EUROOPPA - RANSKA

Gorges du Verdon – Euroopan Grand Canyon

Muutaman tunnin ajomatkan päässä Ranskan Rivieralta – esimerkiksi Nizzasta, löytyy tosi upea paikka päiväretkikohteeksi. Gorges du Verdon on erittäin suosittu turistinähtävyys Etelä-Ranskassa ja samalla myös Euroopan suurin kanjoni. Se on loistava pakopaikka kaupungista luontoon hamuaville ja matkan varrella saat nauttia upeista vuoristomaisemista ja nauttia vaikkapa kupposen kahvia jossakin pikkukylästä, joita löytyy matkan varrelta useampikin. 

Vaikka Ranskan Riviera on mielenkiintoinen jo itsessään ja turkoosi meri suorastaan huutaa sua pulahtamaan sinne – mun mielestä kannattaa silti ”uhrata” yksi päivä Gorges du Verdonille. Tai miksei yökin, sillä kanjonin lähettyvillä on useita sympaattisia kyliä, joissa osassa on ihan hyvä majoitustarjonta.

Gorges du Verdon on noin 700 metriä (yli kaksi kertaa Eiffel-tornin pituinen) korkea kanjoni, jossa Verdon-joki on kaivertanut kallioon – joki laskeutuu Lac Ste Croix-järveen. Kanjonista löytyvä joki on upean turkoosin väristä ja ihanan  virkistävä paikka pulahtaa uimaan!

 

 

Kanjonin ympärillä mutkittelee vuoristotie, josta löytyy muun muassa Moustiers-Ste-Marien ja Castellanen kylät. Meillä oli vuokra-auto alla (Sixtiltä, maksoi about 35 euroa vuorokaudelta vakuutuksien kanssa), joka vuokrattiin Nizzasta rautatieasemalta päivän varoitusajalla. Kanjonille oli nopea reitti moottoriteitä pitkin Grassen läpi, jota me käytettiin paluumatkalla sillä vuoristoreitti olikin yllättävän hidas ja mutkitteleva. Paikalliset kyllä oikoi mutkia huoletta, mutta meidän pikkupurkki meni hitaasti, mutta varmasti sekä halusin pitää tyyliin valokuvaustaukoja lähes joka toinen kilometri. Maisemat olivat niiiiiiin upeat!

 

 

 

Menomatkan reitti vei niin paljon aikaa, sillä mentiin pikkuteitä vuoristoja pitkin – tämän takia meillä jäi kokonaan alkuperäisen suunnitelman Luberonin laventelipellot näkemättä. Tää jäi vähän harmittamaan, mutta Gorges du Verdon oli niin ihana ja haluttiin viettää siellä koko päivä. Kannattaa ajaa Route des Crêtes, joka kiertää kanjonin reunaa.

Gorges du Verdonista voi nauttia useammalta eri kantilta – kanjonin yläpuolelta avautuu upeat maisemat, söpöjä pikkukyliä, pysähdyspaikkoja ja patikointipaikkoja. Kanjonin alapäästä avautuu vesipedon paratiisi: järvi, josta kanjoni alkaa. Sieltä pystyy vuokraamaan muun muassa polkuvenettä, kanoottia, SUP-lautaa ja sähköllä moottorisoituja veneitä, joilla voi lähteä kohti kanjonia jokea pitkin.

 

Järvi, johon Verdon-joki laskeutuu

 

 

Me vuokrattiin polkuvene – varoitus: kannattaa varata aikaa tänne, sillä me jouduttiin odottamaan polkuvenettä noin tunti-pari, sillä muitakin halukkaita oli paljon. Jonot kanooteille oli vielä pidemmät ja ajateltiin passata se, sillä siinä olisi mennyt varmaan koko päivä.

Ei kannata odottaa rauhallista ja seesteistä kokemusta, sillä kanjoni suorastaan kuhisee ihmisiä. Katso hetki tarkemmin tuota yläpuolella olevaa kuvaa, niin näet ettei todellakaan olla yksin tuolla kanjonissa. Oikea muurahaispesä polkuveneiden kera. 😀

Järven rannalla on myös oikein mukava loikoilla auringossa ja viettää kesäpäivää. Me (lue: Jussi, sillä mä jäin polkuveneeseen koska ajattelin etten pääse takaisin siihen enää) pulahdettiin uimaan myös kanjonissa ja moni hyppi pitkin kanjoneita alas jokeen.

Kannattaa muistaa ostaa varsinkin eväitä sillä ruokatarjonta on erittäin köyhä, oikeastaan olematon täällä. Me ei kunnolla osattu varautua tähän, joten lähtiessä pysähdyttiin ensimmäiseen kylään Aiguinesiin pastalle ja pitsalle. Tänne oli tiensä löytänyt moni muukin turisti ja ravintoloita oli pari kourallista, mutta silti ihanan rauhallista ja tunnelmallista.

 

Aiguines

 

 

 

 

Pysähdyttiin paluumatkalle katsomaan auringonlaskua pikkaisen ennen Grassea.

Seuraavaksi voisi sitten lähteä valloittamaan sitä oikeaa Grand Canyonia – tämä oli vasta esimakua! 😉

Aika upean näköistä vai mitä! Onks tää tuttu paikka muille? Miten te nautitte Gorges du Verdonista?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *