EUROOPPA - KROATIA

Makarskan Riviera – takuuvarma rantaloma Kroatiassa

Ennen Kroatiaan saapumista olin kuullut Makarskasta, mutta Makarskan Riviera oli mulle uusi käsite. Luulin aikoinaan, että Ranskan Riviera on se ainoa ja oikea riviera, mutta näitähän on joka puolella. Nyt tutustuttiin jälleen uuteen Kroatiassa eli 50 kilometrin pituiseen Makarskan Rivieraan. Sen huomion oon tehnyt Albanian, Italian, Ranskan ja Makarskan Rivieroista että niillä on pari satavarmaa yhdistävää tekijää: hitosti aurinkoa, paljon rantaviivaa sekä monet lapsiperheet ovat löytäneet niihin.

Meidän Balkanin road tripillä ei ollut tarkoitus olla paluumatkalla kuin maksimissaan kaksi yötä Kroatiassa – toinen Splitissä ja toinen Dubrovnikissä. Vuokra-auton tuoma vapaus kuitenkin muutti suunnitelmia, sillä oltiinkin valmiita lähtemään Albaniasta kohti Kroatiaa ja ajattelin, että kivalta kuulostava Makarska olisi siinä meidän ajomatkan varrella. Miksemme sitten käyttäisi siellä meidän kahta ylimääräistä lomapäivää?

Saavuttiin Montenegron ja Albanian suunnilta Makarskaan ja rajanylitykset oli yllättävän nopeita muihin maihin verrattuna – en tiedä johtuiko siitä, että oltiin autolla liikenteessä vasta illalla. Kannattaa huomioida, että Dubrovnikista ajettaessa Makarskaan ylität Bosnia-Hertsegovinan rajan, sillä Bosnia-Hertsegovinalla on pienen pieni rantakaista Kroatian keskellä. Eli passi mukaan aina vaikka kävisit vain päiväretkellä Dubrovnikissa, joka muuten näytti olevan hyvin suosittu aktiviteetti sillä retkipaketteja myytiin ihan hulluna Makarskassa.

Makarskan Rivieralta löytyy useita lomakohteita, mutta Makarska on niistä suurin, suosituin ja kehittynein – ei sillä, että muut kaupungit/kylät olisivat alkeellisia, ei missään nimessä. Makarskassa oli ehkä kuitenkin kaikista eniten palveluja turisteille. Muita varteenotettavia vaihtoehtoja Makarskan Rivieralla on Podgora, Tucepi, Brela ja Baska Voda (heheh aikuismaisena 27-vuotiaana naurahdin tälle nimelle).

 

 

 

 

Makarska on noin 15 000 asukkaan kaupunki, joten mistään jäätävästä metropolista ei puhuta. Makarska oli juuri passelin kokoinen ja jotenkin symppis paikka. Täällä törmäsin eniten muihin suomalaisiin ja huomasinkin jälkeenpäin, että esimerkiksi Tui ja Tjareborg myy tänne matkojaan. Makarska on myös todella, todella helposti tavoitettavissa omatoimisesti sillä se on Splitin ja Dubrovnikin välissä ja bussilla/vuokra-autolla pääsee kätevästi Makarskaan.

Meillä pisti silmään, että Makarska oli erittäin suosittu erityisesti lapsiperheiden keskuudessa enkä ihmettele, sillä rannat oli lapsiystävällisiä (tosin vähän kivisiä) ja Makarskassa oli tosi paljon kaikkia aktiviteetteja lapsille. Toinen huomio minkä tein, että Makarskassa oli jotenkin yllättävän paljon liikuntarajoitteisia matkailijoita.

En tiedä eikö asia ole pistänyt aikaisemmilla matkoilla silmiin, mutta rannalla oli monessa eri kohtaa muunmuassa pyörätuolissa istuvia turisteja tai jollain muulla tapaa liikuntarajoitteisia. Sama huomattiin myös ravintoloissa. Mietin aluksi, että oliskohan tänne tehty joku järjestön matka, mutta tultiin vain siihen lopputulokseen, että Makarska sopi täydellisesti liikuntarajoitteisille: rantabulevardin tie oli hyvä ja tasainen sekä se kulki aivan rannan vieressä, joten biitsipäivästä pääsi nauttimaan vaivattomasti. En aina oo kiinnittänyt tällaisiin asioihin huomiota, mutta omalta siskoltani amputoitiin jalka parisen vuotta sitten, joten myös tällaisiin asioihin tulee kiinnitettyä huomiota.

 

 

Me yövyttiin Makarskan Rivierassa Campingissa, joka oli aivan meren rannassa. Heittämällä koko reissumme siisteimmät ja puhtaimmat vessat ja suihkut. Olin jotenkin niin hämilläni paikan puhtaudesta – toisaalta se oli myös kallein, sillä yksi yö maksoi lähes 30 euroa. Tuohon hintaan odotankin reippaasti parempaa leirintäaluetta. Ei hätää, teltassa ei kuitenkaan tarvitse majoittua, sillä Makarskassa on reilusti hotelleja tai hyvä vaihtoehto on vuokrata vaikka oma villa!

Makarska on ihan selkeästi rantolomakohde: koko kaupunki on oikeastaan yhtä rantaviivaa ja siellä on kaikenlaisia härpäkkeitä vesipedoille sekä kannattaa ottaa omat snorkkelit mukaan – merestä löytyi vaikka minkälaista otusta! Huvituksia löytyy paljon myös kuivalta maalta, sillä Makarskan siinä ytimessä on paljon erilaisia aktiviteetteja – erityisesti perheen nuorimmille.

Rantabuleverdilta ja sen ympäriltä löytyy kattavasti myös ravintoloita ja erityisesti merenantimet olivat kovassa huudossa – luonnollisesti, sillä ollaanhan meren äärellä. Kannattaa myös tutustua marketteihin, jossa löytyy paljon kaikkea ostettavaa: vaatteita, kenkiä, leluja, matkamuistoja ja kaikkea mahdollista mitä krääsää nyt turistit aina ostaakin. Kannattaa tutustua myös Makarskan vanhaankaupunkiin.

 

Makarskan marketit

 

 

Makarskan rantabulevardia

 

Suosittuja nähtävyyksiä Makarskan Rivieralla:
  • Biokovon luonnonpuistossa on monia patikointipolkuja Biokovon vuorilla – näkymät huipulta on kuulemma upeat Adrianmeren ylitse.
  • Kamen Brela on kivi ja se on yksi Kroatian kuvatuimpia kohteita.
  • Biokovon kasvitieteellinen puutarha.
  • St. Mark kirkko sijaitsee Makarskan keskustassa ja on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.
  • Päiväretki Dubrovnikiin ja Mostariin on ihan must, jos on aikaa. Molemmat ovat järkevän ajomatkan päässä ja hyvin suosittuja matkakohteita.

 

 

Ootteko käyneet Makarskan Rivieralla? Millaisia fiiliksiä paikka jätti teille? Lisäksi paljastakaa mulle näitä maailman rivieroita – ajattelin, että voisin vierailla vaikkapa kaikki läpi. Takana on nyt Albania, Ranskan, Italian ja Makarskan Rivierat.

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *