Kreetan loma - ensimmäistä kertaa Kreikassa
EUROOPPA - KREIKKA

Loma Kreetalla – ensimmmäinen kerta Kreikassa

En ole sen suuremmin aikaisemmin haaveillut lomasta Kreikassa ja näin viikon loman jälkeen Kreetalla en tajua, miten ihmeessä en ole käynyt Kreikassa aikaisemmin. Kreetan loma oli aivan mieletön ja saari oli todella monipuolinen matkakohde.

Jahkailimme todella pitkään kesäloman suhteen, että mitä tehdään – ollaanko koko loma Suomessa ja tyyliin mökillä vai lähdettäisiinkö jonnekin rantalomapainotteisesti Euroopassa. Tässä vaiheessa Kreikka alkoi kiinnostamaan ja aloin etsimään vaihtoehtoja eri saarista Kreikassa. Pitkän vertailun jälkeen Välimeren yksi suosituimmista matkakohteista eli Kreikan isoin saari Kreeta valikoitui matkakohteeksi monipuolisuuden takia. Erityisesti maininta siitä, että Kreeta on ehdottomasti kerran elämässä -kohde sai minut vakuuttumaan, että Kreeta voisi olla meidän ensimmäinen matkakohde Kreikassa.

Katselin myös pienempiä saaria, mutta koska heräsin matkan varaamiseen heinäkuun alussa, oli kaikkialla aika täyttä tai todella hintavaa elokuun alkuun. Loppujen lopuksi Kreetan loma omatoimisena kustansi kahdelta yhteensä 450 € lennot, 850 € majoituksen seitsemältä yöltä ja 600 € autovuokran kahdeksalta päivältä. Hyvin kohtuullinen hinta siihen nähden, että olimme liikenteessä ruuhkaisimpaan sesonkiin. Me majoituttiin Lena Beach Hotellissa Kalathasin pienessä kylässä eli noin 15 minuutin ajomatkan päässä Hanian vanhastakaupungista. Huoneista oli upeat merimaisemat, aamiainen oli erinomainen, palvelu pelasi sekä hotellissa oli uima-allas ja uimaranta aivan vieressä. Todella hyvä hinta-laatusuhde.

Näin jälkikäteen mietittynä, olisi ollut kiva ehkä olla ruuhkaisimman sesongin ulkopuolella Kreetalla, sillä suosituimmilla paikoilla oli t-o-d-e-l-l-a ruuhkaista. Näihin lukeutui ehdottomasti esimerkiksi Balos ja Elafonissi. Kauniita paikkoja molemmat, mutta aivan liian ruuhkaisia. Näin kaverin kuvia vastaavista paikoista toukokuulta, jolloin paikat oli lähes autiot. Onneksi noita paria kohdetta lukuunottamatta Kreetalla sai aika hyvin hengittää sekä rauhallisia rantapoukamoita omassa rauhassa löytyi, kun jaksoi hetken etsiä.

Vaikka puolen miljoonan asukkaan Kreetalla käy vuosittain noin neljä miljoonaa turistia, ei se silti tunnu siltä. Saari on kuitenkin sen verran suuri ja vähän kaikkialla saarta on jotain, joten se jakaa hyvin turisteja ympäri saarta. Suurimmat turistikeskittymät lienee Hanian ja Rethymnon seutu, mutta näiden lisäksi on runsaasti eri vaihtoehtoja rauhallisempaan menoon.

 

 

 

 

 

 

Kreetan loman parhaat palat


Parasta Kreetan lomalla oli kyllä turkoosit rannat, meri ylipäätään, jylhät maisemat, ruoka ja saaren monipuolisuus. Kyllästyn aika nopeasti pelkästään rannalla löhötessä, joten on kiva, että matkakohteessa on runsaasti muutakin tekemistä.

Kreeta on noin 250 kilometriä pitkä ja 60 kilometriä leveä, joka tekee siitä Välimeren viidenneksi suurimman saaren. Tämä kannattaa huomioida siinä vaiheessa, kun alkaa suunnittelemaan mitä kaikkea haluat tehdä Kreetalla. Varoituksen sana: joudut karsimaan tekemisiä, sillä välimatkoihin menee yllättävän pitkään jyrkkien vuoristoteiden takia ja näkemistä on yksinkertaisesti niin paljon, että yksi loma ei riitä mihinkään. Onneksi se on positiivinen ongelma, sillä sitten on syy palata takaisin. 😉

Suosittelen vuokraamaan oman auton, jos haluat vähänkään seikkailla ympäri saarta. Kreetalla on lukemani mukaan hyvä bussiverkostokin, mutta suosittelen ostamaan liput ennakkoon etenkin suosittuihin paikkoihin kesäsesongin aikaan. Tein meille ”viikko-ohjelman”, jonka mukaan mentiin suurpiirteisesti. Ainoa mitä peruttiin tuosta suunnitelmasta oli vesipuistopäivä, sillä ei jaksettu lähteä ajamaan 2,5 tuntia suuntaansa enää toista kertaa viikon aikana – pelkän vesipuiston takia.

 

 

 

 

 

 

Viikon Kreetan loman kohokohtia oli ehdottomasti:

 • Chrissi Island veneretki, jonka teimme Nautilos Cruisesin kautta. Retkeen sisältyi rajattomasti juomaa sekä lounas veneessä. Parasta ehdottomasti maisemat, snorklaus, autiosaarifiilis sekä pötköttely veneen kannella. Retkellä on max. 15 henkeä, joten se oli todella rauhallinen retki.
 • Patikointiretki Samaria Gorgella, joka on Euroopan korkeimpia ja pisimpiä rotkoja. Todella vaikuttava kokemus. Startattiin vaellus aamulla heti seiskan pintaan, kun Samarian kansallispuisto aukesi ja lopeteltiin siinä 1-2 maissa. Upea luontoelämys. Lue täältä lisää millainen meidän Samarian rotkon vaellus oli.
 • Omatoimiset snorkailut ympäri saarta. Kreetalla on lukuisia paikkoja, jossa voit snorkailla omatoimisesti. Isot rannat ovat todella ruuhkaisia ja suosittuja, jossa ei niinkään ole mitään nähtävää. Näiden lähellä usein on vähän rauhallisempia poukamia, joista on hyvä lähteä snorklaamaan.
 • Tunnelmalliset kreetalaiset vuoristokylät. Tämä oli ehdottomasti parhaimpia puolia autossa, sillä pystyttiin pysähtymään milloin vain, kun nähtiin joku kaunis kylä. Vuoristokylissä kannattaa ehdottomasti pysähtyä tavernaan syömään.
 • Margaretesin keraamiikkakylä on tunnettu käsitöistä ja itsetehdystä keramiikasta. Pienessä kylässä onkin noin 30 erilaista putiikkia, joista ei voi olla löytämättä mieleistään keramiikkaa.
 • AgrecoFarmin cretan feast – varasin ennakkoon meille Agrecolta kreetalaisen illallisen, jossa oli yli 30 perinteistä kreetalaista ruokalajia/suupalaa. Lautasella tarjoillaan heidän itse kasvattamiaan raaka-aineita ja ennen illallista kierrettiin farmilla, jonka aikana kerrottiin mm. rakin ja oliiviöljyn valmistamisesta. Etukäteen varatta illallinen oli vähän hinnakas (59€/hlö) Kreetan hintatasoon nähden, mutta oli kuitenkin sen arvoinen. Miljöö on upea!
 • Veneretki Balosin laguunille ja Gramvousan saarelle. Balosin laguuni itsessään oli todella upea ja näkemisen arvoinen, vaikka se oli todella ruuhkainen ainakin näin elokuun alussa. Balosille pääsee autolla, mutta tie on ilmeisesti aika haastava ja sinne suositellaan nelivetoa. Tämän takia päätettiin jättää Peugeot parkkiin ja hypättiin veneeseen. Retkellä pysähdytään myös Gramvousan saarelle, joka oli huomattavasti Balosia rauhallisempi.
 • Kreetalainen ruoka on raikasta, terveellistä ja niin hyvää. Elin käytännössä koko viikon fetan, oliivin, munakoison ja tomaattien voimalla. Rakastin kreetalaista ruokaa. Erityisesti pienten kylien tavernat on todella hyviä sekä yksi suosikeistani oli Gramvousa, joka kannattaa yhdistää ohjelmaan Kissamosin / Balosin suunnalla liikkuessa.

Voisin jatkaa tätä listaa loputtomiin, sillä Kreetalla oli todella mielenkiintosia kohteia ja tykkäsin älyttömästi. Ajattelin jossain kohtaa kertoa ainakin tuosta Samariasta, rannoista ja kreetalaisesta ruuasta omien postauksien verran. Tiedän, että olen ollut hiljaisempi täällä blogin puolella kevään ja kesän aikana, mutta yksinkertaisesti raskas päivätyö ja siihen päälle YAMK-opinnot sekä mökkiremontit vievät voimavaroja suunnattomasti ja yksinkertaisesti aika loppuu kesken vuorokaudesta. Mutta onneksi matkatarinoita voi aina kertoa jälkikäteen. 🙂

Kreetan loma haaveissa? Lue lisää vinkkejä:

 

 

Oletko käynyt Kreetalla lomalla? Mikä oli sinun ensimmäinen matkakohteesi Kreikassa?

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

 

 

20 Comments on “Loma Kreetalla – ensimmmäinen kerta Kreikassa

  1. Mua jotenkin helpottaa etukäteen suunniteltu ja listattu paikat vaikka mihin on tehty varaukset. Tää auttaa myös siinä, että tulee tasaisesti tehtyä ja nähtyä paikkoja, ettei kaikki jää loman loppuun ja sit tunnu hirmu raskaalta. 😀 Kreeta oli kyllä kiva, suosittelen!

 1. Teidän Kreetan loma vaikutti kivalta. Itselläkin on ollut hiljaisempaa blogin puolella kun arki on vienyt voimat ja inspiraatio kirjoittamiseen on ollut hukassa. Mutta ehtiihän niitä juttuja kirjoittaa myöhemminkin niin kuin sanoit.

   1. Paljon ehditte tehdä, hyvä suunnitelmahan on kaiken perusta. Rupesin oikein miettimään, että milloin olin eka kerran Kreikassa ja luulen, että sen täytyi olla -86 Kreetalla, ajettiin silloisen aviomiehen kanssa skootterilla saarta ristiin rastiin. Kivaa oli.

 2. Itse en vielä Kreikassa olekaan käynyt. Mutta tuo viikko kuulostaa kyllä ihan mahtavalta, ja nuo nostamasi kohokohdat olisivat sellaisia varmasti myös omalla kohdallani. Kreikassa on niin paljon potentiaalisia matkakohteita, että ei oikein tiedä mistä aloittaisi. Ehkä Kreeta voisi olla hyvä vaihtoehto.

 3. Viikon olemme aikoinaan viettäneet Kreetalla, mutta oikeastaan haluaisin palata sinne vielä erityisesti käydäkseni Spinalongan saarella. Saa nähdä saanko siipan suostumaan. Kreikan reissuja on monen monta, mukaanlukien pari purjehdusreissua Kreikan saaristoon, mutta ihan Ateenasta aikoinaan aloitimme.
  Seuraavana, jo loppukuusta, on vuorossa Rhodos – jatketaan vähän kesää vielä tuolla suunnalla.

 4. Mä olen lomaillut Kreetalla nuorempana, mutta selvästi vaan lojunut hotellin uima-altaalla koko loman, sillä mulla ei ollut tietoa että se on näin monipuolinen matkakohde. Teijän reissua oli kiva seurata somessa myös 🙂

 5. Kreeta on tosi mukava paikka, ja sinne olen tässä suunnitellut uutta reissuakin taas. Viimeksi olin syyskuun loppupuolella, mikä oli hyvä ajankohta siksi, että ei ollut suurin turistiryntäys päällä vaikkakin Elafonissilla oli silloinki melkoisesti väkeä. Tietysti näin Instagram-aikaan harva paikka on enää rauhallinen, mutta onneksi sellaisiakin ajankohtia osuu kohdille.

 6. Jokunen vuosi sitten vietimme lomaa Kreetan Plataniasksella. Paljon jäi nähtävää ja koettavaa. Next time. Mutta siis Kreetan ihastuin kovin. Teillä on ollut Kreetan kanssa hiukan samoin kuin itsellä Manner – Espanjassa. Olin siellä eka kerran vasta nyt keväällä.

 7. Kiva kuulla näistä kokemuksista! Itse oon käynyt vain Ateenassa ja oon jotenkin ajatellut, että Kreikan saaret on liian täynnä turisteja, joten oon vältellyt niitä. Viime aikoina Kreikka on kuitenkin taas ruvennut kiinnostamaan eikä nämä sun kuvat ja jutut yhtään ainakaan vähennä matkakuumetta 😅 Kiitos vinkeistä!

 8. Kreeta on tosi kiva! Me vietimme siellä perheen kanssa lomaa muutama vuosi sitten. Majoituimme Plataniaksessa ja kävin patikoimassa Samarian rotkossa, sinne en saanut muita kaveriksi. Ruoka oli taivaallista, sitä varsinkin jäin kaipaamaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *