AASIA - VIETNAM

Hue – mikä helmi Keski-Vietnamissa

Vietnamissa tuli reissailtua viime vuoden loppupuolella hyvinkin kattavasti ja suurimman osan ajastani vietin Vietnamin entisessä pääkaupungissa Huessa, joka on ollut myös Vietnamin viimeisten kuninkaiden koti. Voisi sanoa, että Hue on tärkein kaupunki Vietnamissa mitä tulee historiaan ja nähtävää tässä pienessä kaupungissa riittää hyvin moneksi päiväksi. 

Huen voi jakaa kahteen osaan, jonka jakaa Parfyymi-joki – suurin osa turisteista majoittuu joen eteläpuolella, josta löytyy lähes kaikki majoitukset, ravintolat, kahvilat, baarit, matkatoimistot, putiikit ja kauneushoitolat. Me asuttiin noin 500 metrin päässä turistialueesta vietnamilaisessa omakotitalossa, sillä Jussi koulukavereineen oli vaihdossa Huessa.

Miten Hueen pääsee? Helposti, sillä sinne voit matkustaa edullisesti lentäen, junalla tai bussilla esimerkiksi Hanoista tai Saigonista. Me lennettiin molemmista kaupungeista noin kolmenkymmenen euron hintaan rinkkoineen ja sängylliset bussit maksaa 10-15 dollaria.

 

hue-vietnam

 

hue-vietnam4

 

Julkiseen liikenteeseen ei tutustuttu ollenkaan Huessa, sillä meillä oli omat polkupyörät sekä välillä kuljettiin edullisilla takseilla ja vuokratuilla skoottereilla. Julkista liikennettä en lähtisi melkeinpä edes suosittelemaan Huessa – paitsi korkeintaan lentokentältä keskustaan. Lähes kaikki on kävelymatkan päässä ellei sitten halua tutustua vähän kauemmas muihin nähtävyyksiin, joihin voi helposti mennä esimerkiksi vuokratulla skootterilla. Moottoripyöriä, skoottereita ja vastaavia saa vuokrattua melkeinpä mistä vaan ja päivävuokra on vajaa viisi euroa. Ei paha!

 

Kodin eessä oman uuden pyörän kanssa - öisin pyöriä piti säilyttää aidan toisella puolella, muuten ne olisivat lähteneet muille teille
Kodin eessä oman uuden pyörän kanssa – öisin pyöriä piti säilyttää aidan toisella puolella, muuten ne olisivat lähteneet muille teille

 

Hue kärsi erittäin pahasti Vietnamin sodan aikaan ja kestikin hyvin pitkään ennen kuin kaupunkia alettiin kunnostamaan. Esimerkiksi Huen tärkeimmässä nähtävyydessä, Kielletyssä kaupungissa huomaa useita restauroituja kohtia ja osa niistä on edelleenkin työn alla.

Hue sijaitsee suhteellisen lähellä merta, mutta ei ole silti Vietnamin paras rantalomakohde. Minä kuitenkin päätin tehdä Huesta rantalomakohteen, sillä olen auringonpalvoja lomillani henkeen ja vereen.

Sain muuten viime viikolla postissa tällaiset söötit vanilijalle ja kookokselle tuoksuvat uudenlaiset aurinkosuojatuotteet Be3:lta omaan testiin ja en malta oottaa, että pääsen kokeilemaan näitä! Aurinkosuojat kuuluu oleellisesti mun matkoille ja sen kautta blogikin on saanut nimensä. Naureskelin Jussille, että nyt meillä on hyvä tekosyy lähteä lämpöön – onhan meillä hyvältä kuulostavat aurinkosuojatkin valmiina. 😀 Nää on juuri lanseerattu Suomeen ja pitäisi löytyä Sokoksilta ja apteekeista.

 

Be3-tuotteet sisältävät ainutlaatuisen, progressiivisen aurinkosuojan: yhdellä ja samalla tuotteella voi saada kolme eri suojakerrointa lisäämällä tuotteen levityskertoja. Aurinkoreissuille ei tarvitse enää pakata eri kertoimien pulloarsenaalia, vaan pärjäät yhdellä tuotteella läpi loman!

 

Back to Hue – vajaan puolen tunnin skootterimatkan jälkeen löytyy oikein mainio Thuan An biitsi. Osa rannasta on täysin autiota (lue: siivoton), mutta kun jaksat vielä hetken ajaa tästä eteenpäin, löydät Beach Bar Huen. Pääsymaksu on 200 00 dongia, mutta mielestäni sen arvoinen: saat aurinkotuolit ja voit kuluttaa pääsymaksusi ruokaan ja juomaan. Toki ravintolan tuotteet on vähän hinnakkaampia, mutta ei kuitenkaan tarvitse maksaa ”tyhjästä”.

 

img_7819.jpg

 

Alue oli tosi rauhallinen, sinne oli löytänyt meidän lisäksi vain kymmenkunta turistia. Biitsi ei ehkä ollut se Vietnamin kaunein, mutta tyydytti mun rantahalut silti aivan täysin. Lisäksi tykkäsin kovasti siitä, että se oli todella rauhallinen verrattuna vaikkapa Da Nangin, Halong Bayn ja Mui Nen rantoihin.

Tässäpä tulis vielä yksi hyvä aurinkovinkki Hueen: jos hotellissasi ei ole uima-allasta, pääsee sellaisiin helposti pientä maksua vastaan. Me käytiin useampaan otteeseen hotellien uima-altailla ja mun lemppari oli ehdottomasti Imperial Hotel.

 

swimming-pool-hue

 

imperial-hotel-hue

 

Tässä olisi muutama mun vinkki, mitä kannattaa miettiä Hueen ohjelmaksi:

Vierailu Hope Centerillä, jossa työskentelee ja harjoittelee tulevaa työelämää varten erilailla vammautuneita (lähinnä kuuroja, mykkiä, kehitysvammaisia) vietnamilaisia, jotta heillä olisi mahdollisuus jonain päivänä oikeaan työhön. Suurimmalle osalle maksetaan Hope Centerilläkin palkkaa, mutta voisin kuvitella, että se on hyvin minimaalinen. Täällä on myös pieni puoti, josta ostaa vaikkapa tuliaisia kotiin.

Jos jatkat matkaa kohti Etelä-Vietnamia (Hoi An, Da Nang, Mui Ne, Saigon) – kannattaa ehdottomasti ajaa Hai Van Passin kautta esimerkiksi moottoripyörällä. Näkymät on todellakin upeat! Hai Van Passille järjestetään Huesta pelkkiä päiväretkiäkin, sillä se ei sijaitse kovinkaan kaukana.

 

img_7939.jpg
Hai Van Passin huipulle suuntaamassa

 

Ota itsellesi sopiva turistikierros I love Hue Tourilta. Itse osallistuin valokuvauskierrokselle, jossa ajeltiin skoottereilla ympäri Huea kuvauksellisissa ja erilaisissa kohteissa. Heidän valikoimastaan löytyy vaikka mitä: kasvisruokakierroksia, kokkauskursseja, katuruokakierroksia, karaokekierroksia – kaikkea mahdollista.

Rakastin käydä paikallisten värikkäillä marketeilla ja aamuisin nämä ovat parhaimmillaan. Musta oli ihan tutkailla mitä kaikkea paikalliset syövät ja oli mielenkiintoista nähdä heidän normaalia arkeaan.

 

Vietnam hue

 

Veneajelu lohikäärmeveneen kanssa Parfymi-joella kuuluu turistien ohjelmistoon lähes aina – muista kuitenkin neuvotella etukäteen, mitä hintaan kuuluu! Muuten sua saatetaan höynäyttää pahemman kerran ja muista tinkiä hintaa reilusti alemmaksi.

 

PB161735

 

Kielletyn kaupungin takaa löydät rakennuksen, jossa voit tehdä oman conical hatin – meille suomalaisille riisihattu sanoo varmaan enemmän. Tää oli ihan sika hauskaa, mutta myös aikaavievää ja tarkkaa puuhaa. Hattujen pääasiallinen tarkoitus on suojata sateelta ja auringolta. Huen riisihatut ovat spesiaalimpia kuin muiden maiden tai kaupunkien, sillä hattuun on piilotettu runo, jonka kantaja näkee vain auringonvaloa vasten. Tämän runon taustalla on se, että sen olisi tarkoitus suojata aviomiehen vaimoa pahalta.

 

riisihatun.materiaali

 

Nyt on kaikilla omat hatut!
Nyt on kaikilla omat hatut!

 

Ehkä erikoisin ”nähtävyyteni” koko Vietnamissa oli Ho Thuy Tienin hylättyä vesipuisto, joka oli aavemaisen kiehtova paikka! Tää on vähän tällainen salattu nähtävyys ja tänne pitää osata löytää. Vesipuisto on ollut hylättynä yli kymmenen vuotta – se avattiin turisteille vuonna 2004 ja oli auki vain parisen vuotta. Täällä asusteli myös ennen krokotiileja, mutta ne on viety pois parisen vuotta sitten. Käy ehdottomasti!

 

lohikäärme

 

graffiti-3

 

ho-thuy-thien-3

 

Ja sitten viimeisenä muttei vähäisimpänä: Kielletty kaupunki – Hué edustaa Vietnamin kunikaallista perintöä ja täältä löytyykin viimeisten kuninkaiden koti. Täällä sun on käytävä, sillä tää on Huen The Nähtävyys!

 

Temppeli-hue

 

Huen ruoka- ja juomatarjonta: 

Yksi asia minkä takia rakastan matkailua on ruoka. Musta on ihanaa kokeilla kaikkea uutta, toisaalta joskus oon liian nössö tai tylsä kokeilemaan liian uutta.

Hue on täynnä hyvää ruokaa ja sieltä tulee myös yksi vietnamilaisen keittiön klassikko: bun bo hue, joka on herkullisen mausteinen nuudelikeitto. Ehdottomasti kannattaa käydä maistelemassa tätä herkkua! Vietnamilainen keittiö on ehdottomasti yksi mun suosikkeja!

 

 

bun-bo-hue
Bun bo hue – nam!

 

Vietnamilaisen keittiön tyypillisiä aineksia ovat riisi, kalakastike, soijakastike, katkaraputahna sekä monenlaiset tuoreet vihannekset, yrtit ja mausteet. Ruoka-annoksissa on tyypillistä korostaa raaka-aineiden tuoreutta: vihannekset ja lihat on usein kevyesti paistettu pannulla ja vihannekset tarjoillaan usein raakoinakin. Vietnamilaisessa keittiössä käytetään suhteellisen vähän rasvoja ja öljyjä.

Omia annoksia ei niinkään tehdä, vaan jokaiselle annetaan oma pikkukulho ja syömäpuikot. Ruuat sijoitetaan pöydän keskelle isompiin kulhoihin ja kippoihin, josta otetaan omaan pikkukulhoon ruokaa. Ruokaan kuuluu tavallisesti suuri astiallinen höyrytettyä riisiä tai nuudeleita, keitto, kalaliemiä sekä useita pienempiä vihannes- tai liharuokia. Keski-Vietnamiin eli missä Hue sijaitsee, on ominaista se, että ruuissa on paljon erilaisia mausteita ja runsaasti. Me kutsuttiin muutamaan otteeseen meidän vietnamilaisia ystäviä kylään ja lisää meidän vietnamilaisen keittiömme saloista voit lukea täältä.

 

vietnamilainen-ruoka-2

 

vietnamilainen-ruoka-3
Parhain nuudeliannos IKINÄ!

 

vietnamilainen-ruoka-4

 

Ootko maistanut tätä herkullista korealaista herkkua jo? Vietnamilaiset ihannoi korealaisia paljon ja Huestakin löytyy paljon korealaista ruokaa.
Ootko maistanut tätä herkullista korealaista herkkua jo? Vietnamilaiset ihannoi korealaisia paljon ja Huestakin löytyy paljon korealaista ruokaa.

 

Vietnam on kuuluisa sen kahveistaan ja useat heidän kahveistaan tuleekin juuri Keski-Vietnamista. Vietnam on yksi maailman suurimpia kahvin viljelymaita. Sen ilmasto ja maaperä sopii hyvin kahvin viljelyyn sillä viljelyalueen korkeudella meren pintaan on nähden merkitystä muun muassa kahvin aromiin liittyen. Mitä korkeammalla kahvi kasvaa, sitä aromaattisempaa ja makurikkaampaa kahvi yleensä on.

Vietnamista löytyy useampaa erilaista kahvijuomaa, mutta yleisimmät (ja normaaleimmat, Vietnamista saa esimerkiksi myös jogurttikahvia) ovat musta kahvi ca phe nau sekä maitokahvi ca phe sua. Ilman sokeria kahvia on turha pyytää, sillä vietnamilaiselle kahville on olennaista, että se tarjoillaan erittäin makean kondensoidun maidon kera. Niin sanotulla fresh milkillä ei ole mitään tekemistä vietnamilaisen kahvin kanssa, totta kai kahviloista saa latteja, cappuccinoja ja vastaavia normaalilla maidolla. Kofeiinitonta kahvia ei Vietnamissa yleisesti hirveästi ole, mutta kahvin voi tilata ekstra-annoksella maitoa – jos se auttaa ollenkaan. Taikasanat tähän ovat: ca phe bac xiu.

Salty coffee oli ihana erikoisuus, mitä käytiin useampaan otteeseen nauttimassa Cafe Muoissa. Nimensä mukaan kahvi on hitusen suolaisen makuista, kantsii käydä testaamassa heidän kahvinsa. Nam!

 

Salty coffee
Salty coffee

 

Toinen ihana symppis kahvila Huessa on Nook!
Toinen ihana symppis kahvila Huessa on Nook!

 

nook-hue

 

Huesta saa erittäin hyvää vietnamilaista ruokaa, mutta myös länsimaalaisen nälän yllättäessä ruuan metsästys ei tuota ongelmaa. Hue on ihana kaupunki myös sen suhteen, että siellä on erittäin edullista käydä ravintolassa. Esimerkiksi Hanoissa oli mun mielestä reilusti kalliimpaa, vaikkei sielläkään todellakaan kallista ollut.

Mun ehdoton rakkauspakkaus oli Lien Hoa ravintola aivan meidän kodin vieressä, joka oli törkeän hyvä vegeravintola! Olen henkeen ja vereen lihansyöjä, mutta täällä ollessa mietin aina, että voisin jättää lihan kokonaan pois – niin hyvää oli niiden ruoka. Sopivan mausteiset hotpotit, marinoidut munakoisot, rapsakat kevätkääryleet ja kylmä vihreä tee. Kerroin teille juuri, millainen on mun ruokaorgasmi. Käytiin tuolla hyvin usein syömässä ja vaikkei se aivan turistiytimessä ollutkaan, sinne paikallisten sekaan löysi hyvin moni turistikin – ja syystä. Vaikka olisit kokolihapihvien, härän sisäfileen ja rasvaisen makkaran fani niin sanon sulle tämän: sun on käytävä täällä. Piste.

 

lien-hoa3

 

lien-hoa2

 

img_7704.jpg

 

Mulle tuli aivan jäätävä nälkä nyt ton Lien Hoan hehkutuksen jälkeen, joten lähden metsästämään ruokaa jääkaapista. Onks ruudun sillä puolella Keski-Vietnam tuttua vai ootko vasta suunnittelemassa matkaa näille suunnille? Annan ääneni Huelle, kantsii käydä!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

One comment on “Hue – mikä helmi Keski-Vietnamissa

  1. Hello!

    I’m Erin from I Love Hue Tour. Thank you for mentioning our company in your amazing blog post. I’d like to update to you that I Love Hue Tour has gone global and now become I Love Asia Tour. You can visit our new website here: https://iloveasiatour.com/

    Btw, keep up with your awesome work!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *