NORJA

Autolla Lofooteille – elämäni upeimpia matkoja

Matka Lofooteille on ollut yksi upeimmista ja ikimuistoisimmista matkoista. Tässä postauksessa ajattelin jakaa teille omat matkavinkkini Lofooteille, jonne matkasimme auton, teltan ja koiran kanssa Lapin kautta. Tiesin, että Lofootit ovat upea matkakohde, mutta kyllä se vain sanattomaksi silti veti.

25 000 asukkaan Lofoottien saariryhmän läpi kulkee valtatie E10, joka yksinkertaisesti vain loppuu Lofoottien päähän eli Å i Lofoteniin. Tien ajaisi päästä päähän päivässä, mutta suosittelen pysähdyksiä matkan varrella eri kylissä. Varaisin vähintään viikon Lofooteille, jolloin saa jo tosi hyvän käsityksen miten upea matkakohde on kyseessä.

Tiet ovat välillä hyvinkin mutkaisia ja etenkin kesäaikaan tiet voivat olla ruuhkaisia. Otimme myös yhden laivan Andenes-Senja välille, jotta emme kulkisi ihan samaa reittiä molempiin suuntiin.

Ilmasto voi olla hyvinkin vaihtelevaa kesäaikaan, joten kannattaa varautua aurinkoon, sateeseen ja kylmään. Meillähän kävi niin hyvä tuuri, että aurinko paistoi koko ajan ja sateesta tai kylmästä ei ollut tietoakaan. Keskilämpötila heinä-elokuussa 13 asteen luokkaa. Atlantin valtameri oli omaan makuuni ihan liian kylmä heinäkuussakin, joten uiminen ei varsinaisesti itselle ollut mieluisa kokemus.

 

Meidän vesipeto viihtyi meressä vaikka se oli super kylmää.

 

 

 

Trekkaus Lofooteilla


Pohjois-Norjassa sijaitseva Lofootit tarjoaa monentasoiselle trekkaajalle upeita luontoelämyksiä. Vaihtoehtoja on useita kymmeniä ja mikä parasta – niitä löytyy kaikentasoisille päiväretkistä aina yön yli reissuihin. Täältä löydät aika hyvin koottuna Lofoottien eri trekkausvaihtoehdot, joissa on selkästi ilmoitettu vaikeustaso, reitin pituus sekä mistä trekkaus kannattaa aloittaa.

Me kävimme trekkailemassa kuudessa eri paikassa eli Svolvaergeitalla, Kvalvikalla, Mannenilla, Nipenillä, Hestenillä sekä omalla suosikillani Måtindenillä. Toki kaikki muut olivat myös todella upeita. Mielestäni oikein missään noissa ei voi mennä vikaan, sillä maisemat on upeita ihan mihin tahansa katsoit Lofooteilla.

Pari asiaa, joita ilman en lähtisi liikkeelle: kunnon vaelluskengät jotka ei luista, kamera, takki jos sade tai tuuli yllättää, vesipullo ja evästä (myös koiralle).

 

Måtindenin huipulla maisemat oli upeat.

 

 

Missä käydä Lofooteilla


Lofootit ei ole pelkkää hikipisaroita trekkauskenkien kanssa, sillä sieltä löytyy mielenkiintoisia käyntikohteita kuten museoita, ravintoloita, saunoja ja sympaattisia kalastajakyliä. Kaksi omaa suosikkiani Lofooteilla oli Nusfjord ja Hennigsvaer.

Nusfjordin kylä on yksi Norjan vanhimmista ja silti hyvin säilyneistä kylistä, joka on periaatteessa yksi iso ulkoilmamuseo ennemmin kuin kylä. Tänne piti maksaa 100 kruunun pääsymaksu, jolla pääsit kiertelemään kylässä sekä tutustumaan erilaisiin museoihin ja vanhoihin tiloihin. Vanhimmat rakennukset täällä ovat 1800-luvun alusta.

Parhaimmat tärpit tänne on ihan vain yleinen pyöriskely (kameran kanssa) kylässä sekä 1907 avattuun sekatavarakauppaan tutustuminen ja korvapuustien nauttimiseen leipomossa, joka on perustettu vuonna 1877. Ehdottomasti kauneimpia kohteita Lofooteilla.

Jos meillä olisi ollut budjettia enemmän, niin olisin ehdottomasti halunnut majoittua rorbussa Nusfjord Artic Resortissa, jonka vieraat pääsee myös saunomaan ja paljuilemaan todella upeassa miljöössä. Yritin varata meille kyseisen saunan ja paljun, mutta se oli kesäkuukausina tarkoitettu vain resortin vieraille.

 

 

 

 

Aika kivat saunat ja paljut Nusfjord Artic Resortilla vai mitä?

 

Hennigsvaer oli vähän niinkuin Helsingin Punavuori, siellä oli todella tunnelmallisia pikkuputiikkeja ja hyvä ravintolatarjonta. Kannattaa ehdottomasti käydä herkuttelemassa Lystoperiet -kahvilassa, jossa oli rikollisen herkullisen näköisiä ja makuisia leivonnaisia.

Lofoottien kärjessä sijaitseva Å eli Å i Lofoten on myös suosittu käyntikohde, joka oli myös todella kuvauksellinen punaisine kalastajataloineen. Sanotaankin, että Å on Lofoottien kaunein kylä. Täällä oli aivan törkeän hyvä leipomo myös ja meidän epäonneksi leipomon kuuluisa pitsa loppui juuri pari asiakasta ennen meitä jonossa. Ensi kerralla siis testiin.

 

 

Å i Lofoten

 

Alueen suosituin museo on Viikinkimuseo ja siellä järjestetään myös kuuluisat festarit.  Suosittujen valassafarien pääpaikka on Andenes sekä Lofooteilla suosittua puuhaa on myös erilaiset kalastus- ja veneretket. Kaikki ohjatut retket oli sen verran hintavia, joten me jätettiin ne välistä.

Andoyan saarella eli alueella joka ei virallisesti kuulu enää Lofootteihin, mutta on siinä kyljessä kuitenkin takaisin, löydät ihanat poreammeet ’hobittikukkuloiden’ päältä. Bleikissä sijaitseva Stave Camping vuokrasi 50€/h rantasaunaa ja/tai porealtaita. Ehdottomasti kannattaa vuokrata vaikka molemmat, kerrassaan unohtumaton elämys.

 

Stave Campingin porealtaat on upealla paikalla.

 

Telttailu Lofooteilla


Lofootit on kallis matkakohde ja säästimme pitkän pennin sillä, että majoitumme teltassa. Yksi yö helposti maksaa useita satoja euroja ja kesäaikaan kaikki kivat ovat varmasti jo varattuja. Meidän kolmen viikon majoitukseen meni yhteensä 270 €, joten halvalla päästiin.

Me majoitumme koko Lofoottien matkan teltassa, joista vain kaksi paikkaa oli maksullisia leirintäalueita ja muut oli vähän missä sattuu. Otimme maksulliset leirintäalueet lähinnä käytännön syistä eli minä halusin kuumaan suihkuun. Meressä pystyi toki aina pesemään pahimmat liat pois, mutta tilalle tuli suolainen iho. Monissa epävirallisissa leirintäalueilla oli myös makean veden hanoja suihkutteluun tms, mutta ne olivat ihan jäätävän kylmiä.

Maksullisia leirintäalueita meillä oli aikaisemmin mainitsemani Stave Camping Andoyan saarella sekä Moskenes Camping. Me olimme ladanneet etukäteen puhelimeen myös lähinnä karavaanareille suunnatun Park4Night-sovelluksen, josta pystyi katsomaan kartasta missä muut karanaavarit / telttailijat ovat yöpyneet. Tuo oli kyllä ihan paras vinkki, jonka sain etukäteen lukijalta.

Lue täältä vinkkini mitä ilman en olisi pärjännyt reissussa eli mitä me pakattiin.

 

Henningvaerin lähellä oleva telttapaikkamme.

 

Kunnon suihkua nähty viikkoihin ja yöt nukuttu teltassa – maailman onnellisin olo silti tässä kuvassa.

 

Kyösti rakasti telttailua Hauklandin rannalla.

 

Hintahaarukka Lofooteilla leirintäalueissa on  yleensä 15-25€ välillä ja joissakin paikoissa lämpimästä suihkusta pitää maksaa ekstraa. Kuulin myös vinkkejä, että moni telttailee ilmaiseksi omissa paikoissaan ja käy maksua vastaan suihkussa leirintäalueissa. Kuitenkin osalla oli vähän negatiivisia kokemuksia tästä, ettei yrittäjät katso tätä mielellään joten me maksoimme mielellään niistä öistä, kun haluttiin kuumaan suihkuun.

Tässä muutama vinkki ilmaisiin leirintäalueisiin Lofooteilla:

 • Hennigsvaeriin johtavalle tielle kääntyessä tulee isompi ranta, joka on suosittu nimenomaan telttailijoiden keskuudessa. Täältä löytyy maksullinen vessa sekä pieni vesiletku, jonka alla voi peseytyä jääkylmässä vedessä.
 • Svolvaerin lähellä on ilmainen yleinen leirintäalue meren äärellä, jossa on maksullinen suihku ja vessa. Tämä on noin 6-8km Svolvaerin jälkeen ja E10-tien varressa tulee vasemmalla kyltti leirintäalueesta.
 • Haukland Beach oli ehdottomasti Lofoottien paras paikka telttailuun ja oltiin täällä jopa kolme yötä. Aivan ihana. Paikka on suosittu, mutta pystytettiin oma teltta niin kauas parkkipaikalta kuin pystyi joten saatiin olla ihan omassa rauhassa. Vieressä menee myös suosittu trekkauskohde Mannen.
 • Ersfjord Beach – vähän hypätään jo Senjan saaren puolelle, mutta moni suomalainen yhdistää Lofootit ja Senjan. Tässäkin me taidettiin olla pari yötä.
 • Näiden lisäksi meillä oli jokunen ihan satunnainen paikka sieltä sun täältä, mutta niitä en valitettavasti osaa nimetä sen tarkemmin. Tuo Park4Night-sovellus on super hyvä, sieltä löytyy paljon ideoita. Paikan teltalle löydät varmasti.

 

 

Hauklandin ranta taustalla, Mannenin huipulle matkalla.

 

Koira kanssa Lofooteilla


Lofootit oli hyvä ensimmäinen ulkomaan matkakohde Kyöstin kanssa. Meidän trekkailuja rajoitti vähän se, että meillä oli töppöjalkainen Kyösti. Esimerkiksi Svolvaergeitalla me yksinkertaisesti jouduttiin kääntymään takaisi kun noin 2/3 oli noustu – se alkoi olla yksinkertaisesti liian haastava Kyöstille. Tämä oli meidän ensimmäisiä trekkauksia, joten osattiin sitten tästä eteenpäin valita vähän paremmin meille soveltuvia reittejä.

Norja oli yleisesti ihan koiraystävällinen matkakohde, ellei nyt muutamaa poikkeusta lasketa. Kun lähdet koiran kanssa matkalle, niin muistathan huolehtia passin ja tarvittavat rokotukset ja lääkkeet kuntoon. Norjaan ei tarvitse mitään erityisiä toimenpiteitä, jos matkustat Lapista Norjan puolelle, ilman että ajat Ruotsin läpi. Jos ajat Ruotsin läpi Lofooteille, tarvitsette ekinokokkilääkkeitä.

Täältä löydät Kyöstin vieraskynäpostauksen hänen ensimmäiseltä ulkomaan reissultaan ja täältä löydät vinkkejä koiran kanssa matkustamiseen.

 

Koirat pitää ehdottomasti olla kytkettynä kesäkuukausina (ja muutenkin), sillä vastaan tulee paljon lampaita.

 

 

 

Hintataso Lofooteilla


Meidän kolmen viikon road trip pääosin telttailen Lofooteilla ja Lapissa maksoi 1800€ kahdelta hengeltä eli ei todellakaan paha hintalappu. Ruokaan meni eniten rahaa ja kannattaakin ottaa niin paljon ruokaa mukaan Suomen puolelta kuin mahdollista. Norja on kallis matkakohde ja itketti välillä kaupassa miten kallista kaikki on. Me käytiin paljon erilaisia kuiva-ainetarvikkeita jo kotona ja ostimme tuoreita elintarvikkeita Kilpisjärveltä, jossa kannattaa myös tankata auto täyteen.

Tässä vähän hintaesimerkkejä Lofooteilla:

 • Hintahaarukka leirintäalueissa on  yleensä 15-25 € välillä.
 • Päivän korvapuusti ja kahvi Lofooteilla vajaa 10 €.
 • Majoitus rorbussa 180-400 € yö.
 • Kassillinen ihan perusjuttuja helposti ruokakaupassa 50 € – en vieläkään unohda että kaksi tavallista pientä sipulia maksoi 3,5 €. 😀
 • Koiranruokaa kannattaa pakkaa tarpeeksi mukaan Suomen puolelta, kaupoissa on aika rajallinen tarjonta ja hinta on myös sen mukainen.
 • Ruoka ja juoma kahdelle helposti 60 € luokkaa.

Tein myös erillisen budjettipostauksen meidän matkasta ja tarkemmin budjettiimme voit tutustua täältä.

Saa nähdä pääseekö ensi kesänä Lofooteille, toivottavasti koronatilanne helpottaa. Veikkaan, että automatkailu nostaa suosiotaan ja Lofootit on siihen tarkoitukseen aivan täydellinen matkakohde. 

 

 

Onko sinulla suunnitteilla matka Lofooteille? Jos olet käynyt jo, mitkä olivat sinun suosikkejasi?

Jos haluat vielä lisää fiilistellä Lofootteja, niin Instagramissa oon kohokohtiin tallentanut Lofootit-kansion.

31 Comments on “Autolla Lofooteille – elämäni upeimpia matkoja

 1. Kiitos sulle, vietin nyt vahingossa puoli tuntia tutkien Nusfjord resortin hintoja elokuun lopulle 😀 Kumpa silloin pääsisi jo kunnolla matkustamaan!
  Ihania ideoita muutenkin, kiitos. Norja se ei koskaan halpene!

 2. Kävimme myös Lofooteilla viime elokuussa, kiva kohde kyllä. Elokuussa ei ollut enää turistejakaan paljoa ja hotellit oli helppoa varata. Kylistä oma suosikki taisi olla Å ja valassafari suosikkiaktiviteetti. Taitaa olla yksi parhaista paikoista päästä näkemään kaskelotteja!

 3. Norjan road tripistä ja Lofooteista on tullut kirjoitettua paljon omaan blogiinkin. Mutta jälleen kerran (, kuten aina Lofootti-kuvia katsellessani) iskee sellainen ”olispa Norja ja kesä” -fiilis.

  Omaa 10-vuotiasta senioritöppöäni (mäyris) en enää viitsinyt Lofooteille raahata mukana. Sillä on intoa enemmän kuin kuntoa, joten olisin varmasti joutunut ensimmäisen päivän jälkeen kantohommiin 😀 Lisäksi yritän säästellä sen selkää ja vältellä esimerkiksi portaita.

  1. Onneksi Lofooteilla ei pahemmin ollut rappusia. Hyvin pystyi meidän pitkäselkäinen corgi patikoimaan Lofooteilla, kun valittiin reittien jyrkkyys sen mukaan. Toki 10 vuotta jos on mittarissa, niin senioritöpön on ehkä ihan hyvä ottaa jo iisisti. 😀

   Olispa Norja ja kesä todellakin!

 4. Lofootit kuumottelis ensi kesälle, jos rajat vain avautuisi. Samaan syssyyn voisi pyöriä myös pohjoisessa jonkun aikaa. Vaikea tehdä mitään tarkempia suunnitelmia, kun kaikki on niin epävarmaa. Upeita maisemia ja hauskaa, että teillä oli oma ”töppötassu” mukana 🙂

 5. Ai että miten ihania kuvia!!
  Oltiin siskontytön kanssa Lofooteillä 2018 ja viime kesänä tein kaksi erillistä PIhjois-Norjan reissua joten ensi kesäksi oli suunnitteilla lähteä (koronatilanteen salliessa) autoilemaan muualle Eurooppaan tai mikäli ei sinne uskalla, niin Etelä/Keski-Norjaan… mutta nämä kuvat nähtyäni tulikin tarve taas päästä Lofooteille 😀
  Mies ei ole vielä koskaan päässyt, joten ehkä me otetaan sekin takaisin harkintalistalle vielä… Kun nyt edes jonnekin pääsisi, matkakuume aiheuttaa jo lähes fyysisiä oireita 😀

  1. Kiitti Katja! 🙂

   Autoilu Euroopassa olisi itselläkin haaveissa jollekin kesällä, saa nähdä milloin saa aikaiseksi. Me oltaisiin myös haluttu muutamaan kohteeseen Etelä-Norjassa, en muista enää nimiä mut sit päädyttiin jäämään ’vain’ Lofooteille. Siellä on kyllä niiiiiin kaunista.

 6. Lofootit ovat olleet vuosia mielessä ja nyt siellä tuntuu käyvän kaikki, niin välillä mietityttää, mahtuuko sekaan mukaan 🙂 On kyllä kieltämättä upean näköistä seutua ja Norja ylipäätään on yksi lemppareistani. Sinne on parit reittisuunnitelmat valmiina, mitkä pitäisi käydä katsastamassa. Todennäköisesti tänä kesänä suuntaan pohjoiseen Norjaan, jos nyt ylipäätään mihinkään pääsee. Lofootit on kyllä ajankohtainen lähitulevaisuudessa. Upea reissu teillä on ollut!

  1. Hyvin mahtuu sekaan! Odotin paljon pahempia ruuhkia teillä, mutta ihan yksittäisiä hetkittäisiä pullonkauloja oli ja luonnossa oli tilaa kaikilla. En tiedä miten korona vaikuttanut nyt tulevana kesänä esimerkiksi. Ei varmaan tuu kaukaa matkailijoita, esimerkiksi keskieurooppalaisia kilpiä näkyi toissa kesänä ainakin paljon. Toisaalta nyt on varmaan super paljon suomalaisia.

 7. Ihana toi tein majoitus merinäköalalla 🙂 Norjan matkailun heikoin lenkki on tosiaankin sikakallis majoitus. Vaatimattomista leirintämökeistäkin veloitetaan järjettömät hinnat. En ole Lofooteilla koskaan käynyt, mutta tämänkin jutun perusteella ehdottomasti pitäisi. Hienoja kuvia!

  1. No eikö! Piti monta kertaa aamuisin nipistellä itseä aamukahvin keitossa, kun maisemat olivat vaan niin huikeita. Jep älä, majoitus on tosi kallista! Ihan perus leirintämökeistä menee helposti kolminumeroiseksi majoitus. Suosittelen kyllä Lofootteja, et tuu pettymään. Vielä kauniimpaa livenä kuin kuvissa. <3

 8. Lofootit on käyneet mielessä muutamanakin vuonna ja varmaan juuri tuollainen oma telttamajoitus + auto -yhdistelmä olisi omakin valinta siellä päin! Norjan hintataso on muistissa taannoiselta Oslon reissulta, joten pitänee tosiaan teltan lisäksi pakata peräkontti täyteen ruokatarpeitakin jo Suomen puolelta. Onneksi autoon on helppo mahduttaa vaikka mitä, varsinkin jos vain kahdestaan on liikkeellä.

  1. Telttamajoitus + auto toimi kyllä hyvin. Olin myös ministi kateellinen heille, jotka majoittui retkipakuissa. Ei ollut joka kerta sitä leirin purkamista ja kokoamista. Toisaalta teltan kanssa pääsee vielä paremmin omaan rauhaan. Jep, takakontti täyteen ruokaa. Me tehtiin se virhe ettei ostettu tarpeeksi ruokaa. Ajattelin ettei se nyt niin kallista oo, mutta ärsytti kyllä jo parin päivän jälkeen ostaa Norjan puolella lisää sellaisia tarvikkeita jotka olisivat säilyneet Suomesta asti. Noh, ensi kerralla viisanpana sitten!

 9. I really like your page, so meaningful and profound, thank you for sharing this article to readers. Hope you share more articles, so that readers will have more new knowledge about life.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *