mutta mä sain epäonnekseni ruokamyrkytyksen näistä, sillä taisin laittaa suuhuni pilaantuneen simpukan. Kieltämättä vähän harmitti sairastua täällä, mutta lohdutin itseäni ajatuksella siitä, että harvoin sitä näin kauniissa paikassa saa (lue joutuu) sairastaa. Viimeisenä päivänä olin sen verran heikossa hapessa, mutta halusin silti osallistua kajakkireissulle, joten Jussi onneksi urhoollisena meloi ja mä sain kököttää kajakin nokassa huonovointisena. Vinkki: älä tee samaa virhettä kuin minä, pahaolo nimittäin kasvaa pienessä kajakissa istuessa samalla, kun se heiluu aallokkojen mukana.

 

kajayaking-halong-bay

 

Tadaa - herkulliset syylliset mun mahatautiin!
Tadaa – herkulliset syylliset mun mahatautiin!

 

Yöllä meitä opetettiin myös kalastamaan mustekaloja, joka oli kyllä mielenkiintoista puuhaa. Mustekaloja ongitaan vähän sellainen pilkin tyyppisellä laitteella pimeässä, jossa on sellainen kuminen limanuljaska vain päässä. Pimeä on ehdoton asia mustekalojen kalastukselle, sillä ne houkutellaan pintaan punaisen valon avulla. Aluksi pidetään normaalia väritöntä hehkulamppua ilmassa, joka laitetaan punaiseen ämpäriin. Tämä punainen väri houkuttaa mustekalat pintaan ja mustekala nappaa kiinni. Minä onnekkaana (ja ainoana) sain yhden mustekalan napattua! Seuraavana päivänä se olikin sitten meidän lautasella. Ja hyvää oli!

Rantauduttiin laivan kanssa kaksi kertaa: jonkunlaiseen helmien/simpukoiden kalastuspaikkaan, joka oli ybertylsä ja sitten isolle saarelle, jonka huipulle pääsi kiipeämään katselemaan maisemia sekä siellä oli mahdollista uida. Maisemat oli kyllä hienot vaikka ”pienimuotoinen” kiinalaisten turistien helvetti se oli. Vuorelle kiivettäessä asia ei haitannut ollenkaan, sillä kaikki halusi kiivetä ylös katselemaan maisemia ja ottamaan hienoja kuvia.

Mutta rannalla oli toinen ääni kellossa. Erehdyttiin menemään uimaan, tästähän sitten kiinalaiset turistit innostui ja osa meistä päätyi varmaan sadan kiinalaisperheen loma-albumiin. Kiinalaiset parhaimmillaan juoksi kaukaa meidän luokse ottamaan kuvia meidän kanssa ja vaikka mä kieltäydyin asiasta, otti ne silti salakuvia musta. Yksin mies käveli mun ohi ja yhtäkkiä otti kameran esiin ja otti mun tisseistä kuvia. Hannes ja Jussi kyllä iloisena ja kohteliaana poseerasi heidän kanssaan, mutta me muut ei niin innostuttu asiasta. 😀 Oltiin siis ainoat länsimaalaiset turistit tolla saarella ja erotuttiin joukosta – voimia teille, jos joskus eksytte tuonne. Maisemat oli kyllä käymisen arvoiset!

Halong Bay oli kyllä kaiken kaikkiaan aivan huippu ja suosittelen lämpimästi majoittumaan veneessä, jos budjetti antaa periksi. Sitten voi vaikka pihistellä Hanoissa majoitusten suhteen! Musta oli ihana vain istuksia kannella ja katsella laivan lipumista tuon luonnonihmeen keskellä ja illat oli ihania pilkkopimeässä tähtitaivaan alla korttia pelaten.

 

 

Antakaa anteeksi meidän ulkoinen olemus
Antakaa anteeksi meidän ulkoinen olemus

 

Tällainen oli mun luonnonihme ja sai aikaan monta wow-sanaa suustani kuulumaan. Millaiset on ollut teidän uskomattomimmat paikat, ootteko päässy näkemään seitsemää luonnonihmettä? Sain tässä hetki sitten ajatuksen kiertää maapallo siten ympäri, että tulisi käytyä läpi kaikki seitsemän maailman ihmettä. Nämä kaikki on mulla vielä täysin käymättä ja olisi aika huikeaa nähdä ne livenä! Tällä kertaa pitää ”tyytyä” vain luonnonihmeisiin.

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Bloglovinin, Instagramin, Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

6 Comments on “Halong Bay – yksi maailman luonnonihmeistä

  1. Tulimme Vietnamin kiertomatkalta juuri jouluksi kotiin. Täysin samaa mieltä kanssasi Halong Bayn maisemista, jossa kiertelimme hulppealla laivalla Pelican 2. Palvelut ja tarjoilut olivat erinomaiset sekä hytit!
    Pyysit vinkkiä käyntikohteeseen lähellä pääkaupunkiseutua. No meidän ihana vanha Porvoohan on kohde lähietäisyydellä ja varmasti miellyttävä käyntikohde vietnamilaistytölleki!

  2. Kiitos loistavista vinkeistä! Halong Bay olisi kyllä niin unelmakohde. <3 Itse en ole missään noista seitsemässä luonnonihmeessä myöskään vieraillut, mutta toivottavasti tulee suurin osa niistä ainakin elämän aikana koluttua. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *