Myanmarin matkaan sisältyy hyvin usein sen entinen pääkaupunki Yangon, joka on myös maan suurin kaupunki. Yangonissa on maan kattavin lentotarjonta, joten Myanmariin saapuessa ja poistuttaessa yleensä matkailijat viettävät täällä yön tai kaksi. Kaupungissa riittää hyvin tekemistä helposti pariksi päiväksi, mutta henkilökohtaisesti yhtään enempää aikaa kaupungissa ei tarvitse viettää mun mielestä. Myanmar on täynnä muitakin ihania kohteita, jotka todellakin ovat useamman päivän tutustumisen arvoisia.
Vaikka pääkaupunki-titteli on siirtynyt Nay Pyi Tawille, on Yangon silti Myanmarin taloudellinen keskus ja suurin kaupunki väkilukuun nähden. Taloudellinen tilanne ja ero muihin Myanmarin kaupunkeihin näkyi Yangonissa mun mielestä siinä, että keskusta-alue oli aivan täynnä autoja – Yangonissa on kiellettyä ajaa mopoilla ja vastaavilla kaupungin ytimessä. Toki laita-alueilla mopoilla saa ajaa, mutta käytännössä lähes koko Yangon on autojen valloittama. Tämän vaikutuksen huomasin hyvin ruuhka-aikoina: silloin matkustaminen on hidasta, sillä jonot ei yksinkertaisesti liikkunut.
Nähtävyyksiä Yangonissa on suhteellisen vähän, mutta sieltä löytyy maan tärkein kultainen temppeli Shwedagon Paya, joka on kyllä upea ja käymisen arvoinen. Etenkin auringonlaskun aikaan suosittelen menemään paikan päälle, sillä temppelin luokse sytytetään iso kynttilämeri, joka on hyvin vaikuttavan näköinen. Siinäpä olikin Yangonin nähtävyydet, no ei vaan kyllä sieltä löytyy vielä jotain: siirtomaa-ajan rapistunut keskusta-alue, Yangon Circular Train ja Sule Pagoda on myös ihan mielenkiintoisia.
Loppupeleissä Yangonissa ei ole mitään erikoista tekemistä, mutta se on silti käymisen arvoinen. Mun mielestä tää kaupunki erosi tosi paljon kaikista muista Myanmarin kohteista, missä käytiin. Oli mielenkiintoista nähdä Myanmarin pikkuisen vaurastunut puoli, sillä kaikkialla muulla Myanmarissa oli kyllä aika köyhän näköistä. Itseasiassa keskustassa joen toiselta puolelta Yangonissa alkaa aikamoinen ”slummialue”, jonne olisin halunnut käydä tekemässä visiitin, mutta meidän aikataulut ei antanut periksi tähän. Käykää te mun puolesta!
Ostosmahdollisuuksia Yangonissa on reilusti eniten muihin kaupunkeihin nähden Myanmarissa ja maksoin itseasissa ensimmäisen ostoksen sitten Vietnamista lähdön jälkeen vasta täällä Yangonissa, sillä siellä oli ostoskeskus – kyllä, luitte oikein! Yangonissa on ostoskeskus! Lisäksi siellä on Bogyoke Aung San Market, josta löytyy kyllä kaikkea mahdollista turistin tuliaisiksi. Täältä sai ihan törkeän hyvää kahvia muuten, kannattaa etsiä tämä paikka sieltä! Myanmarista saa muutenkin laadukasta kahvia, esimerkiksi kotiinviemisiksi.
Lisäksi keskustasta löytyy toinenkin tosi mielenkiintoinen marketti, joka on lähinnä paikallisten suosiossa: Theingyi Zei. Täällä kannattaa olla varautunut siihen, että sua tuijotetaan. Vaikutti siltä, että länsimaalaisia turisteja täällä ei hirmu usein käy, mutta tää teki juuri tästä paikasta mielenkiintoisen. Löysin täältä kaksi maailman ihaninta vilttiä kotiin – Ngapali Beachin Kipling’s Bayn Guesthousessa rakastuin niiden päiväpeittoihin. Paikan omistaja Päivi vinkkas tämän paikan meille, mistä löysin tismalleen samoja päiväpeittoja kahden euron hintaan. Kannattaa käydä!
Marketin vierestä lähtee katu, jossa on paikallisten Prisma levitettynä kadulle. Täältä löytyi kaikkea mahdollista ja mua kyllä vähän yökötti nuo kanat ja niiden ällöttävät nahkaiset koivet mitä siellä myytiin. Ihmiset kävivät ostamassa eläviä kukkoja mukaansa, tuskin ihan vain lemmikeiksi. En kyllä edelleenkään keksi, miten toi ruoka ei mene pilalle tuolla, kun se koko päivän on +30 asteessa! Marketeilla käyminen on yksi mun lempipuuhia matkoilla, sillä musta on tosi mielenkiintoista nähdä mitä paikalliset syö.
Parasta mun mielestä Yangonissa oli kyllä päämäärätön kävely kaduilla, sillä paikallisten meno oli tosi mielenkiintoista seurattavaa ja kaduilla myytiin oikeasti kaikkea mahdollista. Banaanikaupat oli mun suosikkeja, ne oli jotenkin tosi sympaattisen näköisiä! Lisäksi Yangonissa on kaduittain tuotteita myynnissä, esimerkiksi törmättiin pelkästään sellaiseen katuun, missä myyntiin erilaisia paperituotteita ja kartonkeja.
Suunnistaminen Yangonin keskustassa on itseasissa tosi helppoa, sillä siellä on kadut samalla tyylillä vähän niinkuin esimerkiksi New Yorkissa. Keskustassa on mun mielestä ehkä kolme tärkeintä pitkää pääkatua: Bogyoke Aung San Road, Anawratha Road ja Maha Bandoola Road. Nämä kolme katua on leveyssuunnassa allekkain ja välikadut on numeroittain. Suurin piirtein tärkein keskusta-alue on 21th – 52th Streetien välissä.
Yangon on street foodin mekka – välillä meillä oli jopa hankalaa löytää oikea ravintola. Yangon on täynnä erilaisia street food paikkoja ja täältä löytyy tosi hyvä artikkeli, jossa on kunnolla paneuduttu katuruokaan kaupungissa. Tässäpä olisi muutamat ravintola vinkit Yangoniin:
- Sakura Towerin rooftop bar – tule tänne nauttimaan näkymistä ylitse Yangonin. Täällä pystyi myös syömään, mutta me oltiin vain iltapäiväkahvilla täällä. Tää on itseasiassa ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä Yangonissa!
- Nilar Biryani & Cold Drink – loistava ravintola nauttia intialaisesta ruuasta erittäin edullisesti.
- Feel Myanmar Food – myanmarilaisen keittiön salat tulee tutuksi täällä.
Oon kuullut tosi jakautunutta mielipidettä Yangonista – osa tykkää, osa vihaa. Itse kuuluin tähän tykkäävien kastiin, toisaalta jos olisin ollut päivän kaksi pidempään, olisi mun mielipide saattanut muuttua. Mitä te ootte mieltä kaupungista vai onko tuntematon kaupunkikohde vielä? Sitten kun tässä kysymyksiin päästiin, niin tuli muuten mieleen kysyä teiltä muilta maailmanmatkaajilta, että missä ootte nähneet erikoisimmat ruokamarketit tai mikä on ollut teitä oudoksuttavin ”löytö”?
Mun löytö on aivot Vietnamissa, Huessa paikallisten ruokamarketeilla – lisää muuten kyseisistä marketeista voit lukea täältä. Kannattaa tsekata! Lisäksi kyllä tykkäsin näistä Yangonin marketeista, sillä nää oli kovin erilaiset mihin oon tottunut muualla Aasiassa.
Yangon on suhteellisen tylsä kaupunki, mutta mun mielestä ehdottomasti osa Myanmarin matkaa. Tää oli täydellinen päätös meidän Myanmarin matkalle ja tällainen oli meidän reitti joulukuussa: Tachileik – Inle Lake – Bagan – Ngapali Beach – Yangon.
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3