AASIA - LAOS

Laos matkakohteena, pala Kaakkois-Aasiaa

Oon painanut tässä töitä niin paljon, että en ees muista millon mulla on viimeksi ollut oikea vapaapäivä. Oon laskenut tässä lähiaikoina vapaapäiviksi sellaiset päivät, kun oon ollu vaan yhdessä työpaikassa aamuvuorossa ja ilta jäänyt vapaaksi eli mahdollisuuteen maata aivokuolleena sohvan pohjalla. Oikeasti, hatunnosto teille kaikille superihmisille, jotka jaksatte tälläistä pidemmän aikaa! Mä oon ihan poikki jo tästä kahden kuukauden rutistuksesta ja lasken sekunteja siihen, että ensi viikon lauantai tulee ja musta tulee työtön! Toi viimeinen lause kyllä kuulostaa samaan aikaan niin hemmetin hyvälle ja niin hemmetin pelottavalle.

Lähtö eikun lähenee – alle kaksi viikkoa enää ja tiedonhakuisena ihmisenä oon paneutunut tällä kertaa tulevaan matkakohteeseemme reppureissumme aikana: Laos – täältä tullaan pian!  Viimeksi tein listaa Vietnamista ja sen mahdollisuuksista, joihin voit tutustua täältä.

Laos on vajaan seitsemän miljoonan asukkaan maa Kaakkois-Aasiassa ja onkin yksi Aasian harvaanasutuimmista maista. Maa on hyvin köydä ja hintataso on tämän takia hyvin alhainen, lisäksi Laos kuuluu vähiten kehittyneiden maiden joukkoon. Laos on sisämaavaltio, joten merenrantalomista ei voi noin vain haaveilla – rajanaapureita ovat Thaimaa, Burma, Kambotsa, Kiina ja Vietnam.

Mekong-joki virtaa Laosissa ja monet tärkeät nähtävyydet sekä matkakohteet ovatkin joen varrella. Mekong-joki on leveimmillään Laosin eteläosassa, Kambotsan rajamailla. Tätä aluetta kutsutaan Si Phan Doniksi eli 4000 saareksi. Laosin luonto koostuu pitkälti sademetsistä, noin 80 prosenttia maasta on metsän peitossa.  Tämä tarkoittaa sitä, että maan eläin- ja kasvikunta on erittäin monipuolista, josta löytyy monia uhanalaisia lajeja. Maa on myös vuoristoista aluetta ja sen korkein vuori Phou Bia on liki 3000-metrinen, vuorista saa alkunsa myös moni Laosin joki.

Siinäpä tiivistetty tietoisku Laosista, jotta saadaan vähän käsitystä siihen, minne meidän rinkat on matkaamassa. Mun mielikuvissa Laos on rento maa, jossa on lupa pysähtyä ja tiedättekö, ottaa rennosti. Hakuna Matata. Innostuin myös tutkimaan ja pohtimaan perustietojen jälkeen maata matkailun näkökulmasta eli minne mennä ja mitä tehdä. Valmismatkoja Laokseen ei onneksi näytetä pahemmin tehdä, mistä iso plussa!

 

Kuva: Wikipedia
Kuva: Wikipedia

 

Vientiane – maan pääkaupunki ja näin ollen jo matkustuslistalla. Todennäköisesti hommataan lennot tänne Bangkokista tai Hanoista ellei innostuta pidempiin bussimatkoihin – budjetissa pysyminen olisi helpompaa ilman useita lentoja. Vientiane vaikuttaa myös hyvin mielenkiintoiselta sen ruokakulttuurinsa takia: laokeittiö on saanut paljon vaikutteita myös ranskalaisesta keittiöstä Ranskan siirtomaa-aikojen vuoksi sekä laokeittiön perustana on puuroutuva riisi, jota kastetaan sormin erilaisiin chili- ja kalakastikkeisiin. Kaverina tarjotaan tuoreita vihanneksia, kalaa sekä puhvelin-, naudan-, kanan- tai koiranlihaa.

Talat Saon aamumarkkinat houkuttelee myös, sillä sisälläni asuu pieni ostoshullu. Pääsee taas ihanaan tinkimisen maailmaan, kun astuu Aasian maaperälle. Laosissa on myös sotaisa historia, joten Kansallismuseo Vientianessa voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kokemus sekä noin tunnin ajomatkan päästä löytyy Phou Khao Khouayn kansallispuisto, joka olisi mahdollisesti myös käymisen arvoinen paikka.

Lue lisää Vientianen kokemuksistani täältä! 

 

 

 

Luang Prapang ja sen temppelit, temppelit ja vielä kerran temppelit. Tämä kohde on yksi Aasian maailmanperintökohteista ja samalla myös yksi Laosin The Nähtävyyksiä. Kaupungin parhaat temppelit ovat Wat Xieng Thong, Wat Wisunarat, Wat Mai Suwannaphumaham ja Phu Si. Katukuvaan kuuluu oleellisesti oranssikaapuiset munkit, joita on ihana päästä tarkastelemaan välimatkan päästä. Kaupungin läheltä löytyy myös muutakin kuin vain temppeleitä: vesiputouksia ja luolastoja.

Lue lisää Luang Prapangin kokemuksista täältä!

 

 

 

Vang Vieng – mulla on tavallaan ristiriitaiset mielipiteet tästä reppureissaajien perinteisestä kohteesta enkä vieläkään osaa päättää haluanko tänne paljon vai haluanko jättää välistä. Mielikuvat luo mulle pelkkiä juhlia, biletystä ja joessa lillumista traktorinrenkaissa kalja kädessä vaikka kaupunki on varmasti paljon muutakin. Ymmärtääkseni tämä ”tubingi” on kiellettyä nykyisin juuri hukkumieskuolemien takia – toki tätä harjoitetaan vielä, mutta pienemmässä ja siistimmässä mittakaavassa. Eikä siinä mitään väärää olekaan, mutta henkilökohtaisesti mun reissut on kaikkea muuta kuin juhlimista Sex on the Beach drinksun kanssa (miks mulle tuli juuri Sex on the Beach mieleen?) Saa nähdä, mennäkkö vaiko eikö. Onko teillä mielipiteitä?

 

Vang Viengin tubengit - kuva: RStacker / Flickir cc
Vang Viengin tubengit Kuva: RStacker / Flickir cc

 

Wat Phu ja sen upeat Angorin ajan temppelirauniot. Muistuttaa mun mielestä vähän fiilikseltään Siem Reapin Angor Watia, jossa olin kolmisen vuotta sitten ja se oli aivan upea paikka. En usko, että yhtä hulppea Wat Phu olisi, mutta hyvänä kakkosena Wat Phu varmasti tulee. Lähin kaupunki on Champasak, josta käsin moni tutustuu temppeleihin. Kaupungista on tullut myös yksi Etelä-Laosin reppureissaajien tukikohta.

 

 

Kuva: Susan Novak / Flickr cc
Kuva: Susan Novak / Flickr cc

 

Mekong-jokea pitkin Si Phan Doniin eli 4000 saareenalueesta suosituinta seutua on Don Khong, jossa voi nähdä Mekongin harvinaisia jokidelfiinejä. Saarista suurimmat ovat vehreitä riisipeltoineen, banaanipuineen ja kookospalmuineen. Täällä jos missä laiskotellaan ja ollaan asian ytimessä: ollaan vain!

Lisää tutkailtuani ja tuumailtuani oon varma, että Laos antaa hyvää vastapainoa muiden maiden auringonpalvontaan ja rantaelämään. Seuraavaksi voisin tutustua mun ennakkosuosikkiin: Burmaan! Jos teillä on heittää jotain erilaisempia kohteita, mitkä on sun mielestä ihan must Kaakkois-Aasiassa (etenkin akselilla Vietnam, Thaimaa, Kambotsa, Laos tai Burma), niin kuulen niistä mielelläni. Mun mielestä on tosi mielenkiintoista tehdä näitä ”tutkimuksia” etukäteen ja hauska vertailla jälkikäteen reissun päätteeksi, tuliko kaikissa kohteissa käytyä ja vastasiko se mielikuvia. Näihin tunnelmiin, tää työmyyrä lähtee valmistautumaan työpäivään – hyvää sunnuntaita!

 

 

Onko sulla suunnitteilla matka Laosiin?

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), TwitterinBloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

3 Comments on “Laos matkakohteena, pala Kaakkois-Aasiaa

  1. ah ihana Laos<3 Laos oli mun eka kaakkoisaasian kohde ja varmaan se jäi siks niin ihanana paikkana mieleen. Luang prabang on ihana, kaunis, sympaattinen kaupunki ja sille kannattaa varata useampi päivä. Luang prabangissa oli ihana eksyä temppeleitä kierrellessä, päätyä juttelemaan munkille, kurkistelemaan paikallista asuinaluetta ja pieniä sekä isoja temppeleitä. Bambusillan toisella puolella, heti oikeella on korukauppa, jossa kauppias opettaa tekemään valitsemas korun, mistä maksat vaan korun hinnan (ne on kyllä paljon kalliimpia, ite maksoin 8 dollaria). Oli ihana viettää iltapäivä paikallisen miehen kanssa jutellen bambuparvekkeella viidakon katveessa. Ehdottomasti hintansa arvonen koru! Luang prabangissa on myös ihana night market ja parempaan en törmänny koko loppureissun aikana, joten vähän jäi harmittamaan kaikki ihanat jutut mitä sinne jäi.. mut ei sitä ekassa kaupungissa vielä viittiny rinkkaa shoppailla täyteen 😀

    Vang viengiä en jättäis väliin vaikkei bilettämisestä välittäiskään! Luonto ja ympäristö on ihan uskomattoman kaunista, itse kylä taas aika pieni ja tylsä. Suosittelen vuokraamaan mopon ja lähtemään ajelulle maaseudulle. Ite mopoilin pidempään reissanneen (mm. vietnam,tahimaa) porukan kanssa ja ne sano, ettei kaikilta moporeissuilta kannata odottaa yhtä huikeita maisemia (toivottavasti en nyt nosta rimaa liian korkeelle :D). Eksyttiin mm. ihan huikeelle näköalapaikalle, minne oli kyllä sen näköalan kokonen kiipeeminenki! Blue lagoon (se suosituin niistä, niitä on monta) oli aika mitäänsanomaton kuang si putousten jälkeen eli iteltä ei lähe sille suositusta, mutta ne putoukset kannattaa luang prabangissa käydä kattomassa.

    Vientianessa suosittelen käymään buddha parkissa, mutta muuten se ei omista kohteista jääny mitenkään erityisesti mieleen.

    1. Inka, iso kiitos vinkeistä! Luang Prabang houkuttelee mua kylllä hirveisesti nyt jo, vielä hetki pitäis malttaa oottaa! Vang Viengistä kirjoitinkin jo, että on vähän 50-50 fiilikset sen suhteen, mutta kerta sitä niin moni suosittelee niin pakkohan sinne on varmaan matkustaa sitten ja kiertää paardit kaukaa 😉 Pitää yrittää löytää tuo siun korukauppa, jospa sieltä löytäis jotain kivaa itselle tai kotiinviemisiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *