MATKAILU

Ei se tavallisin koulu: opiskele matkailun ammattilaiseksi Ahlmanilla

Kaupallinen yhteistyö: AhlmanEdu

Viime viikolla tein työmatkan Tampereelle AhlmanEdun oppilaitokseen ja kävin tutustumassa heidän matkailualan koulutusohjelmaan upeassa maalaismiljöössä, joka on vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Olen itsekin opiskellut aikoinaan matkailualaa, joten oli mielenkiintoista päästä näkemään miten 2020-luvulla homma hoidetaan. Vierailu ylitti odotukseni ja harmittelinkin kotimatkalla, että miksei meidän matkailualan opinnot olleet noin inspiroivan oloisia.

AhlmanEdun oppilaitoksessa on monenlaisia koulutusmahdollisuuksia, joista itselle mielenkiintoisin vaihtoehto ehdottomasti on matkailualan perustutkinto. Opiskelin vuosina 2006-2009 itse hotelli-ja ravintola-alan perustutkinnon ammattikoulussa, josta jatkoin vielä vuonna 2010 ammattikorkeakouluun opiskelemaan matkailualan restonomiksi. Nyt olen hakenut ylempään ammattikorkeakouluun töiden ohella, joten katsotaan miten sen suhteen käy. Kuten voit huomata, matkailualalla voi opiskella hurjasti niin halutessaan.

Jos matkailu on myös sinun intohimosi ja haluat tehdä töitä alalla tulevaisuudessa, löydät vastauksen AhlmanEdun matkailualan koulutusohjelmasta. Oppilaitosta esitteli minulle ihanat Anu ja Ulrika, matkailualan ensimmäisen vuoden opiskelijat. Mietin ennakkoon, että onkohan heidän koulutusohjelmassaan vain parikymppisiä, mutta ilokseni kuulin että heidän luokallaan ikähaarukka on esimerkiksi kahdestakymmenestä viiteenkymmeneen, joten ihan hyvin vaikka minunkin ikäinen voisi lähteä opiskelemaan AhlmanEduun.

Yleisesti opiskelutarjonta on laaja, sillä AhlmanEdussa voi opiskella matkailualan lisäksi esimerkiksi eläintenhoitajaksi, luonto- ja ympäristöalaa, puutarhuriksi, ravintola- ja cateringalaa, pelialaa, erä- ja luonto-oppaaksi, kuvataidelinjaa ja vaikka mitä muuta.

 

 

Ahlmanin matkailualan opiskeluympäristö on inspiroiva ja ainutlaatuinen


Anu ja Ulrika kierrätti minua ympäri Ahlmanin maalaismiljöötä ja päästiin katsomaan myös lehmien kesälaitumille lasku. He kertoivat, että tämä on normaalisti suosittu tapahtuma Tampereella, jota tulee katsomaan tuhannet ihmiset. Näin korona-aikaan lehmien laitumille laskua ei tiedotettu missään ja paikan päällä oli vain parisenkymmentä koulun opiskelijaa. En ollut aikaisemmin nähnyt lehmien laitumille laskua ja voi vitsit, miten innoissaan mansikit ja mustikit olivat.

Vaikutuksen paikan päällä minuun teki alueen vehreys ja upeat puutarhat sekä ihanat vanhat talot kuten Kartanon päärakennus – voin kuvitella miten inspiroivaa ja mukavaa täällä on opiskella. Anu ja Ulrika kertoikin, että he hyödyntävät opiskeluun laajasti aluetta, kuten esimerkiksi omenapuutarhaa, ulkoluokkaa tai perinnepihaa.

 

 

Joskus koulusta voi hitusen myöhästyä, jos he kulkevat autotien poikki.

 

Ahlmanin kartano sekä muut vanhat puutalot ovat niin tunnelmallisen näköisiä. Kuva: Ahlman

 

Meidän piti alun perin nauttia piknik omenapuutarhassa, mutta koska Tampereella oli perinteinen Suomen kesäpäivä (= sadepäivä), vietettiin piknik ihanassa pelargoniahuoneessa herkutellen Ahlmanin oman Tilapuodin sekä Tilameijerin tuotteita. Anu ja Ulrika kehui ilmaista kouluruokaa, harvassa koulussa nimittäin pääsee syömään näin paljon lähi- ja luomuruokaa.

Ahlmanin Tilameijerissä oman tilan suomenkarjan maito jalostuu hapanmaitotuotteiksi ja juustoiksi. Tilameijerin tuotteet tehdään käsityönä pienissä erissä perinteitä vaalien. Ahlmanin Tilameijerin ylpeys on omassa juustokellarissa kypsynyt sinihomejuusto Selin. – AhlmanEdu

Eniten minua kiehtoi se, että täällä opintokokonaisuudet saat rakentaa hyvin itsesi näköiseksi ja jos mieli muuttuu matkan aikana (kuten usein ainakin itsellä tuppaa tapahtumaan), niin se on ihan ok ja voi tehdä uusia suunnitelmia opintoihin. Suuntautumisvaihtoehdoksi voit valita jonkun näistä kolmesta:

  • matkailupalvelut (matkailupalvelujen tuottaja)
  • majoituspalvelut (vastaanottovirkailija)
  • matkapalvelujen myynnin osaamisala (matka-asiantuntija)

Asia, jota itse en ole paljoa opiskellut koulussa ja jota näin jälkikäteen olisin toivonut, että oma opiskeluni olisi antanut myös hyvät valmiudet toimia matkailualan yrittäjänä. Voin kertoa, että näin itseoppineena yrittäjänä on ollut paljon opeteltavaa ja sitä tulee olemaan myös paljon jatkossakin. Matkailualan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista  ja yhteisistä tutkinnon osista  Täältä voit lukea tarkemmin miten AhlmanEdunEdun 180 osp matkailualan opinnot koostuvat. Koulutuksesta saat itsellesi myös työelämässä usein tarvittavat hygienia- ja anniskelupassit.

Omatoimisuus, vuorovaikutus- ja tiimitaidot, halu kehittyä ja haastaa itseään, uskallus ja rohkeus kokeilla erilaisia asioita sekä innostunut asenne – nämä ominaisuudet ovat avainasemassa Ahlmanilla opiskeltaessa. – AhlmanEdu

 

Ahlmanin alkumaljat – nam!

 

Pelargoniahuoneen piknikin herkkuja: villiyrttismoothie ja Tilameijerin juustoja uuniomenahillolla.

 

Herkkuvarras eli tilamaitoon valmistettua herkkumunkkia ja suklaakakkua.

 

Anu ja Ulrika sai itse suunnitella päivän ohjelman meille.

 

 

Anun ja Ulrikan kanssa käydyn keskustelun jälkeen sekä tutkinnon rakennetta tutkaillessa itselle mielenkiintoisimpia osia ammatillisesta tutkinnosta ovat yritystoiminnan suunnittelu, yrityksessä toimiminen, matkailupalveluiden toteuttaminen, retki- ja luontoruokailupalvelut, hotellin vastaanottopalvelut, matkailupalveluiden tuotteistaminen ja matkailupalveluiden markkinointiviestintä sekä yhteisten tutkinnon osasta viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen kuulosti erityisen mielenkiintoiselta.

Kysyin heiltä mitkä ovat heidän mielestään TOP 3 parasta asiaa miksi opiskella AhlmanEdulla:

  • Anu: pääsee tekemään ja toteuttamaan, tiimioppiminen ja mielenkiintoiset koulutusjaksot/projektit.
  • Ulrika: tiimissä oppiminen, Ciao Italia! -ryhmä ja ulkomaille pääsy sekä vapaat kädet oppimiseen tietyissä puittessa. Ulrika totesi aika hyvin ’heitetään hyvällä tapaa suoraan altaan syvään päätyyn, jossa pitää itse keksiä ratkaisut’.

Merkittävä ero mielestäni muihin matkailualan opintoihin miljöön lisäksi on myös opiskelutapa, sillä AhlmanEdulla on käytössä tiimioppiminen eli yhdessä oppiminen. Anu ja Ulrika kertoivat, että he ovat tykänneet tiimioppimisesta. Aluksi se voi tuntua vähän erilaiselta/oudolta, jos on tottunut perinteiseen yksilöoppimiseen esimerkiksi lukiossa tai peruskoulussa, mutta kun homma tulee tutuksi, se on todella mielenkiintoinen tapa oppia.

Heidän Ciao Italia! -ryhmä muodostaa kotitiimin, jossa on kaksi tiimiliideriä omasta tiimistä sovitun jakson ajan. Jokaiseen viikkoon kuuluu esimerkiksi viikon aloitus sekä lopetus ja näissä keskusteluissa on  kuulemma niin itketty kuin naurettu – tiimissä tullaan läheisiksi muiden tiimin jäsenten kanssa.

Tiimioppimiseen heillä kuuluu myös, että tehdään sopimus itsensä kanssa tietyille jaksoille oman oppimisen suhteen, joka jaetaan sitten oman ryhmän eli tiimin kanssa. Tiimin jäsenet eivät kilpaile toistensa kanssa, vaan kaikki auttavat toisiaan oppimaan.

AhlmanEdulla on niin paljon mahdollisuuksia, ettei tiedä mihin kohdistaa oma potentiaali. – Anu

Kaiken kaikkiaan kyllä super mielenkiintoinen tapa oppia ja uppouduin tutkimaan aihetta paljonkin tämän Tampereen reissun jälkeen. Jos aihe jäi kiinnostamaan ja haluat tutustua aiheeseen vielä tarkemmin, niin kannattaa lukea usein kysytyt kysymykset tiimioppimiseen liittyen AhlmanEdun sivuilta.

 

 

 

 

Opiskelijat ovat saaneet sisustaa kotitiimin tilan mieleisekseen.

 

Haku matkailualan perustkintoon on jo käynnissä


Ahlmanin matkailualan perustutkinnon tiimimallin mukainen koulutus alkaa 1.8.2022 Tampereella, johon päättyi yhteishaku juuri. Mutta ei hätää, matkailualan perustutkintoon on jatkuva haku auki, joten hyvin ehtii vielä opiskella matkailualan ammattilaiseksi! Opintojen kesto on noin 1,5-2,5 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Matkailualan koulutuksen voi myös aloittaa joustavasti ympäri vuoden, jos opiskelija hankkii oppisopimuspaikan. Tästä kannattaa kysellä enemmän lisätietoja opintotoimistosta.

Tampere on muuten kaupunkinakin erittäin kiva, kelpaisi olla täällä opiskelijana. Ennen kuin muutin aikoinaan Helsinkiin, niin mietin hetken Helsingin ja Tampereen välillä. Kävin viime kesänä Tampereella vajaan viikon verran ja kokosin siitä erilaisia vinkkejä tänne. Näistä voi olla hyötyä sinulle, jos tulet opiskelemaan Ahlmanille ja mietit mitä voisi tehdä vapaa-aikana. 😉

 

Tampere on yksi Suomen suosikkikaupungeistani.

 

 

Olisihan se nyt huikeaa opiskella Suomen saunapääkaupungissa – Tampereelta ei äkkiseltään saunat nimittäin lopu kesken.

 

Anu ja Ulrika kuuluvat Cia Italia! -ryhmään, jossa he pääsevät Italiaan Gardajärven lähellä paikallisiin työelämäkohteisiin, kunhan koronatilanne sen vain sallii. Elokuussa alkavan tiimimallin mukaisen koulutuksen Ciao Italia! -ryhmän on mahdollista päästä myös Italiaan keväällä 2022. Tämän lisäksi sinun on myös mahdollista päästä koronatilanteen salliessa 24.10. – 24.11.2021  Erasmus+ -vaihto-ohjelmalla Hollantiin Friesland Collegeen ja paikallisiin työelämäkohteisiin.

Itselle matkailualaa opiskellessa ehdottomasti parhaita asioita heittämällä onkin ollut juuri ulkomaan työharjoittelut ja vaihdot. En vaihtaisi niitä kokemuksia ikinä pois ja ovat yksiä elämäni ikimuistoisimpia hetkiä. Kannustankin rohkeasti lähtevään opiskeluissa ulkomaille, jos sellainen tilaisuus kerta on tarjolla. Et varmasti tule unohtamaan niitä kokemuksia. Olen kirjoittanut blogiin vuonna 2017 omia vinkkejä työharjoitteluun tai vaihto-opiskeluun ulkomailla, kannattaa käydä lukemassa se täältä. Opiskelija voi myös Ahlamanilla itse etsiä harjoittelupaikan ulkomailta niin halutessaan (joka täyttää vaadittavat kriteerit) tai sitten mennä koulun omiin harjoittelu- tai vaihtopaikkoihin.

Kiitos vielä Anulla ja Ulrikalle, kun näytitte teidän ihanaa maalaismiljöötä, herkullisesta piknikistä pelargoniahuoneessa sekä kun jaoitte omia ajatuksianne tähän yhteistyöhön. Anua ja Ulrikaa voit seurata heidän yhteisellä Insta-tilillään, jota he aloittivat tekemään aluksi Ahlamanin projektina omia kiinnostuksen kohteita hyödyntäen.

 

Ciao Italia! -ryhmässä pääset Italiaan, joka on suosikkimaitani Euroopasta.

 

Mitä mieltä olet Ahlmanin opiskeluympäristöstä, matkailualan opiskelusta ja/tai tiimioppimisesta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

 

8 Comments on “Ei se tavallisin koulu: opiskele matkailun ammattilaiseksi Ahlmanilla

  1. Vaikka itselleni opiskelut eivät ajankohtaisia nyt olekaan ja tuskin myöhemminkään. Kiinnostavaa näistä silti on aina lueskella. Kiinnostavalta vaikuttava ja monipuolinen opintokokonaisuus. Tuo lienee aika naisvaltainen ala?

  2. Kuulostaa kyllä kiinnostavalta! Minulla on juuri menossa unelmien uudelleen asettelu, ja on kiinnostavaa tutkia eri vaihtoehtoja. En ole matkailualaa koskaan ajatellut ammattina, vaan ihan näin harrastuksena, mutta eihän sitä koskaan tiedä 🙂

  3. Ihanaa, että sinäkin olet päässyt tutustumaan meidän kouluun! 🙂 Olen itse valmistunut Ahlmanilta juuri matkailualalle ja tehnyt blogiinkin Ahlmanista juttuja pariinkin otteeseen, tässä linkki viimeisimpään: http://www.kookospalmunalla.fi/matkailuala/elamyksellinen-ja-monipuolinen-matkailuala-opiskele-ammattilaiseksi-ahlmanilla/

    Ahlman on tosi kiva paikka opiskella ja tuo ympäristö on mitä innostavin, sillä kukapa ei tykkäisi olla mieluummin luonnon äärellä inspiroitumassa! <3 Ahlman on nyt ihan hiljattain kehittänyt matkailualan opintolinjaansa ja nyt se on monipuolisempi, kuin mitä se oli vielä viime vuonna valmistuessani. Ehdottomasti voin omasta kokemuksesta suositella tätä opinahjoa siitä kiinnostuneille. 🙂 Kivoja kuvia!

  4. Ehkäpä matkailu ja ensimmäisenä kotimaan matkailu nousee tästä vielä – ja tarvitsee uusia tekijöitä! Itse ainakin usein käytän asiantuntijan palveluita matkoja suunnitellessani, etenkin jos kohde on vähän eksoottisempi tai matka koostuu monesta kohteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *