EUROOPPA - KROATIA

Matkavinkit Dubrovnikiin – Kroatian suosituimpaan matkakohteeseen

Balkanin road trip on nyt sitten virallisesti taputeltu ja upeita kokemuksia on kerääntynyt ainakin miljoona, ellei jopa tsiljoona! En oikein edes osaa päättää, mistä aloittaisin kertomaan teille. Niin paljon ehti tapahtua ja niin paljon ehdittiin nähdä. Päätin nyt sitten aloittaa matkakohteesta, joka oli selvästi matkamme suosituimpia paikkoja eli Kroatian vetonaula Dubrovnik.

Kaupunki sijaitsee aivan Kroatian eteläisessä päässä lähellä Bosnia-Hertsegovinaa ja Montenegroa. Miellän itse Dubrovnikin enemmän kaupunkikohteeksi, mutta koska se sijaitsee aivan turkoosin Adrianmeren vieressä – ei myöskään yhdistetty kaupunki- ja rantoloma ole ollenkaan poissuljettu vaihtoehto.

Hiekkarannoista ei niinkään kannata Dubrovnikissa haaveilla, sillä rannat ovat hyvin kivellisiä / kallioisia. Kuitenkaan se ei menoa haittaa, sillä hyvin monilla kalliolla porukka palvoi aurinkoa, hyppi mereen ja kiipesi tikkaita pitkin ylös.

Kaupunki täyttyy turisteista etenkin kesäkuukausina ja kuhinaa riittää joka puolella. Etenkin Dubrovnikin vanhassakaupungissa, joka on ehdoton numero ykkönen turistien keskuudessa. Eikä suotta, sillä olihan se pirun upea! Jussin kanssa kuljeskeltiin ahtailla pikkukujilla ja mietiskeltiin, että ollaan koluttu niin monta vanhaakaupunkia ettei enää pysytä laskuissa mukana – Dubrovnikin vanhakaupunki on ehdottomasti vaikuttavin omien kokemuksien perusteella.

Kaupunki itsessään ei ole kovin iso, sillä siellä on vajaa 50 000 asukasta ja pääelinkeino on ehdottomasti turismi vaikka sieltä löytyy myös teollisuutta ja kaupallinen satama. Tämän kyllä huomasi, että pääelinkeino on turismi sillä kaupungissa osattiin hyvin ottaa rahat pois turisteilta. Dubrovnik oli meidän mielestä aika kallis matkakohde verrattuna muihin Kroatian kohteisiin, joissa ollaan käyty. Tämän lisäksi kun oot eka matkustanut pari viikkoa Montenegrossa, Albaniassa ja Bosnia-Hertsegovinassa paluu Kroatiaan tuntui super kalliilta.

 

 

 

Miten matkustaa Dubrovnikiin?

Omatoimisesti tai pakettimatkan kautta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kohteeseen omatoimisesti, sillä Suomesta pääsee suorilla lennoilla Dubrovnikiin hyvinkin edullisesti. Lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä ja sieltä pääsee kätevästi ja edullisesti lentokenttäbussilla.

Me itse lennettiin Splitiin, sillä lennot oli paljon halvemmat sinne sekä meillä oli oma vuokra-auto alla ja välimatkaa on vain 210 kilometriä. Omalla autolla siis pääsee kätevästi Dubrovnikiin ja se onkin hyvä esimerkiksi päiväretkikohteena.

Lennot Dubrovnikiin on noin 100-500 euron hintahaarukassa – täysin riippuen siitä mille ajankohdalle lentoja varaat sekä miten ajoissa/myöhässä olet liikenteessä. Aikaisemmin totesinkin jo, että suosituimmat kuukaudet turistien keskuudessa ovat kesäkuukaudet eli luonnollisesti lennot, majoitus – oikeastaan aivan kaikki on kalliimpaa silloin.

Kannattaa huomioida se, että parkkeeraminen omalla autolla Dubrovnikissa on erittäin kallista vanhankaupungin läheisyydessä: ykkösalue maksoi yli kymmenen euroa tunti ja kakkosalue maksoi noin viisi euroa tunnilta. Järkyttävän hintaista.

Oltiin eka ajamassa autolla vanhankaupungin vieressä sijaitsevaan parkkihalliin, mutta peruutettiin äkkiä pois kun nähtiin hinnat. 😀 Olisi tullut kallis pysäköinti, sillä vietettiin vanhassakaupungissa kuitenkin noin yhdeksän tuntia. Kannattaa parkkeerata siis auto kolmosalueelle, jossa pysäköinti maksaa enää vain reilun euron tunnilta. Parkkilipun voit kätevästi ostaa e-lippuna täältä.

Bussit kulkee hyvin myös Dubrovnikiin niin maan sisäisesti kuin myös esimerkiksi Bosnia-Hertsegovinaan tai Montenegroon. Laivayhteydet ovat myös hyvät Dubrovnikissa, etenkin kesäkuukausina. Laivayhteyksiä löytyy muun muassa Jadrolinjalta lähisaariin, Korčulaan, Hvariin ja Splitiin.

 

Dubrovnikin vanhakaupunki on ihan must

Dubrovnikin vanhakaupunki on itsessään jo nähtävyys. Oltaisiin oltu periaatteessa ihan tyytyväisiä pelkkään haahuiluun kapeilla kujilla. Vanhassakaupungissa on muutama isompi pääkatu, joista löydät myös lähes kaikki turistit. Kannattaakin suunnata pois näiltä pääkaduilta väenpaljoudesta ja ihastua Dubrovnikin vanhankaupungin kauneuteen.

Vanhakaupunki on niin vaikuttava, että sitä on käytetty myös hittisarjan Game of Thronesin kuvauspaikkana. Kroatiassa on kaiken kaikkiaan 11 kuvauspaikkaa, jotka näkyvät sarjassa. Game of Thrones on myös yksi ”syypää” siihen, miksi kaupungista on tullut niin suosittu matkakohde. Mähän itse olen boikotoinut kyseistä sarjaa siihen asti, kun käytiin Dubrovnikissa. Vanhakaupunki lumosi kuitenkin niin hyvin mut, joten oli pakko aloittaa kyseinen sarja. 😀

 

 

 

 

 

Kahdeksan matkavinkkiä Dubrovnikiin

1. Kaupunginmuurit on ehdottomasti sellainen, jota ei kannata jättää välistä. Maisemat ovat upeat muureilta upeaan vanhaankaupunkiin ja Adrianmereen. Muureilta saat hyvän kokonaiskuvan vanhastakaupungista. Kaupunginmuurit maksavat reilu 20 euroa, joka on jokaisen 1940 metrin, kolmen linnoituksen, 16 tornin, kuuden bastionin, kahden kulmalinnoituksen ja kahden citadelin arvoinen.

Me mentiin Kaupunginmuureille iltapäivällä, jolloin muureilla ei ollut enää niin pahasti turisteja kuin keskipäivällä sekä lämpötila oli huomattavasti miellyttävämpi, kun aurinko ei porottanut lähellekään niin kuumana enää.

 

 

 

 

 

2. Placa / Stradun on vanhankaupungin pääkatu ja se on yksi maailman kauneimpia katuja. Sieltä löytyy Onofrion suihkulähde ja vuonna 1446 rakennettu kellotorni. Kauneimmillaan katu on hämärän tullen, jolloin valot syttyvät.

 

 

3. Buza-baarit muurien ulkopuolella olivat todella kivat! Ei olisi voinut täydellisempää paikkaa toivoa kylmälle juomalle +35 asteen helteellä. Buza tarkoittaa reikää seinässä ja sitä se kirjaimellisesti on: pieni ovi muurilta vie sinut sööttiin baariin, jossa ovat maisemat kohdillaan. Täällä myös porukka ui, joten ole viisaampi kuin me ja ota pyyhe sekä biksut mukaan! Buza baareja on kaksi ja ne ovat melkein vierekkäin – pienempi oli jostain syystä kiinni tuona päivänä.

 

Sisäänkäynti Buzaan

 

 

Buza-baarissa oltiin ihan Suomen hinnoissa

 

4. Päiväretki viereiselle Lokrumin saarelle.

5. Kovassa suosiossa näytti olevan kanoottiretket, joita kaupiteltiin joka kulmalla ja meressä näytti välillä olevan enemmän kanootteja kuin kaloja.

6. Lisäksi vanhastakaupungista löytyy useampi rappusbaari/kahvila, jotka olivat todella tunnelmallisia myös!

 

 

7. Kaapelivaunu, joka vie sinut 412 metriä korkean Srd-vuoren maisematasanteelle. Mua harmitti kovasti, ettei käyty täällä. Yksinkertaisesti ja rehellisesti sanottuna ei raaskittu, sillä Kaupunginmuurit ja kaapelivaunu olisi tehnyt noin sata euroa yhteensä kahdelta ihmiseltä yhdelle päivälle. Eri asia, jos Dubrovnikissa olisi pidemmän aikaa. Auringonlaskun aikaan on kaikista kauneinta kuulemma kukkulalla/kaapelivaunussa, mutta myös samalla suosituinta.

8. Koska Dubrovnik on lähellä Bosnia-Hertsegovinaa ja Montenegroa, päiväretki Mostariin tai Kotoriin kannattaa. Molempiin paikkoihin pääsee hyvinkin kätevästi joko bussilla tai vuokra-autolla. Rajanylitykset meni suhteellisen kivuttomasti eikä jouduttu rajoilla jonottamaan älyttömästi – paitsi Albanian rajoilla koeteltiin hermoja välillä. Niistä lisää myöhemmin!

 

Mostar

 

Nyt on jaettu omat vinkit Dubrovnikiin. Meidät kyllä jotenkin yllätti täysin kaupungin hintataso, sillä se tuntui välillä todella korkealta. Ravintolassa helposti maksoi yli 20 euroa ruoka sekä olut oli ihan Suomen hinnoissa, joka on muuten tärkeä hintavertailun kohde Jussille. 😉 Toki oltiin muurien sisäpuolella ja hinnat varmasti laskevat jos jaksaisi/haluaisi vähän kävellä vanhastakaupungista pois. Toisaalta, me oltiin Kroatian suosituimmassa matkakohteessa, joten täällä on opittu viemään turistien kunat.

Tahtoisin kuulla, mistä haluaisit lukea meidän Balkanin road tripiltä? Toiveita on tullut budjettiin, leirintäpaikkoihin, matkareittiin ja Albanian rantojen suhteen. Niistä on varmasti tulossa ainakin omat postauksensa.

 

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *