AASIA - VIETNAM

Halong Bayn risteilyt ja mitä niistä kannattaa tietää etukäteen

Vietnamin yksi vetovoimaisimmista matkakohteista ei paljoa esittelyjä kaipaa. Halong Bay eli ’laskeutuvan lohikäärmeen lahti’ on yksinkertaisesti upea luonnonihme. Halong Baylla vierailee erittäin paljon turisteja vuosittain ja suosituinta puuhaa on kokea nämä 1600 karstisaarta risteillen.

Halong Baylla on ollut aikamoinen risteilijä, sillä osa Pirates of the Caribbean -elokuvien kohtauksista on kuvattu täällä. Laivan kannella istuessa en kyllä kyseenalaistanut hetkeäkään, miksi Halong Bay on valittu kuvauspaikaksi. Tunnelma Halong Baylla on uniikki, sillä tällaisia paikkoja ei ihan joka puolella maailmaa ole. Erityisesti aamut olivat upeita, kun karstisaaria ympäröi upea sumuinen usva. Ilmassa tuntui olevan jotain maagista.

Kysyntää on paljon risteilyjen suhteen, joten myös tarjonta on sen mukainen – kaikkiin rahapusseihin löytyy varmasti sopiva risteily. Suosittelen kuitenkin ottamaan muutamia asioita huomioon ennen Halong Bayn risteilyn varaamista.

 

 

Millaisen Halong Bayn risteilyn haluat

Alkuun suosittelen miettimään minkä verran olet valmis sijoittamaan Halong Bayn risteilyyn. Periaatteessa risteilyjä on kolmessa kategoriassa: budjetti, keskitaso ja luksus. Edullisimmillaan Halong Baylle pääsee päiväristeilylle noin kahdenkymmenen euron hintaan ja yhden yön budjettilaivaan pääsee noin viidelläkymmenellä eurolla.

Keskitason (me oltiin sellaisessa) risteilylle pääsee noin 100-150 euroa per yö hintaluokassa ja luksuslaivat on kaikkea siitä ylöspäin. Jos vain budjetti antaa periksi, niin suosittelen sijoittamaan ainakin tuohon keskitasoon, mitään kovin ihmeellistä tai laadukasta ei voi odottaa viidelläkymmenellä eurolla.

Hintaan vaikuttaa oleellisesti risteilyn pituus – me haluttiin olla ehdottomasti kaksi yötä, jotta saataisin olla kokonainen päivä Halong Baylla + kaksi matkapäivää. Halong Bay sijaitsee Pohjois-Vietnamissa noin 200 kilometrin päässä Hanoista, joten oli kiva olla täällä ajan kanssa. Iso osa turisteista käy yhden yön risteilyllä ja käy samalla myös Cat Ba saarella.

 

 

Risteilyn hintaa nostattaa myös ruuat ja aktiviteetit. Meidän kahden yön risteily maksoi noin kaksisataa euroa ja siihen kuului kaikki mahdollinen: kuljetukset Hanoista, kaksi yötä laivassa omassa hytissä, kaikki ruuat (aamupala, lounas ja illallinen – juomat ei kuuluneet) sekä kaksi melontareissua oppaan kanssa.

Käytiin myös laivamme kanssa kolmella eri saarella: helmitehtaalla, näköalasaarella jossa oli aivan pirusti kiinalaisia turisteja mutta maisemat oli huipulta upeat ja kolmannelta saarelta käytiin itse etsimässä hiekasta simpukoita, jotka meidän miehistö kokkasi iltapalaksi meille.

Kannattaa siis huomioida, että ainakin ruuat, kuljetukset ja aktiviteetit kuuluu hintaan. Edullisimpaan risteilyyn nämä ei välttämättä kaikki kuulu ja lisämaksusta voi tulla helpostikin suhteellisen korkea.

 

Melontaretki Halong Baylla

 

Lue arvosteluja – puskaradio on paras

Kun olet päättänyt budjettisi, kannattaa tehdä taustatutkimusta vaihtoehtojen suhteen. Aikaisemmin mainitsin jo, että kysynnän takia tarjontaa on laidasta laitaan. Samalla rahalla voit toisesta yrityksestä saada ikimuistoisen elämyksen, toisesta saatat tulla pettyneenä takaisin maihin.

Meille oli aivan selvä juttu, että otettiin oma keskitasoinen kahden yön risteily Ethnic Travellisilta, sillä hyvä ystäväni suositteli omien kokemuksien perusteella sitä meille. Miksi edes yrittää etsiä jotain, kun ihminen jonka reissumakuun luotan sataprosenttisesti suosittelee minulle jotain? Enkä voi kyllä tarpeeksi kehua meidän kokemuksia kyseisestä yrityksestä.

Me oltiin kahden yön risteilyllä omassa laivassa, jossa oli kolme kerrosta: hytti-, ravintola- ja aurinkokansi. Meitä oli vain meidän oma viiden hengen seurue koko laivassa vaikka hyttejä olisi ollut puolet enemmän.

 

 

 

Auringonottoa kannella

 

Itsepoimittuja simpukoita

 

Samaan aikaan kyseiseltä yritykseltä lähti toinen laiva satamasta (yhden yön risteily) ja kyseinen paatti oli aivan täynnä. Tästä voisi vähän elätellä sellaista toivoa, että kahden  yön risteilyillä saa nauttia enemmän oman seuran rauhasta. Onneksi Halong Bayn risteilyt ei ole missään bilemaineessa muutenkaan, mutta niitäkin varmasti löytyy erityisesti budjettiluokasta.

Ruoka oli todella hyvää, joka kokattiin paikan päällä meille tuoreista raaka-aineista. Ongittiin yöllä myös mustekaloja (mie olin meidän seureen ainoa, joka sai sellaisen nostettua merestä) ja syötiin sitä sitten seuraavana päivänä. Voitte kuvitella, että ruoka oli hyvin kalaisaa, sillä oltiinhan me risteilyllä.

Laiva oli kaikin puolin siisti ja itse tykkään enemmän tuollaisesta ’vähän kuluneista’ pinnoista, kuin että kaikki paikat hohtaisi uutuutta. Lisäksi mulle itselleni tulee vähän epämiellyttävä olo liian hienoissa paikoissa, joten Ethnic Travels oli oikein hyvä, laadukas ja perus siisti meidän tarpeisiin.

Ainoa miinus oli meidän hytin vessojen lattioiden kunto, johon tutustuin vähän liikaakin. Sain vatsataudin sopivasti meidän risteilyn alussa ja halailin vessanpönttöä vähän liikaakin. Vessojen lattia oli jotain puista materiaalia ja siellähän siis samassa tilassa käydään myös suihkussa. Lattiat oli siis vähän kulahtaneet enkä suostunut käymään siellä ilman sandaaleja. Saattoi olla kyseessä vain meidän hytin vessa, mutta tämä oli ainoa asia mihin olisin kaivannut parannusta.

Toinen keskitason risteilyjä tarjoava yritys on Vega Travel, josta olen kuullut myös kehuja. Jos kaipaat enemmän luksusta, niin useampaan otteeseen pisti silmään suosituksia Athena Cruisesta ja Aphrodite Cruisesta.

 

Hyteissä oli joko parisänky tai kaksi yhden hengen sänkyä.

 

 

Illallinen

 

Miten kannattaa ostaa risteily?

Risteilyt Halong Baylle kannattaa yleisesti ostaa paikan päältä Vietnamista. Esimerkiksi Hanoista löydät matkatoimistoja ja hotelleja aivan joka puolelta, jotka myymät risteilyjä. Kannattaa vertailla Hanoissa hintoja, sillä isojakin eroavaisuuksia voi olla. Vielä edullisempi budjettivinkki on matkata omatoimisesti suoraan Halong Cityyn, jonka satamasta voit varata risteilyn.

Pohjois-Vietnam oli aivan meidän useamman kuukauden reissun viimeinen osuus. Viisumit oli umpeutumassa, joten aika oli rajallinen. Meillä ei ollut aikaa säätöön Hanoissa ja tämän takia oltiin etukäteen sovittu Huesta käsin sähköpostitse Ethnic Travelsin kanssa yksityiskohdista, sillä haluttiin vähän muokattu paketti, johon kuului neljän yön Sapan ja sen lähikylissä trekkailu sekä kahden yön Halong Bayn risteily.

Lue täältä lisää Sapan trekkailusta. 

Meillä oli vielä pieni säätö tämän kanssa, sillä mentiin neljän hengen seurueessa trekkailemaan Sapaan ja sitten sieltä suoraan Halong Bayhin. Ystävämme lento Suomesta tuli Hanoihin jo siihen aikaan, että meidän kyyti oli jo laivassa. Näinpä sitten ystävämme tuotiin kymmenen maissa illalla pimeässä keskelle ei mitään Halong Bayta pienellä veneellä. Oltiin ihan varmoja, ettei asiat hoidu niinkuin suunniteltiin, mutta sieltä pimeästä se Hannes ilmaantui meidän luokse.

 

 

 

Mikä on paras aika matkata Halong Baylle?

Vietnam on pitkä maa, joten sadekaudet ovat eri aikaan pohjoisessa ja etelässä.  Me oltiin joulukuun alussa risteilyllä ja meille ainakin sattui aivan täydelliset säät, ei mitään valittamista.

Maalis-huhtikuu ja syys-lokakuu ovat yleisesti parhaimpia aikoja säiden puolesta Halong Baylla. Tosin keli saattaa välillä olla sumuinen, mutta pieni sumu oli ainakin mun mielestä vain tunnelmallista. Talvella loka-huhtikuussa on turistien keskuudessa suurin sesonki, jolloin on vähän viileämpää.

Itse välttelisin touko-syyskuuta Halong Baylla, jos vain mahdollista. Silloin on paikallisten lomakausi meneillään, joka tarkoittaa isompia ruuhkia. Toisaalta, omasta laivasta ruuhkia ei niinkään tunne paitsi sitten, kun tulee maihin. Touko-syyskuu on myös siitä vähän huono ajankohta, sillä sadekauden takia trooppisten myrskyjen vuoksi risteilyjä ei aina voida toteuttaa.

Toivottavasti sait vinkkejä itsellesi talteen yhteen maailman hienoimpaan luonnonihmeeseen. Täältä voit lukea lisää kokemuksiani Halong Baysta.  

 

 

Ootko käynyt jo Halong Baylla – millaisia kokemuksia sulla on ollut? Jos matka on vasta suunnitteilla, millainen budjetti on mielessä?

 

Veera


Seuraa AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

22 Comments on “Halong Bayn risteilyt ja mitä niistä kannattaa tietää etukäteen

 1. Meillä oli keskitason paatti, vajaa parisataa per yö. Ja me koettiin, että se ei ollut rahansa arvoinen risteilynä, ois pitänyt joko maksaa vielä enemmän luksuksesta tai todennäköisemmin vähemmän ja mennä budjetilla… Mutta voi tietty olla että tuostakin hintaluokasta löytyy helmiä. Me valittiin se hotellin suosituksen perusteella, joka toi esiin kovasti risteilyn loistavia Tripadvisor -arvosteluja. Kuinka ollakaan, myöhemmin selvisi että iso osa näistä arvosteluista oli feikkejä… Että niihinkään ei voi sokeasti luottaa. Kantsii tosiaan vähän vertailla ja kysyä useammasta paikasta. Vaikka silti kyllä nää tuntuu aika standardikaavalla menevän.

  Eniveis oma ykkösvinkki on mennä Bai Tu Long Bayhin Halong Bayn sijaan, oon just aloittelemassa siitä postausta. Me siis käytiin Halongilla muutama vuosi sitten ja nyt meille suositeltiin tätä. Ihan samat, yhtä upeat maisemat mutta vain pieni määrä paatteja.

  1. Voihan kurjuus, muistatko yhtään Anna mikä teidän yrityksenne nimi oli? Toi on kyllä niin ärsyttävää, että tehdään noita feikkiarvosteluja. Sen takia tykkään lukea blogien kautta matkavinkkejä useasti. Me ei käytännössä selvitelty itse ollenkaan mitään, sillä meillä oli niin hyvä suositus tuon Ethnic Travelsin kautta omalta ystävältä, puskaradio on paras! Tuolla Bai Ty Longissa olisi ollut kiva käydä myös, paljon saanut kehuja.

 2. Risteilin Vega Travelilla ja olin kyllä kanssa erittäin tyytyväinen valintaan, vaikuttaa hyvin samantasoiselta kuin tämä teidän. Meilläkin oli vessassa/kylpyhuoneessa puinen lattia, joka herätti suurta ihmetystä 😀

   1. Juu, kirjoittelin Halong Baylla risteilystä muutamankin postauksen, siellä oli niin mahtavaa! 😀
    Meidän puulattia näytti yllättävän hyvin säilyneeltä ottaen huomioon mihin se oli sijoitettu, luulisi että sitä joutuu vaihtamaan hirveän usein juuri kulumisen takia…

 3. Mä tein Halong Bayn risteilyn vuosi sitten ja niin pitkään on myös roikkunut luonnoksissa samantyyppinen juttu ? Oli meinaan äärimmäisen vaikea yrittää etukäteen löytää sopiva risteily: toisaalta ne kaikki tekee ijan samat aktiviteetit ja menee samaa reittiä (mikä on oikeestaan aika tylsää), mut hinnoissa on sit isojakin eroja. Seon kyllä parasta jos saa suosituksen joltakulta johon / jonka makuun oikeesti luottaa!

 4. Aikoinaan kävimme tuolla vaan päiväretkellä, mutta hyvä että edes sellaisella, sillä aika hyvän käsityksen siitä mitä Halong Bay on sellaisellakin sai. Enkä nyt ihan niin paljoa innostunut, että välttämättä haluaisin takaisin pitemmälle risteilylle 🙂
  Jotenkin etukäteenkin olisin epäillyt noiden laivojen siisteyttä ja hygeniaa, kuten vähän jutustasikin kävi ilmi, vaikkakin vatsatautisi varmaan olit saanut jo ennen risteilyä.

  1. Vatsatauti mulle tuli muista syistä, ei olisi mitenkään ehtinyt tulla parin tunnin jälkeen sieltä jo. 🙂 Päiväristeily varmaan ihan jees, mutta oon ite enemmän yön yli risteilyjen kanssa sillä juuri se oma rauha kun ankkuroitiin aamuksi ja illaksi oli sitä parasta aikaa sekä rauhallisinta. Ainakin me oltiin ihan omalla porukalla poukamassa.

 5. Kiitos hyvistä vinkeistä! En ole käynyt, mutta kovasti haluaisin mennä. En aluksi edes tiennyt, että laivoihin voi jäädä yöksi, kunnes jostain blogista luin kokemuksia. Vietnam on tässä muutenkin kummitellut mielessä ja mietittiin sitä joulukohteeksi, mutta päädyttiin kuitenkin Thaimaahan. Vietnamin vuoro on sitten myöhemmin..

 6. Pohjois-Vietnamiin asti en omalla reppureissullani ehtinyt ja se Sapa kiinnostaa ja tämä vielä enemmän!
  Olen kuullu, että osalla firmoista on turvallisuusasiat ihan pepullaan, voisi ajatella, että just niillä halvimmilla. Ehkä itselle sitten sopivin olis just se keskitaso. Maisemat on kyllä tosi upeat!

 7. Jes, maailmanympärimatkalla tuli käytyä Halong Bayllä risteilemässä pari yötä, paikan näkeminen kun oli kummitellut mielessä jo pitkään. 🙂 Kokemus oli kaikin puolin oikein hyvä, erityisesti seuraavan päivän merimatka Cat Ba Islandille tarjosi vieläkin upeampia maisemia.

 8. Toivelistallani ovat sekä tämä että Sapa, joten eiköhän tuonne joskus tule matkustettua. Kun se joskus tulee ajankohtaiseksi, niin pitää sitten kunnolla tutustua eri vaihtoehtoihin. Tähän asti ole lukenut Halong Baystä vain hyvää, mutta kommenttien perusteella kaikki kävijät eivät ole kokeneet aluetta pelkästään positiivisena. Sekin on hyvä tieto itselle.

 9. Myö ollaan huomenna menossa tuohon suuntaan. Päädyttiin kuitenkin omatoimiseen matkaan ja menemään suoraan Cat Ba -saarelle. Tuli epätoivo, kun yritti löytää low budjettiin sopivaa risteilyä. Suunnitelmana on tehdä sieltä käsin jonkinmoinen päiväristeily, jos sää näyttää hyvältä. 🙂 En malta oottaa noita maisemia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *