AASIA - VIETNAM

Hoi An – heittämällä kaunein kaupunki Vietnamissa

Viikonloppureissu Hoi Aniin alkaa olla taputeltu ja pakko kyllä sanoa, ettei Hoi Anin kauneutta turhaan ole kehuttu. Keski-Vietnamissa sijaitseva reilu 100 000 asukkaan kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin sen vanhan kaupunkinsa takia. Vanha kaupunki on täynnä mitä kauniimpia vanhoja kivi,- ja puutaloja, jotka yksinkertaisesti hurmaa kulkijan.

Moni näistä taloista on muutettu joko ravintoloiksi, kahviloiksi, kaupoiksi tai jonkin sortin museoksi (erehdyttiin vierailemaan ehkä maailman tylsimmässä museossa: keramiikkamuseo, joka oli täynnä pieniä palasia vanhoista kipoista ja kupeista) – silti vanha kaupunki on onnistunut säilyttämään hyvin vanhan ajan hengen. Kadut on täynnä värikkäitä lyhtyjä, jotka pääsevät parhaiten oikeuksiinsa illan hämärtyessä.

 

Lamppu-Hoi-An

 

Ja kyllä - maksoimme tästä keramiikkamuseosta, joka oli täynnä tälläisiä palasia.
Ja kyllä – maksoimme tästä keramiikkamuseosta, joka oli täynnä tälläisiä palasia.
Jussin fiiliksen tässä "loistavassa" keramiikkamuseossa voi aistia hyvin. Kiviäkin kiinnostaa.
Jussin fiiliksen tässä ”loistavassa” keramiikkamuseossa voi aistia hyvin. Kiviäkin kiinnostaa.

 

Voin todellakin myöntää Hoi Anille Vietnamin kaunein kaupunki-tittelin, valitettavasti niin voi moni muukin: oon tottunut täällä Vietnamissa omaan tilaan ja siihen, ettei kadut ole täynnä turisteja toisin kuin täällä. Hoi Anissa paikka paikoin on turisteja niin paljon, ettei meinaa kunnolla mahtua kävelemään. Toisaalta, täällä on satanut välillä tosi paljon ja tosi pitkään, mikä on tyhjentänyt kadut hyvin turisteista ja antanut mulle tilaa sadetakkini kanssa. Valitettavasti huonon sään takia mulle jäi käteen tästä viikonlopusta rikollisen vähän kuvia näin kauniista kaupungista mun rakkaaseen Olympus Peniin, mikä harmittaa aivan julmetusti! Onneksi lähtöaamuna oli pikkaisen parempi sää eikä satanut, niin ehdin pienimuotoisen kuvauskierroksen tehdä vielä. Toisaalta, kyllähän ne vanhat talot, kadut, värikkäät lamput, paikalliset marketit, vietnamilaisten arki säilyy hyvin mielessäkin – vai mitä?

 

Kuja-Hoi-An

Väriloisto-Hoi-An

Vietnamilainen-tori

Temppeli

Turisti-Hoi-An

Keramiikkamuseo2

Musiikkivideo-HoiAn
Myös ammattilaiset ovat hoksanneet Hoi Anin kauneuden, sillä siellä kuvattiin paljon erilaisia hääkuvauksia. Lisäksi bongattiin tälläinen musiikkivideokuvaus myös.

 

Sään takia meidän suunnitelmat myös vähän muuttui, sillä meidän oli tarkoitus päivät loikoilla meidän hotellin altaalla ja tarkistaa pyörämatkan päästä löytyvät Hoi Anin rannat – toisin nyt sitten kävi ja keskityttiin vain hyvään ruokaan ja shoppailuun. Tämäkään ei ollenkaan huonompi vaihtoehto ollut, sillä Hoi An on tähän mennessä ollut mun kokemuksien perusteella Vietnamin paras paikka ostosten tekemiseen. Kenkiä, laukkuja, vaatteita, kodin tavaraa, elintarvikkeita ja perus turistituliaisia useiden katujen verran. Mä innostuin jopa teetättämään itselleni uudet kengät, sillä mun lemppareista lemppareimmat sandaalit vetelee niin viimeisiään. Niiden olisi kuulunut päätyä roskikseen kuukausi sitten jo. Huessa jopa mulle pedikyyrin tehnyt nainen totesi, että mun pitäisi viskata ne roskikseen. Tää varmaan kertoo jo aika paljon? No mutta kaikki hyvin loppujen lopuksi, yritin metsästää Huesta, Da Nangista ja Hoi Anista samantyyppisiä kenkiä – sellaisia ei löytynyt, joten teetätin ne. Kengät sain kovan tinkaamisen jälkeen 15 dollariin – aloitettiin 40 dollarista. Mielestäni ihan hyvä kauppa kengistä, jotka on valmistettu nahkasta juuri omiin mittoihin – vai mitä ootte mieltä, ootteko paljon teetättänyt kenkiä reissussa?

 

Sandaalit
Vierekkäin kenkiä katsellessa mua kyllä alkaa hävettää, että oon näinkin pitkään pitänyt noita risasia kenkiä. Viimeiseen asti käytetty jos ei muuta!
Hoi-An
Sää kuin Suomen kesä! Onneks se on vain asenne- ja varustuskysymys.
Hoi-An2
Onneksi lähtöaamuna paistoi pari tuntia aurinko pilven takaa!

Hoi-An-Silta

 

Ravintoloita ja kahviloita Hoi Anista löytyy sylin täydeltä, välillä oli vaikeaa päättää, minne haluaisi seuraavaksi. Hintataso on suhteellisen korkea Vietnamin muihin kaupunkeihin verrattuna. Vanhan kaupungin reunoille kävellessä hinnat kuitenkin useasti tippui mukavasti normaaliin tasoon. Oluen hinta kuitenkin loistavasti pysyi joka paikassa alle eurossa reippaasti! Koska me rakastetaan burgereita, otettiin taas Tripadvisor esiin ja sijalla seitsemän komeili Circle niminen ravintola, joka tarjoaa jenkkiburgereita. Ravintola sijaitsee vähän syrjemmässä, noin 15 minuutin pyörämatkan päässä vanhasta kaupungista – todellakin matkan arvoinen. Niin hyvää! Tuumailtiinkin burgereita syödessä, ettei meitä koskaan voisi jättää Jenkkeihin pidemmäksi aikaa kuin tyyliin viikoksi. Tultaisiin muuten niin isoina burgerpalloina takaisin Suomeen, ettei meitä enää tunnistaisi. 😀

Erikoisimpana kokemuksena mulle jäi mieleen kahvila nimeltään Reaching out arts and crafts teahouse, jossa oli pelkästään kuuroja vietnamilaisia töissä. Kommunikointi hoidettiin tilauslomakkeella, joka oli raksiruutuun-idealla ja lisäksi apuna oli jokaisessa pöydässä kommunikointipalikoita. Konsepti oli tosi loppuun asti mietitty ja sieltä sai myös herkullisia kahveja! Vietnamilainen kahvi on hyvin erilaista kuin Suomessa, mutta erittäin hyvää myös. Kahvit ja teet oli vähän hinnakkaammat, mutta täysin rahan arvoiset. Kannattaa käydä, jos Hoi Anin suunnille eksyy!

 

Kommunikoinipalikat
Kommunikoinipalikat

Kuurokahvila2

 

Hoi Anissa saisi helposti päivät kulumaan jo pelkästään kaduilla kulkiessa, ravintoloissa istuen ja ostoksien parissa, mutta täältä löytyy paljon myös erilaisia temppeleitä ja perinnetaloja, jonne on myös hyvä mennä pitämään sadetta sään sille päälle sattuessa. Sitä keramiikkamuseota en siis suosittele, jos jollain jäi vielä epäselväksi! 😀 Osa paikoista on ilmaisia ja osaan on pieni maksu. Meillä oli sellainen lipukevihko, joita annettiin taloihin, temppeleihin ja museoihin saapuessa – ymmärtääkseni edullisempi ja nopeampi tapa.

Nähtävyyksien lisäksi hyvin monet ravintolat järjestää laadukkaita kokkauskursseja, jotka voisi olla aika mielenkiintoisia. Me ei tälläisellä haluttu osallistua tällä kertaa, sillä vietnamilaiset tuttavamme tuli viime viikolla kokkaamaan meidän kanssa meidän kotiin.  Mun mielestä siinä oli tarpeeksi aitoa vietnamilaista keittiötä parhaillaan!

 

Smoothie
Melkein maistui kotismoothielle: löysin chiansiemenistä tehdyn smoothien!

Sadepäivä-Hoi-An

Vietnamilainen "roska-auto"
Vietnamilainen ”roska-auto”
Joki tulvi "pikkaisen" kaduille - joki ja sen veneet oli samassa tasossa rantatien kanssa.
Joki tulvi ”pikkaisen” kaduille – joki ja rantatie oli samassa tasossa.

 

Hyvin monen hotellin huonehintaan myös kuuluvat polkupyörät, jolla voi tehdä päiväretken maaseudulle tai rannalle. Tämähän oli meidän suunnitelmissa, mutta koska Hoi Anin sää muistutti enemmän Suomen kesää, tyydyimme juomaan olutta terassilla ja kuluttamaan rahat vaatteisiin ja kotijuttuihin.

Hoi Anin on helppo tulla, se sijaitsee lähellä Da Nangia ja on aikalailla keskellä Vietnamia. Hoi An on todellakin hyvä välietappi pariksi päiväksi Vietnamin reissulla! Me tultiin Hoi Aniin Huesta bussilla, jossa oli jokaiselle omat sängyt. Matka kesti noin neljä tuntia ja maksoi suurin piirtein viisi euroa. Mielenkiintoista oli myös, että tällä kertaa mentiinkin saman vuoren läpi tunnelin kautta, mistä viime viikolla matkustettiin maisemareittiä pitkin moottoripyörällä. Aika pitkän tunnelin ovat rakentaneet!

 

PB252708
Nukkumabussit oli kahdessa kerroksessa, tosi miellytävä oli nukkua!

Temppeli-Hoi-Anissa

Hoi An joki

Mandariini
Söin ehkä maailman herkullisimpia mandariineja – niin makeita!

Katukauppias-Hoi-An

Kattojen-yllä-Hoi-An

Japanilainen silta on yksi The Nähtävyyksiä Hoi Anissa.
Japanilainen silta on yksi The Nähtävyyksiä Hoi Anissa.

HoiAn-lamput

 

Summa summarum: Hoi An saa lämpimästi minun puolesta komeilla ensimmäisellä sijalla Vietnamin kaunein kaupunki-kategoriassa. Ootteko käyny Vietnamissa jossain kaupungissa, joka on mielestänne vielä kauniimpi ja sympaattisempi? Tell me – en usko muuten, että sellaisia voi olla!

Mulle iski Hoi Anissa kauhea pakkomielle saada noita lamppuja kotiin, mutta onneksi tulin järkiini loppujen lopuksi. Siis onhan noi tosi kauniita, mutta meidän suhteellisen pelkistettyyn ja moderniin mustaan, valkoiseen ja harmaaseen kotiin noi lamput ei olisi ollut numero yksi sisustusvalinta. Mutta sitten jos ja kun meillä on pikkupiha: meidän terassi tulee olemaan täynnä noita! Kuulostaa aika hyvälle idealle?

Huomenna pyörähtääkin viimeinen viikonloppu täällä Huessa, sillä Jussin harjoittelu loppuu torstaina. Suunnataan sukkana Hanoihin, josta mennään sitten vaellusretkelle Sapan vuoristoisiin maisemiin sekä Halong Bayn jättikiviä ja merta katselemaan. Ymmärtääkseni Halong Bay on Vietnamin kansallismaisemia. Mielenkiintoiset seikkailut alkavat siis pian! Saadaan myös lisäystä meidän seuraan Suomesta, sillä Jussin pari kaveria liittyy meidän retkikuntaan.

 

Veera

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

10 Comments on “Hoi An – heittämällä kaunein kaupunki Vietnamissa

 1. Jep, samaa mieltä, Hoi An on niiiin kaunis! Ehdottomasti yksi meidän lemppareista Vietnamista. Meidän Vietnamin reissusta on jo 6 vuotta, ja silloin Hoi An ei vielä, tai ainakaan niinä päivinä, ollut ollenkaan täynnä turisteja. Päinvastoin se tuntui ihanalta pakopaikalta Vietnamin kaaoksesta. Vietnamiin pitää kyllä pian lähteä takas <3

 2. Heippa! Olen myös suuntaamassa Vietnamiin helmikuun lopulla ja Hoi An olisi yksi kiinnostuksen kohde. Mahtava postaus ja kuvat insipiroi, kiitos niistä! Sopiiko kysyä, oliko sulla malarialääkitystä vai onko tuo turvallista aluetta sen suhteen? Ja voitko suositella jotain majoitusta Hoi Anista?

  1. Hei Ilona! 🙂 Hoi Aniin kyllä kannattaa mennä, suosittelen lämpimästi. Blogista löytyy paljon juttuja Vietnamiin liittyen, kannattaa katsella niitäkin – esimerkiksi Hai Van Passilla kannattaa ehdottomasti käydä, kerta olette jo niin lähellä sitä.

   Mitä malarialääkitykseen tulee, niin Vietnam on kyllä turvallista aluetta Malarian suhteen – varsinkin rannikkoalueella. Saattaisin miettiä toisen kerran sitten, jos olisin jossain Kampotsan/Laosin rajan tuntumassa sisämaassa. Totta kai tervettä järkeä käytin, että suojasin ihoa varsinkin iltaisin ja käytin tarvittaessa hyttysmyrkkyjä.

   https://www.rantapallo.fi/aurinkorasvaa8aloeveeraa/2016/11/30/hotelliarvostelu-longlife-riverside-hotel-hoi-an-vietnam/ Täältä löytyy meidän majoitus Hoi Anista, toi oli kyllä tosi kiva sviitti ja ei ollut pahan hintainen, kun sen jakoi neljälle hengelle. Hotelli oli tosi hyvällä sijannilla, joten sen puolesta kyllä suosittelen sitä! Jos oot yksin/pienemmällä seurueella liikenteessä, niin hotellilla on myös kahden hengen huoneita. Uima-altaan ja auringonoton perässä jos hotellia miettii, niin se kannattaa unohtaa. Hotellin allas on ns. keskellä, niin sinne ei kunnolla paista aurinko. Toivottavasti oli apua tästä! 🙂

 3. Kiitos! Varmasti tulee luettua noita muitakin Vietnam-postauksia! Meen tapaamaan entistä vietnamilaista kämppistäni Saigoniin ja olen siellä hänen luonaan viikon, mutta aattelin sitten toisen viikon viettää muualla, Hoi Aniin ainakin haluan mennä. Täytyy vaan selvitellä, miten sinne järkevästi pääsisi tai olisiko matkalla jotain näkemisen arvoisia välietappeja, kun Saigonista sinne taitaa olla joku 1000 kilometriä matkaa.

  1. Okei, no mutt toihan kuulostaa oikein hyvälle! Jos haluut säästää aikaa matkustamisesta Keski-Vietnamiin, niin lennothan on tosi edullisia kanssa. Me muun muassa lennettiin Saigon – Hue väli alle 30 eurolla, lennot on yleensä vielä halvempi ottaa suoraan lentoyhtiön sivulta kuin tyyliin Momomondolta. Nyt en oo varma että onko Hoi Anissa lentokenttää, mutta ihan vieressä on Da Nang-niminen kaupunki ja siellä ainakin on lentäkenttä. Da Nang on aikalailla keskellä tota Hai Van Passia (mistä puhuin aikaisemmin) ja Hoi Ania.

   Toinen mikä vois olla kanssa kiva, niin lentää esim Hueen ja sieltä matkustaa bussilla Hoia Aniin ja sieltä vaikka lentää/ottaa bussi takaisin Saigoniin. Jos en ihan hirveeti valehtele, niin Hue-Hai Van Pass-Da Nang-Hoi An on kaiken kaikkiaan vain noin 150km pituinen matkustusmatka.

 4. Ok, kiva kuulla, että lennot on noin edullisia! Varmaan toiseen suuntaan ainakin meen lentäen, niin aikaa säästyy. Mut täytyy katsella tosiaan noita muita paikkoja siinä liepeillä. Kiitos paljon vinkeistä 🙂

 5. Heippa, muistatko missä teetit kengät? Ollaan tällä hetkellä Hoi anissa ja ihastuttiin täysin näihin sun sandaaleihin!

  1. Hei! 🙂 Vein omat vanhat kengät malliksi jonka perusteella noi kengät tehtiin. Riittää varmasti jos näyttää esimerkiksi noi sandaalit nii tekee varmasti. En muista paikan nimeä, mutta jos tullaan siltä Hoi An sillalta vanhankaupungin puolelle, niin kääntykää oikealla kadulle (ei se eka mikä menee joen vartta vaan se ns. toinen katu, jossa on paljon niitä värikkäitä lyhtyjä). Se liike on tyyliin ensimmäinen suutari vasemmalla noin 100m sen matkatoimiston jälkeen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *