Nyt ei sitten puhuta parhaista Balkanin makkaroista vaan Balkanin parhaista matkokohteista. Balkan tuli erityisesti tutuksi viime kesän road tripillämme, joten nyt on korkea aika paljastaa omat suosikit Balkanilta! Alue on ollut ainakin omaan korvaani aikamoisessa nosteessa, enkä kyllä ihmettele. Balkan on lumoavan kaunista seutua.
Balkan on niemimaa Euroopan kaakkoisosassa ja se on saanut nimensä alunperin Balkanvuorista. Balkanin alueen tarkoista rajoista on useampaa mielipidettä, jotka jakaantuu yleensä kulttuuristen tai maantieteellisten mielipiteiden mukaan. Pohjoisessa Balkanin raja on epämääräisempi, mutta muuten sitä selkeästi rajaa Adrianmeri, Mustameri ja Joonianmeri.
Balkanin maat, joissa olen itse käynyt ovat Albania, Bosnia-Hertsegovina, Montenegro ja Kroatia. Kroatia sijaitsee itseasiassa vain osittain Balkanilla – samoin myös Slovenia ja Romania. Balkaniin kuuluu näiden lisäksi Bulgaria, Kreikka, Makedonia, Serbia, Kosovo sekä Turkin Euroopan-puoleinen osa.
Erityisesti itselleni Slovenia, Makedonia ja Kreikka on Balkanilta sellaisia, joihin olisi suurtakin kiinnostusta päästä. Näiden maiden lisäksi ehdottomasti Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa on vielä kokematta ja ehdottomasti bucket listilläni.
Omasta mielestäni Balkanilla on parasta upea luonto, edullinen hintataso, hyvä ruoka ja monipuolisuus. Enkä pahakseni pistänyt elokuun lämmintä ellei jopa tukahduttavan kuumaa ilmastoa ja siihen yhdistettynä vielä Balkanin kauniit rannat. Ei voi olla huono yhdistelmä.
1. Durmitorin kansallispuisto, Montenegro
Jos jonkun paikan haluaisin nostaa erityisesti Balkanilta niin se on tämä. Durmitorin kansallispuisto Montenegrossa oli pirun upea. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja onkin Montenegron suurin kansallispuisto. Durmitorin kansallispuisto on 450-2522 metrin korkeudessa ja sen 48 huippua yltää yli 2 000 metriin – korkein huippu on 2522 metriä korkea Bobotuv Kuk.
Voit löytää myös useita jäätikköjärviä eli siis jäätikön sulamisesta syntyviä järviä Durmitorin kansallispuistosta, joista suosituin lienee Black Lake. Se muodostuu kahdesta järvestä, joita yhdistää kapea salmi – tosin kuivalla kaudella voit kävellä salmen läpi, jossa normaalisti olisi vettä.
Durmitorin kansallispuistossa tekeminen ei lopu kesken ja luonto onkin pääosassa siellä. Maisemat ovat todella henkeäsalpaavia ja erityisesti tykkäsin koskenlaskusta Tara-kanjonissa.
Tara-kanjoni on osa Durmitorin kansallispuistoa ja se on maailman toiseksi syvin kanjoni heti Grand Canyonin jälkeen. Voin muuten kertoa, että on pirun vakuuttavan kaunis kanjoni – se on 82 kilometriä pitkä, parhaimmillaan 1300 metriä korkea ja Tara-joen vesi on niin uskomattoman kirkasta ja turkoosia ettei sitä voi edes kunnolla käsittää. Tara-kanjoni mutkittelee Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan rajoilla ja kanjoniin pystyy tutustumaan molemmista maista käsin.
Lisää Durmitorin kansallispuistosta voit lukea täältä.
2. Albanian Riviera, Albania
Albanian Rivieralta löydät turkoosia rantaviivaa noin 140 kilometrin verran Vloresta aina Ksamiliin saakka. Maisemat ovat todella upeita ja sanotaankin, että Albanian kauneimmat maisemat näkee matkan varrella Vloresta Sarandaan. Huhhuh, ne oli kyllä vaikuttavat. Kannattaa ehdottomasti kulkea autolla Albanian Rivieralla, jotta saat upeista maisemista kaiken mahdollisen irti.
Paikkoja, joissa kannattaa käydä Albanian Rivieralla on omasta mielestäni muun muassa Jale, Ksamil, Dhërmi, Palasa ja Bunec. Erityisesti Ksamilin rannat olivat mun mieleen, sillä ne oli todella kauniit ja heittämällä Albanian parhaat. Sopivan pieni, mutta sieltä löydät silti kaiken tarpeellisen. Rannat oli mun mielestä heittämällä parhaimmat täällä verratuna muuhun Albaniaan.
Jale oli Ksamilin lisäksi kiva kylä Albanian Rivieralla, todella pieni tosin. Täällä rannat olivat melkein yhtä hyvät kuin Ksamilissa. Olin odottanut paljon Sarandalta, mutta mulle se tuli tosi kovana pettymyksenä. En henkilökohtaisesti voi suositella Sarandaa. Meille riitti pari tuntia siellä ja jatkettiin matkaa äkkiä mukavemmille seuduille.
3. Brač, Kroatia
Kroatian kolmanneksi suurimmasta saaresta Bračista on sanottu, että täällä on Kroatian kaunein ranta, Zlatni rat. En kiellä, sillä Zlatni rat oli kaunis paikka. Bolilla sijaitsevaa Zlatni ratia pidetään luonnonihmeenä, sillä rannan kärki muuttaa suuntaansa merivirtojen mukana – kuin luontoäiti värisyttäisi hitaasti kieltään.
Bračin saaressa on kaksi keskusta Bolin vanhakaupunki sekä Supetar, jonne tulee suurin osa lautoista. Saarelle pääsee helposti esimerkiksi Splitistä, sesonkiajasta riippuen vuoroja kulkee joka päivä useita kertoja. Me oltiin Splitissä juuri ennenkuin pahin sesonkiaika oli alkamassa ja tuolloinkin vuoroja oli yhdeksän. Me käytettiin Jadrolinijaa ja matka kesti noin tunnin – matkaa on vain 33 kilometriä saarelle.
4. Gjirokastra, Albania
Gjirokastra oli mun mielestä sympaattisin paikka Albaniassa. Paluumatkalla päätettiin ajaa Albanian sisämaasta eikä rannikolta, joten poikettiin yksi yö Gjirokastrassa. Tämä 20 000 asukkaan kaupunki on valittu vuonna 2005 Unescon maailmanperintökohteeksi 1800-luvun osmaniarkkitehtuuriensa ansiosta, joka huokui kaupungista.
Täällä kannattaa lähteä mattokaupoille, sillä ne ovat paikallisten tekemiä, kauniita ja todella edullisia.
Lisää Gjirokastrasta löydät täältä!
5. Kotor, Montenegro
Kotor jakaa mielipiteitä – jotkut tykkää, jotkut vihaa. Olennaisinta mun mielestä Kotorilla vierailuun on ajoitus. Kotor on suosittu pysähdyspaikka risteilijöille, jolloin parhaimmillaan pienessä Kotorin vanhassakaupungissa haahuilee tuhansia risteilijöitä. Meille kävi tuuri, sillä meidän aikaan satamassa oli vain yksi laiva.
Kotor on kaunista seutua eikä sitä suotta ole listattu maailman kauneimpiin kaupunkeihin. Lonely Planet listasi sen myös vuonna 2016 parhaimmaksi kaupungiksi ja suosio onkin noussut tasaisesti – vai voisiko sanoa räjähdysmäisesti? Eikä varmaan suosion loppua näy hetkeen.
Unescon maailmanperintöluettelo on ottanut Kotorin listalleen vuonna 1979, mutta Kotoria on varoitettu – se voi tippua listalta lähi vuosien rakennustoimintojen takia. Saa nähdä, pysyykö Kotor luettelossa vai ei.
Hienointa Kotorissa on ehdottomasti Kotorin muurit, josta avautuu varmasti upeimmat maisemat ehkäpä koko Montenegrosta – Durmitor tulee kyllä hyvänä kakkosena. Muureilta ja etenkin huipulta löytyvältä linnoitukselta avautuvat näkymät ovat henkeäsalpaavan upeat – täältä nappaat takuulla matkan parhaat maisemakuvat. Lupaan, ettet tule pettymään maisemiin 1350 rappusen jälkeen.
6. Kravicen vesiputoukset, Bosnia-Hertsegovina
Pysähdyttiin ajomatkan varrella Splitistä Mostariin Kravicen vesiputouksilla vähän viilentymässä. 25 metriset vesiputoukset ovat parhaimmillaan keväällä, mutta kyllä se mukavasti silti viilentää kolmenkymmenen asteen helteillä kesälläkin. Täällä oli todella satumaista tunnelmaa, suosittelen!
Mostar on 40 kilometrin päässä ja sieltä järjestään paljon retkiä Kraviceen. Jos on oma vuokra-auto käytössä, niin se on varmasti kaikista kätevin. Matkan varrella on todella upeita maisemia muutenkin, vähän väliä piti pysähtyä ihastelemaan maisemia autolla.
7. Dubrovnik, Kroatia
Kroatian vetonaula Dubrovnik ihastutti kesällä ja reissun seurauksena murruin aloittamaan vihdoinkin Game of Thronesin, joka toimii yhtenä kuvauspaikkana kyseisessä sarjassa.
Dubrovnikin vanhakaupunki oli kyllä kauneimpia vanhojakaupunkeja, joissa oon käynyt. Voinen kertoa, että oon käynyt niin monessa etten enää muista edes kaikkia. Erityisesti kaupunginmuurit oli omaan mieleeni Dubrovnikissa ja sieltä avautuvat maisemat.
Kaupunki itsessään on aika kallis ja mä olisin vararikossa varmaan viikon loman jälkeen täällä, mutta Dubrovnik on hyvä päiväretkikohde lähikaupungeista tai yhden yön stoppi matkan varrella.
Buza-baarit muurin ulkopuolella Adrianmeren rannalla oli todella kivat, niissä oli ihana viilentyä kylmän huurteisen kanssa.
Lisää vinkkejä Dubrovnikiin löydät täältä.
8. Blue Eye Spring, Albania
Ksamilin ja Sarandan läheisyydessä sijaitseva Blue Eye Spring (Syri i Kaltër) on 50 metrin syvyydestä pulppuava sinisen turkoosi lähde, joka muistuttaa sinistä silmää pupilleineen. Paikka on todella kaunis vaikka siellä turisteja ihan kiitettävästi olikin – paikka olisi varmaan kauneimmillaan ihan aamusta, joka oli meidän alkuperäinen suunnitelma. Kuulin huhua, että paikka on kauneimmillaan keväällä bougainvilleoiden kukkimisen ansiosta.
Vesi on hyytävän kylmää – noin kymmenen asteen hujakoilla ja lähteellä uidessa (okei, mä kahlasin koska se oli niin kylmää – Jussi oli rohkea ja ui) tuntui, kuin mua olisi pistetty tuhannella pikkupuukolla. Voin sanoa, että kylläpä muuten virkistää hellepäivänä!
9. Mostar, Bosnia-Hertsegovina
Mostar on Sarajevon lisäksi maan suosituimpia matkakohteita. Kaupungin läpi virtaa uskomattoman kirkas ja turkoosi Neretva-joki. Meitä hämmästytti ja kummastutti miljoona kertaa koko Bosnia-Hertsegovinassa se, miten uskomattoman kirkkaita ja turkooseja oikeastaan kaikki joet olivat Bosnia-Hertsegovinassa.
Stari Most -silta on kaupungin maamerkki, joka onkin kaupungin suosituin nähtävyys. Silta sijaitsee turkkilaistyylisessä vanhassakaupungissa, joka kaikessa komeudessaan on Mostarin tärkein nähtävyys ja sieltä löytyykin oikeastaan kaikki turistit. Stari Most kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.
Mostar on suhteellisen pieni, joten sen saa nopeasti otettua haltuun. Täällä kannattaa istahtaa bosnialaiselle kahville ja ihastella kaupungin menoa.
10. Skutarijärvi, Albania
Shkodër / Skutarijärvi oli yksi suosikkejani ehdottomasti Albaniassa! Se on Balkanin suurin järvi ja yltää myös Montenegron puolelle. Me ajettiin tänne nimenomaan Lake Shkodra Resortin takia, joka oli todella kiva leirintä/karavaanarialue, jossa pystyit nukkumaan myös bungalowissa tai clamping-teltassa.
Parasta täällä oli se, että se oli aivan Skutarijärven rannalla ja siellä oli omat rantatuolit, ah mitä luksusta Pohjois-Albaniaa.
Lisää clampingista ja Skutarijärvestä voit lukea täältä!
Mikä on sun suosikki Balkanilta?
Veera
AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Balkanille pitää päästä takaisin! Olen käynyt siellä muistaakseni 5 vuotta sitten, lähinnä ympäri Kroatiaa kierrellen, mutta sieltä tuli myös tehtyä päiväreissu Mostariin. Seuraavaksi olisi pakko päästä road trippailemaan, mutta koska en itse tykkää ajaa autoa ja kenenkään ajohaluisen kanssa ei ole suunnitelmat natsanneet, niin paluu on jäänyt tekemättä. Tokihan sinne voisi mennä kiertelemään myös julkisilla, kuten viimeksi tehtiin, mutta viime kerrasta jäi vähän harmittamaan se, että moni upean näköinen paikka jäi käymättä, kun matkantekoa ei voinut noin vain keskeyttää.
Oh voihan kurjuus, toivottavasti löydät ajokortillista matkaseuraa jonka kanssa suunnitelmat osuisi yhteen. 🙂 Henkilökohtaisesti julkisilla liikkuminen pidemmän päälle ei nappaisi ainakaan itselläni – eri asia jos liikkuisi pariin paikkaan. Matkan varrella näkyy niin hienoja paikkoja, niin olisi suututtanut vain istua bussissa ja ajaa upeiden maisemien ohi ilman pysähdyksiä. 😀
Mä olen liikkunut Balkanilla vain julkisilla 🙂 Tykkään siitäkin matkustustavasta, mutta toki matkakohteet pitää valita sen mukaan, että niihin pääsee (helposti) julkisilla. Eli etenkin pienet aarteet saattaa jäädä silloin näkemättä.
Okei, kiva kuulla kokemuksia myös julkisilla liikkumisesta Balkanin suunnilla. 🙂
Balkan on kyllä ihanan monipuolinen alue! Ja hauskaa, että olen näistä jo kolmessa käynytkin, vaikka oma reissu kestikin vain viikon. Erityisesti nyt kiinnostaisi Albania ja Meteora Kreikassa.
Missäs olitkaan Sonja käynyt Balkanilla – oon varmasti lukenut blogistasi joskus, mutta nyt ei tuu mieleen. Viikossakin ehtii nähdä yllättävän paljon jo! 🙂 Albanialle äänet täältä – suosittelen.
Oi, näistä kohteista pitäisi päästä näkemään ainakin vielä Durmitorin kansallispuisto! Balkan on kaiken kaikkiaan niin upea, että vaikea sieltä on valita vain yhtä paikkaa. Mä olen tähän mennessä käynyt Bosniassa, Serbiassa, Kroatiassa, Albaniassa ja Makedoniassa (Kreikkaa ja Sloveniaa en nyt laske mukaan), ja noista lempparimaa on ehdottomasti ollut Bosnia. Siellä valloittivat sen vuoret sekä Sarajevo. Myös Albanian ja Serbian rosoisuus oli kiehtovaa. Kroatia oli jo 10 vuotta sitten turhan turistirysä mun makuuni, ja pelkään että nuo muutkin maat ovat muuttumassa siihen suuntaan. Toivottavasti ei, koska olisi ihana päästä näkemään vielä aitoa Balkania <3
Sarajevolle ääni myös täältä, se oli todella kiva paikka! Durmitorin kansallispuiston alue oli kyllä käsittämättömän upeaa seutua, tykkäsin kovasti. Siellä oli niin upea luonto ja omalla autolla oli todella kiva ajella siellä. Pahoin pelkään, että varmaan ainakin osa Balkanista on menossa samaan suuntaan. 🙁
Tämä on hyvä lista, jonka tallennan itselleni. Aiemmin on koettu Kroatia ja sen saaristo, Kreikka, Turkki ja viimeisimpänä Montenegro. Haaveissa siintelee auton vuokraaminen ja muutaman Balkanin maan kiertäminen samalla reissulla. Ehkä ensi kesänä?
Autolla kulkeminen oli kyllä parasta, yksi mielenkiintoisimpia matkoja oli kyllä toi elokuun road trip. Mulla on Kreikka ihan kokematta, olisi niiiiiin upeaa päästä Kreikkaan.
Suosittelen sitä Sloveniaa, se on aivan ihana maa! Mostar-osuus innosti minut muistelemaan omaa käyntiäni kaupungissa, siitäpä taitaakin sitten seuraava postaus syntyä.
Niin moniin kyllä kehunut, että pitäisi kyllä! Luonto Sloveniassa näyttää upealle.
Olipas mielenkiintoinen ja kattava paketti Balkanista. Olisi tietopaketti Balkanilaisesta makkarastakin käynyt, mutta ehkä tämä olikin parempi. ?
Meillä on myös suunnitelmissa kierrellä autolla tulevaisuudessa samoilla alueilla ja taidammekin ottaa tästä postauksesta ohjenuoran.
Hyviä tulevia reissuja teille! ?
Laitetaan makkarat korvan taakse! 😉 Sinne myös hyviä reissuja!
Balkan on ihana ja tulin mielenkiinnolla lukemaan mitä kohteita tässä on nostettu esille! Hauska sattuma, nimittäin juurikin Durmitorin kansallispuistosta julkaisin viimeksi postauksen. 😀 Myös Kotorissa ja Dubrovnikissa olen näistä paikoista käynyt, Kotor oli ihana kun siellä vietti aikaa sen verran, ettei turisteja ollut koko aikaa, kun taas Dubrovnik jätti aika kylmäksi. Muutenkin Kroatiaa on tullut kierrettyä hiukan, ja se on kyllä kaunista aluetta! Mutta kaikista ihanin oli kyllä Slovenia. <3
Totta, aika hauskaa. Pitää käydä töiden jälkeen kurkkaamassa ajatuksen kanssa millainen oli sun Durmitorin kansallispuisto. 😉 Mulla oli kyllä samat fiilikset Dubrovnikin suhteen, tosin olin vain yhden yön siellä. Ne muurit oli hienot, mutta muuten ei mitään suurta sanottavaa. Paitsi että pirun kallis. Toi Slovenia on kyllä sellainen, minne on pakko päästä. Kaikki kehuu niiiiiin paljon!
Kuinkakohan monta kertaa olen googlettanut Balkanin rajoja ja aina olen yhtä pyörällä päästäni, että mitkä kaikki maat siihen tarkalleen ottaen oikein kuuluvat. Joskus olen kuullut väitteen, että Kroatia ei muka olisi Balkania ja omasta mielestäni en lukisi Kreikkaa siihen. Mutta oli miten oli, upeita maita ja paikkoja Balkanilla kyllä on!
Kreikassa käymistä suosittelen erittäin lämpimästi! Terveisiä upealta Kreetalta! 😉
Jep sama täällä! Mä oon ymmärtänyt niin, että vain osa Kroatiasta on Balkania – ei koko Kroatia. Samat fiilikset myös tuon Kreikan suhteen, yllätyin ihan kun rupesin tutkimaan tarkemmin Balkania, että Kreikka on osa Balkania. Jotenkin sitä ei miellä ollenkaan Balkaniksi. Samapa tuo, upeaa siellä todellakin on! Oi ootteko te edenneet Kreetalle, siellä on varmaan huikeaa. 🙂
Tekee mieli tällä sekunnilla varata liput ensi kesällä ja lähteä kiertämään nämä paikat! Monet onkin tuttuja, ja esim. Albanian Dhermistä mulla on tosi positiivisia muistoja itsellänikin. Dubrovnikin kauneus on kyllä mun mielessä tällä hetkellä hautautunut jäätävän turistimäärien alle… mutta tää oli hyvä listaus, noillakin seuduilla on niin paljon näkemistä ja kokemista, mutta ihmisillä ei tietoa minne mennä.
Toi on kyllä totta ja surullista, että Dubrovnik on hautautunut turistimassojen alle. Onneksi me pystyttiin kaivamaan se rauhallisempi ja kauniimpi Dubrovnik jollain tapaa esiin sieltä piilosta. 🙂
Ihanan näköisiä ja kuuloisia paikkoja! Osassa on tullut käytyä mutta paljon puuttuu vielä listalta. Eteläisempi Albania pitää päästä ehdottomasti kokemaan! Pohjoisosan rannoissa ei meidän kokemuksen perusteella ole juurikaan kehumista. Iskee aika kova ikävä Eurooppaan, pakko päästä kiertelemään Balkanille! 🙂
Joo etelässä rannat oli huomattavasti paremmat, sinne kannattaa suunnata rantaloman perässä. 🙂
Hei kiva tällainen koontipaketti hyvistä mestoista ja mukana kuulla myös tunnelmista ja mielipiteistä eri paikkoihin liittyen, niistähän ei pääse oikein perille jostain yleisartikkeleista tai opaskirjoista lukien. Balkan on ollut mielessä, mutta koko Euroopan reissaaminen on nyt jäänyt viimeiseltä kymmeneltä vuodelta kun on pitänyt päästä aina tänne kauemmas. Mutta lähivuosina Balkan kutsuu varmasti!
Kiva jos tykkäsit. Mulla on Eurooppa kesällä kova sana, mutta muutoin haluan kauemmaksi. Kannattaa ehdottomasti antaa Euroopalle ja erityisesti Balkanille mahdollisuus. 😉
Mä en oo Albaniassa käynyt enkä Bracin saarella, mutta noi muut mestat on tullut koluttua läpi enemmän tai vähemmän kattavasti ja ne oli kyllä kaikki aivan huippupaikkoja. Kotor ja Dubrovnik olivat turistien ruuhkauttamia, Mostarkin jonkin verran, mutta kyllä sinne vielä pari suomalaistakin silti mahtui hyvin sekaan. 😀
Albaniaa voin kyllä suositella Simo, se oli ihana!