EUROOPPA - KROATIA

Kokemuksia Kroatiasta – Split jätti kylmäksi ja Bračiin ihastuin

Useammasta eri paikasta on nyt pompsahtanut silmään Kroatian matkailu ja tuntuukin, että Adrianmeren rannalla sijaitsevan Kroatian hypetys nousee vain vuosi vuodelta. Maan valttikortteja on ehdottomasti sen 6000 kilometrin pituinen rantaviiva, joka tekeekin täydellisen rantakohteen Kroatiasta. Lisäksi edullinen hintataso, sisämaan upeat luontokohteet ja kulttuuri kiehtoo varmasti matkailijoita. 

Itse olen käynyt Kroatiassa Splitissä, jonka kautta tehtiin myös muutamat saariretket. Itse Split jätti mut tavallaan suhteellisen kylmäksi, sillä mun mielestä kaupunki oli hitusen tylsähkö. Mun mielipiteeseen varmasti vaikuttaa se, että meille sattui lähes koko loman ajaksi tosi kurjat säät. Kaipasin useampaan otteeseen lämmintä takkia ja pitkiä housuja, tästä olenkin ottanut opikseni ja kannan aina mukanani takkia – olin sitten miten lämpimässä kohteessa tahansa. Mielestäni Split oli hyvä ”tukikohta” toteuttaa useita retkiä eri suuntiin.

 

 


 

Kroatiaan on helppo matkustaa Suomesta, sillä Splitiin saa suoria kolmen tunnin lentoja. Lennot on mielestäni hyvinkin edullisia – meidän menopaluut oli noin 150 euroa, joka on erittäinkin kohtuullinen hinta mielestäni. Lentokentältä pääsi hyvinkin kätevästi bussilla suoraan Splitin keskustaan, sataman tuntumaan.

Tuttuun tapaan oltiin budjettimatkalla, joten otettiin majoitus Airbnb:n kautta. Mä en oo kyllä koskaan pettynyt Airbnb:n toimintaan ja voinkin lämpimästi suositella sitä! Meillä oli Splitissä tosi ihana kivatola oman ison terassin kanssa ja vain viiden minuutin kävelymatkan päästä vanhaankaupunkiin ja rantaan. Lisää mun Airbnb kokemuksista voit lukea täältä.

Mainitsinkin aikaisemmin jo, että Split oli mun mielestä tylsähkö. Älkää kuitenkaan käsittäkö väärin. Tykkäsin paljon kuljeskella vanhankaupungin kapeilla kujilla, jossa oli paljon tunnelmallisia ravintoloita ja baareja. Muistuu edelleenkin kirkkaasti mieleen, että maistoin täällä maailman parasta pizzaa, jossa oli kesäkurpitsaa.  Pakolliset nähtävyydet ja rantakin oli ihan jees. Split on hyvä valinta sellaiselle, joka haluaa yhdistää kaupunki- ja rantaloman, muttei kyllä vedä vertoja esimerkiksi Barcelonalle, joka tarjoaa myös molempia. En vain osaa sanoa, mikä tässä kaupungissa ei mua sytyttänyt täysin. Millaisia fiiliksiä teille on tullut Splitistä?

Edit: kävin elokuussa 2017 uudestaan Splitissä ja tämä käynti yllätti mut positiivisesti, Split onkin ihan jees. Lisää fiiliksiä tästä kerrasta löytyy täältä! 

 

Kroatilainen keittiö on raskasta ja rasvaista

 

Olin pitkään halunnut Kroatiaan ja ensimmäisen parin päivän jälkeen olin hitusen pettynyt, onneksi päädyttiin tekemään Splitistä useampi retki muualle, joka muutti mun mielipidettä totaalisesti Kroatiasta. Tehtiin kolmena eri päivänä lautalla retket Bračin ja Hvarin saarille, jota mun mielestä ei kannata kyllä jättää väliin Splitin lomalla! Erityisesti Brač itseasissa oli niin kiva, että harmiteltiin useampaan otteeseen kun meillä oli majoitukset hommattu jo Splitistä.

Laivalla pääsee helposti Splitin satamasta Supetariin, Bračiin – sesonkiajasta riippuen vuoroja kulkee joka päivä useita kertoja. Me oltiin Splitissä juuri ennenkuin pahin sesonkiaika oli alkamassa ja tuolloinkin vuoroja oli yhdeksän. Me käytettiin Jadrolinijaa ja matka kesti noin tunnin – matkaa on vain 33 kilometriä saarelle.

Saarelta löytyi paljon tunnelmallisia pikkukyliä sekä selkeästi osa oli tehty turisteja varten. Vuokrattiin pyörät, jolla tehtiin pitkä pyöräretki saarella ja nautittiin viilentävästä merestä. Kannattaa ehdottomasti suunnata Bolille, josta löytyy varmaan Kroatian kaunein ranta Zlatni rat – näin ainakin moni väittää ja olen kyllä samaa mieltä heidän kanssa, olihan se upea!

 

Zlatni rat

 

 

 

Splitistä pääsee helposti myös bussilla ympäri maata ja me käytiin päiväseltään Trogirissa, joka on vain 27 kilometrin bussimatkan päässä. Kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, sillä sanotaan että Trogir on Kroatian hienoimpia kaupunkeja.

Trogir on tunnelmallinen pikkukaupunki, jonka vanhassakaupungissa asuu vain noin 2000 ihmistä. Toki vanhankaupungin ympäriltä löytyy enemmän asutusta. Itseasiassa juuri kyseinen vanhakaupunki on se The Nähtävyys Trogirissa. Oli kivaa eksyä pikkukujille ja löytää mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia. Kannattaa ainakin käydä Kamerlengon linnoituksessa, jonka tornista oli tosi kauniit maisemat.

 

 

 

 

 

 

KOE NÄMÄ AINAKIN SPLITISSÄ:

 • Vanhankaupungin kujille eksyy helposti tunneiksi ihastelemaan tarjontaa
 • Diocletianuksen palatsi on Splitin suurin nähtävyys ja se on Unescon suojelukohde
 • Pyhän Domniuksen katedraalin tornista avautuu kivat maisemat Splitin ylitse
 • Marjanin niemi ja sen kukkula on kiva retkikohde vaikkapa piknikille ja pienelle kävelyretkelle
 • Splitin molemmilta puolilta löytyy rantoja, joissa kannattaa käydä nauttimassa auringosta ja merestä. Meidän majoitus sijaitsi sataman lähettyvillä, joten biitsipäivät painottui sataman itäiselle puolelle. Bačvice, Zvončac, Ježinac ja Kašjuni ovat muun muassa hyviä vaihtoehtoja rantapäivään Splitissä!
 • Päiväretkiä voi tehdä esimerkiksi läheisille saarille, Trogiriin ja Mostariin Bosnia-Hertsegovinassa
 • Burgerit Toto’s Burger Barissa

 

 

Yks parhaita asioita matkoilla on kyllä ruoka, nam.

 

Meillä on itseasiassa kesäloman suunnittelut täällä kuumeisesti käynnissä ja Kroatia kuuluu pienenä osana meidän matkasuunnitelmaan. Tarkoitus olisi lentää Dubrovnikiin, josta olisi tarkoitus jatkaa matkaa kohti muita Balkanin maita. Suunnitelmat on aika auki tällä hetkellä vielä, mutta alustavasti Montenegro, Albania ja Bosnia-Hertsegovina olisi meidän määränpäät. Onks siellä kesäsuunnitelmat millä mallilla? Minne aiotte suunnata kesälomalla? Jos on heittää vinkkiä Balkanille, niin uudet vinkit ja näkökulmat on aina tervetulleita. Täältä löytyy lisää muita kohteita, mitä itse ainakin suosittelisin kesän ohjelmistoon!

 

Täältä löydät matkavinkkejä Dubrovnikiin sekä Makarskan Rivieralle!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

9 Comments on “Kokemuksia Kroatiasta – Split jätti kylmäksi ja Bračiin ihastuin

  1. Aa, no mutta ehkä Split on sellainen kohde että osa tykkää ja osa ei. Se on siistiä matkustamisessa, että jokaiselle löytyy varmasti jotain! Toi olis kyllä ollut hauska tuollainen purjehdus auringonlaskussa, toki viiden ihmisen kanssa olisi mennyt pullo tai pari enemmän. :’D Mutta joo, allekirjoitan saman – ihmiset oli tosi ystävällisiä!

 1. Munkin mielestä Split on tylsähkö. Oudoksuttaa, että jengi vartan vasten lähtee nimenomaan Splitiin. Sen ymmärrän, jos siitä jatketaan saarille. 😉 Ylipäänsä en tykkää Balkanin tavasta tehdä niitä ihme sementtirantoja joka paikkaan. Split siitä hyvä esimerkki.

  1. Joo mä mietin aivan samaa, eri asia toki jos lähtee vaikkapa viikonlopuksi. Virheistä oppii onneksi ja onneksi käytiin muuallakin. Olisi jäänyt muuten huonompi jälkimaku Kroatiasta. Mikähän siinä on, että noita sementtirantoja rakennetaan? Hassua, sillä luulisi valtaväestön tykkäävän tavan rannoista enemmän. Toki jos ne nyt on aivan kivikkoisia niin sillä sementillä ei ole niinkään väliä enää. Splitistä onneksi löytyi silti useampi hiekkaranta, mä haluun kyllä lomallani upottaa varpaat hiekkaan. 😉

 2. Palasin juuri viikon lomalta Kroatiasta niin ajattelin tulla raportoimaan tekemisistäni. 😀

  Meillä oli hotelli Splitissä. joka kieltämättä on hieman tylsä kohde jos meinaa viettää koko viikon siellä. Pari päivää sai kuitenkin helposti kulutettua siellä kiertelemällä. 🙂 Me käytiin Marjanissa ja käveltiin siellä lähes koko päivä ympäri metsäpolkuja – siellä oli ihanan rauhallista ja kauniita maisemia. Yksi päivä kului Mall of Splitissä shoppailemassa. Muihin ostoskeskuksiin ei uskallettu enää mennä, ettei matkalaukut paina ihan liikaa ja että matkan jälkeenkin olisi muutama euro tilillä. 😀 Tehtiin myös päiväretki Krkan vesiputouksille ja käytiin samaisella reisulla pikavisiitillä Sibenikissä, tämä retki buukattiin valmiina pakettina. Yksi päivä kierreltiin Trogirissa ja yks meni Hvarin saarella (Hvarin kaupungissa sekä Stari Gradissa), nämä molemmat sai järjestettyä helposti ja halvalla ihan itsekin. 🙂

  Suunnitelmissa olisi ollut myös päiväretki Dubrovnikiin, mutta ei sitten lähdettykään kun bussimatkoihin olisi mennyt yhteensä n. 8 h. Jos vielä joskus menen Kroatiaan niin silloin voisin pitää tukikohtaani Dubrovnikissa. 🙂

  Säät oli tosi hyvät ja liikuttiinkin koko loma shortseissa ja topissa. Ihanaa vaihtelua Suomen kylmään ”kevääseen”! 😀 Merivesi oli kyllä ainakin mulle vielä ihan liian kylmää uimiseen. 😀 Muuten toukokuun alku oli kyllä kaikin puolin hyvä ajankohta matkalle kun turisteja ei vielä ollut ahdistavan paljoa ja säätkin tosiaan suosi. 🙂

  Tulipa nyt pitkä raportti, sori! 😀

  1. Kettu kuittaa raportista täältä sohvan ääreltä! Mä tykkäsin kanssa tuosta Marjanista, siellä oli ihanan rauhallista ja kauniita maisemia.

   Teillä on onneksi käynyt hyvä onni säiden suhteen vaikka tekin olitte liikkeessä toukokuussa – meillä ei ollu ihan maailman parhaimmat säät paitsi muutamina biitsipäivinä. Oliko illat kuitenkin viileitä vai oliko meillä yksinkertaisesti vain huono tuuri? Ainoa hyvä puoli oli tuo sama, minkä mainitsitkin jo – turisteja toukokuussa on huomattavasti vähemmän.

   Mä mietin samaa kanssa, Dubrovnik voisi olla hyvä seuraava tukikohta ja itseasissa ostetaankin varmaan lennot sinne elokuuksi, jolloin jatketaan matkaa Balkanin muihin maihin.

   1. Iltaisin oli kyllä vielä melko viileää, pitkähihaiset piti olla päällä. Muakin alkoi nyt kiinnostaa Kroatian ympärillä olevat maat, just tässä googlailen Montenegroa ja hienolta näyttää sielläkin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *