EUROOPPA - ISLANTI

Ihana Islanti – mitä tehdä alle viikon mittaisella matkalla

Tuntuu, että oon lukenut tällä hetkellä paljon Islantiin liittyviä matkailujuttuja ja näinpä päätin itsekin jakaa omat kokemukseni Islannista vuosien takaa. Islanti on kyllä itselleni yksi ikimuistoisimmista matkoista, sillä luonto oli niin upea maassa. Välillä musta tuntui, että oon jossain ihmeellisessä satumaassa tai Taru sormusten herrasta-leffan kuvauspaikalla. 

Islanti sijaitsee keskellä Atlantin valtamerta ja Helsingistä maan pääkaupunkiin Reykjavikiin lentää reilussa kolmessa tunnissa. Vaikka lentoaika on lyhyt, lentokone laskeutuu aivan toisenlaiseen maailmaan, jään ja tulen maahan. Maasta löytyy suuria jäätiköitä kuin myös tulivuoria ja geysirejä – Islannissa onkin monipuolinen luonto, joka onkin maan selkeä valttikortti mitä matkailuun tulee. 

Olin Islannissa vuonna 2013, joten asiat ovat saattaneet vähän muuttua sen jälkeen ja tämän jälkeen olenkin hyvin monen huomanneen matkustavan sinne. Ainakin henkilökohtaisesti tuolloin tuntui siltä, ettei kukaan pahemmin ollut matkustanut vielä Islannissa. Tällä hetkellä tuntuu olevan vähän sellaisen ”Islanti-buumi” menossa ja syystäkin. Onhan se nyt pirun upea maa.

Mua vähän harmitti, ettei oltu sen pidempää Islannissa – oltiin vajaan viikon mittaisella opintomatkalla silloin kun opiskelin vielä matkailun restonomiksi Joensuussa. Toisaalta, niin paljon jäi vielä näkemättä ja tämä olisikin hyvä syy matkustaa uudestaan Islantiin – vai mitä? 😉 Meidän ammattikorkeakoulussa viimeisen vuoden matkailun opiskelijat saivat itse päättää itselleen matkakohteen, suunnitella kaiken sisällön ja myös toteuttaa sen. Äänestettiin Islannin ja Kroatia-Itävalta-Slovenian välillä ja päädyttiin tiukalla äänestyksellä sitten Islantiin.

Aluksi mua harmitti tämä ihan pirusti, sillä ajattelin ettei noin kylmässä maassa voi olla kivaa. Odotin hirmuisen kylmää matkaa ja mitä, sain jopa auringosta pienen punan itselleni sekä takkiakin riisuin useampaan otteeseen vaikka oli vasta alkukevät Islannissa. Heti ensimmäisenä päivänä mun oli peruttava ennakkoluuloni, sillä Islanti oli niin upea maa ettei mitään järkeä – henkeäsalpaava ja erilainen luonto, erilaisia aktiviteetteja sekä hyvää ruokaa.

Reykjavik oli tosi mielenkiintoinen kaupunki kahviloineen, pubeineen ja ravintoloineen. Lisäksi pääkaupungin oli vallanut hyvin katutaide, jota oli tosi mielenkiintoista katsella ympäri kaupunkia. Kannattaa ehdottomasti kuljeskella vailla määränpäätä Reykjavikin keskustassa, sillä talot ja kadut ovat niin hurmaavia sekä samalla voit löytää mielenkiintosia design-putiikkeja! Ensi kerralla Islannissa pitää tutustua laajemmin koko maahan, sillä nyt lähinnä oltiin Reykjavikin tuntumassa. Asukkaita Islannissa on vain 320 000 asukasta, joista suurin osa asuu Reykjavikissa ja sen läheisyydessä.

 

islanti-reykjavik

 

katutaide-islanti

 

Bongattiin myös tällainen Suomi PRKL-putiikki.
Bongattiin myös tällainen Suomi PRKL-putiikki.

 

Me majoituttiin aivan ihanassa Kex-hostellissa, joka oli aivan keskustassa. Nimensä hostelli saa siitä, että se on entisessä keksitehtaassa. Kaikki täällä oli ihanaa ja rakastin paikan sisustusta ja sen tunnelmaa. Ja no, totta kai ruokaa myös. Suosittelen tätä ehdottomasti hyväksi vaihtoehdoksi Reykjavikiin!

Bongattiin myös tällainen Suomi PRKL-putiikkiMe majoituttiin aivan ihanassa Kex-hostellissa, joka oli aivan keskustassa. Nimensä hostelli saa siitä, että se on entisessä keksitehtaassa. Kaikki täällä oli ihanaa ja rakastin paikan sisustusta ja sen tunnelmaa. Ja no, totta kai ruokaa myös. Suosittelen tätä ehdottomasti hyväksi vaihtoehdoksi Reykjavikiin!

Housed in an old biscuit factory downtown Reykjavik and furnished with salvaged materials and found objects from various places, KEX is an organic concept blending a vintage industrial feel with an eclectic, contemporary touch.

Vaikka me majoituttiin vain pääkaupungissa, on myös hyvin yleistä, että turistit vuokraa itselleen auton, jolla kiertävät ympäri Islantia omatoimisesti. Siitä olisikin ideaa ensi kerralle itselleni, sillä niin paljon jäi kokematta ja näkemättä. Lisäksi me oltiin koko luokan kanssa, niin olisi saattanut olla hankalaa lähteä kiertämään koko Islanti – vaikka olihan meillä tälläkin reissulla koko ajan oma bussi.

Hintataso oli suhteellisen korkea Suomeen verrattuna ja oli kyllä mielestäni selkeästi kalliimpi kuin esimerkiksi Suomi. Ihmeteltiin ekana iltana myös sitä, kun baareissa ei meinannut olla ketään. Tämä selvisi selkeästi myöhemmin yöllä, että paikalliset ovat aika pitkään ulkona / kodeissaan ennen baareihin tulemista, sillä baareissa on kallista. Vaikka paikallinen bileväki saapuukin myöhään, on Reykjavikilla silti riehakkaan yöelämän maine.

 

VINKIT ISLANTIIN:


1. Islannista löytyy myös pari Unescon maailmanperintökohdetta, jotka ovat Surtseyn saari ja Þingvellirin kansallispuisto. Suurin osa Islannin nähtävyyksistä onkin juuri luontokohteita, joita ovat esimerkiksi Gullfoss, Vatnajökull ja Haukadalur, jossa on myös  kuumia lähteitä eli geysirejä.

Me oltiin Islannissa Golden Circle- nimisellä retkellä, joka on suosituin luontonähtävyyskierros. Kierroksen voi tehdä omatoimisesti vuokra-autolla tai sitten osallistua bussikierrokselle. Golden circle eli Kultainen kierros sisältää seuraavat luontokohteet:

  • Þingvellirin kansallispuisto, joka sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa. Käveltiin parlamenttipaikalla mannerlaattojen välissä, oli aika jännä tunne!
  • Geysir eli kuumat lähteet. Islannista löytyy maailman kuuluisin kuuma lähde, joka onkin antanut muille kuumille lähteille nimen: Geyrir. Kuumat lähteet ovat hyvinkin aktiivisia Islannissa ja purkautuvat hyvin usein jopa kolmenkymmenen metrin korkeuteen.
  • Gullfossin vesiputoukset, jotka toiselta nimeltä tunnetaan myös kultaisena putouksena.

 

islanti6

 

geysir

 

gullfoss2-

 

2. Kannattaa ehdottomasti vierailla laavapellon päälle rakennetussa spa-kylpylä Blue Lagoonissa, joka on Islannin suosituin matkailunähtävyys. Vesi laguunilla on noin 35-asteista, läpinäkymätöntä ja turkoosinsinistä – veden väri tulee erilaisista mineraaleista, kvartsista ja levistä. Todellakin vierailun arvoinen paikka – kannattaa kuitenkin muistaa, että täällä et varmasti ole yksin. Etenkin kesällä Blue Lagoon on kuin muurahaispesä.

 

bluelagoon2

 

BlueLagoon

 

3. Merikalastaminen Atlantin valtamerellä oli myös ikimuistoinen kokemus. Ne kalat olivat aivan jäätävän kokoisia, mitä nostettiin merestä – kalareissun päätteeksi sitten omia kaloja oli mahdollista syödä matkanjärjestäjän omassa ravintolassa. Iso plussa tuli siitä, että saatiin päällemme todella lämpimät ”pilkkihaalarit” kalareissua varten – muuten oltaisiin jäädytty varmaan pystyyn.

 

merikalastus-islanti2

 

Innokas kalastaja
Innokas kalastaja

 

4. Osa meidän matkaseureesta kävi tällä aikaa islanninhevosilla ratsastamassa, kun me olimme kalastamassa ja kehuivat tätä kovasti. Hevoset kuuluvat tärkeänä osana islantilaiseen maisemaan ja maaseudulla ne laiduntavat vapaasti suurina laumoina. Siellä he sitten ratsasti maisemareittejä pitkin Islannin luonnossa.

5. Ihastele Reykjavikin katutaidetta pitkin keskustan katuja ja käy nauttimassa välissä kuppi kuumaa ihanien kahviloiden terassilla. Tiesitkö, että Islanti on Suomen lisäksi yksi maailmassa eniten kahvia juova valtio? Ps. Voit samalla eksyä myös maailman ainoaan penismuseoon, joka sijaitsee myös Reykjavikissa.

 

street-art-islanti

 

reykjavik3

 

6. Reykjavikin keskustassa on myös lisäksi useita uimaloita, joihin voit mennä rentoutumaan lämpimiin altaisiin tai jos uskallat, niin myös kylmä Atlantin valtameri on oiva vaihtoehto!

7. Käytiin myös valassafarilla matkamme aikana – itse en niinkään innostunut itse valaista, sillä niiden katselu oli mielestäni tylsää ja hitusen, no turhauttavaa. Enkä kyllä usko, että valaatkaan siitä kauheasti nauttivat, kun turistit ”jahtaavat” niitä veneillä. No mutta, valassafari kuului meidän ryhmän ohjelmaan ja useampaan otteeseen nähtiin valaita. Varmasti ainakin perheen pienimmät tykkäisi tästä retkestä, itse lähinnä keskityin maisemiin. Matkanjärjestejänä tässäkin meillä oli Elding niinkuin myös merikalastuksessa ja tuttuun tapaan saimme lämpimät haalarit merelle.

 

islanti

 

8. Kannattaa kiivetä Islannin korkeimpaan rakennukseen, 70 metriä pitkään Hallgrímurin kirkkoon, joka sijaitsee kukkulalla Reykjavikin keskustassa. Kirkon torniin kipuaminen on vaivan arvoista, sillä sen huipulta avautuu upea näköala Reykjavikin yli.

 

reykjavik

 

Mielestäni pidennetty viikonloppu on ihan ookoo aika ylläolevien juttujen näkemiseen, mutta jos haluaa yhtään pidemmälle esimerkiksi jäätiköille ja toiselle puolelle Islantia, niin suosittelen kyllä pidempää reissua Islantiin. Onneksi meidänkin reissun aikana ehdittiin nähdä suhteellisen paljon. Ootteko te käyneet Islannissa? Mikä teillä on jäänyt parhaiten mieleen omalta matkaltanne? Onks jollain teistä Islantiin reissua suunnitteilla? Mulla kyllä eniten lämmittää mieltä tuo merikalastusreissu vaikken mikään kalastaja olekaan sekä Blue Lagoon. Ja totta kai ilman määränpäätä kuljeskelu Reykjavikissa!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

2 Comments on “Ihana Islanti – mitä tehdä alle viikon mittaisella matkalla

  1. Ihana Islanti, siitä mekin haaveillaan! Tuntuu tosiaan, että Islanti on vähän sellainen trendikohde tällä hetkellä, eipä sinne ennen tuntunut kukaan matkustavan. Nyt se on kuitenkin noussut suureen suosioon, varmaan alettu mainostaakin kunnolla matkakohteena. Halpoja lentoja kyllä välillä löytyy lentodiileistä, ehkäpä siis pitäis napata joku tarjous ja lähteä käymään tuolla! 🙂

    1. On kyllä syytäkin haaveilla, niin ihana maa kyllä! Toi on kyllä totta, Islantia on alettu kunnolla matkustaa matkakohteena niin varmasti senkin takia alkanut kiinnostaa ja juuripa tuossa bongasin 170€ lennotkin sinne – ei ollenkaan paha hinta mielestäni. Sieltä lentodiilillä Islantiin! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *