AASIA - VIETNAM

Vietnamin kuninkaallista loistoa Huén kielletyssä kaupungissa

Niin monta tarinaa, niin monta asiaa vielä kertomatta Vietnamista teille! Meidän reppureissun aikana koettiin vaikka mitä ihania ja uusia kokemuksia, jotka on vielä täysin jakamatta teille ja raotetaan vähän lisää Vietnamia Huén Kielletyn kaupungin kautta, joka on ehdottomasti Huén suosituin turistinähtävyys. Mielestäni et voi sanoa käyneesi Huéssa, jos et ole käynyt Kielletyssä kaupungissa eli ”The Imperial city and the Fordbidden Purple Cityssä”

Hué on heittämällä Vietnamin tärkeimpiä kaupunkeja, kun mietitään historiaa – kaupunki tarjoaa eniten mahdollisuuksia histoariannälkäiselle Vietnamissa. Hué kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Yleensä itse en ole mikään super kiinnostunut erittäin historiallisista kohteista, mutta Huesta kyllä kieltämättä tykkäsin tai voisiko sanoa jopa, että rakastin? Toisaalta, saatiin Huén kanssa tutustua hiljakselleen kuukauden verran ja siitä meidän rakkaus pikku hiljaa leimahti.

Meillä oli monta kertaa tämän kuukauden aikana suunnitelmissa, että käydään Kielletyssä kaupungissa ja Jussi oli nimenomaan ootellut mun saapumista eikä ollut käynyt siellä ennen mun tuloa. No, aika vierähti aika nopeaan Huéssa ja aivan viimeisinä päivinä Huéssa saatiin vihdoin aikaiseksi lähdettyä Kiellettyyn kaupunkiin – sateessa totta kai, koska Huén valtasi viimeiseksi kahdeksi viikoksi maailman hirvein, ärsyttävin ja ketuttavin vesisade, joka ei sitten loppunut millään. Onneksi sadetta tuli tämän parin tunnin ajan vähän mitä Kielletyssä kaupungissa pyöriskeltiin ja paikallistenkin suosimia sadetakkeja ei tarvinnut kaivaa repuista. Vinkki: jos reissaatte pidemmän aikaa sadekautena Vietnamissa, tämä euron-kahden sijoitus on ihan must, tulet kiittämään itseäsi miljoona kertaa! Voin kertoa, ettei paljoa Rukkan sadetakit auta noissa myrskyissä.

 

Kielletty-kaupunki1

 

Kielletty kaupunki sijaitsee Huén keskustassa Parfyymijoen toisella puolen, jos katsotaan ”turistipuolelta”, josta löytyy kaikki turisteille suunnatut ravintolat, baarit ja hotellit. Parfyymijoki on saanut muuten nimensä hyväntuoksuisista kukista, joita sen joen virta on vuosisatojen saatossa tuonut yläjuoksun rinteiltä. Hue on rakennettu molemmille rannoille ja jokiliikenne onkin aikoinaan ollut erittäin vilkasta. Nykyisin siellä näyttää kulkevan lähinnä turistit lohikäärmeveneiden kanssa, joka on muuten ihan must-juttu myös Huéssa! Tajusin, että enhän mä oo kertonut teille lähes mitään Huésta – tähän on tehtävä muutos. Muistissa on niin monta hyvää ravintolaa, kahvilaa, putiikkia, nähtävyyttä ja erikoisuuksia.

 

kielletty-kaupunki-hue

 

Kielletty kaupunki on auki joka päivä auki noin 6-17, riippuen vuodenajasta. Pääsylippujen hinta oli muistaakseni jossain 100 000 dongin tietämillä, nyt en kuollaksenikaan muista tarkkaa hintaa, mutta kallis se ei ollut.

Hué edustaa Vietnamin kunikaallista perintöä ja kaupungista löytyykin viimeisten kuninkaiden koti – Kielletty kaupunki linoituksineen. Vietnamin sodassa Hué kärsi erittäin pahasti – sen näkee Huéssa sekä myös Kielletyssä kaupungissa. Meni monen monta vuotta, ennen kuin päätettiin alkaa entisöimään ja kunnostamaan kaupunkia. Tämän myös huomaa Kielletyssä kaupungissa, sillä suurin osa tästä kuninkaallisesta kaupungista on restauroitu tai jopa rakennettu kokonaan uudestaan lähivuosina. Vaikkei mun mielestä tunnelma aivan aito ollutkaan koko aikaa, oli Kielletty kaupunki silti erittäin kaunis, kiehtova ja joitakin alueita ei oltu kunnostettu ollenkaan.

 

Tämä temppeli oli kokonaan rempattu ja sen huomasi hyvin esimerkiksi maalipinnoista.
Tämä temppeli oli kokonaan rempattu ja sen huomasi hyvin esimerkiksi maalipinnoista.

 

Lotuskukka poseeraus, jota kaikki vietnamilaiset tytöt käyttävät - tämä poseeraus liittyy kauneuteen.
Lotuskukka poseeraus, jota kaikki vietnamilaiset tytöt käyttävät – tämä poseeraus liittyy kauneuteen.

 

Huén Kielletty kaupunki on ranskalaisten rakentama keisariajan hallinnollinen keskus, jonka ympräille on rakennettu korkeat muurit ja edustalla on myös korkea lipputorni, joka toimii myös sisäänkäyntinä ja maamerkkinä Kielletylle kaupungille. Muurien sisältä löytyi aikoinaan 150 temppeliä ja muurien sisältä hallittiin koko Vietnamia.

 

Kielletty-kaupunki

 

Kun astut muurien sisäpuolelle, saavu ensimmäisenä Thai Hoa-palatsiin. Tästä aukeaa näkymä Kiellettyyn kaupunkiin, jossa voit kuljeskella ympäriinsä eri temppeleissä, palatseissa, teattereissa ja puutarhoissa sekä tehdä aikamatkan kuninkaallisten ajoille.  Täältä löydät myös pienoismallin Kielletystä kaupungista, joka voi auttaa hahmottamaan kohdetta.

Thai Hoa-palatsilta katsottuna oikealle, löydät kivan rauhallisen Thien Phuon-puutarhan temppeleineen ja söpöine pikkusiltoineen. Täällä pystyi myös ostamaan tyyliin viiden sentin hintaan kalanruokapussin, joita pystyi heittelemään isoille kaloille halutessaan. Aikamoinen vilske syntyi veteen!

 

Kielletty-kaupunki-puutarha

 

PB283206

 

Osa Kielletyn kaupungin temppeleistä oli edelleenkin korjaustöiden alla, joten aivan kaikkialle Kiellettyyn kaupunkiin ei edes päässyt. Tämä ei kyllä haitannut, sillä alue oli kuitenkin aika laaja ja nähtävää riitti. Hyvin moni turisti ottaa Kiellettyyn kaupunkiin oppaan, josta kyllä varmasti saa paljon enemmän irti kuin opaskirjoista. Hinta kannattaa tinkiä, sillä oppaat pyytävät todella korkeita summia. Lisäksi kannattaa valita opas vähän kriittisenä, sillä osa heistä on aivan täysiä huijareita ja saattaa viedä sinut vaikkapa ystävänsä korukauppaan Kielletyn kaupungin ympäristöön ja kaikkeen muuhun turhaan.

 

PB283207

 

temppeli-hue2

 

Me ei opasta otettu, vaan luotettiin Vietnamin suomalaiseen matkaoppaaseen, jonka on kirjoittanut Markus Lehtipuu. Pakko sanoa, että Suomalainen matkaopas-sarja on aivan paras – ostan aina kyseisen kirjan matkakohteesta, jos sellainen löytyy heiltä, muuten suosin Lonely Planetia. Ootteko vannoutuneet jollekin matkaopas-sarjalla vai hankkiiko sellaisia kukaan enää nykyään älypuhelimien takia? Mä rakastan aina ennen matkaa ostaa kohteesta kertovan matkaoppaan ja tutkailla sitä etukäteen iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja vanhana mummona haluan, että mulla on iso kirjahylly täynnä matkaoppaita. Plus, onhan se pirun kätevä paikoissa, missä ei aina sitä nettiä ole mistä etsiä tietoa.

 

temppeli-vietnam

 

Kielletyn kaupungin jälkeen kannattaa pistäytyä kahvilla muurien takana sijaitsevassa kahvilassa/perinnetalossa, joka on tosi kauniilla paikalla ja siellä näkee hyvin ylitse Kiellettyä kaupunkia. Talo näyttää aluksi vähän siltä, että sinne ei saa mennä, mutta ei hätää – sinne voi hyvin mennä ja se on kahvila! Mistä kaiken lisäksi saa erittäin hyvää vietnamilaista kahvia.

 

Citadel-coffee

 

PB161625

 

Ps. Asiaan kuulumatonta, mutta haluan vain jakaa tämänhetkiset fiilikset: oon nyt viikon ollut uudessa työpaikassani ja pakko kyllä tunnustaa, etten koskaan oo ollut vielä näin innoissani mistään työpaikastani. Onko ihan normaalia, että oottaa aina seuraavaa päivää, että pääsee töihin tai ei millään malta lähteä töistä? 😀

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

4 Comments on “Vietnamin kuninkaallista loistoa Huén kielletyssä kaupungissa

  1. Voi vitsi, Hue kiinnostaisi kyllä ihan hirveästi! Aikamoinen paikka tuo Vietnam, nähtävää riittää pohjoisesta ihan eteläkärkeen saakka. Todella makeelta näytti toi kielletty kaupunki. 🙂 Ja joo, on se normaalia odottaa töihin pääsyä, varsinkin alussa, jos on oikein innoissaan duunipaikasta! 😉

    1. Kieltämättä Hue on kyllä tosi mielenkiintoinen kaupunki, suosittelen! Allekirjoitan kyllä saman, Vietnamissa on kyllä niiiiiin paljon nähtävää joka puolella. Vaatii melkein useamman reissun tai yhden pitkän. Helposti saa kuukauden parinkin vietettyä maassa ilman, että tylsistyisi. 🙂 Hah, no mutta hyvä! Ajattelin jo vähän olevani epänormaali, kun oon niin innoissani ollut. Toivottavasti vuosien päästä on edelleen sama fiilis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *