EUROOPPA - ITALIA

Pietarinkirkko – älä jätä väliin Vatikaanissa / Roomassa

Maailman pienimmässä valtiossa käyminen, check. Rooman sisältä löytyy maailman pienin valtio eli Vatikaanivaltio, joka on katolisen kirkon keskus. Kokoa tällä valtiolla on vain 44, mutta näinkin pieneen pakettiin mahtuu enemmän kuin tarpeeksi.

Vatikaani sijaitsee Tiberjoen varrella Monte Vatican kukkulan päällä. Roomasta astuessa Vatikaanin puolelle en edes kunnolla tajunnut aluksi, että olimme Vatikaanin puolella, sillä sitä ympäröi pelkät muurit.

Muurien sisäpuolelta löydät useamman mielenkiintoisen nähtävyyden, joista suosituimmat ovat Pietarinkirkko, Sikstuksen kappeli ja Vatikaanin museot. Me kävimme vain Pietarinkirkossa, sillä tulimme siihen tulokseen ettemme jaksa jonottaa kesähelteillä Sikatuksen kappeliin ja Vatikaanin museoon, joista olen kuullut paljon kauhutarinoita väenpaljoudesta. Pietarinkirkko sopii myös hyvin budjettimatkaajalle, sillä sisäänpääsy on ilmainen – lukuun ottamatta jos haluat vierailla kupolissa.

Ensimmäistä kertaa Roomassa? Lue täältä täsmävinkit Rooman neitsytmatkalle. 

 

Pietarinkirkossa on lattialla näyttäviä reikiä alakertaan.

 

Pietarinkirkko on maailman suurimpia uskonnollisia rakennuksia

Pietarinkirkko eli katolisen maailman pääkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1626 ja sitä rakennettiin kaiken kaikkiaan 120 vuotta. Sinne on laskettu mahtuvan jopa 60 000 seurakuntalaista ja Pietarinkirkon aukiolle mahtuu 300 000 ihmistä. Kokoa tällä kirkolla on kiitettävästi, sillä on 218 metriä pitkä ja 136 metriä korkea. Eli voisi sanoa, että on kirkolla kokoa.

Pietarinkirkosta löydät yhteensä 11 kappelia sekä 45 alttaria ja kirkko on ehdottomasti yksi sellaisista paikoista, jossa ei vain yksityiskohdat lopu kesken. Patsaita, veistoksia, pyhiä ovia, valtaistuimia, maalauksia, alttareita ja upeita maalauksia. Pietarinkirkosta löydät paljon kuuluisten taitelijoiden kädenjälkiä, esimerkiksi Berninin ja Michelangelon töitä, joista kuuluisin lienee Michelangelon veistos Pietà. Näin jälkikäteen toivon, että oltaisiin palkattu opas Pietarinkirkkoon kertomaan kaikista yksityiskohdista ja historiasta.

Pietarinkirkon alue oli aikoinaan alun perin hautausmaa. Perimätiedon mukaan Pietari, jota pidettiin ensimmäisenä paavina, ristiinnaulittiin kilpa-ajoradalla ja haudattiin hautausmaalle. Kyseisestä haudasta tuli pyhiinvaelluskohde ja sitä Pietarinkirkko on nykyäänkin. Jos vain mahdollista, niin kannattaa välttää Pietarinkirkossa vierailu pääsiäisen aikoihin, jolloin Pietarinkirkko täyttyy katolilaisista matkailijoista.

 

 

 

Pietarinkirkko on täynnä näyttäviä yksityiskohtia ja pientä piperrystä.

 

 

Michelangelon veistos Pietà on Pietarinkirkon tunnetuimpia veistoksia.

 

 

Pietarinkirkon kupolista aukeaa kauniit maisemat Vatikaaniin ja Roomaan

Oikeastaan kaikki kirkot ovat ilmaisia Vatikaanissa ja Roomassa, tosin jos haluat Pietarinkirkon kupoliin, tulee sinun maksaa pääsymaksu. Vaihtoehtoja on kaksi: kahdeksan euroa hissillä tai kuusi euroa portaita pitkin. Hissillä ei pääse ihan huipulle asti, vaan siitäkin tulee kävellä 260 porrasta – ilman hissiä kiivettävää on 550 porrasta.

Hintaero oli pieni ja meillä oli tarpeeksi kiipeämistä mittarissa (hikipisarat nousee jo pelkästä ajatuksesta Vesuviuksen tulivuoren huipulle tai Napolin näköalatasanteelle) eli voitte kuvitella otettiinko hissi vai ei.

 

Kupoli on upea kaukaa katsottuna Pietarinkirkon lattialta.

 

.. kuin myös kupolin reunalta vähän korkeammalta.

 

 

Pietarinkirkon kupoli on Michelangelon suunnittelema, joka on läpimitaltaan 42,56 metriä. Eli vain hieman pienempi kuin Pantheonin kupoli, jonka läpimitta on 43 metriä. Kannattaa kiivetä aivan kupolin huipulle, sillä maisemat on todella upeat.

Pietarinkirkon kupolista aukeaa 360-asteiset maisemat, joista suurin katseenvangitsija itselleni ainakin oli soikionmuotoinen Pietarinkirkon aukio.

 

Turistit jonotti 11 maissa erittäin pitkässä jonossa, joka mutkitteli Pietarinkirkon aukion läpi. Meidän saapuessa jonoa ei ollut käytännössä ollenkaan.

 

 

Kupolin maisemia.

 

Aikainen lintu madon nappaa – saavu ajoissa

En voi tarpeeksi painottaa tätä, että tule Vatikaaniin ajoissa. Paikka täyttyy turisteista etenkin kesäaikaan hyvin nopeasti ja jonoista tulee rikollisen pitkiä. En yhtään ihmettele, jos kesäkuun kolmenkymmenen asteen helteissä mummo jos toinen kupsahtaa nestehukkaan.

Pietarinkirkko on avoinna huhtikuun alusta syyskuun loppuun joka päivä 7 – 19 ja lokakuun alusta maaliskuun loppuun joka päivä 7 – 18.30.

Me tulimme tänne joskus kahdeksan pintaan ja jonoa ei käytännössä ollut ollenkaan. Oltiin varauduttu pieneen jonoon ja tämän takia mulla oli cappuccino mukana. Jono kulki niin nopeasti etten ehtinyt edes juoda loppuun kahviani. Ei ole kyllä vielä ennen näin käynyt, että toiminta on liian nopeaa.

Kun lähdettiin joskus 10-11 pintaa pois, jonot olivat aivan rikollisen pitkät.Turvatarkastukseen jonot mutkitteli läpi Pietarinkirkon aukiota ja vairjoa ei ollut paljoa. Veikkaan, että jonossa on saanut seistä pitkän tovin.

Toinen käytännönvinkki Vatikaaniin on se, että pukeudu asiallisesti. Eli Pietarinkirkkoon ei ole asiaa liian lyhyissä shorteissa, hameissa tai mekoissa sekä lisäksi olkapäät pitää olla peitettynä. 

 

Pietarinkirkko on isoin ja upein kirkko, jossa olen käynyt. Kannattaa tulla ajoissa, vältät isot jonot.

 

Kolmannella Rooman reissulla sitten tuonne Vatikaanin museoihin ja Sikstuksen kappeliin. Miten te, jotka ootte käyneet noissa kaikissa – mikä oli oma suosikkisi?

 

Veera


Seuraa AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

9 Comments on “Pietarinkirkko – älä jätä väliin Vatikaanissa / Roomassa

  1. Pietarinkirkko ON upea ja ehdottomasti yksi suosikeistani Roomassa. On aina yhtä mykistävää miettiä, miten hienoja rakennuksia ennen on luotu kaikkine upeine maalauksineen sekä yksityiskohtineen. Hauska nähdä kuvia myös kupolista, jossa vierailu jäi meiltä silloin väliin.

  2. Olen rykäissyt pariin kertaan vuosien saatossa nuo kaikki kolme, Pietarinkirkko + kupoli, Sikstuksen kappeli ja Vatikaanin museot samalla kerralla. Kyllä siinä turnauskestävyyttä vaaditaan. Ja muutamaan otteeseen olen käynyt vain museossa tai kirkossa. Nyt olen ne onneksi jo _niin_ nähnyt, että en enää lähde jonottamaan. Viimeksi kun Roomassa käytiin, istuskeltiin vaan olusilla ja katseltiin kun jengi velloo eri suuntiin hikisinä, opas kädessä.

    Mutta ehdottomasti kuuluvat kaikki yleissivistykseen!

  3. Itsellä sama kuin Annalla, että kaikki kolme + kupoli kerralla. Krypta jäi käymättä, sen voisi käydä sitten seuraavalla kerralla. No mikä sitten näistä oli paras – kaikki. Pietarin kirkon näköalatasanteelta on upeat näkymät, itse kirkko on mahtava. Museon kokoelmat ovat valtavia, ainoa miinus on Sikstuksen kappelin järjetön tungos. Eli sinne menisin ihan ensimmäiseksi aamuna, sen jälkeen kun on ne Vatikaanin museon kokoelmat kahlannut läpi.

    Käveltiin vielä tuolta sitten Castel Sant’Angelolle, niin tämän kierroksen jälkeen oli kyllä pitkä lounas viineineen paikallaan Campo de Fiorilla. Täydellin päivä Roomassa…

  4. Moi, kannaattako ensin esim. käydä Pietarinkirkossa ja siitä esim. parin tunnin päästä kävellä Vatikaanin museoon ja Sikstiiniläiskappeliin? Näin ajateltiin tehdä, olemme syyskuussa menossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *