Rooma on kaupunkikohteiden klassikko, se on selvä. Uskomatonta, että mie pääsin ensimmäistä kertaa Roomaan vasta tässä kuussa – 27 vuotta se vei. Rooma on historiallinen ja kaunis kaupunki, sitä ei voi kyllä kieltää. Tässä postauksessa jaan teille muille ensikertalaisille vinkit kaupunkiin, johon kaikki tiet vievät.
Yli 2750 vuotta vanhan Rooman läpi virtaa Tiberjoki ja aivan keskeisellä osaa Roomaa Tiberjoessa on Isola Tiberina eli Tiberin saari, joka oli meille mukava levähdyspaikka sekä lisäksi saaresta löytyy muutamat nähtävyydetkin. Kyseinen saari on pyhitetty lääkintätaidon jumalalle Asklepiokselle.
Rooma on alun perin rakennettu seitsemälle kukkulalle, jotka ovat Palatinus, Quirinalis, Capitolinus, Aventinus, Esquilinus, Caelius ja Viminalis. Yhtä historiallista kaupunkia Euroopassa saa hetken etsiä, eikä ainakaan itselleni tullut äkkiseltään mieleen toista samanlaista kuin Rooma.
Rooman sisältä löytyy myös maailman pienin valtio, Vatikaani. Pienen poikkeuksen tein ensikertalaisen matkaan Roomassa, sillä itseni lisäksi en tiedä ketään joka ei olisi käynyt Vatikaanissa matkallaan. Olemme menossa uudelleen Roomaan kesäkuussa ja tuolloin asumme aivan Vatikaanin vieressä, joten päätimme malttaa jättää Vatikaanin tuohon ajankohtaan. Lisää Vatikaanista sitten kesäkuussa, lupaan!
Roomassa on enemmän kirkkoja kuin vuodessa on päiviä. Löydät paljon myös erilaisia museoita ja palatseja. Suihkulähteitä ja piazzoja eli toriaukioita. Piazzat on ihan täydellisiä levähdyshetkiä, jossa voi pysähtyä tarkkailemaan kaupungin menoa. Monen piazzan keskeltä löytyy upeita suihkulähteitä – omat suosikkini (ja hyvin monen muun turistin) oli Piazza Navona ja Piazza di Spagna.
Ihaninta Roomassa oli vailla määränpäätä kävely (en voi painottaa tarpeeksi tätä: ota mukaan hyvät kävelykengät) pienillä kujilla, jotka olivat suoraan kuin jostain elokuvasta. Jos ette oo katsoneet vielä elokuvaa The Rome with Love, niin tee se nyt. Juuri noin kaunista siellä on kuin elokuvassakin!
Kauniita katuja löytyy paljon Trasteverestä – kannattaa ehdottomasti käydä ainakin täällä, sillä kadut ovat todella tunnelmallisia sekä ravintolatarjonta on todella hyvä. Meidän hotelli oli myös Trasteveressa ja se oli loistava tukikohta. Kannattaa käydä myös Espanjalaisten portaiden läheisyydessä Via Marguttalla, jonka meidän hotellin työntekijä vinkkasi yhdeksi Rooman kauneimmaksi kaduksi. Trasteveressa sekä Via Marguttalla on kuvattu myös kyseistä Woody Allenin The Rome with Love -elokuvaa.
Rooman nähtävyydet
Nähtävyyksiä Roomassa on miljoonia ja me käytiin niistä vain murto-osassa. Moni vinkkasi meille, ettei kannata yrittää mahduttaa liikaa yhteen matkaan ja se oli kyllä aivan totta. Kannattaa ottaa vain ne itselle tärkeimmät nähtävyydet ja antaa myös aikaa pelkästään oleskelulle – näin saat parhaiten irti roomalaisesta elämäntavasta.
Me ei olla koskaan oltu erikoisemmin museoihmisiä, joten niitä ei pahemmin tullut meidän must-kohteisiin. Toisaalta, onhan Rooma itsessään yksi iso ulkoilmamuseo. Me oltiin viisi päivää Roomassa ja käytiin muun muassa seuraavissa nähtävyyksissä:
Colosseum on varmasti Rooman tunnetuin nähtävyys ja itselleni kaikista ikonisin nähtävyys, jossa olen koskaan käynyt. Olihan se upea ja samaan kuitenkin niin normaali keskellä Roomaa. Liput kannattaa ostaa etukäteen, sillä en usko että haluat erikseen jonottaa lippuja, kun olisit voinut säästää paljon aikaa ja tehdä sen etukäteen.
Me ostettiin skip the line -liput etukäteen (maksoi neljä euroa lisää per lippu), mutta tämä oli kyllä ihan huuhaata – piti jonottaa silti noin 40 minuuttia turvatarkastuksen läpi. Ostakaa vain normaalit liput etukäteen ja jos haluatte ohittaa jonon, se kannattaa tehdä paikan päällä, sillä silloin pääset myös tuon turvatarkastuksen ohi.
Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Colosseumiin pääsee ilmaiseksi. Me oltiin Roomassa juuri tuolloin, mutta jätettiin tuo välistä, sillä ajateltiin että siellä on vielä pahemmat jonot.
Liput Colosseumiin voit ostaa täältä.
Roman Forumiin / Palatinoon pääset samalla lipuilla kuin Colosseumiin eikä kannata jättää sitä välistä. Vaikka Colosseum oli hieno ja upea, niin tykkäsin silti enemmän Roman Forumista ja Palatinosta. Viihdyttiin täällä paljon pidempään – toki onhan alue paljon isompi.
Roman Forum on antiikin Rooman tärkein ja vanhin tori. Tämä oli juuri sitä aluetta, minne pystyin kuvittelemaan kaikki legendaariset historian hahmot. Palatino on antiikin keisaripalatsien kukkula sekä puutarha, joka oli todella kaunista aluetta.
Sisäänkäyntejä Roman Forumiin ja Palatinoon on useampi, joten jos on jonoa on aivan kauheasti niin kannattaa kokeilla myös toista sisääntuloa. Me mentiin sisään Colosseumin vierestä ja jonoa oli aika reilusti, se kuitenkin veti ihan mukavasti sisään noin 20 minuutissa. Muista ottaa mukaan vesipullo, sillä varjoa ei paljoa ole ja pulloa voit täyttää vesipisteillä.
Monumento a Vittorio Emanuele II on matkan varrella Colosseumiin Piazza Venezialla ja se oli kyllä todella vaikuttava marmorirakennus, jonka katolla katseenvangitsijana ajaa kaksi siivekästä voitonjumalatarta hevosvaljakolla. Me ei tänne tällä kertaa ehditty sisään, mutta ehdottomasti meidän seuraavalla reissulla halutaan kiivetä Vittorianon katolle, josta avautuu varmasti upeat maisemat Roomaan.
Pantheon eli kaikkien jumalien temppeli on ehkä hienoin kirkko tähän mennessä, jossa olen käynyt koskaan. Ei voi muuta kuin ihmetellä, että miten ihmeessä tuollainen on rakennettu joskus 2000 vuotta sitten ja miten se on edelleen pystyssä noin hyvässä kunnossa. Pantheon onkin yksi parhaimmin säilyneistä monumenteista Roomassa.
Omasta mielenstäni katseenvangitsija täällä oli sen upea kupoli, jonka kupoli on 43 metriä läpimitaltaan. Pantheon rakennettiin aikoinaan pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille – nykyisin se toimii katolisena kirkkona.
+ Pietarinkirkko, jos emme tulisi kesäkuussa uudestaan, olisimme ehdottomasti käyneet Vatikaanin Pietarinkirkossa. Jos sulla on tiedossa toistaiseksi vain yksi matka Roomaan, niin Vatikaani ja Pietarinkirkko on varmasti ihan must.
Piazza Navona (jätettiin Campo di Fiori ja Piazza Cosimato kesäkuulle) on kuulemma Rooman kaunein aukio ja sitähän se todellakin oli. Aukion ympärillä on paljon erilaisia ravintoloita ja kahviloita, jossa on hyvä pysähtyä ihastelemaan aukion elämää.
Aukiolta löytyy myös kolme suihkulähdettä – Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Moro ja Fontana del Nettuno sekä Pyhän Angeksen kirkko.
Trevin suihkulähde on kyllä pala kauneinta Roomaa. Lisäksi myös pala pienimpään tilaan ahdettuja turisteja. Jokaisen taskuvarkaan paratiisi, mutta silti niin pirun kaunis suihkulähde. Fontana di Trevi on Rooman suurin suihkulähde, joten onneksi sen ympärille mahtuu paljon ihmisiä.
Jewish Ghetto on vanhimpia juutalaisten alueita Euroopassa, siellä on asunut juutalaisia yli 2000 vuotta. Kannattaa kävellä ainakin Via Portico d’Ottavian läpi. Kannattaa pysähtyä esimerkiksi Nonna Bettaan syömään, joka oli törkeän herkullinen ravintola ja kosheria tietenkin, ollaanhan juutalaiskorttelissa. Juutalaiskorttelista löytyy ravintoloiden ja putiikkien lisäksi myös synagoga sekä Fontana delle Tartahughe eli suihkulähde.
Espanjalaiset portaat sijaitsee Espanjalaisella aukiolla on yksi klassikko tapaamispaikka Roomassa jo yli 300 vuoden ajan sekä parhaimpia paikkoja istahtaa alas hetkeksi. Rappuset on täynnä ihmisiä paistattelemassa päivää, mutta sekaan mahtuu hyvin. Kannattaa kiivetä ihan rappusten ylös, sillä sieltä avautuu todella upeat maisemat. Kamerat esiin siis!
Espanjalaisen aukion lähettyvillä on paljon ostosmahdollisuuksia, kaikki italialaiset muotitalot löydät aivan vierestä sekä viereiset kadut ovat muutenkin hyviä paikkoja shoppailuun. Varsinaisia ostoskeskuksia keskustassa ei ilmeisesti ole (korjatkaa jos olen väärässä, me ei ainakaan löydetty), joten tehtiin 38 bussilla retki 45 minuutin päähän Porta di Roma -ostoskeskukseen.
Ruoka ja juoma Roomassa
Ruoka Roomassa oli hyvää, todella hyvää – kunhan on ottanut pikkaisen selvää. Tähän yhteen maailman suosituimpaan kaupunkikohteeseen nimittäin mahtuu myös surkeita ravintoloita, turisteja riittää joka päivälle varmasti, oli taso mitä tahansa. Itse en kuitenkaan halua pettyä lomalla ruuan suhteen, sillä ärsyttää maksaa huonosta ruuasta.
Otin aika paljon selvää etukäteen eri lehtiartikkelien, blogien, matkaoppaiden sekä paikallisten suosituksien perusteella ja se kannatti. Meidän viiden päivän reissuun ei mahtunut yhtään pettymystä.
Roomassa ruoka-ajat aamiaisen (paikalliselle usein cappuccino ja joku makea suupala, kuten esimerkiksi cornetto) lisäksi painottuu lounasaikaan (12.30-15.30) ja illalliseen (19.30 alkaen) – usein hyvät ravintolat ovat kiinni tuossa välissä. Suosittelen tekemään pöytävarauken illalliselle, jos on menossa edes pikkuisen suositumpaan paikkaan. Me tehtiin melkein jokaiselle illalle pöytävaraus ja kerran odotettiin jonossa reilu tunti Da Enzoon – se oli kyllä kaiken sen odottamisen arvoinen.
Lounaan ja illallisen välissä on hyvä siirtää nälkää esimerkiksi pitsapaloilla, joita myydään kilohinnan perusteella. Ai että, miten hyviä ne oli! Myös useissa ravintoloissa / baareissa myydään aperitivoja noin kympillä, joka pitää sisällään esimerkiksi viinilasin + antipastoja.
Illallisella muuten syödään, sillä klassinen roomalainen illallinen koostuu aperitivosta, alkuruuasta, eturuuasta, pääruuasta, jälkiruuasta ja digestivosta. Meillä ei kyllä ollut toivoakaan tuollaiseen suoritukseen, mutta viereisissä pöydissä paikalliset söi kyllä ihan kiitettävästi.
Roomalainen keittiö perustuu yksinkertaisuuteen, tuoreuteen, laadukkaisiin raaka-aineisiin ja satokausiin. Lisäksi heillä on myös kulinaarinen kalenteri, jonka mukaan muun muassa kalaa syödään perjantaisin. Hyviä alueita syömiseen on muun muassa Trastevere, Jewish Ghetto, Testaccio ja Centro Storico.
Täältä voit lukea aikaisemman postaukseni Trasteveren ravintoloista.
Gelatot on muuten oma lukunsa Roomassa. Niistäkin kannattaa ottaa pikkaisen selvää, sillä sekaan mahtuu myös hirveitä gelatopaikkoja. Roomasta voit löytää maailman parhaimpia gelatoja, kunhan jaksaa ottaa selvää. Kokeile esimerkiksi Fatamorganaa (useampi paikka Roomassa), Fior di Lunaa tai Giolittia.
Oma suosikkini oli ehdottomasti tuo viimeinen, jonka minulle vinkkasi paikallinen ystäväni. Giolitti oli myös kokemuksena hyvin mielenkiintoinen. Gelaton tilaus tuossa yhdessä Rooman vanhimmassa gelatopaikassa oli kuin olisit ollut villissä lännessä. Kannattaa käydä testaamassa!
Oletko suuntaamassa ensi kertaa Roomaan? Jos olet jo kokenut konkari, niin voit jakaa meille ensikertalaisille parhaimmat vinkkisi Roomaan!
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Mä en kestä kattoo näitä kuvia !! Rooma on vaan niin ihana <3 Onneksi pääsen sinne itse kanssa fiilistelemään kesällä…
Voi että, ollaanpa me onnekkaita kun päästään molemmat Roomaan kesällä! <33
Kiitos, tämän postauksen talletan. Minullakin on Rooma vielä käymättä, vaikka Italia ja taide ja historia kaikki kiinnostavatkin. Jotenkin aina on valikoitunut pienempiä kaupunkeja ja rauhallisempia alueita. Mutta suunnitelmissa kaupunki kuitenkin pysyy.
Taidetta ja historiaa kyllä Roomasta löytyy. 🙂
Rooma on näitä kaupunkeja, vähän Pariisin tapaan, joissa paras nähtävyys on kaupunki itse. Minulle Rooma ei siis ole mikään ykkössuosikki, toisin kuin Pariisi :), mutta eipä kaupungin nähtävyyksien upeutta toi mennä kieltämäänkään. Ruokakaan ei ole niin iso ongelma kuin yleisesti väitetään, jos malttaa ottaa etukäteen selvää, kuten itsekin sanoit. Oikeastihan Roomassa saa aivan mielettömän hyvää ruokaa, jos tietää mistä etsiä. Toisaalta aivan tolkuttoman huonoakin on kuulemma tarjolla. Tosin gelatoa en tullut syöneeksi, sitä kun oli tullut jo matkan aiemmilla etapeilla vedettyä kaksin käsin. 🙂 On Italian parhaita puolia ehdottomasti.
Colosseumista tuli mieleen pari juttua. Me oltiin tuolla viime vuonna elokuussa ja ihan hienosti päästiin normaalilla etukäteislipulla sisälle ilman mitään jonoa. Kävimme ennen lounasta kävelemässä Forumilla ja vasta lounaan jälkeen Colosseumilla. Suurin osa turisteista suoritti rastit ilmeisesti toisin päin. Tällä tavoin muuten ei tarvitse ostaa etukäteislippua edes, eikä silti tarvitse jonottaa. Forumin lippukiskalla kun ei puolen päivän aikaan ollut jonoa. Ja sama lippuhan siis kattaa Forumin, Colosseumin ja Palatinuksen. Tosin moni vähemmän lämpimän ystävä varmasti halusi välttää Forumia keskipäivän aikaan, tuolloin kun oli lämmintä noin 40 astetta. Meitä ei tuo lämpö haitannut, vettä vain piti ottaa iso pullo mukaan ja selvittää heti juomakaivojen sijainnit. 🙂
Piti muuten ihan vilkaista omia valokuviani Espanjalaisilta portailta. Sinun kuvissasi on moninkertaisesti enemmän väkeä kuin mitä me näimme elokuussa. Minun valokuvissani ainoastaan varjon puolella portailla istuu muutamia ihmisiä ja sen lisäksi jokunen on noussut pari rappusta ottamaan valokuvan. Tosin ehkä taas lämmöllä oli osuutensa tässä. Apteekin lämpömittari Espanjalaisella aukiolla näytti 43 astetta. Kaikki eivät vain kestä hellettä. 🙂
Pariisiin kyllä haluaisin enemmän kuin mielelläni! Uskallan väittää, että siellä riittäisi yhtä paljon nähtävää ja koettavaa. Meidän aikaan myös tuossa Roman Forumilla oli aamulla jo pitkät jonot (veti sisään tosin nopeasti), ei olisi oikeastaan ollut mitään väliä kummin päin olisi sinne mennyt. Toisin oli sitten Colosseumin kanssa, sillä kun palattiin lounaalta niin Colosseumille ei ollut kuin 1/5 siitä määrästä, jossa me jonotettiin sisään aamulla. Huhhuh, voin kuvitella miten kuuma tuolla Roman FOrumilla on kesäaikaan, kun ei ole varjopaikkoja kunnolla. Varmaan mun äiti menettää tajunsa meidän kesäkuun reissun aikana siellä.
Meidän aikaan joka kerta Enspanjalaisilla portailla oli hulluna porukkaa – kuhina kävi. Onkohan meidän ajankohta ollut jotenkin erityisen suosittu / onko siellä ollut marathon-tapahtuma tuonut ekstra turisteja kaupunkiin? Luulisi, että elokuussa olisi ruuhkaisempaa.
Tässä tulikin kaikki Rooman lempparit mainittua 🙂 Viime reissulla osuttiin Panthéonille juuri ennen lapsikuoron konsertin alkua. Jäätiin sitä kuuntelemaan. Oli tunnelmallista ja meni kylmät väreet selkää pitkin. Vatikaaniin kannattaa varata aikaa, joten teitte oikean päätöksen kun jätitte sen tällä reissulla väliin. Sikstuksen kappeli varsinkin oli vaikuttava.
Varmaan aika hieno kokemus ollut tuo lapsikuoro. 🙂 Vatikaania odotellessa!
Rooma on varmasti juuri niin ihana kuin kuvissa (ja elokuvissa). Perheestä jo lähes kaikki muut ovat käyneet siellä, itse en vieläkään ole saanut aikaiseksi! Paljon te olitte ehtineet koluta nähtävyyksiä ja ehdottomasti hyvä idea ottaa etukäteen selvää ruokapaikoista. Mistään ei jää niin huono maku suuhun kuin huonosta ruoasta.
Oi että, yllättävää ollut huomata miten paljon on sellaisia jotka ei oo käynyt Roomassa. Luulin olevani tyyliin viimeinen suomalainen, joka siellä ei oo käynyt. ? Viidessä yössä ehtii kyllä tosi paljon nähdä, oltaisiin helposti saatu tuo Vatikaani myös sisällytettyä meidän ohjelmaan, mutta ajateltiin säästää se kesäkuulle kun asutaan siinä vieressä silloin.
Täällä yksi joka ei käynyt Vatikaanissa Rooman reissulla. Ei myöskään Pantheonilla eikä monessa muussakaan paikassa. Jumalaton kuumuus vähän hillitsi kiertelyintoa, mutta onneksi Rooma on edessäpäin ensi syyskuussa, niin voi paikkailla näitä aukkoja mahdollisimman paljon. Tästä löytyikin aika paljon hyviä vinkkejä!
Syyskuussa sitten Outi paikkailemaan aukkoja. Panthéon oli kyllä todella kaunis kokonaisuus, yksi suosikkejani Roomasta. Vatikaania ootan myös itse innolla! 🙂 Saa nähdä millainen kuumuus meillä on vastassa kesäkuussa.
Huonosta ruuasta ei voi liikaa varoittaa Rooman kohdalla. Ennakko-oletushan voisi olla, että italialainen ruoka on aina hyvää. Olimme kaveriporukalla pari yötä Roomassa ja emme paneutuneet ravintoloihin etukäteen. Lopputulos oli se, että muistan matkasta erityisen hyvin epäonnistuneet ravintolareissut.
Voi ei, onpa ikävää sillä meillä oli aivan täydelliset ruokakokemukset. Ei voi kyllä tarpeeksi painottaa tuota kohtaa, että kannattaa pikkaisen vaikka ottaa edes selvää ravintoloista. 🙂
Rooma on kyllä upea paikka. Italia on mun suosikki ja se ei jätä koskaan kylmäksi. Mukava lukea muiden kokemuksia ja katsoa näitä upeita kuvia! 🙂
Ihana kuulla Antti! Roomasta tuli kyllä myös yksi minun suosikeista Euroopassa, aivan ihana kaupunki.