BOSNIA-HERTSEGOVINA - EUROOPPA

Bosnia-Hertsegovina on yksi suosikeistani Balkanilla

Bosnia-Hertsegovina on ehdottomasti yksi suosikkimaani Balkanilla ja meidän reissun aikana tuli sellainen olo, että tähän maahan haluan vielä joskus tutustua kunnolla pidemmän loman merkeissä. Hyvin moni muistaa maan Bosnian sodasta, joka edelleenkin on aistittavissa Bosnia-Hertsegovinassa. Maasta löytyykin paljon sotahistoriaa matkailijalle, mutta Bosnia-Hertsegovina on paljon myös muuta!

Reilu 4 500 000 asukkaan Bosnia-Hersegovina sijaitsee Balkanilla ja naapurimaita ovat Kroatia, Serbia ja Montenegro. Bosnia-Hertsegovinan sijaitsee pitkälti sisämaassa, mutta siltä löytyy myös pienen pieni kaistale rantaviivaa, mutta rantalomaan parempi paikka on naapurimaat Kroatia ja Montenegro. Parasta antia Bosnia-Hertsegovinasta löytyy sisämaasta, joka oli hullun mielenkiintoinen ja monipuolinen.

Bosnia-Hertsrgovinan valttikortteja mielestäni on sen ihana kansa, jotka ovat todella vieraanvaraisia ja ystävällisiä, kulttuuri, upea luonto sekä mielenkiintoiset kaupunkikohteet. Sotahistoria ei koskaan ole ollut itselleni sydäntä lähellä matkaillessa, mutta täällä siihen törmää pakostikin ja oli kyllä oikeasti mielenkiintoista päästä ymmärtämään paremmin maan historiaa paikan päällä.

Me liikuttiin Bosnia-Hertsegovinassa omalla vuokra-autolla, joka mahdollisti hyvin omaan tahtiin liikkumisen. Toinen hyvä vaihtoehto on kulkea maassa esimerkiksi busseilla tai tiettyjä reittejä voi taittaa myös junalla. Täältä voit lukea lisää autoilusta Balkanilla, joka vaatii hyviä hermoja, mutta samaan aikaan se myös antaa paljon.

Bosnia-Hertsegovina on todella edullinen matkakohde suomalaiselle rahapussille, joten matka täällä ei turmele rahapussia pahasti. Ravintolasta irtoaa erittäin edullisesti ruokaa ja juomaa sekä muutenkin yleisesti hintataso on erittäin miellyttävä.

 

 

Sota on jättänyt jälkensä Bosnia-Hertsegovinaan

Bosnian sota on jättänyt jälkensä maahan ja sotahistoriaa on koettavissa laajasti maassa – Sarajevo eli maan pääkaupunki on mielestäni parasta antia sotahistorian suhteen. Bosnian sota on osa Jugoslavian hajoamissotaa ja sitä käytiin 1992-1995 välisenä aikana ja se aiheutti laajalti paljon (veristä) tuhoa.

Sodan jättämiä jälkiä on myös turistien syytä varoa, sillä Bosnia-Hertsegovinassa on edelleen raskaasti miinoitettuja vyöhykkeitä, joista on pystytty raivaamaan vain pieni osa. Onkin erittäin suositeltavaa, ettet lähde samoilemaan minne sattuu Bosnia-Hertsegovinassa ilman turvallisia merkittyjä reittejä tai opasta. Ei myöskään kannata lähteä tutustumaan rakennuksiin, joita Bosnian sota on turmellut.

 

 

Sarajevo

Sarajevo yllätti miut täysin, sillä se oli lähinnä Jussin toive meidän Balkanin road tripillä – itse olisin aluksi mielellään oikaissut Mostarista suoraan Montenegron puolelle. Onneksi Jussi piti päänsä ja halusi Sarajevoon.

Miljacka-joki virtaa kaupungin läpi ja Sarejevon ympärillä on upeita vuoria. Sarejevoa ympäröivät vuoret ovatkin suosittuja hiihto- ja vaelluskohteita, jotka kuuluu itseasiassa Dinaarisiin alppeihin.

Sarajevo on Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunki ja se on noin 300 000 asukkaan koti. Mut jotenkin yllätti täysin se, miten paljon Sarejevossa oli historiaa, nähtävää sekä kaupunki oli jotenkin aivan jotain muuta mitä osasin odottaa. Sarajevo on ehdottomasti maan suosituimpia matkakohteita eikä sitä kannata jättää väliin.

Kaupungissa kohtaa hyvin rappioromantiikka ja moderni nykyaika. Tällaisessa kaupunkikohteessa en ole aikaisemmin ollut ja se hurmasi täysin.

 

 

 

Baščaršijan turkkilainen basaarialue on turistien place to be, joka on Sarejevon historiallinen ja kulttuurillinen keskus. Täältä löytyi paljon turisteille suunnattua kamaa, mutta mun mielestä Baščaršijan tunnelma oli pystytty silti säilyttämään hyvin. Kannattaakin käyttää aikaa kaduilla kuljeskeluun eri putiikeissa, bosnialaisen kahvin nautiskeluun ja kulttuurien sekamelskan ihmettelyyn.

Tiesittekö, että Sarajevossa on saanut alkunsa tapahtumaketju vuonna 1914, joka johdatti ensimmäiseen maailmansotaan? Ensimmäisessä maailmansodassa neljän verisen vuoden jälkeen Sarejevosta tuli osa Jugoslaviaa ja toisessa maailmansodassa Sarajevon valtasi sitten Saksa. Sotahistorian ystäviä Sarejevo varmasti hellii, sillä tämä oli vasta esimakua Sarajevosta.

 

 

 

Mun ehdoton suosikki Sarajevosta oli kukkulan päältä auringonlaskun ihastelu, se oli ehdottomasti yksi kauneimmista auringonlaskuista, jossa olen ollut. Kannattaa siis kivuta Sarajevon ylle katsomaan auringonlasku.

Toinen ihan must -juttu Sarajevossa on juoda bosnialaista kahvia, joka on hyvin mielenkiintoinen makuelämys. Hyvin moni sekoittaa tämän turkkilaiseen kahviin, jotka ovat kieltämättä hyvin samantyylisiä – valmistuksessa on kuitenkin eroa. Pahimmillaan voit loukata pahasti paikallisia, jos kutsut heidän perinteistä kahviaan turkkilaiseksi kahviksi.

Lue täältä kattavampi kohdeopas Sarajevoon.

 

 

Mostar

Mostar ja Sarajevo kamppailee varmaan suosituimman matkakohteen tittelistä Bosnia-Hertsegovinassa ja syystäkin, molemmat ovat todella mielenkiintoisia ja samaan aikaan niin erilaisia. Päällimmäisenä mulle on jäänyt Mostarista mieleen kuumuus, en koskaan ole ollut niin kauheassa helteessä kuin täällä. En oikeasti ennen tänne tuloa tiennyt, että voin hikoilla niin paljon.

Onneksi viilennystä kesän helteillä tuo uskomattoman kirkas ja turkoosi Neretva-joki, joka virtaa kaupungin läpi. Täällä oli ihana käydä viilentymässä – osa jopa ui, mutta me tyydyttiin vain varpaiden kasteluun. Meitä hämmästytti ja kummastutti miljoona kertaa koko Bosnia-Hertsegovinassa se, miten uskomattoman kirkkaita ja turkooseja oikeastaan kaikki joet olivat Bosnia-Hertsegovinassa.

 

 

Mostar on mielestäni kaunein kaupunki Bosnia-Hertsegovinassa, se yksinkertaisesti on vain niin kuvankaunis. Stari Most -silta on kaupungin maamerkki, joka tulee mieleen ensimmäisenä tästä kaupungista. Stari Most on todella vaikuttavan näköinen ja maisemat sillalta kuin myös sillalle ovat todella kauniit.

1990-luvun alkupuolella kyseinen silta ja kaupunki pommitettiin aikalailla hajaksi sotien myötä, mutta kaupunkia ja siltaa on entisöity nykyiseen muotoonsa. Silta on avattu uudelleen turisteille vuonna 2004 ja sitä pidetään nykyisin rauhan symbolina.

Stari Most –silta sijaitsee turkkilaistyylisessä vanhassakaupungissa, joka kaikessa komeudessaan on Mostarin tärkein nähtävyys ja sieltä löytyykin oikeastaan kaikki turistit. Stari Most kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

Lue täältä kattavampi kohdeopas Mostariin.

 

 

 

Blagaj

Lyhyen ajomatkan päässä Mostarista sijaitsee pieni ja tunnelmallinen Plagajn kylä. Tänne tehdään paljon päiväretkiä, joten annan hyvän vinkin: saavu ennen kuin suuret turistimassat tulevat. Me saavuttiin ihan aamusta noin 8-9 maissa ja saatiin nauttia Blagajn rauhallisesta tunnelmasta.

Itse kylä ei itsessään ole niinkään wow, mutta kannattaa silti pysähtyä vaikka kahville tänne. Syy miksi tänne tullaan on upea Blagaj Tekke, joka on saanut vaikutteita ottomaanien arkkitehtuurista. Blagaj Tekke sijaitsee Buna-joen varrella – me itseasissa telttailtiin kyseisen joen varrella Bunan kylässä. Hyvä vaihtoehto Mostarin sijaan on yöpyä tässä tunnelmallisessa kylässä, jossa muuten syötiin yksi reissumme parhaimmista ruuista!

Blagaj Tekke on yli kuusisataa vuotta vanha luostari, joka on Buna-joen päällä melkein. Täällä on paljon erilaisia ravintoloita ja turistikrääsää sekä parin euron sisäänpääsyllä pääset luostarin sisään. Kannattaa ehdottomasti sijoittaa nämä pari euroa.

 

 

 

Kravicen vesiputoukset

Yksi Bosnia-Hertsegovinan hienoimmista luontokohteista on Kravicen vesiputoukset 40 kilometrin päässä Mostarista – kannattaa muistaa, että Kravice ei ole niin autio mitä kuvista antaa ymmärtää. Tämä paikka on täynnä turisteja, mutta silti muurahaispesään kannattaa sukeltaa sisään – se oli ihanan virkistävä paikka kesän helteillä ainakin.

Kravicen vesiputoukset on todella kaunis paikka ja vesi on mukavan raikasta ja turkoosia. Alue muodostuu useasta vesiputouksesta ja ne kaikki laskeutuu samaan pieneen lampeen, josta lähtee sitten joki jonnekin – mahdollista oli myös vuokrata kanootteja, jolla olisi voinut lähteä jokea pitkin seikkailemaan.

Alueelta löytyy myös muutama baari vessoineen, josta saa virvokkeita kuumalle kesäpäivälle. Paikat eivät ole mitään parhaita ruokatarjonnan suhteen, joten kannattaa ottaa mukaan jotakin evästä.

 

Kravicen vesiputoukset

 

 

 

Tara-kanjoni

Tara-kanjoni on mielestäni hienoin luontoelämys Bosnia-Hertsegovinassa tai oikeastaan koko Balkanilla – tosin se on tuotteistettu paremmin Montenegron puolella, mutta veikkaan että Bosnia-Hertsegovinan puolella voit kokea Tara-kanjonin edullisemmin.

82 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan 1300 metriä syvä Tara-kanjoni tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia. Tara-kanjoni on maailman toiseksi syvin kanjoni Grand Canyonin jälkeen. Voin vain kuvitella, miten upea jälkimmäinen kanjoni on, jos jo Tara-kanjoni saa tällaisia wow-fiiliksiä aikaan.

 

 

Vesi on niin uskomattoman kirkasta ja turkoosia ettei sitä voi edes kunnolla käsittää. Tara-joki mutkittelee Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan rajoilla ja kanjoniin pystyy tutustumaan molemmista maista käsin.

Me ajettiin Montenegron puolelle pitkin Tara-kanjonia ja pysähdyttiin useampaan otteeseen ihastelemaan paikkaa. Koskenlasku on hyvin suosittua puuhaa Tara-joessa ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Kesäaikaan joki on vähän kuivempi, joten vauhtikaan ei ole aivan järkyttävän kova. Maisemat ovat silti sitäkin upeammat, lupaan sen. Keväällä on kuulemma parasta aikaa koskenlaskulle Tara-kanjonissa, jolloin vettä riittää ja virtaukset ovat vauhdikkaat.

Lue lisää Tara-kanjonista täältä. 

 

 

Minne sinä menisit Bosnia-Hertsegovinassa?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

16 Comments on “Bosnia-Hertsegovina on yksi suosikeistani Balkanilla

 1. Olen samaa mieltä kanssasi: Bosnia-Hertzegovina on yksi Balkanin kauneimmista maista. Kävin Sarajevossa ja Mostarissa viisi vuotta sitten. Tarkoitus on vielä palata! Etenkin pieni Mostar oli kovin kaunis, rosoinen ja koskettava paikka.

 2. ihana ihana Bosnia <3
  kiitos jutusta – ihana palata sinne kipeenä sohvalla maaten …
  meillä on jo talo vuokrattuna kahdeksi viikoksi sieltä ensi kesäksi taas, vaan kas … lennot hankkimatta ja lapsien-, koiran- ja talonvahdit ja muut pikku seikat on täysin auki vielä … onhan tässä aikaa =D

 3. Voi Bosnia <3 Sinne olisi ihana palata. Sarajevo oli ehdottomasti mun lempipaikkani Bosniassa, ja seuraavalla kerralla pitäisi enemmän kierrellä myös pienempiä kyliä. Mullakin on Mostarista kovin paahteiset mielikuvat. Muistaakseni lämpötila oli siellä lähempänä neljääkymppiä. Hauska lukea, että sulla on sieltä samanmoiset kokemukset.

  1. Sarajevo oli kyllä tosi kiva, se oli jotenkin niin erilainen mitä osasin odottaa. Olis kyllä just kiva kierrellä enemmän noita pienempiä kyliä niinkuin kirjoitit, ainakin se Bunan kylä oli todella tunnelmallinen missä yövyttiin Mostarin läheisyydessä. Pysähdyttiin autolla useammassakin kylässä matkan varrella, mutta ei niin kauaa että niistä osaisi muodostaa mitään fiksua ajatusta. Joo jotain samaa luokkaa meidänkin lämpömittarit näytti, ihan jumalattoman kuuma – huh!

 4. Tulipa mieleen yhtäkkiä, että voisin lähteä tuonne uudelleen. Viime kerrasta on jo aikaa. Sota oli paljon lähempänä ja Mostarin hienoa siltaa vasta rakennettiin uudelleen. Ajelimme mekin omalla autolla maan läpi Kroatiaan ja samalla vietimme viikonlopun Sarajevossa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka koko maa. Siellä on maisemia, historiaa ja tunnelmaa. Mielenkiintoista vain, että miinoista varoitellaan vieläkin, yli 20 vuotta sodan loppumisen jälkeen. Mutta hyvähän se on olla varuillaan eikä mennä ihan mihin vain.

  1. Okei, siitä on sitten joku reilu kymmenen / vajaa viisitoista vuotta aikaa about? Varmaan aika erilaista ollut tuolloin. Kai niitä miinoja on sitten alunperin ollut aivan jäätävä määrä ja niistä on edelleenkin purettu vasta murto-osa, joten pakko varoitella. Vai liekkö purkuja ees tehty kovinkaan aktiivisesti, tiedä häntä. 🙂

 5. Mäkin vaikutuin Sarajevosta viime kesän reissun jäljiltä, siellä on jotenkin ihan omanlaisensa, kiehtova tunnelma. Mostar taas on todella kaunis. Kävisin mielelläni molemmissa joskus uudelleen!

 6. No minähän menisin noihin kaikkiin paikkoihin! Kiva, kun olit vetänyt yhteen useamman kohteen. Olen aiemmin lueskellut lähinnä Mostarista ja tottakai sekin on vaikuttanut kiinnostavalta, mutta Bosnia-Hertsegovinallahan on (nimihirviön lisäksi) tarjolla vaikka mitä kivaa turistille. Haluan nähdä nämä kaikki. 😀

 7. Kylläpäs tuli nyt halu päästä Bosnia ja Hertsegovinaan! Olen käynyt Sarajevossa ja Mostarissa pari kertaa, mutta olisi mahtavaa päästä näkemään maata enemmänkin. Matka Mostarista Sarajevoon on yksi kauneimmista reiteistä, jonka olen auton kyydissä mennyt, ja uskon siellä olevan enemmänkin yhtä huikeita maisemia!

 8. B-H <3 Ihania paikkoja! Olen käynyt Sarajevossa ja Mostarissa 12 vuotta sitten, mutten ole sittemmin palannut Balkanille takaisin. Olisihan siellä käytävä tarkemmin paikkoja koluamassa ja naapurimaissakin, ehkä lähivuosina siis. Mukavaa luettavaa tämä postaus, kun olit kasannut tunnelmia useammasta kohteesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *