Päiväretkiä Napolin lähettyvillä on useita vaihtoehtoja ja rajallisen ajan takia päädyimme käymään Vesuviuksen tulivuorella sekä Pompeissa, jonka Vesuvius tuhosi vuonna 79. Olisimme kovasti halunneet käydä paljon Napolin lähellä olevilla saarillakin – minkäs teet, aina ei ole aikaa kaikkeen.
Napoli on hyvä tukikohta, jos haluaa kokea kaupunkikulttuuria, historiaa sekä luontoa. Kaikki nuo kolme löytyy lähettyviltä. Kävimme saman päivän aikana Vesuviuksen tulivuorella sekä Pompeissa. Meidän päiväretken toteutusta helpotti paljon se, että meillä oli vuokra-auto Enterpriseltä. Bussilippuja myytiin kyllä kaikkiin lähellä oleviin nähtävyyksiin, joten auton olemattomuus ei ole ongelma.
Lue täältä lisää autonvuokrauksesta ulkomailla.
Vesuviuksen tulivuori
Vesuviuksen tulivuorelle ajomatkaa oli Napolin keskustasta reilu puoli tuntia ja ajomatkan aikana vuoren huipulle kannattaa pysähdellä ihastelemaan maisemia. Mitä korkeammalle menee ja mitä myöhemmin menee, sitä enemmän Vesuvius kerää pilviä ympärilleen. Me ei käytännössä nähty mitään tulivuoren huipulta, mutta ei se menoa haitannut. Eli kannattaa lähteä aikaisin.
Vesuviuksen huipulta näet 300 metriä syvän kraaterin, jonka halkaisija on 500 metriä. Meillä näkyvyys oli paikka paikoin aika huono, mutta kyllä sieltä sen verra näkyi että kraaterin pohjalla kasvoi nurmikkoa ja kukkia.
Autot pitää jättää alemmas parkkipaikalle, josta kahdella eurolla saa meno-paluu taksilla aloituspisteeseen, josta ostetaan kymmenen euron pääsyliput. Terveydellisistä syistä osa meistä meni taksilla ylös ja odotteli meitä kahviossa sen aikaa, kun käytiin ihan Vesuviuksen huipulla. Naureskeltiin tuossa matkalla, että oli kyllä tyhmin kahden euron säästö. Ensi kerralla henkilökohtaisesti sijoittaisin myös tuon kaksi euroa, sillä käveltävää vielä taksikyydin jälkeenkin riittää.
1281 metriä korkea Vesuvius on purkatunut viimeksi vuonna 1944, tällä hetkellä tulivuorella on pisin hiljainen kausi viiteensataan vuoteen, sillä aktiivisina kausina Vesuviuksen purkausten välit ovat vaihdelleet 18 kuukaudesta 7,5 vuoteen. Tunnetuin Vesuviuksen purkaus tapahtui vuonna 79, jolloin se hautasi alleen Pompeijin ja Herculaneumin kaupungit. Myös vuosina 1794, 1822, 1872 ja 1906 oli suuria purkauksia.
Vesuvius hautasi alleen Pompein
Vesuviukselta jatkettiin matkaa Pompein kaupunkiin, jossa pysähdyttiin eka syömään Cauponaan, joka oli kyllä todella maukas ravintola ja palvelu oli 5/5. Toki vähän hintava, mutta niin varmasti kaikki muutkin ravintolat – sen verran turistipaikassa kun ollaan.
Lounaan jälkeen jatkettiin matkaa itse Pompeijn raunioille, joka on Unescon maailmanperintökohde. Täällä aloitettiin kaivauksen vuonna 1748 ja se on yksi Italian suosituimpia matkakohteita, sillä siellä käy noin pari miljoonaa turistia vuodessa. Alue on aika laaja ja ainakaan meillä ei edes riittänyt puhti käydä koko raunioaluetta läpi, sillä Vesuviuksen patikointi painoi jo mittarissa.
Liput Pompeihin maksoi kaksikymmentä euroa ja olin yllättynyt, kun meidän ei tarvinnut jonottaa ollenkaan. Olin varautunut jonkinlaiseen jonotukseen, mutta kai meidän iltapäivän saapumisajalla oli jotain osuutta asiaan.
Pompei oli aikoinaan pieni maaseutukaupunki, jonka teki tunnetuksi vuonna 79 Vesuviuksen tulivuorenpurkaus. Tulivuorenpurkauksessa välittömästi tuhoutui Herculaneumin kaupunki ja vuorokauden kuluttua myös Pompei oli noin viiden metrin laava- ja tuhkamassassa. On arvioitu, että tulivuorenpurkauksessa Pompeissa kuoli noin 2000-3000 ihmistä.
Mielenkiintoisimpia paikkoja Pompeissa itselle oli ehdottomasti uhreista valetut kipsiteokset, jotka oli aika pysäyttäviä. Vesuviuksen purkaukseen kuolleiden ihmisten laavan sisään jättämiin koloihin on siis kaadettu kipsiä, jonka avulla nuo teokset on tehty.
Aika moni heistä on peittänyt suunsa ja ajattelimme aluksi, että he ovat ottaneet viimeisen huikan viinistä. Sitten kun vähän ajateltiin, niin he ovat varmaan peittäneet suunsa purkauksen myrkyllisten kaasujen takia, johon monet kuolivat.
Lue täältä lisää vinkkejä mitä Napolissa kanattaa tehdä, nähdä ja syödä.
Kumpi sua kiinnostaisi enemmän: Vesuviuksen tulivuori vai Pompei?
Veera
Seuraa AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia:
Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Vesuvius ja Pompei on molemmat mulla Italian matkan top-listalla. Pääsikö Vesuviuksella kiertämään kraateria enemmänkin, vai oliko siellä tarjolla vain yksittäinen näköalapaikka?
Sinne siis joku kaunis päivä! Pääsi sitä kiertää suurin piirtein puoleen väliin. ?
Oi olet päässyt käymään Pompeissa! ? Muistan kun lapsena näin tästä dokumentin, mikä jäi tosi hyvin mieleen. Nytkin muistaakseni ehkä Netflixissä on loistava dokkari näistä molemmista. Voi kuin pääsisi pian itekin!
Hei kiitti vinkistä, pitää kyllä käydä tutkailee Netflixiä! ?
Kiinnostaa molemmat. Etelä Italia on vielä käymättä mutta ehkäpä jossain vaiheessa. Joskus täytyy sanoa parin euron vuoksi ei kannata säästellä 🙂
Aivan totta, tuon kyseisen parin euron suhteen ei olisi pitänyt. Kai siinä oli myös vähän sellaista suomalaista jääräpäisyyttä, että miehän en maksa kahta euroa kun voin hyvin kävelläkin. :’D
Vesuviukselle ei ehditty, kun oltiin ystävän kanssa Napolissa ja siinä seudulla joitakin vuosia sitten. Pompeijiin meinattiin kuolla, koska jotenkin jämähdettiin sinne ja oltiin niin puhki viiden tunnin ”pikku kierroksen” jälkeen! 😀 Lähisaarista Procida oli tosi kiva, Capri taas aivan täynnä turisteja, vaikka toki kaunis olikin.
Oho, teillähän on ollut ”pikku sessiot” siellä, olisin kuollut varmaan itsekin. :’D Me oltiin vain pari tuntia ja sekin tuntui pitkältä ajalta, kun oltiin oltu jo siellä Vesuviuksella. Procida siis jätetään mieleen ja hautumaan tulevaisuutta ajatellen!
Molemmat voisivat kiinnostaa. Tosin varmaan jos lähden vielä joskus Italiaan, niin menen Sisiliaan tulivuoria katsomaan 🙂
Sisilia kiinnostaa kyllä täälläkin!
Rooman reissulla mietittiin yhdistää myös nämä kohteet, mutta aika ei kyllä olisi millään riittänyt 🙂
Olisi kyllä mielenkiintoista käydä! Aika pysäyttäviä patsaita varmasti :O
Meillä oli onneksi muutamat ekstra päivät ja oltiin juuri oltu Roomassa kuukautta aikaisemmin, niin raaski Napoliin ”uhrata” kolme yötä. :’D