AASIA - FILIPPIINIT

Port Bartonin pieni paratiisi Palawanilla nousi El Nidon ohitse

Nyt olisi aikaa alkaa purkamaan Filippinien matkakohteita kunnolla ja ensimmäisenä perehdytään lähemmin Port Bartoniin, joka löytyy Palawanin saarelta. El Nido oli meidän päämääränpää Palawanin saarella, mutta halusimme pysähtyä jonnekin noin puolessa välin Puerto Princesan lentokentän ja El Nidon välillä – Port Barton oli nappivalinta siihen ja loppupeleissä nousi minun silmissä paremmaksi kuin El Nido.

Port Barton sijaitsee reilun 120 kilometrin eli noin kolmen tunnin ajomatkan (13€) päästä Puerto Princesasta ja 180 kilometrin eli noin neljän tunnin ajomatkan (20€) päässä El Nidosta. Port Barton oli siis täydellinen neljän päivän stoppi matkan varrella ja yllätti meidät täysin, sillä emme olisi uskoneet Port Bartonin olleen niin kiva mitä se oli. Parasta Port Bartonissa El Nidoon verrattuna oli sen rauhallisuus, sillä El Nidohan on upeiden maisemien lisäksi täyteen ämpätty turistikasa.

Turismi oli reilusti pienemmässä mittakaavassa täällä, mutta silti kaikki oleellinen löytyi matkailijan näkökulmasta. Muutamat todella hyvät ravintolat (erityisesti kasvisravintola Gorgonzolalle iso peukku – halleluja mitä makuja), rantaviivaa mielin määrin, snorklausretkiä, hierontoja ja kivoja hengailupaikkoja. Eli varsinaisesti mitään suuria aktiviteettejä snorklausretkien lisäksi ei ole – mikä on vain hyvä välillä. Täällä riippumatot ja hyvä kirja suorastaan kutsuu sua puoleensa.

Port Bartonilla oli todella rento fiilis ja olisin viihtynyt paljon pidempään täällä.

 

 

Gorgonzola

 

Gorgonzola

 

Port Bartonin ’keskustaa’

 

Me oltiin suunniteltu viimeiselle kokonaiselle päivälle myös lyhyt kanottiretke mangrovemetsään sekä skootteriretki vesiputouksille (Pamuayan Falls) ja läheiselle Long Beachille San Vicenteen (sanotaan, että kyseinen ranta on yksi Filippiininen upeimpia ja rantaviiva on käsittämättömän pitkä), mutta tietenkin olin viimeisen kokonaisen päivän vatsataudissa, joten se meni siinä sitten. Eli jos sä luet tätä postausta ja suunnittelet matkaa Port Bartoniin, voitko kokea noi myös meidän puolesta ja kertoa miten meni. 😀 Onneksi ehdittiin kuitenkin tehdä snorklausretki, sillä se kokemus oli upea.

Mitä snorklausretkeen (40€ kahdelta) yleisesti tulee, se oli paljon miellyttävämpää täällä: oltiin retkellä kahden ranskalaisen naisen lisäksi – verrattuna El Nidossa meitä oli 18 samassa veneessä eli tunnelma oli paljon kivempi Port Bartonilla. Lisäksi pysähdyttiin uimaan kilpikonnien ja meritähtien kanssa Port Bartonilla – toki niitä löytyy myös El Nidosta, mutta Port Bartonissa nämä tekivät suuremman vaikutuksen. Vesi täällä on kyllä käsittämätöntä tai no itse asiassa koko Filippiineillä. Se on niiiiiiin turkoosia, niiiiiin kirkasta ja niiiiiin täynnä merenalaista elämää.

 

Retkiä on monia erilaisia: a-d, me otettiin a.

 

 

 

Me majoituttiin Port Bartonin ’päärannan’ viereisellä biitsillä El Dorado Sunset Resortissa, jossa parasta oli ehdottomasti se, että meillä oli täydellinen merimaisema. Kiinnitettiin oma riippumatto meidän terassille – ei ole kyllä parempaa paikkaa päikkäreille tai hyvälle kirjalle. Iso suositus muuten Ticket to the Moonin kahden hengen riippumatolle, johon oikeasti mahtuu kaksi ihmistä hyvin sekä aina esimerkiksi bungalowin terassilla ei ole edes tilaa kahdelle erilliselle riippumatolle. Ihan best reissusijoitus.

Majoitus oli sinänsä ihan onnistunut – eihän se mikään maailman kaunein ollut, mutta rantamaisemat pelasti kaiken. Henkilökunta oli super ystävällistä, mutta viimeisenä yönä olin kyllä itsemurhan partaalla. Meidän bungalow sijaitsi siis heidän respan/ravintolan/baarin vieressä ja heillä oli iltaisin kaikkea ohjelmaa siellä ja kaikki meluhan kantautui täysin meidän huoneeseen.

Tiedättekö miten kiva on vatsataudissa ja kuumeshouruissa kuunnella kovaäänistä karaokea ja beer bong -pelien melua kolmeen asti yöllä? Ei kiva. Aikaisempina päivinä kevyt melu ei haitannut, sillä yleensä en ole herkkäuninen. Eli El Doradoa en voi suositella sulle, jos oot keskivertoa herkempi nukkuja.

 

Meidän majoitus sijaitsi Port Bartonin päärannan vieressä.

 

Näkymät meidän bungalowin terassilta – kyllä kelpasi!

 

Port Bartonin vahvuus on siis sen super rento tunnelma, vähäinen turismi (älkää käsittäkö väärin, on se kuitenkin hyvin kehittynyt paikka, mutta massaturismi ei ole löytänyt tänne) sekä päiväretket veneellä. Gorgonzola -ravintolaa unohtamatta. Jos oot suuntaamassa Palawanille El Nidon perässä, vahva suositus myös Port Bartonille. En usko, että tulet pettymään tähän pieneen paratiisiin.

 

 

 

Millaisia ajatuksia herää? Olisiko rauhallisempi Port Barton ennemmin sun pala kakkua El Nidoon verrattuna vai viihdytkö enemmän juuri vilskeessä ja melskeessä?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

14 Comments on “Port Bartonin pieni paratiisi Palawanilla nousi El Nidon ohitse

 1. Jos lähden Palawanille uudestaan, niin täällä on varmaan pakko pyörähtää! Kuulen jo riippumattojen kutsun! Vaikuttaa ihanalta. Tosin me löydettiin El Nidonkin ympäristöstä ihan täysin autioita rantoja, kun vähän pääpaikoilta kauemmas ajettiin. Se ihan pääkylän vilske ja melske ei varmaan ole meitä varten enää tänä päivänä, kun oli vähän liikaa tungosta jo muutama vuosi sitten.

  1. Joo varmasti El Nidon ympäriltä löytyy kanssa rauhallisia paikkoja, jos vain lähtee etsimään. Me käveltiin Caalan Beachin vain eteenpäin ja sieltä löytyi tosi kiva pieni lahdenpoukama, jossa oltiin monta tuntia yksin. Se pääkylän melske oli sitten oma juttunsa, ei napannut myös meitä – paitsi pari hyvää ravintolaa!

 2. Niin maailman ihanin Port Barton! Minullakin ihan samanlaisia kokemuksia noista retkistä El Nidon ja Port Bartonin välillä. Port Bartonin Island hopping -tourilla meitä taisi olla viisi samassa veneessä, kun El Nidossa varmaakin tuo lähemmäs 18. Siinä sitten oltiin kaikki todistamassa sadan muun veneen kanssa paikallista El Nidon edustan secret laguunia. Ei silti niin paljon haitannut, kun luonto ja turkoosi meri olivat niin maagisia!

 3. Varmaan itse tekisin saman kuin te – etsisin sekä niitä rauhallisia paikkoja että menomestoja. Öisin olen ehdottoman herkkäuninen, eli majoituksessa todella tärkeää on hyvät seinät, mutta kyllä sitten kaduilla saa sattua ja tapahtua. Kiva olla rauhassa muutama päivä, mutta levoton sielu hakeutuu muualle hetken kuluttua 😀 Ihania kuvia taas! Ja vaikka oli vaan yks ruokakuva, niin oikeesti lähden kohta Aasiaan ihan sun ruokakuvien takia.

 4. Me viihdytään nykyään useimmiten vähän rauhallisemmissa mestoissa, vaikka kyllä sitä elämääkin saa olla ympärillä. Tässä oli monta hyvää vinkkiä. Pitääpä laittaa korvan taakse, kun tuo Palawan polttelee jo tuolla bucket listillä:)

 5. El Nido on ollut haaveissa jo vuosia, mutta aina päädytty muualle. Filippiineiltä tuttuja ovat vain Cebu ja Mactan. Ensi talven matkaa jo suunnittelen ja vinkkejä keräilen näistä ihanista blogeista 😍 Meillä mukana 3 v., joka tietysti vaikuttaa paikkojen valintaan, vaikka kokenut matkailija jo onkin. Sen vuoksi olisinkin kysynyt, että missä kunnossa tiet ovat? Töyssyjä, kuoppia, mutkaisia, hyvä asfaltti? Kun kuitenkin 3-4 tuntia kestää 😅 ja kuljitteko (pikku)bussilla vai millaisella kulkuvälineellä? Oliko sun mielestä El Nidon maisemat kauniimmat kuin Port Bartonin? Kiitos, jos jaksat vastailla 😊

  1. El Nido varmasti sopivi lapsiperheelle ja voisin kuvitella Boholin olevan myös erittäin hyvä vaihtoehto. Tiet oli tosi hyvässä kunnossa Pawanilla – hyvät ja isot tiet on juuri rakennettu sinne / on vielä rakenteilla, mutta ainakin Port Bartonille ja El Nidoon oli oikein hyvässä kunnossa. Mutkaisia välillä kyllä, kun noustaan korkeammalle / laskeudutaan. Mulla oli Port Barton – El Nido väli vähän tuskainen, mutta se johtui lähinnä siitä että olin jo valmiiksi vatsataudissa. Liikuttiin pikkubusseilla pidemmät välimatkat. Itse tykkäsin enemmän Port Bartonista tukikohtana ja siellä oli myös hyvät snorklauspaikat tms veneretkien kanssa. El Nidosta tukikohtana en niinkään välittänyt (oli aika turistirysä ja ruuhkainen), mutta olihan ne veneretket pirun upeita. Jos tulee lisää kysyttävää Viivi, niin vastaan mielelläni! 🙂

 6. Millaisessa kunnossa korallit olivat tuolla ja oliko vedenalainen maailma jommassa kummassa paikassa hienompi? Snorklaus on meillä se, minkä vuoksi Kaakkois-Aasia eniten meitä kiinnostaa.

  Oliko El Nidossa muuten useita eri snorklausryhmiä samaan aikaan?

 7. Tehtiin Filippiinien reissu helmikuussa 2018. Jos suuntaa Palawanin saarelle niin ehdottomasti kannattaa kokea Port Barton. Tuolloin sinne meni vielä vanha tie ja viimeiset kilometrit oli melkoista rynkytystä ja matka taittui autollakin kävelyvauhtia. Olivat juuri rakentamassa uutta tietä ja se helpottaa ja lisää varmasti paikan suosiota.

  Meillä vierähti viikko Port Bartonissa ja tuon jälkeen El Nido ei tarjonnut meille mitään. Toki jokaisella on omat mieltymyksensä. Kuten Veera kertoi niin tuolla ei ollut kiire mihinkään. Täydellinen mesta rentoutumiselle! Meillä oli bungalow aivan meren rannalla ja ainoa ääni yöllä oli meren kohina, vahva suositut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *