AASIA - LAOS - RUOKAMATKAILU

Laosin herkulliset katukeittiöt

Laos on kyllä yksiä herkullisimpia maita, missä oon käynyt. Ruoka oli oikein maistuvaa maassa ja erityisesti street foodia pääsi nauttimaan maassa erittäinkin helposti ja halvalla. Lao-keittiö eroaa suhteellisen paljon muihin Kaakkois-Aasian maihin verrattaessa. Lao-keittiö on saanut myös hitusen vaikutteita Ranskan siirtomaa-ajalta. 

Laolaisen keittiön peruspilarina on puuroutuva riisi eli ”sticky rice”, jota hyvin usein syödään sormin kastaen riisiä erilaisiin kala- ja chilikastikkeisiin. Vaikka osa ruuista syödään käsin, ruokailuvälineitä käytetään lisukkeina tarjottavien lihojen ja kasvisten syömiseen. Laosissa käytetään myös syömäpuikkoja jossain määrin. Kansallisruoka on nimeltään Laap, joka on mausteinen sekoitus marinoitua lihaa tai kalaa sekä kasviksia ja yrttejä.

 

Yläkulmassa on sticky ricea sienikastikkeen kanssa - hyvin usein sticky rice tarjoillaan omasta korista
Yläkulmassa on sticky ricea sienikastikkeen kanssa – hyvin usein sticky rice tarjoillaan omasta korista

 

Laosilainen ruokakulttuuri on saanut Ranskan siirtomaa-ajan lisäksi vaikutteita esimerkiksi Pohjois-Thaimaasta sekä Vietnamista on levinnyt Laosiin koiranlihan syöminen (yäk) terveysvaikutteisena ruokana. Laos on hyvä ruokamatkailumaa, sillä ruoka täällä on erittäin edullista ja erittäin herkullista!

Mitä juomapuoleen tulee, laosilaiset ovat hyvin ylpeitä heidän oluestaan Beerlaosta, joka onkin oikein maistuva olut! Toinen mikä on suuri ylpeyden aihe Laosissa, on heidän kahvi. Kokeilin useampaan otteeseen paikallisia kahveja ja laadukkaan makuisiahan ne olivat. Kahvi on nykyisin yksi Laosin tärkeimmistä vientituotteista.

 

Laosissa voit saada myös erittäin hyvää kahvia, kannattaa maistaa "laocoffeeta"
Laosissa voit saada myös erittäin hyvää kahvia, kannattaa maistaa ”laocoffeeta”

 

laocoffee2

 

Katukeittiötä löytyy jokaiseen lähtöön Laosista ja edullista street foodia voikin syödä hyvin laajalti – me ei omalla reissulla käyty useasti edes oikeissa ravintoloissa. Iltaisin myös on erilaisia katukeittiöitä enemmän pystyssä – esimerkiksi Laosissa Luang Prapangissa oli herkulliset ruuat tarjolla erittäin halpaan hintaan iltaisin markettien tuntumassa. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti!

Miltäs siellä Laosin kaduilla sitten näyttää ruuan suhteen? Lähdetääs kurkkaamaan:


streetfood4

 

streetfood2

 

Tällaiset paikat on hyvin yleisiä: maksa kaksi euroa, syö niin paljon kuin lautaselle mahtuu.
Tällaiset paikat on hyvin yleisiä: maksa kaksi euroa, syö niin paljon kuin lautaselle mahtuu.

 

.. ja tällaista tarttui mukaan kahden euron kojusta!
.. ja tällaista tarttui mukaan kahden euron kojusta!

 

img_8393.jpg
Ramen-keittio, nam!

 

img_8397.jpg

 

streetfood2

 

mini-pannukakku

 

Vientiane, Laos

 

streetfood

 

Luang-prapang

 

.. ja herkulliseltahan siellä näytti vai mitä? Ministi harmitti, että tuolla Laosissa kumpikaan meistä ei ollut elämänsä kunnossa, vaan oltiin molemmat toipilaisina mahataudista – tämän takia ei aivan kaikki ruokajutut houkuttanut. Ensi kerralla pitää täysin toipilaana päästä tuollaisiin ruokataivaisiin!

Musta tuntuu, että oon tässä lähiaikoina tosi paljon tehnyt juttuja ruokaan liittyen. Toisaalta, se kyllä liittyy erittäin oleellisesti mun matkoihin, sillä rakastan tutustua uusiin herkkuihin. Mutta ei hätää, mitään ruokablogia tästä ei ole tulossa – pääpaino pysyy edelleen puhtaasti matkailussa. 🙂

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *