Minä ja moni muu suomalainen on suunnannut näköjään tänä vuonna Albaniaan. Joko asia ei ole aikaisempina vuosina pistänyt silmään tai sitten Albania on nyt pinnalla matkailijoiden keskuudessa. Veikkaan jälkimmäistä. Kannattaakin suunnata pikimmiten Albaniaan, jotta sen kokee ennen kuin turismin haittapuolet alkavat näkymään enempää. Elokuun Balkanin road tripin grande finale oli Albania, joka hurmasi meidät totaalisesti. Ajattelin jakaa teille nyt maan parhaimmat tärpit!
Albania oli jo pidemmän aikaa kutkuttanut mielessä ja päätettiin rakentaa meidän kesäloma sen ympärille. Vuokra-autolla mutkien kautta Splitistä Ksamiliin ja takaisin Splitiin. Kilometrejä tuli kiitettävästi, mutta oli se sen arvoista ja ehdittiin nähdä todella upeita paikkoja matkan varrella.
Albania on selkeästi Euroopan nouseva turistikohde ja turistimassat ovat löytäneet pikkuhiljaa sinne – etenkin Sarandaan. Odotin eniten etukäteen Sarandaa Albaniasta, joka totta puhuen osoittautui suureksi pettymykseksi meille. Turismi on ehtinyt kaapata Sarandan kelkkaansa ja kaupunki oli mun mielestä todella sieluton ja tylsä.
Kannattaakin matkustaa Albaniaan mahdollisimman piakkoin, jotta ehdit nähdä aidon palan albanialaista kulttuuria. Veikkaan, että Albania on seuraava Kroatia (ja Montenegro) Balkanin suunnilla. Vapise Kroatia, sillä Albania nousee kovaa vauhtia!
Parasta Albaniassa oli aurinko, lämpö, hintataso ja se, että hyvin moni asia oli vielä ”lapsen kengissä”. Albaniassa pystyi hyvin monessa paikkaa aistimaan paikallista kiehtovaa kulttuuria ja ihmiset olivat uskomattoman ystävällisiä. Saatiin monen monta kertaa apua ja neuvoa ihmisiltä – oikeastaan ennen kuin tajuttiin sitä edes pyytää sekä erityisen lämpimästi mulla jäi mieleen meidän hotellin omistaja, jonka kanssa istuttiin iltaa Ksamilissa – minkäs muunkaan kuin itsetehdyn rakin äärellä.
Hän avasi paljon albanialaista kulttuuria meille ja puhuttiin esimerkiksi hänen häistään ja esikoisen syntymisen lähestymisestä. Lisäksi hän kertoi maan köyhyydestä ja siitä kuinka ajat ovat muuttuneet turismin myötä parempaan – ei Ksamilissa ollut mitään vaikkapa viisi vuotta taaksepäin ja nyt se on suosittu matkakohde, joka on tuonut paljon töitä ja rahaa kaupunkiin.
Albania on monipuolinen matkakohde, se on selvä. Se tarjoaa helpon rantaloman perheille, pariskunnille – miksei myös solomatkailijoillekin, mielenkiintoisen budjettiloman reppureissaajille sekä kulttuuria ja historiaa kaipaaville löytyy myös Albaniasta vaikka mitä.
Apollomatkat aloittivat ensimmäisenä Suomesta pakettimatkat Albaniaan, juurikin Sarandaan ja taitanee olla aikalailla ainoa joka tarjoaa valmiita pakettimatkoja Albaniaan tällä hetkellä. Korjatkaa, jos olen väärässä! Albanian voi helposti ja turvallisesti toteuttaa myös omatoimisesti, joten kannattaa harkita sitä vaihtoehtoa.
Mainitsin sanan turvallisesti äsken sen takia, sillä me jännättiin ihan turhaa Albanian turvallisuutta. Muutamat ihmiset vähän kauhisteli etukäteen, että miksi hemmetissä lähdetään sinne ja eihän siellä ole turvallista. Pyh ja pah, sanon minä.
En kokenut hetkeäkään oloani turvattomaksi – okei, no ehkä yhden kerran. Pysähdyttiin autolla keskellä ei mitään ottamaan valokuvia upeista vuoristomaisemista, kun huomasin että oltiinkin pysäytetty auto kunnon murjuiseen kodittomien slummihökkelikylän välittömään läheisyyteen. Sieltä alkoi juoksemaan kauhealla vauhdilla 10-20 nuhjuista lasta meitä kohti huutaen ja heilutellen käsiään.
Menin nopeasti autoon takaisin ja lähdettiin jatkamaan matkaa, jälkeenpäin mua jäi kyllä harmittamaan niiden lasten puolesta – nehän saattoi olla todennäköisesti vain iloisia kun heidän kyläänsä pysähtyi turisteja ja olisivat olleet vain kiinnostuneita meistä eikä meidän omaisuudesta. Mulle tuli vähän sydämetön olo jälkikäteen, mutta pakko myöntää että jänistin vähän.
Mutta muuten, heittäkää ennakkoluulot romukoppaan Albanian suhteen – se on ihan yhtä turvallinen matkakohde kuin mikä tahansa muukin matkakohde. Totta kai tervettä järkeä saa ja pitää käyttää.
Nyt niihin itse matkatärppeihin Albaniassa eli minne kannattaa mennä Albaniassa:
1. Shkodër / Skutarijärvi oli yksi suosikkejani ehdottomasti Albaniassa! Se on Balkanin suurin järvi ja yltää myös Montenegron puolelle. Me ajettiin tänne nimenomaan Lake Shkodra Resortin takia, joka oli todella kiva leirintä/karavaanarialue, jossa pystyit nukkumaan myös bungalowissa tai clamping-teltassa.
Parasta täällä oli se, että se oli aivan Skutarijärven rannalla ja siellä oli omat rantatuolit, ah mitä luksusta Pohjois-Albaniaa.
Lue täältä lisää Lake Shkrodra resortista ja clampingista!
Shkodërin kaupunki oli jännä, meille tuli siitä mieleen Kaakkois-Aasia minikoossa: kaduilla vallitsi kaaos ja joka kulmalla myytiin mitä ihmeellisempiä asioita. Erona oli se, että skoottereiden sijasta polkupyörät olivat vallanneet kadut. Kaupungissa ei sinänsä mitään jännää ja erikoista ole, mutta kannattaa antaa mahdollisuus!
Albaniassa on monipuolinen luonto ja siellä pystyy tekemään paljon muutakin kuin löhöämään rannalla, siihen Skutarijärvi ja sen lähiseutu on hyvä alue, sillä täällä pystyy muun muassa vaeltaa, meloa, kalastaa, pyöräillä, kiipeillä ja ratsastaa.
2. Blue Eye Spring (Syri i Kaltër) on 50 metrin syvyydestä pulppuava sinisen turkoosi lähde, joka muistuttaa sinistä silmää pupilleineen. Paikka on todella kaunis vaikka siellä turisteja ihan kiitettävästi olikin – paikka olisi varmaan kauneimmillaan ihan aamusta, joka oli meidän alkuperäinen suunnitelma. Kuulin huhua, että paikka on kauneimmillaan keväällä bougainvilleoiden kukkimisen ansiosta.
Vesi on hyytävän kylmää – noin kymmenen asteen hujakoilla ja lähteellä uidessa (okei, mä kahlasin koska se oli niin kylmää – Jussi oli rohkea ja ui) tuntui, kuin mua olisi pistetty tuhannella pikkupuukolla. Voin sanoa, että kylläpä muuten virkistää hellepäivänä!
Blue Eye Spring löytyy reilun kahdenkymmenen kilometrin päästä Sarandasta ja sinne pääsee helpoiten omalla vuokra-autolla tai järjestetyllä retkellä. Taksillakin tänne pääsee, kuulemma noin 20-30 euron hintaan. Varsinaista pääsymaksua ei ole ilmeisesti, mutta pikkaisen ennen Blue Eye Springiä jouduttiin pulittamaan jollain puomilla parisen euroa parkkimaksua autosta.
Alueelta löytyy myös yksi ravintola, joka on suhteellisen turistihinnoissa – tosin ei nuo Albanian hinnat muutenkaan päätä huimaa, joten ei täällä konkurssiin saa itseään syötyä.
3. Albanian Riviera on paikka, jossa kerätään varmasti d-vitaaminit talteen ja aurinkorasvaa kuluu! Albanian Rivieralta löydät turkoosia rantaviivaa noin 140 kilometrin verran Vloresta aina Ksamiliin saakka. Maisemat ovat todella upeita ja sanotaankin, että Albanian kauneimmat maisemat näkee matkan varrella Vloresta Sarandaan. Huhhuh, ne oli kyllä vaikuttavat. Kannattaa ehdottomasti kulkea autolla Albanian Rivieralla, jotta saat upeista maisemista kaiken mahdollisen irti.
Paikkoja, joissa kannattaa käydä Albanian Rivieralla on omasta mielestäni muun muassa Jale, Ksamil, Dhërmi, Palasa ja Bunec – Bunecissa oli todella kaunis auringonlasku! Erityisesti Ksamilin rannat olivat mun mieleen, sillä ne oli todella kauniit ja heittämällä Albanian parhaat.
Jostain syystä me ei lämmetty ollenkaan Sarandalle, vaan lähdettiin sieltä parin tunnin jälkeen hyvin nopeasti jatkamaan matkaa. Saranda oli pettymys. Toisaalta, se varmasti sopii hyvin esimerkiksi perheille ja sellaisille, jotka haluavat esimerkiksi helpon pakettimatkan.
Odotuksissa oli Albanian rannoilta rauhaa, mutta pakko myöntää että elokuun kuumimpaan sesonkiin rannat olivat joka puolella täynnä – etenkin italialaisia on joka puolella. Muutamia poikkeuksia oli totta kai, mutta niihin piti osata löytää. Löydettiin esimeriksi Jalen rannan vierestä toinen pikkuranta, jossa oli vain kaksi ihmistä.
Kannattaakin tutustua useampaan kaupunkiin / kylään Albanian Rivieralla, jotta saat monipuolisemman kuvan alueesta ja välimatkat ovat lyhyitä taittaa esimerkiksi vuokra-autolla ja näytti siellä bussejakin kulkevan hyvin. Albanian Rivieralta pääsee myös Kreikan puolelle kätevästi, sillä Sarandasta pääsee lautalla nopeasti Korfun saarelle!
Katso täältä Lonely Planetin parhaimmat rannat Albanian Rivieralta!
4. Butrint taitanee olla Albanian tärkein nähtävyys ja on koko Balkanin merkittävimpiä arkeologisia kohteita. Butrint kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Se on vanha roomalainen muinaiskaupunki aivan Ksamilin tuntumassa eli noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Sarandasta.
Julius Caesarin aikana Butrint toimi Rooman armeijan laivastotukikohtana sekä viljavarastona. Butrintista oli tarkoitus tehdä eräänlainen lepopaikka roomalaisten sotilaiden veteraaneille, mutta suunnitelmat muuttui Butrintin maanjäristyksen myötä. Roomalaisten lisäksi Butrintissa on historiaa myös makedonialaisista, helleeneistä, venetsialaisista ja ottomaaneista.
Kannattaa tulla Butrintiin joko heti aamusta tai mahdollisimman myöhään iltapäivällä. Aikainen lintu madon nappasi, sillä juuri kun me oltiin poistumassa paikalta, alkoi parkkipaikalle valua useita bussilastillisia turisteja. Lisäksi päivällä on myös hullun kuuma tuolla.
Turisteista tuli muuten mieleen, Albania taitanee olla tähän mennessä ensimmäinen matkakohde, jossa en ole pahemmin törmännyt aasialaisiin turisteihin. Ei ne näköjään vielä joka puolelle maailmaa ole ehtineet. 😀
5. Gjirokastra oli mun mielestä sympaattisin paikka Albaniassa. Paluumatkalla päätettiin ajaa Albanian sisämaasta eikä rannikolta, joten poikettiin yksi yö Gjirokastrassa. Tämä 20 000 asukkaan kaupunki on valittu vuonna 2005 Unescon maailmanperintökohteeksi 1800-luvun osmaniarkkitehtuuriensa ansiosta, joka huokui kaupungista.
Täällä kannattaa lähteä mattokaupoille, sillä ne ovat paikallisten tekemiä, kauniita ja todella edullisia.
Lue täältä lisää fiiliksiä Gjirokastrasta!
6. Berat on Butrintin ja Gjirokastran lisäksi kolmas ja viimeinen Unescon maailmanperintökohde Albaniassa ja se onkin suosittu matkakohde Albaniassa. Itseasiassa Berat ja Gjirokastra muodostaa yhden isomman Unescon maailmanperintökohteen.
Berat on yli 2400 vuotta vanha pienehkö keskialbanialainen kaupunki joen varrella, joka on tunnettu ottomaaniaikaisesta rakennestyylistään ja onkin saanut sen kautta lempinimen tuhannen ikkunan kaupunki.
Ootko käynyt Albanissa jo? Vai onko sulla vasta suunnitteilla ensimmäinen matka Albaniaan?
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Kiitos vinkeistä! Ollaan ensi viikolla ajamassa Albanian läpi ja pohditaan just, että missä pysähdyttäisi. Sarandesta en minäkään erikoisemmin tykännyt kun kävin siellä muutama vuosi sitten, ja sen vuoksi jäi vähän blaah-fiilis koko maasta. Kiva päästä nyt näkemään muutakin, niin ehkäpä mielipide tulee olemaan toinen 🙂
Eipä mittää Terhi, toivottavasti niistä on iloa ja hyötyä teille! Kannattaa kurvailla autolla tuonne Lake Skhkodra Resortiin campingiin – se oli tosi kiva. Toivottavasti mieli muuttuu Albanian suhteen 🙂
Mitä paikkoja teillä muuten on alustavasti suunnitelmissa? 🙂
Kävitkö Durresissa? Onko sieltä kokemuksia. Tai Ohrid järveltä?tänks (:
Oltaisiin kovasti haluttu käydä Ohridissa, mutta yksinkertaisesti ei aika riittänyt. Kuulosti todella upealle paikalle! Durresissa pysähdyttiin vain päiväseltään, ei ollut hirveästi meidän makuun. Tuo hyvä oli vuokra-autossa, kun pystyi jatkamaan matkaa heti jos ei miellyttänyt. 🙂
Onpas kivan näköisiä maisemia, varsinkin näin lokakuisesta Suomesta käsin 😀 Mä olin jotenkin ajatellut, että Albania olisi niin alussa tuossa turismitouhussa, että olisi jopa vähän tylsä kohde, mutta nyt kyllä vaikuttaa ihan erilaiselta! 🙂 kesän matkakohde on vielä auki ja olin kyllä jo aatellut jotain Kreikan saarta, mutta täytyy pohtia, olisko Albaniasta haastajaksi.
Siis joo niin minäkin olin ajatellut, mutta aikaimoinen kuhina siellä kävi – etenkin Albanian Rivieran rantakohteissa. Heti sisämaassa oli paljon rauhallisempi ja paikallisempi meininki. Entäs jos yhdistät Kreikan ja Albanian? Kreikan Korfu on tyyliin tunnin lauttamatkan päässä Sarandasta, josta pääsee hyvin muuallekin Albaniaan.
Albania houkuttelisi kyllä tosi paljon! Näyttää niin ihanilta nuo turkoosit rannat. Sillä on tosiaan puolensa ja puolensa, että turismi on löytänyt tiensä perille. Toisaalta löytyy palveluita, mutta sitten on taas paljon ihmisiä. 😀 Albania voisi olla hyvä kohde vaikka ensi syksylle. Ei kuitenkaan sille elokuulle, jos siellä kerran on kaikki muutkin…
Kannattaa ehdottomasti lähteä Albaniaan! Ne oli kyllä todella kauniita rantoja, ainoa inhottava oli se kivisyys – mulla on tosi herkät jalkapohjat niin oli välillä erittäinkin tuskallista ja niitä tyylikkäitä uimakenkiä en koskaan saa aikaiseksi hankittua vaikka oikeasti olisi käyttöä niille. 😀 Onneksi rantojen kauneus vie voiton, niin unohtuu kivetkin. Jep totta, puolensa ja puolensa. Sellainen olisi varmaan unelmakohde, joka on vasta löydetty niin siellä olisi kaikki tarpeelliset palvelut mutta ei vielä liikaa turisteja. Sellainen varmaan mitä Albania on tyyliin vuosi-pari sitten ollut, nyt ainakin elokuussa lähes kaikki rantakohteet oli ihan kuin olisi ollut missä tahansa Euroopan suositussa rantakohteessa. Varmaan syyskuussa jo ihan eri tilanne!
Ihania kuvia. Niiden perusteella en olisi arvannut missä ollaan!
Kiva kun esittelit useita paikkoja. Koska Albanian maantietoni on hyvin rajallista, olisin tuohon jutun lomaan kaivannut karttaa. Nyt menen Googlailemaan Albaniaa!
Kiitos ja kiva jos tykkäsit. 🙂 Hyvä pointti, kartta ois voinut olla hyvä lisä niin näkisi missä mitkäkin kohteet oikein ovat. Pitää muistaa tämä vinkki tulevaisuudessa.
Albania on niin kiva kohde <3 Varmaan joskus aiemman postauksen yhteydessä oon jo todennut, että me käytiin viitisen vuotta sitten Tiranassa, Beratissa ja Ohridissa (joka tosin just rajan takana Makedonian puolella). Kovin erilaisia kohteita kaikki kolme, mutta tykkäsin kovin kaikista.
Noihin aiempiin kommentteihin täytyy vastata sen verran, että Albaniassa on aika helppo matkustaa. Hotelleja/hostelleja ja ravintoloita löytyi hyvin jo viitisen vuotta sitten.
Niin on. <3 Joo, muistankin kun meillä on ollut sun kaa puhetta aikaisemminkin Albaniasta. Varmasti on jo silloin löytynyt isoimmista / tärkeimmistä paikoista, mutta esimerkiksi Ksamilissa turismi on räjähtänyt käsiin lähivuosien aikana, meidän hotellin omistaja kertoi että viisi vuotta sitten siellä ei ollut mitään ja hän työskenteli lääkärinä. Nyt hotelleja ja ravintoloita on joka kulmalla sekä työllisyystilanne on ihan eri luokkaa – hän oli päässyt muun muassa turismin ansiosta itsekin ulkomaille pari vuotta sitten kun vihdoinkin oli siihen pätäkkää.
Oho, aika iso muutos viiden vuoden aikana. Varmasti kyllä totta, että pienemmissä paikoissa ja noiden unescon kohteiden ulkopuolella matkailupalveluja ei välttämättä kauheasti ole
Joo, sitä mekin ihmeteltiin sillä Ksamil on kuitenkin nykyisin aika suosittu kohde Albaniassa. Hankala oli kuvitella siellä, että viisi vuotta taaksepäin ei ole ollut mitään kummoisia palveluita.
Oi oon itsekin välillä haaveillut matkasta Albaniaan, koska olin kuvitellut sen olevan vielä melko ”koskematon” ja turismin lapsen kengissä. Lentoja oli tarjolla varsinkin Tiranaan aika huonosti, mutta kannattaa ilmeisesti lentää Korfulle norskilla. 🙂 Kävittekö Tiranassa?
Kannattaa käydä Albanissa, ehdottomasti! Itseasissa ei käyty Tiranassa, meitä ei jostain syystä kiinnostanu se niin paljoa nii päätettii skipata Tirana. Jos olisi ollut vielä enemmän aikaa, niin sitten asia olisi varmaan ollut eri. Mekin silloin matkaa suunnitellessa katottiin lentoja Tiranaan. Sen jälkeen Korfulle, Sarajevoon, Montenegroon, Dubrovnikiin ja loppujen lopuksi päädyttiin ottamaan halvimmat lennot Splitistä. Kilometrejä oli, mutta tarkoitus oli joka tapauksessa kiertää kyseiset maat, niin ei ollut väliä että aloitettiin toisesta suunnasta meidän road trippi.
Mahtavan kuulonen matka, road tripit on parhaita!! Niissä pääsee näkemään niin paljon enemmän!!
Vaikka kilsoja tuleekin persuksiin 🙂
Piti mennä Tiranaan pari vuotta sitten mutta lennot pompsahti 200e yhtäkkiä 700 e joten päädyttiin takasin naapurimaahan.
Albania rupeaa olemaan suosittu kohde yhdessä Montenegron kanssa, aiemmin kukaan ei tuntunut haluavan niihin maihin ja yhtäkkiä tuntuu että joka toinen (liiotellusti) ollut siellä päin.
Noi rannat on ihanan näkösiä siellä ja muutenkin maisemat kauniita, ei niin karua kuin jotenkin kuvittelisi 🙂
Sitä se todellakin oli! Joo oon samaa mieltä, että road tripit on parhaita vaikka tää olikin ensimmäinen kunnollinen road trip ulkomailla – pakko kokeilla toistekin. Tosin ehkä ilman tota telttaa. 😀
Ohoh, on kyllä ihan ”kiva” hinnannousu, olisi jäänyt itsellänikin lennot ostamatta. Me ostettiin lennot Kroatiaan, sillä sinne oli halvinta. Ootko miettinyt sellaista vaihtoehtoa – esimerkiksi Montenegroon, Kreikkaan, Kroatiaan tai Bosnia-Hertsegovinaan saa lentoja ja Balkanin sisäinen julkinen taittuu ihan hyvin. 🙂 Säästää ainakin, jos on vain aikaa!
Kiitos hyvästä vinkkipostauksesta! Huitaisin tän jutun kirjanmerkkeihin, suunnitellaan nimittäin juuri ensi kesäkuulle reissua Albaniaan (ja lähialueille). On kiinnostanut tosi paljon! Vähän on vaan mietinnässä, että miten saadaan järkevä reissu aikaan, kun on kaksi pientä mukulaa ja myös Serbia kiinnostaisi. No, pitänee tutkia yöjunia ja sisäisiä lentoja. 😀
Jee! Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä / ideaa sulle Kati! 🙂 Ootteko miettineet auton vuokraamista – sekin vois olla hyvä vaihtoehto jos on kiinnostusta ajaa itse. Autolla ajo ja sen vuokraaminen oli tosi simppeliä. Parasta oli se, että sai mennä omaa tahtia.
Serbia kiinnostaisi kovasti täälläkin sekä Makedonia ja Slovenia.
Me olimme myös Albaniassa kesällä. Majailimme 3 päivää Durresissa ja 2 yötä Sarandassa. Kummankin kaupungin rannat olivat sen verran suttuisia, että uimaan en niissä mennyt. Ksamilissa olimme yhden rantapäivän. Se oli hieno paikka mutta aivan tupaten täynnä. Gjirokaster ja Berat jäi meiltä väliin eli palattava vielä on. Butrintissä käytiin. Totesimme myös, että ihmiset livat aitoja ja ystävällisiä sekä rehellisiä. Ihan varmast Albania vielä nousee mutta ei peittoa Kroatiaa. Siellä kun on sen verran hiukeita paikkoja.
En ole käynyt Albaniassa, mutta oon kyllä kuullut siitä reissukohteena vain hyvää! Olin kymmenisen vuotta sitten töissä Kreikassa, missä on paljon albanialaisia maahanmuuttajia ja mistä mulla on muutama albanialainen kaverikin, joten kiinnostaisi ihan sekin nähdä, millaisesta paikasta he tulevat.
Sama täällä, paljon oon kuullut kehuja. Enkä suotta, sillä Albania oli todella mielenkiintoinen matkakohde. Aika mielenkiintoista olis varmaan nähdä omien kavereiden synnyinkulmia, niiltä varmaan voisi saada hyviä vinkkejä maahan!
Mä olisin viime vuonna halunnu Albaniaan ja tässä taas hyviä esimerkkejä, mistä kaikesta nyt jäin paitsi. 😀 Olis ollu korkeintaan puolpäiväretkelle aikaa Albaniassa, joten joutu jättämään seuraavaa roadtrippiä odottamaan…
Kyllähän puolessakin päivässä jotain saa irti, mutta ehkä ihan hyvän päätöksen teit Simo. Albanialle kannattaa antaa enemmän aikaa, ensi kerralla road tripiin sisällytä Albania sitten! 🙂