EUROOPPA - ITALIA

Matkavinkit Napoliin

Ennen Napolin matkaa mielikuvissa oli vain kaaottinen liikenne, likaisuus, rosoisuus ja mafia. Jälkikäteen parhaiten mielessä on ystävälliset ihmiset, ajokulttuuri jonka seassa oli vain hauska seikkailla, kiinnostava historia, mahtavat päiväretkikohteet, merellinen tunnelma, maailman paras pitsa ja kauniit vanhat mukulakivikadut. Olen myyty nainen, Napoli oli upea.

Napoli eli ”Uusi Kaupunki” on yksi Italian isoimmista ja vanhimmista (470 eaa) kaupungeista. Kaupunki ei ole ole massaturistien tietoisuudessa samalla tavalla kuten vaikkapa Rooma, Firenze ja Venetsia. Napoli on vasta tässä lähivuosien aikana kohottanut kasvojaan ja alkanut kiinnostamaan myös matkailijoita.

Napolilla on vähän huono maine, sillä täältä tulee yksi Italian vanhimmista ja pahamaineisimmasta mafioista: Camorra. Lisäksi kaupungin jätteenhuolto on aivan retuperällä ja joillekin matkailijoille Napoli voi olla liian likainen. Itseäni asia ei niinkään häirinnyt, sillä tiedossa oli ettei olla puhtaimpaan kaupunkiin menossa. Ero oli aika iso Napolin jälkeen matkata puhtoiseen Roomaan.

 

 

 

La Campagnolan lihapullat

 

 

 

Autolla Napoliin – uhmattiin kehotuksia olla menemättä autolla kaupunkiin

Napolin liikennettä sanotaan Euroopan kauheimmaksi ja suositellaan, ettei autolla mentäisi Napoliin. Useampi ihmetteli, kun kumosin näitä väitteitä somen puolella. Odotin paljon pahempaa ja yllätys olikin erittäin positiivinen. Meidän pikkuruisella vuokra-autolla oli helppo puikkelehtia kapeilla kaduilla, toki välillä se vaati hermoja kun tuntui, ettei liikenteessä ollut mitään logiikkaa. Ruuhkissakaan emme joutuneet paljoa kökkimään ja kikkailtiin itsemme ruuhkaisilta kaduilta muualle.

Parkkipaikkoja kadun reunassa on suhteellisen niukasti ja lisäksi se on aika kallista. Meillä oli Airbnb-kämppä, jonka omistaja opasti meidät läheiseen parkkihalliin, jossa pysäköinti maksoi kymmenen euroa yöltä. Parkkihalleja on useampi siellä täällä, joten suosittelen käyttämään niitä. Lisäksi auto on siellä paremmin turvassa italialaiselta taskuparkkeeraukselta, jossa lommoja tulee varmasti.

Vinkkini Napolin liikenteeseen ja siellä selviämiseen on se, että unohdat täysin suomalaiset liikennesäännöt ja menet paikallisten tavoilla eteenpäin. Tässä huomasi taas sen, että kaksi kuukautta Vietnamissa laittaa kaaottisen liikenteen uusiin mittakaavoihin ja sen jälkeen mikään ei ole enää tuntunut pahalta. Rohkeasti vain Napoliin!

Lue täältä lisää vinkkejä autonvuokraukseen ulkomailla.

 

Italiassa on hyvin tyypillistä, että autot on täynnä kolhuja

 

 

Pitsa on syntynyt Napolissa

Olisi suorastaan rikos olla syömättä pitsaa Napolissa, periaatteessa sillä eläisi vaikka koko loman. Viime vuonna napolilainen pizzanvalmistusperinne lisättiin Unescon maailmanperinkökohteeksi, sillä Napolia pidetään pitsan kotikaupunkina ja napolilaiseen tyyliin valmistettu pitsa on tarkkaan vaalittu taitolaji.

Perinteistä napolilaista pitsaa harjoittaa noin kolmetuhatta pizzaiuolia eli pitsantekijää, joiden taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle kisällimenetelmällä. Napolilaisen pitsanvalmistusperinne siis yhdistää ja edistää sukupolvien välistä kanssakäymistä.

Napolilaisen pitsan on täytettävä tarkat vaatimukset liittyen raaka-aineisiin, valmistukseen ja kypsennykseen ennen kuin sitä voi sanoa aidoksi napolilaiseksi pitsaksi. Esimerkiksi pohja ei saisi olla kolmea millimetriä paksumpi, jauhojen on oltava italialaisia – eikä missään nimessä durum-vehnää. Pitsaperinnettä vaaliva Associazione Verace Pizza Napoletana on itse asiassa laatinut tarkat ohjeistukset oikeaan napolilaiseen pitsaan, aika montaa kohtaa on siis huomioitava.

Kaksi pitsavinkkiä Napoliin, jota ei kannata jättää välistä:  Di Matteon ja Da Michelen pitsat on testattava. 

 

Di Matteon pitsat

 

Napoli on kompakti paketti ja viikonlopun aikana ehtii paljon

Vaikka Napoli on Etelä-Italian pääkaupunki ja yksi maan suurimmista kaupungeista, siellä ehtii hyvin nähdä kaikki ”pakollinen” viikonlopun aikana. Helpoin tapa kokea Napoli on yksinkertaisesti kävellä siellä ympäriinsä eli hyvät lenkkarit jalkaan ja vesipullo mukaan (pulloa voit täyttää melkein missä vain ja säästät luontoa, kun et osta pullovettä), parempaa vinkkiä en siulle voi suositella.

Napolissa kulkee hyvin myös julkiset, mutta meidän asunnon sijainti (Via Duomo 167) oli yksinkertaisesti niin hyvä ettei julkisille ollut tarvetta.

 

 

 

 

La Campagnolan vongelepasta

 

 

Castel Saint Elmon vierestä näköalatasanteelta aukeaa kauniit maisemat Napolin ylitse.

 

Tällä kyydillä pääsee Castel Saint Elmolle, jos kävely huipulle ei kiinnosta.

 

Tässä olisi muutama täsmävinkki Napoliin, jossa kannattaa käydä:

 • Quartieri Spagnoli eli espanjalainen kortteli. Vähän niinkuin Rooman Trastevere – täältä löydät palan tunnelmallisinta Napolia ja paljon erilaisia ravintoloita.
 • Ostoskatu Via Toledo, jonka varrelta (ja pikkukujilta) löydät kaiken oleellisen. Toledolta kannattaa kävellä myös Piazza Plebiscitolle.
 • Castel Sant Elmo ja näköalatasanteet avaa upeat maisemat Napoliin ja Vesuviuksen tulivuorelle. Me lähdettiin kiipeämään kohti Castel Sant Elmoa espanjalaisesta korttelista (kaduilla on kylttejä ”Panorama” ja seurattiin niitä aluksi ja päädyttiin sitten vielä tänne huipulle asti). Kiipeämistä oli reilusti ja hiki tuli, mutta matkan varrella oli todella upeita maisemia. Tultiin alas sitten ratikalla (se ehkä kuvaa parhaiten tätä hiihtohissin näköistä härpäkettä), mutta jos kunto ei kestä niin tällä pääsee myös ylös Montesantosta.
 • Maanalaista Napolia suositeltaan myös paljon, muttei meillä ollut siihen aikaa. Kaupungin alla menee siis iso verkosto, johon turistit pääsevät tutustumaan kierroksille.
 • Syö pitsaa hyvällä omatunnolla vaikka koko loma. Älä jätä väliin Di Matteota tai Da Micheleä.
 • Dei Vergini kadulta löytyy joka aamu paikalliset markkinat, josta paikalliset käy tekemässä ruokaostoksia.
 • Castel Dell’Ovon linna sataman vieressä, täältä aukeaa myös kauniit maisemat Vesuviukselle ja merelle. Kannattaa kävellä myös linnan alla satamassa, jossa on tosi kivoja paikkoja pysähtyä vaikka aperolille.
 • Casa Infanten gelatot, löytyy useampi eri ympäri Napolia.
 • La Campagnola oli meidän reissun paras ravintola, tämä oli kyllä aivan törkeän herkullinen paikka. Ravintolassa ei ole ruokalistoja, vaan kaikki annokset lukee liitutaululla.
 • Käytiin päiväreissulla myös Vesuviuksella ja Pompeissa, mutta näistä sitten myöhemmin lisää.

 

Marketit on värikkäitä Napolissa

 

 

Napolin satamaa

 

Vesuvius näkyy taustalla

 

Oletko käynyt jo Napolissa – mikä siusta oli parasta siellä? Jos olet vasta menossa ensimmäistä kertaa Napoliin, niin mitä odotat eniten?

PS. Pahoittelut kesäkuun alun hiljaisuudesta, pidin pienen ”kesäloman” myös blogin puolella. I’m back!

 

Veera


Seuraa AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

33 Comments on “Matkavinkit Napoliin

 1. Napoli on vielä valloittamatta. Sinne pääsee onneksi kätevästi junalla Roomasta, joten kyllä sen aika vielä koittaa ?
  Kivoja kuvia ja kokemuksia, otetaanpa nämäkin vinkit tulevaa varten talteen.

 2. Ihanan värikkään näköinen paikka! Italiaan pitäisi päästä uudestaan, Milanossa oon käynyt joskus 10 vuotta sitten. Napoli kuulostais tosi mielenkiintoiselta, eikä vähiten siksi että siellä saa hyvää pitsaa.

 3. Pitää ottaa nuo vierailuvinkkisi muistiin. Jatkuvasti mietin, että lähtisin Napoliin käymään lyhyelle reissulle ihan vain pitsan takia. Miten voikaan pitsa pelkällä tomaattikastikkeella, valkosipulilla, yrteillä ja öljyllä olla niin hyvää! Kannatan ajatusta, ettei Napolin lomalla tarvitse muuta ajatella edes syövänsä.

  1. Napolissa riittää hyvin vaikka (pidennetty) viikonloppu ja siinä saa hyvän tuntuman maailman pitsakaupunkiin. En kyllä käsitä miten se voi olla niin hyvää, kotona kun yrittää samanlaista niin ei kyllä oo samalta planeetalta kotoisin minun ja napolilaisten pitsat. :’D

 4. Kävimme Napolissa pari vuotta sitten ja vietimme muutamia päiviä Napolin lähistöllä. Ihana kaupunki ja ihanaa seutua muutenkin. Paha oli, että kun sitä oikeaa napolilaista pizzaa maistoi, niin eipä nämä kotoiset pizzat ole kovin kaksisia olleet sen jälkeen. Eli varoitus tuosta, jos on luullut ennen syövänsä hyvää pizzaa. Toista matkaa olemme suunnittelmassa lokakuulle ihan vain sen pizzan vuoksi… 🙂

 5. Tämä olikin hyödyllinen postaus, sillä olemme menossa Välimeren risteilylle ensi vuonna ja yksi pysähdyspaikka on Napoli. Vanhempani ovat parhaillaan samalla reitillä ja isäni kertoi vain ne negatiiviset puolet eli likainen kaupunki, kamala paikka. Jännästi se vaikuttaa sitten omiin mielikuviin. Tästä saa vähän perspektiiviä ja voi suhtautua Napoliin avoimin silmin 🙂

  1. Jännä, että itsekin oon törmännyt ennen matkaa vain noihin negatiivisiin. Oli todella iloinen yllätys, miten viehkeä kaupunki Napoli oli kuitenkin sen sotkun seasta. Eikä siellä miun mielestä niin sotkuista ole kuin esimerkiksi jossain Aasiassa. Teille tulee varmasti ihan Välimeren risteily!

 6. Olipa kiva lukea Napolista. En tiedä kuinka kauan mekin ollaan puhuttu siitä, että Napoli pitäisi nähdä, mutta jotenkin mielikuvat likaisesta ja turvattomasta etelän mafiakaupungista elävät liian vahvoina mielessä eikä Napoli ole vielä onnistunut houkuttelemaan meitä luokseen. Niin moni on sitä kuitenkin kehunut, että täytyy ihan todella pistää Napoli vakavaan harkintaan. Pitäähän tällaisten ruoka- ja Italia-fanien käydä syömässä napolilaista pizzaa! Myös lähikohteet kuten Vesuvius, Pompeiji, Capri, Procida ja Ischia kiinnostavat, joten tuolle alueelle pitäisi varata vähän enemmänkin aikaa että ehtisi nähdä kaiken oleellisen.

 7. Voi että kun tuli nälkä postausta lukiessa? Jonkun verran olen Italiassa reissannut, mutta Napoli on parin muun bucket listillä olevan kaupungin lisäksi toistaseksi valloittamatta. Eikun uutta matkaa vain siis suunnittelemaan!

 8. Värikäs ja mielenkiintoinen paikka. Ehkä joskus vielä? Taidan olla jotenkin tietyllä tavalla turvallisuushakuinen, kun Napoli herättää vähän pelottaviakin mielikuvia. Kiitos kirjoituksesta!

 9. Kiva kuulla, että tykkäsitte – Napoli on mielestäni yksi Italian aliarvostetuimmista kaupungeista, vaikka se onkin viime vuosina saanut paljon julkisuutta etenkin Elena Ferranten ansiosta. Itse olen käynyt nyt viitisen kertaa, ja suosikkipuuhaani on edelleen yleisen kaupunkifiilistelyn ja pizzanmaistelun lisäksi eri kaupunginosiin tutustuminen. Suosittelen ehdottomasti käymään ensi kerralla myös maanalaisessa Napolissa, tosi jännittävä ja kaunis nähtävyys supermielenkiintoisella historialla!

 10. Napoli on houkutellut pidemmän aikaa ja hitusen nyt haaveissa vielä tällekin vuotta, mutta katsotaan mistä sitä taas itsensä löytää. 🙂 Tässä tuli kyllä paljon hyviä Napoli-vinkkejä, joiden pariin täytyy ehdottomasti palata sitten kun reissu joskus on ajankohtainen.

 11. Hei. Kävimme ystäväni kanssa viime huhtikuussa Napolissa.Menimme junalla Rooman lentokentältä,vaihto termiinillä ja menoksi. Otimme huoneiston Vacuna Pleasant Rooms, suosittelen ,hyvä ja edullinen,täydellinen. ,joka oli metron lähellä. Kätevä kulkea ja päivälippu,joka maksoi 4.50 . Napoli oli minusta siisti ja turvallinen kaupunki. Liikenne kyllä aikas kaoottinen,kadun ylitys oli hieman haastavaa .Sieltä paluu Roomaan junalla1t10 min ja perillä.Roomassa vietimme 4 päivää.Napoli oli kylllä kiva paikka.

 12. Mulla on paha tapa olla ennakkoluulojeni vanki. Niin on Napolinkin suhteen. Ei ole kuulunut unissakaan matkasuunnitelmiini. Tää sun postaus antoi kyllä ihan toisenlaisen kuvan kaupungista ja voisin siirtää Napolin ehkäkohteisiin. Mutta ilman autoa 🙂

 13. Lähdössä parin päivän kuluttua Napolin. Aikaa viikko. Kannattaako olla koko aika Napolissa vai osa ajasta jossain muualla. Roomassa käynyt 3 kertaa, sinne en nyt halua. Asunto, Airbnb tai hotelli, miltä suunnalta? Tarkoitus kävellä paljon.

  1. Moi Riitta! Vitsit Napoliin, miten siistiä. Siinähän on myös kivoja saaria Napolin edustalla ja Pompei/Vesuvius missä ainakin kannattaa käydä. Jos oot Roomassa ollut useamman kerran, niin sinne ei ainakaan kannata mennä, vaan olla ennemmin Napolissa viikko. Meillä oli airbnb-asunto keskustasta, en kyllä muista tarkkaa sijaintia ollenkaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *