Tajusin eilen kirjoittaessani viimeisintä postaustani 17 x totuus kuvan takaa matkoilta, jossa yhdessä kuvassa oli ihana kuva Baganista etten ole kirjoittanut tänne mitään kunnollista Baganista, Myanmarista! Yhdessä postauksessa olen jakanut vinkit temppeleihin Baganissa, jossa on hyvä ihastella auringonlaskut ja -nousut. Kuitenkaan varsinaista Bagan fiilistelyä ei ole, joten täältä pesee!
Kaikki meidän kohteet Myanmarissa (okei, epäonnistunutta Tachileikia lukuunottamatta) oli todella, todella, todella ikimuistoisia ja upeita paikkoja. En osaa oikein laittaa paremmuusjärjestykseen paikkoja, mutta pakko kyllä myöntää että Baganissa oli sitä jotain.
Liekkö se jokin johtui Baganin upeista temppeleistä ja siitä fiiliksestä, mikä siellä oli valtasi ainakin minut. Bagan oli aikoinaan yksi maailman mahtavimmista kuningaskunnista, joka sijaitsee Irrawaddy-joen varrella. Lisäksi Bagan on ollut aikoinaan hyvin tärkeä kaupan keskus.
Alunperin Baganin temppelit rakennettiin Buddhan kunniaksi, mutta Baganin temppeleillä on raaka historia. Sukupolvet toisen jälkeen Baganin kuninkaallisista surmasivat sukulaisiaan vallanhimossaan, ja syntejään sovitellakseen he rakennuttivat yhä uusia temppeleitä.
Nyaung U on matkailijoiden keskus Baganissa
Hyvin moni matkailija pitää tukikohtana Baganissa Nyaung U nimistä kylää, joka käytännössä on Bagania. Lähimmät temppelit on ihan muutamien minuuttien pyörämatkan päässä.
Suurin osa turisteista majoittuu täällä, elleivät he halua nauttia Old Baganin tai New Baganin hieman hinnakkaammista majoitusvaihtoehdoista. Mitä palveluihin tulee, niin Nyaung Usta voit löytää reippaasti eniten palveluita ravintoloiden, kahviloiden, baarien ja aktiviteettien suhteen – niitäkin on loppupeleissä suhteellisen niukasti, mutta tyydyttää varmasti perustarpeet.
Baganissa kannattaa vuokrata menopeli
Baganin temppelialue on aikas laaja, joten kulkupeli on erittäinkin tarpeellinen. Vaihtoehtoja on monia: e-biket, polkupyörät, hevosvaunut (en suosittele, hevosia ei kohdella hyvin), taksit ja jotkut siellä kyllä meni ihan kävellenkin.
Me otettiin ensimmäisenä päivänä polkupyörät sporttailuhengessä ja kaduttiin sitä aika pian – oli nimittäin sen verran kuuma polkea pyörällä kolmenkymmenen asteen helteessä suhteellisen peittävissä vaatteissa, koska oltiinhan temppelialueella.
Toisena päivänä oltiin sitten fiksuja, ja vuokrattiin e-bike eli tollainen äänetön sähköskootteri, jonka päivävuokra oli vain viisi euroa. Huomattavasti miellyttävämpää oli kulkea 30-40 kilometriä helteessä skootterilla kuin pyörällä.
Lisäksi jos on tarkoitus lähteä ihastelemaan auringonnousua temppeleille, sähköpyörä on enemmän kuin kätevä. Ainakin itse 4-5 aikaan aamuyöstä olen sen verran koomassa, että jo pelkästään istuminen on tarpeeksi tuskallista – saati sitten jos pitäisi vielä sitkuttaa pyörällä menemään. Kannattaa muuten ottaa takkia mukaan, sillä ainakin itse palelin ihan huolella tuohon aikaan.
Kuumailmapallo on ihan must Baganissa – jos vain budjetti antaa periksi
Miltä kuulostaisi auringonnousun ihastelu kuumailmapallosta Baganin temppeleiden yllä? Jep, ei varmasti yhtään huonolta.
Tämä aktiviteetti onkin aika suosittua Baganissa, mutta meiltä jäi valitettavasti tämä kokematta sillä Kaakkois-Aasian reppureissulle olisi tullut kivasti hintaa lisää 315 dollaria per naama, joten meidän oli ihan rehellisesti jätettävä tämä kokemus sivuun suosiolla.
Kuitenkin hyvin moni tätä kokeili ja kuultiin paljon kehuja ja ylistyksiä. Päästiinhän mekin niitä ihastelemaan temppelin katolta, kun samaanaikaan taivaalle nousi noin kaksikymmentä kuumailmapalloa.
Miettikää, yhteen kuumailmapalloon otetaan maksimissaan kaksitoista henkilöä eli yhden kuumailmapallon kyydissä on parhaimmillaan 3 780 dollarin edestä ihmisiä ja jos joka päivä nousee noin kaksikymmentä ilmaan se tekee huikeat 75 600 dollaria. Viikossa 529 200 dollaria. Kuukaudessa 2 116 800 dollaria. Vuodessa 27 518 400 dollaria. Sanotaanko, että ihan mukavasti menee jos joka päivä kyytiin nousisi kaksitoista ihmistä tai vaikka edes puolet siitä.
Temppelit ovat se syy
Kuumailmapalloja tai ei, niin kyllä ne temppelit on se syy miksi Baganiin valuu matkailijoita. Temppelien rakentaminen alkoi jo 1000-luvun alussa ja temppeleitä, monumentteja ja stupia nousi kaiken kaikkiaan noin 10 000 alueelle. Rakennustyyli on ollut niin kestävää, jotta siitä on säilynyt 2000-4000 temppeliä / rauniota meidänkin silmille.
Hyvin iso osa Baganin temppeleistä koostuu pienehköistä toisiaan muistuttavista stupa-torneista. Baganissa on paljon suosittuja temppeleitä, mutta omat suosikkini olivat aivan alueen laitamilla, jossa oli myös paljon rauhallisempaa.
Kannattaa varata useampi päivä Baganiin, vaikka ne näyttävimmät ja suosituimmat ehtii kyllä periaatteessa käymään päivässäkin. Saattaa tosin olla pieni mahdollisuus, että silloin tulee yliannostus temppeleitä ja kaikki alkaa muistuttaa toisiaan.
Valinnanvaraa temppeleihin ja stupiin Baganissa on, joten tässä olisi muutama suosittu / hyväksi havaittu temppeli Baganissa: Shwensandaw Paya (ruuhkaisin temppeli auringonlaskun ja -nousun aikaan, jonne tulee jopa bussilasteja turisteja), Dhammayangyi Pahto, Ananda Pagoda, That Buyin Nyu, Pyathada Pagoda, Shwezigon pagoda sekä paras temppeli auringonnousuun eli Low Ka Oushang Pagoda. Lisää tarkempaa tietoa temppeleistä voit lukea täältä.
Kannattaa muuten hommata temppelialueen kartta, sillä sieltä löytyy paljon sellaisia temppeleitä joita et varmasti löytäisi ilman karttaa.
Suosittuja temppelit ovat oikeastaan kaikkina kellonaikoina, mutta auringonnousut ja -laskut ovat takuuvarmoja ruuhkahuippua suosituilla temppeleillä, joista voi ihastella aurinkoa. Oli oikeasti todella kaunista ihailla auringonnousu temppelin katolta, jossa on niin kauas tuhansilla temppeleillä varustettua tasankoa kuin vain silmä kantaa.
Miten matkustaa Baganiin
Baganiin pääsee muutamalla eri tapaa: lentäen, bussilla, minivanilla ja junalla. Jos sinulla on kiire aikataulu, niin suosittelen lentokonetta, mutta muuten kannattaa antaa mahdollisuus esimerkiksi bussille. Matkustamiseen meni yllättävän paljon aikaa, sillä noin 200 kilometrinkin matkaan sai helposti kulutettua kymmenen tuntia.
Meillä oli uskomattoman hyvä VIP-bussi Baganista Yangoniin. Olo oli melkein kuin lentokoneen ykkösluokassa – omat leveät makuuasentoon käännettävät nahkaistuimet, Ipad ja kuulokkeet leffoineen, viltit sekä ruoka- ja juomatarjoilut.
Inle-järveltä matkattiin Baganiin minivanilla, joka oli aika tuskallista. Ensimmäistä kertaa elämässäni koin matkapahoinvointia, sillä kyyti on hyvin epävakaata ja töyssyistä.
Lue täältä kohdeopas kiehtovaan Myanmariin!
Oisitko sinä valmis maksamaan näissä upeissa maisemissa 315 dollarin kuumailmapallokyydin?
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Ihastelinkin tuota kuumailmapallokuvaa jo Instassa! Meillä oli varaamista vaille suunnitelma lähteä tammikuussa Myanmariin, mutta nyt ollaan ruvettu empimään, niiden kauheuksien takia mitä siellä tapahtuu. En oikeastaan usko yksittäisten turistien boikottien voimaan (mistä oon blogissakin avautunut), mutta en vaan tiedä, voinko hyvillä mielin maata rannalla samaan aikaan, kun maassa muhii kansanmurha. Tammikuun reissu ainakin lykkääntyi jo, mutta pitää nyt miettiä, josko myöhemmin ensi vuonna…
Ymmärrän todellakin sun pointin tuosta boikotista ja tavallaan ”hävettää” olla sellainen matkailija, joka tavallaan tukee tätä. Toki katsoin tarkasti Myanmarissa mihin rahani laitoin ja tuettiinkin sellaisia yrityksiä, joissa raha oikeasti jää paikallisille työntekijöille. Myanmar oli kyllä todella kiehtova ja mielenkiintoinen maa vaikka sillä onkin todella kurja ja epämiellyttävä kääntöpuoli.
Oon halunnut jo neljä vuotta päästä Myanmariin, mutta toisella pitkällä reissulla aasiaan ei vain budjetti enään riittänyt. Tällä hetkellä menen vähän samanlaisilla fiiliksilla Annan kanssa ja mietin onko nyt se aika vielä sittenkään. Tuo kuumailmapalloilu on aika suolaisen hintaista 😀 Kävin itse kokemassa sen Kappadokiassa elokuussa ja siellä se oli todellakin rahan arvoista puuhaa, vaikka sen toteutinkin blogiyhteistyönä. Hintaa Royal Balloonin kautta lennolle tuli 130€, joten se ei mielestäni ole siitä kokemuksesta paha hinta. Kolmensadan kohdalla pitäisi jo todella sitä miettiä.. Upeat temppelit ja tuonne haluan joku päivä rauhassa päästä kiertelemään 🙂
Jep ymmärrän sun fiilikset, Myanmariin matkustamisella on ne huonot puolensakin. Ne pidetään erittäin visusti turisteilta piilossa, mutta kyllä ne silti siellä olemassa on. Kuitenkin Myanmar on omia suosikkejani Kaakkois-Aasiasta heti Vietnamin jälkeen.
Ohhoh, pikkaisen miellyttävämmän hintaista tuo kuumailmapallo – kyllä itsekin hyppäisin tuolla hinnalla kyytiin! Kappadokia on kyllä sellainen kohde, jonne haluan ehdottomasti joku päivä.
Siis kerrassaan upeita kuvia! Aivan uskomaton tunnelma ja satumaiset maisemat. Myanmariin on joskus päästävä. Matkustan vasta nyt loppuvuodesta ensimmäistä kertaa kunnolla Aasiaan, joten tästä se sitten pikkuhiljaa lähtee ja ehkä joku kaunis päivä pääsen myös näihin maisemiin.
Oi kiitos! <3 Ihanaa Aasiaa, varo vaan – se vie sun sydämen.
Bagan on kyllä kaunis kohde ja niin kiinnostava noiden temppeleidensä vuoksi! Harmitti hieman, että reissasin siellä off seasonina ja jäi kuumailmapallolento kokematta – sekä niiden lipuminen taivaalle auringonnousussa näkemättä. <3
Voi ei, harmi ettet nähnyt / päässyt lentämään niillä Anna-Katri. Hei tiiäkkö sä mihin se off season perustuu? Travelloverin Annika taisi täällä juuri puhua asiasta täällä kanssa ja mulla ei siis ennen sitä käynyt mielessäkään ettei ne aina lennä. Ne jotenkin on mulle oleellisesti sitä Bagania, joka lumosi mut totaalisesti.