EUROOPPA - ROMANIA

Bukarest – kaupunkiloman vinkit Romanian pääkaupunkiin

Romanian pääkaupunki Bukarest ei varmaan heti ensimmäisenä ole valtaosan reissuhaaveissa, mutta syksyllä tehdyn matkan jälkeen totesin, että pitäisi olla. Huomasin ainakin itse sen, että viihdyn paljon paremmin kaupunkilomalla sellaisessa paikassa, jossa ei ole liikaa (tai oikeastaan ollenkaan) maailmankuuluja nähtävyyksiä, mahdut kävelemään kaduilla ilman ryysistä (suomalainen oma tila) sekä kaikki on mukavan edullista ja mitä vielä – ruokakin on hyvää. Sellainen on Bukarest.

Bukarest tarjoaa hyvän vaihtoehdon kuuluisalle Roomalle, Pariisille, Berliinille, Amsterdamille, Venetsialle – mitä näitä turistimassojen täyttämiä klassikkoja nyt on. En kiellä, ettenkö haluaisi käydä kaikissa noissakin paikoissa, mutta Bukarestissa miulla itselläni oli ainakin huomattavasti rentoutuneempi fiilis, kun ei tarvinnut juosta nähtävyydeltä nähtävyydelle samalla tavalla kuin esimerkiksi kesällä Roomassa.

Tässä postauksessa ajattelin jakaa teille käytännönvinkkejä tähän ah, niin ihanaan kaupunkilomakohteeseen. Meidän reissu Bukarestiin oli viiden päivän mittainen, joista yhtenä tehtiin päiväretki vuokra-autolla kaupungin ulkopuolelle. Viisi päivää oli erittäin riittävä Bukarestiin ja ehdittiin nähdä siinä ajassa paljon.

 

 

 

 

 

 

 

VALUUTTA JA HINTATASO


Romanian valuuttana on uusi leu (RON), joka koki vuonna 2005 seteliuudistuksen. Tämän uudistuksen seurauksena  lei-seteleistä (ROL) pudotettiin pois neljä nollaa. Yksi euro on noin 4,66 leuta – itse pyöristin sen viiteen helpottamaan omaa huonoa laskupäätäni.

Bukarestissa kävi oikeastaan kaikkialle kortti, lukuun ottamatta markkinoita joten pelasin aika pitkälti kortilla. En vaihtanut rahaa ollenkaan, vaan nostin tarvittavat käteiset automaatista ilman sen suurempia nostokuluja.

Budjettimatkaajalle Romania on unelmamatkakohde Euroopassa, sillä hintataso on todella edullinen Suomeen verrattuna. Esimerkiksi kymmenellä eurolla syöt jo tosi hyvin ravintolassa – ruokajuomaa unohtamatta. Majoitukset on myös edullisia – samalla summalla mitä vaikka Roomassa sai, Bukarestissa samalla hinnalla olit melkeinpä luksushotellissa.

 

 

LENNOT


Lensin Bukarestiin Blue Airilla, joka on romanialainen halpalentoyhtiö. Lennot oli tällä kertaa ilmaiset meille, sillä Pöndekengissä -matkablogin Mira voitti ne kesällä Rantapallon 10v. synttäreiltä. Lentoja Bukarestiin olen bongannut edullisimmillaan vajaalla sadalla eurolla. Ei paha.

Bukarestiin on päässyt siis suorilla lennoilla kesästä 2017 alkaen Blue Airilla ja lentoaika on hyvin kohtuullinen, vajaa kolme tuntia. Itselle jäi lennosta hyvin neutraali kuva, ei oikein mitään hyvää sanottavaa, muttei myös mitään huonoakaan. Paitsi että viini oli edullista ja sitä tulikin yllättävän iso pullo.

Maa Quzuu -matkablogin Outi on kirjoittanut omia kokemuksiaa 2018 keväällä Blue Airista, kannattaa lukea ne täältä. Lentokentältä keskustaan autolla menee noin puolisen tuntia. Uberin lisäksi taksi tai bussi+juna on vaihtoehtona päästä keskustaan.

 

 

 

MAJOITTUMINEN


Mainitsinkin tuossa aikaisemmin, että majoituksen hintataso on mukavan edullinen. Esimerkiksi kahden hengen hotellihuone Hiltonista olisi irronnut neljäksi yöksi kolmella sadalla eurolla, mikä on mielestäni edullinen hinta Euroopassa. Jos on budjetilla reissaamassa, irtoaa helposti myös ihan ok tasoinen majoitus ykköskympeillä.

Vaikka Hilton aamupaloineen kuulosti hyvin houkuttelevalta sekä harvoin olisi noin edullisesti päässyt Hiltoniin, päädyttiin ottamaan tilava huoneisto – lue lisää meidän huoneistosta kokemuksia täältä.

Tykkäsin sijainnista (Universitate-metroaseman vieressä) paljon kyseisessä asunnossa, sillä siitä oli vain kymmenen minuutin kävelymatka vanhaankaupunkiin eli sinne missä kaikki turistit on ja missä on myös paljon hotelleja. Parasta meidän sijainnissa oli se, että ihan lähellä oli todella paljon hyviä ravintoloita, jotka ovat etenkin paikallisten suosiossa.

Täältä löytyy vinkkejä missä kannattaa majoittua Bukarestissa sekä täältä löytyy vinkkejä eri alueista Bukarestissa. Me käytiin muun muassa tuolla Floreascan alueella ja se oli kyllä todella kaunista ja vehreää seutua – eikä hyvistä ravintoloista ollut mitään haittaa myöskään.

 

 

 

KULKEMINEN BUKARESTISSA + AUTONVUOKRAUS


Me käytettiin aika paljon Uberia, joka oli itselleni ihan uusi tuttavuus reissussa. Oon jotenkin aina ajatellut sen epäluotettavaksi ja hankalaksi, mutta pakko oli kyllä perua ennakkoluulot. En ole varmaan koskaan noin helposti matkustanut lentokenttä-majoitus-lentokenttä väliä.

Bukarest itsessään on aika kompakti, sillä periaatteessa kaikki tarvittava on kävelymatkan etäisyydellä toisistaan – etenkin jos tykkää kävellä. Julkinen liikenne kulkee myös hyvin ja käytettiin metroa (neljä linjaa) jonkun verran. Metro oli mielestäni selkeä ja edullinen, päivälippu metroon maksoi vain noin parisen euroa ja se piti ostaa automaatista metroasemalta.

Tulihan tuota myös ajettua Bukarestissa autolla, sillä vuokrattiin auto sieltä Sixtiltä Brasovin päiväretken takia, jonka toimisto oli Radisson Blun aulassa. Autolla ajaminen keskustassa ei ollut edes niin paha, mitä vähän pelkäsin. Kaupungissa noudatettiin hyvin liikennesääntöjä ja liikennevaloja sekä ruuhkan mukana oli helppo kulkea. Ainoa mikä tuotti vähän päänvaivaa, oli lukuisat yksisuuntaiset tiet sekä kielletyt ajosuunnat.

Lue täältä lisää meidän päiväretkestä Brasoviin, jonne mentiin autolla. Junalla ja bussilla pääsee myös Brasoviin, mutta haluttiin lähteä autolla koska se oli edullista ja omaan tahtiin on paljon mukavampi matkata.

 

Meidän Renault Clio vuokrattiin Sixtiltä

 

 

RUOKA & JUOMA


Ruokamatkailu ja Bukarest ei välttämättä ensimmäisenä tulisi mieleen yhdistelmänä ensiksi ja olin aluksi vähän skeptinen, kun rupesin selvittämään vaihtoehtoja. Odotuksissa oli jotain Albanian kaltaista, jossa kaikki on periaatteessa ihan hyvää, mutta mitään wow-efektiä ei ole luvassa ja vähän sellaista lihamättöä.

Toisin kävi, sillä Bukarestin ravintolatarjonta oli laaja ja etenkin kahviloita tuntui olevan jokaiselle maailman hipsterille. Lisäksi myös burgerit ja aamupalat näytti olevan kovassa nosteessa Bukarestissa eli olo oli kuin missä tahansa muussakin Euroopan pääkaupungissa.

Tässä muutamia ruoka- ja juomavinkkejä Bukarestiin:

Aamupalaa: Artichoke Coffee, Za Lokal Bistro, Dianei 4, Rue Du Pain – lue täältä lisää Artichokesta ja Rue Du Painista

 

 

Artichoken all day breakfast

 

Rue Du Pain

 

Dinneri: Burgers & Scouci, Les Bourgeois, Mahala, Za Lokal Bistro, Emte, Dianei 4

Romanialaista: Lacrimi si Sfinti, La Mama, Caru Cu Bere (on ihan kulttimaineessa ja aivan täynnä aina, mutta meidän käynti oli vähän epäonnistunut. Antaisin ehkä vielä mahdollisuuden, koska ei se muuten voi olla noin suosittu)

 

Za Lokal Bistro

 

Caru cu Bere

 

Caru cu Bere

 

Kahvila / herkuttelu: French Revolution, The Urbanist, Beans & Dots, Bob Coffee Lab, Caffeöl (oo mitkä pirtelöt!), Rue Du Pain

Kattoterassit: Pura Visa Sky Bar (tänne piti kiivetä rappusia pitkin, mutta oli sen arvoinen ja matkan varrella on hauskan tsemppaavat rappuset), Nomad Sky Bar

 

Frenxh Revolution

 

The Urbanist

 

The Urbanist

 

Tsemppiä – kohta ollaan huipulla

 

Pura Vida Sky Bar

 

Caffeöl

 

OSTOKSET


Bukarestissa on useampi ostoskeskus, joista käytiin AFI Cotrocenissa. Sieltä kyllä löytyi kaikki perus vaateliikkeet ja vastaavat mitä nyt voi kuvitella. Bukarest itsessään ei ehkä sytyttänyt mua shoppailun suhteen, kuten vaikka esimerkiksi Berliini on tehnyt.

Oma suosikkini ostoksiin liittyen oli romanialaiset marketit, jossa pääsi hyvin kurkistamaan paikalliseen elämään ja täällä ei kyllä meidän lisäksi nähty turistin turistia. Marketin nimi on Obor ja se sijaitsee Obor -metronpysäkin vieressä. Osa marketeista on sisällä, osa ulkoilmassa. Alue on aika iso ja siellä riitti nähtävää pidemmäksikin aikaa. Kaikista mielenkiintoinen oli ’kotiviini-osio’ – kannattaa käydä.

Lue täältä lisää romanialaisista marketeista.

 

Opshop Vintage & Second Hand

 

Obor marketit

 

Obor markettien kotiviiniä

 

NÄHTÄVYYDET


Yksi ihana puoli Bukarestissa oli ehdottomasti se, ettei siellä ollut ’pakko’ juosta nähtävyyksien perässä. Toki upeita nähtävyyksiä oli täälläkin, mutta ne tuli siinä omalla painollaan kävellessä ympäri kaupunkia vastaan.

Kuuluisin nähtävyys Bukarestissa on parlamenttitalo, jonka diktaattori Nicolae Ceausescun on rakennattanut. Se on yksi maailman suurimmista nähtävyyksistä kuulemma. Näin jälkikäteen on pakko myöntää, että meillä kävi pieni fail / iski laiskuus tämän suhteen. Sillä saavuttiin metrolla parlamenttitalon suunnille ja käveltiin puiston läpi kohti parlamenttitaloa ja todettiin, että onpas tylsän näköinen ja ettei jaksa kävellä perille asti.

Luin myöhemmin meidän reissun jälkeen Lomalla viimeinkin -matkablogin Jaakon postauksen parlamenttitalosta ja voi vitsi, kirosin ääneen kun tajusin että oltiin jätetty tuo välistä. Sehän oli ihan eri näköinen toiselta puolen tätä ’pientä vaatimatonta pytinkiä’. Tuon olisin todellakin halunnut nähdä – toisaalta, mentiin kattoterassille täältä joten ei sekään huono ollut.

 

Tätä lähemmäksi parlamenttitaloa ei päästy koskaan.

 

Bukarestin vanhakaupunki eli Centrul Vechi on nähtävyys jo itsessään, itselleni tuli vähän mieleen täällä Nizzan vanhakaupunki – ei tosin yhtä hieno, mutta lähelle.

Kaupungista löytyy myös riemukaari Arcul de Triumf, joka pystyttiin ensimmäisen maailmansodan sankareille. Tiesittekö, että Bukarestiä on kutsuttu idän pikku-Pariisiksi? Riemukaari oli vähän sivummassa aivan ytimestä, mutta se tuli ainakin meillä vastaan lentokentältä tullessa.

Oma suosikkini Bukarestista oli Cismigiu Garden, joka on vähän niinkuin meidän Kaivari. Kyseinen puisto on Bukarestin suurin ja vanhin. Tänne tullaan muun muassa viettämään aikaa, koirapuistoon (varmaan elämäni ensimmäinen koirapuisto ulkomailla, jonka olen nähnyt), lenkkeilemään tai potkuveneilemään. Kannattaa käydä – tosi kaunista! Toinen suosittu puisto Bukarestissa on Herăstrău Park.

 

Cismigiu Garden

 

Cismigiu Garden

 

Cismigiu Garden

 

Bukarestista mielenkiintoisen tekee sen rosoinen kauneus. Täältä löydät uutta ja vanhaa. Enemmän sitä vanhaa. Katutaidetta sekä ihan pelkkiä töherryksiä on katukuvassa, mutta on kuitenkin siistiä. On hyvin hoidetun näköisiä taloja, mutta on myös sellaisia minne en astuisi kirveelläkään.

Minulle rakkain osa Bukarestista löytyi vailla määränpäätä kävelemällä ja ihan vain hyppäämällä mukaan kaupungin upeaan tunnelmaan. Kaupunkikohteena voin aidosti suositella siulle Bukarestiä, jos etsinnässä on ei-niin-perinteinen kaupunkilomakohde Euroopasta.

Lopuksi vielä ihan muihin tunnelmiin: matkamessut ovat aivan pian täällä ja täältä voit osallistua 2x pääsylippujen arvontaan aikaisemmassa postauksessani.

 

 

 

Onko Bukarest jo tuttu kaupunki – mitä tykkäsit? Jos oot vasta suunnittelemassa matkaa sinne – mitä odotat eniten?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

22 Comments on “Bukarest – kaupunkiloman vinkit Romanian pääkaupunkiin

 1. Taidan toistaa itseäni, mutta mitä sitten. Kaikki Bukarest postauksenne ovat kyllä olleet niin inspiroivia, että edelleen kutkuttaa se lennon varaaminen 😊
  Täytyy tässä muutama muu paikka nyt hoitaa alta pois ensin, mutta pistetään must see listalle odottamaan.

 2. Mulle jäi Bukarestista vähän laimea kuva, mutta oltiinkin aika kiireellä liikenteessä, eikä todella ehditty tutustumaan kaupunkiin lainkaan. Tutustuttiin sitten muuhun Romaniaan paremmin, mutta olisi kyllä mukava päästä fiilistelemään Bukarestia vielä joskus kunnolla. Kiitos linkkauksesta! 🙂

 3. Vähän harmittaa kyllä edelleen, ettei me päästy Romaniaan paria viikkoa aiemmin, olisin niin halunnut nähdä nämä kaikki paikat ruska-aikaan. Tänä vuonna aion kyllä katsella sillä silmällä lentoja, jos sattuisi keväälle tai syksylle sopivaan saumaan jotkut tosi edulliset. Haluaisin sisällyttää reissuuni seuraavalla kerralla Bukarestin ja vuorten lisäksi myös rantaa. Kiinnostava matkakohde ehdottomasti :).

 4. Kattavan oppaan olet koostanut Bukarestista! Caru cu bere ja parlamenttitalo ovat pakolliset kohteet kyllä minun silmissäni, sekä tietysti omanlaista kulttuuria edustavat mustalaisbaarit. Mielenkiintoinen kaupunki kyllä kaiken kaikkiaan. Ps. Hyvä säkä nuo Miran voittamat lentoliput!

 5. Haluaisin kovasti Bukarestiin juuri sen vuoksi mitä olen matkablogeista lukenut ja tämä taas vahvisti sitä lisää. Työkaveri kysyi pari päivää sitten minne Eurooppaan kannattaisi matkustaa pitkäksi viikonlopuksi ja suosittelin hänelle Bukarestia. Kommentti oli naurahdus ja että kuulostaa melkoisen extremeltä. 😀 Mua se huvitti kovasti, mutta aika moni kokee nämä itäisen Euroopan kaupungit vieläkin jonain kehitysmaakohteena, kun ei tiedä niistä sen tarkemmin!

  1. Bukarestille suositus kyllä, kannattaa käydä Elina. 🙂 Tuo on kyllä niin totta, hyvin monella on hyvin alkeelliset kuvat itäisen Euroopan kaupungeista. Toisaalta, Albaniassa Gjirokastrassa oltiin liikenneympyrässä hevoskärryjen kuljettajan kanssa, joten osittain ehkä ihan aiheesta ajatellaan mutta 99% ei kehitysmaakohde. 😀

 6. Kerrassaan houkuttelevan ja herkullisen näköisiä kaikki nuo ruokakuvat 😀 Mulle Bukarest on ihan uusi tuttavuus siinä mielessä, että olen aina suunnannut muualle Eurooppaan, mutta ei näytä yhtään hassummalta, joten täytyypä pistää korvan taakse! 🙂

 7. Buckarest on kyllä kiehtova kohde, ja uskon sen kun vain kehittyvän seuraavien vuosien aikana huimin harppauksin. Ainakin jo nyt vuoden aikana havaitsin siellä putkahdelleen esiin paljon uusia ravintoloita ja kahviloita, ja varmasti tämä trendi sen kuin jatkuu. 🙂

 8. Bukarest kiinnostaa kyllä juurikin näistä syistä, mitä tässä luettelit. Mä tykkään myös kaupungeista, joissa ei must-see-nätävyyksiä, joiden takia juoksee itsensä hengiltä. Välillä mukavaa on vaan paikalliseen fiilikseen heittäytyminen ja rennosti paikkaan tutustuen. Uskon, että viihtyisin Bukarestissa mainiosti. 🙂

 9. Hyviä vinkkejä. Olipa hauskaa nähdä näitä kesäisiä kuvia tutusta paikasta, sillä itse kiersimme kaupunkia laidasta laitaan keskellä talvea ja minä sopivasti viimeisilläni raskaana;D

 10. Olipa mukavaa luettavaa ja kuvat herättivät odotuksia! Olemme lähdössä Bukarestiin nyt marraskuun alussa 4yön reissulle. Meillä on odotettavissa oma matkaopas!! Mieheni on kansainvälisessä yhtiössä töissä ja hänen kollegansa Romaniassa on lupautunut oppaaksi!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *