Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus
EUROOPPA - KREIKKA

Mitä tehdä Kreetalla? Kävele Samarian rotkon upea päivävaellus

Kun pohdin ensimmäistä Kreikan matkakohdettani, oli minulle tärkeää kauniiden rantojen lisäksi matkakohteen monipuolisuus. Pian katseeni kääntyi Kreetan saareen, jossa kauniiden rantojen lisäksi on hyvää ruokaa sekä henkeäsalpaavia luontokohteita. Kun mietit mitä tehdä Kreetalla, kannattaa sinun ehdottomasti käydä päivävaelluksella Samarian rotkolla. Kyseinen rotko on Euroopan pisimpiä ja syvimpiä, joten luvassa on varmasti monen monta ihastelevaa henkäystä.

Lafka Orin vuoristossa on 16 kilometrin pituinen Samarian rotkon vaellusreitti, joka sijaitsee Samarian kansallispuistossa noin tunnin ajomatkan päässä Haniasta. Sanotaan, että Samarian rotko on parhaimmillaan keväällä/alkukesästä, jolloin reitin varrella olevat kasvit ovat vehreimmillään ja kukassaan. Me teimme vaelluksen vuoden kuumimpaan aikaan elokuussa ja Samarian rotko oli myös tähän aikaan vuodesta todella upea näky. Talvella reitti on suljettu turvallisuuden vuoksi.

Samarian rotko omatoimisesti autolla


Matkanjärjestäjät ja hotellit myyvät päiväretkiä kuljetuksineen Samarian rotkoon noin 100 euron hintaan. Meillä oli oma auto käytössä koko Kreetan loman ajan, joten halusimme tehdä matkan omatoimisesti autolla. Omatoimisesti retki on huomattavasti edullisempi, mutta toki luvassa on hieman säätöä.

Majoituimme pienessä Kalathasin kylässä Hanian lähellä, josta starttasimme aikaisin aamulla noin puoli kuuden maissa. Ajomatka kestää noin tunnin ja halusimme olla heti seitsemältä kansallispuistossa, jolloin Samarian rotkon reitti aukeaa.  Elokuun helteet kauhistuttivat ja koin, että mitä aiemmin starttaamme, sitä vähemmän aikaa patikoimme päivän kuumimpaan aikaan. Tämä osoittautui erittäin hyväksi ajatukseksi, sillä viimeiset kilometrit paahteessa oli hetkittäin tukalan kuumia.

Me toteutimme Samarian rotkon vaelluksen omatoimisesti siten, että pysäköimme auton Xyloskalon kylään kansallispuiston lipunmyynnin parkkipaikalle. Tästä starttasimme noin 16 kilometrin mittaisen patikoinnin, joka päättyi Agia Roumelin merenrantakylään. Kyseiseen kylään ei kulje ollenkaan teitä, joten Agia Roumelista ostimme laivaliput Chora Sfakioniin, josta lähti bussi takaisin Xyloskaloon autolle. Reitti on mahdollista toteuttaa myös kokonaan julkisilla, jolloin bussi jatkaa matkaa Haniaan saakka. Kannattaa ehdottomasti ostaa bussiliput ennakkoon etenkin kesäaikaan, sillä Samarian rotkon vaellus on todella suosittu.

En muista enää tarkkoja summia bussi- ja laivalipuille, mutta ihan ykköskympeissä liikuttiin vs. 100 euron valmisretki, joka kulkee ihan saman reitin. Minun mielestä siis todellakin säästön arvoinen. Lisäksi paluumatkalla kannattaa pysähtyä syömään tunnelmallisiin vuoristokyliin, jossa kreetalainen ruoka oli mielestäni parhaimmillaan.

 

Kreeta autolla - mitä tehdä Kreetalla?

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus
Kreetan vuoristokylät auringonnnousussa on upea näky.

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko autolla
Lefka Ori eli valkoiset vuoret.

 

Samarian rotkon vaellus on yksi Kreetan loman kohokohtia


Vaikka Kreetan rannat ovat upeita, ei niissä jaksa koko viikkoa löhötä. Samarian rotko on mukavaa vaihtelua rantapäiviin ja tämän reitin varrella nähtiin parhaimpia maisemia. Samarian rotko oli ehdottomasti yksi Kreetan lomamme kohokohdista. Vaellus starttaa 1200 metrin korkeudesta Xyloskalosta. Mitä aikaisemmin tulet, niin olet ”pahimpien ruuhkien edellä”. Jos lähdet matkaan aamusta, niin kannattaa ottaa mukaan pitkähihaista, sillä Lefka Orin vuoristossa on aika viileää. Meillä meni kaikkine taukoineen ja pysähdyksineen kuutisen tuntia. Maisemat on täällä se juttu kuitenkin, joten me otettiin niistä kaikki ilo irti.

Reitti ei ollut mielestäni niin vaativa mitä ajattelin aluksi. Ilman muuta peruskunto tulee olla kunnossa, mutta täysin käveltävissä monenkin tasoiselle. Jos on polvivaivaa, niin silloin en ehkä suosittelisi Samariaa retkikohteeksi. Heti startissa lähtee vaativin osuus, laskeutuminen Samaria rotkoon kivistä mäkeä alas.  Tämä ei fyysisesti ole kovin rankka, mutta askelta kannattaa tarkkaan seurata ettei nyrjäytä esimerkiksi nilkkaa. Nähtiin matkan varrella myös harvinainen kri kri -vuohi!

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus
Laskeutuminen on vaativin osuus Samarian rotkon vaelluksella, sillä pitää todella tarkkaan katsoa mihin astuu.

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus

 

Laskeutumisen jälkeen kävellään aika tasaista reittiä kohti vanhaan Samarian kylään, joka on ollut asutettu vielä 1950-luvulla. Tästä alkaa mielestäni kauneimmat maisemat, kun siirrytään rotkon pohjalle kävelemään. Samarian rotkossa tuntee olonsa pieneksi ja maisemat kuin on mistäkin seikkailuelokuvasta. Rotkon upeimpia kohtia on muun muassa rautaportti eli Samarian rotkon kapein kohta, jossa rotkon leveys on vain kolme metriä ja seinämien korkeus noin 300 metriä.

Vaellusreitti loppuu Libyanmeren rannalle hurmaavaan Agia Roumelin kylään, jonne ei ole autoteitä muualta Kreetalta. Täällä meillä oli hyvin aikaa syödä sekä käytiin uimassa meressä. Uikkarit kannattaa siis pakata mukaan, mutta huomioi että Samarian rotkossa uiminen on ehdottomasti kielletty. Näin jälkikäteen mietittynä olisimme voineet kävellä vielä hitaammin ja nautiskella Samarian reitistä, sillä laiva Agia Roumelista lähtee vasta klo 17.30 ja meillä oli ”liikaa” aikaa tässä pienessä kylässä.

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus

 

Muutama käytännön vinkki Samarian rotkon vaellukselle. Älä missään nimessä lähde vaellukselle ilman vesipulloa, hyviä kenkiä, aurinkorasvaa, hattua ja eväitä. Yksi vesipullo riittää hyvin, sillä matkan varrella on tasaiseen tahtiin lähteitä, jossa voit täyttää pulloa. Evästä kannattaa ottaa mukaan, sillä mitään ravintoloita tai kahviloita ei ole ennen vaelluksen loppupistettä. Meillä pahin paahde alkoi viimeisen tunnin aikana, kun rotkossa aurinko kääntyi meihin päin todella paahtavasti. Alkureitti oltiin aika hyvin auringolta varjossa. En tiedä miten erilainen tilanne on auringon suhteen, jos aloitat reitin huomattavasti myöhemmin. Vessoja on myös hyvin matkan varrella, mutta kannattaa ottaa omat vessapaperit mukaan.

Vinkki: jos Samarian rotko on jo käyty tai haluat vähän rauhallisemman paikan, niin kokeile 7 kilometrin pituista Imbroksen rotkon vaellusta. Molemmissa henkeäsalpaavat maisemat ja ikimuistoinen luontoelämys on taattu juttu. Parhaimmillaan (vaiko pahimmillaan?) Samarian rotkossa on jopa 3000 retkeilijää päivässä.

Lue täältä lisää mitä muuta tehtiin Kreetan lomalla, joka oli meidän ensikosketus Kreikkaan.

 

Mitä tehdä Kreetalla? Samaria Rotko päivävaellus

 

Mikä on sinun ikimuistoisimpia päivävaelluksia matkoilta? Oletko käynyt Samarian rotkossa?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

28 Comments on “Mitä tehdä Kreetalla? Kävele Samarian rotkon upea päivävaellus

 1. Olen käynyt Samarian rotkossa, mutta tein lyhyemmän vaelluksen meren rannalta rotkon kapeimpaan kohtaan ja takaisin. Silläkin matkalla kerkisin näkemään ruostepääskyjä. Niitä katselin silmät ymmyrkäisinä, vaikka myöhemmin sitten Intiassa, no, se olikin ihan yleinen.

 2. On kyllä varmasti ollut loman kohokohta, ja ehdottomasti itsellä bucket listillä tulevaisuudessa! Me ei olla oltu koskaan Kreetalla sellaiseen aikaan, että Samarian käynti olisi onnistunut (aivan liian kuuma tai liian aikaisin keväällä). Ehkä täytyy joskus yrittää ajoittaa Kreetan matka juuri sopivaan aikaan, tai luottaa tuohon, että aamulla reitillä pääsee kulkemaan varjossa.

  1. Jep, loman yksi parhaimmista kohokohdista heittämällä. Meillä oli tosi kovat helteet myös, sillä oltiin elokuun alussa. Päivälämpötilat heittämällä yli 30. Kannattaa vaan lähteä heti 7, ihan viimeistään 8, niin ei tarvii helteellä tarpoa kuin ihan tyyliin viimeisen tunnin. Alkukesä olisi parasta aikaa, joskus toukokuun lopussa/kesäkuun alussa, kun kukat ovat puhjenneet kukkaan.

 3. Oi, Kreeta on upea – vuoristo erityisesti! 🧡 Varmasti mukavaa vaihtelua rantalomailulle. Me käytiin juuri pari viikkoa sitten ihastelemassa Topolian rotkoa automatkan varrella, hieno sekin! 😊

 4. Me taisimme Kreetalla kävellä jonkun Milin rotkon – jopa mukana ollut teini oli siitä ihan innoissaan. Otimme taksin rotkon toiseen päähän, kävelimme toiseen päähän ja pyydystimme sitten bussin toisessa päässä – tosin siinä sitten oli vähän haasteita, mutta olisihan tuossa autollakin ollut, että miten sen sitten saisi toiseen päähän.

 5. Olen kuullut monen käyneen siellä, itse en ole vaikka olen käynyt Kreetalla monta kertaa. Itse ehkä valitsisin tuon lyhyemmän reitin. Mikäli valmis retki maksaa satosen niin mitähän se sisältää?

  1. Suosittelen kyllä käymään, jos yhtään kiinnostaa! 🙂

   Bongattiin retkiä noin 90-110 euron hintaan pari. Meidän hotellilta lähtevä retki olisi sisältänyt aikaisin aamulla autokuljetuksen hotellilta Haniaan (10-15 minuutin ajomatka), josta lähti bussi Xyloskaloon eli kansallispuiston ja reitin starttipaikkaan. Retken hintaan kuului pääsyliput kansallispuistoon, venekyyti Agia Roumelista Chora Sfakioniin (ja olisikohan toinen vaihtoehto ollut Paleohoraan) ja siitä sitten bussi takaisin Haniaan.

 6. Lomakohtien monipuolisuus on meillekin aina ollut se must-juttu. Rantaan kyllästyy nopeasti, pitää olla vaihtelua. Kreeta näyttää olevan yksi monipuolisimpia kohteita, ja maisemat ovat aivan upeita. Sen vihreys viehättää.

  Samarian rotko on todellakin upea kohde. Sellaista on hienoa kokea rantalöhöilyn lisäksi. Ei ole mikään ihme, että se on niin suosittu.

  Ruoka on aina parempaa turistireittien ulkopuolella, se on kai kaikkien turistikohteiden sääntö.

 7. Kateeksi käy! Muutaman kerran olen Kreetalla käynyt, mutta tuo rotkovaellus on jäänyt kokematta. Upean näköistä kyllä on. Ja oikein hyviä reittivinkkejä. Hora Sfakionissa olen sentään käynyt, muistaakseni yöpynytkin. Lefka Ora on myös tuttu alue ja aika rouhea sellainen, rikki ammuttuine liikennemerkkeineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *