Jos Balkanilla Tara-kanjoni sykähdyttää mua, niin voin vain kuvitella millaisia fiiliksiä Grand Canyon saisi aikaiseksi. Balkanilla sijaitsee maailman toiseksi syvin kanjoni – tarkemmin sanottuna löydät sen Montenegrosta ja Bosnia-Hertsegovinasta.
Tara-kanjoni on osa Durmitorin kansallispuistoa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Durmitorin kansallispuiston läpi virtaa Tara-joki, josta löytyy myös tämä upea kanjoni. Pakko myöntää, etten ihan hetkeen ole ollut yhtä upeissa maisemissa kuin täällä.
Vesi on niin uskomattoman kirkasta ja turkoosia ettei sitä voi edes kunnolla käsittää. Tara-joki mutkittelee Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan rajoilla ja kanjoniin pystyy tutustumaan molemmista maista käsin.
Omaan silmääni Tara-kanjonista oltiin otettu enemmän irti Montenegron puolella. Me saavuttiin Durmitorin kansallispuistoon Bosnia-Hertsegovinan puolelta, jossa näkyi myös tasaiseen tahtiin erilaisia majoituspaikkoja sekä ohjelmapalveluita. Ero oli kuitenkin suhteellisen iso, kun astuttiin Montenegron puolelle.
Tiet etenkin Bosnia-Hertsegovinan puolelta olivat paikka paikoin järkyttävässä kunnossa ja rajanylitys oli todella hidasta – lähinnä huonon liikennejärjestelyn takia. Montenegron puolelta oli hullun pitkät jonot ja Bosnia-Hertsegovinan puolella meitä ei ollut kuin kymmenkunta autoa, mutta meillä kesti pitkään päästä Montenegroon.
Rajojen välillä kulki pienen pieni silta, josta mahtui vain yksi auto kerrallaan. Isomman massan etuoikeudella sitten miljoona autoa Montenegron puolelta ajoi sillalta eikä meillä ollut mitään mahdollisuuksia aluksia päästä toiselle puolelle – ei ollut ketään ohjaamassa liikennettä. Sitten yksi bussikuski hermostui pahasti ja meni mesoamaan toiselle puolen siltaa, sitten alkoi tapahtumaan ja mekin päästiin jatkamaan matkaa.
Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina suunnitteli yhdessä pidemmänkin aikaa vesivoimalaa näille kulmille, mutta hylkäsivät ajatuksen vuonna 2005. Vastarintaa tuli kiitettävästi heiltä, jotka halusivat suojella ja säilyttää Tara-kanjonin. Onneksi Tara-kanjoni päätettiin säästää suurelta vesivoimalalta.
Tara-kanjonilla koskenlasku on elämys
82 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan 1300 metriä syvä Tara-kanjoni tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia. Seutu onkin hyvin tuotteistettu erityisesti koskenlaskuun. Myös suosittua alueella on patikointi, uiminen, kalastus, mönkijäsafarit ja vastaavat. Me päädyttiin koskenlaskuun – vai pitäsikö sanoa melontaretkeen. 😉
Koskenlasku on varmasti suosituin aktiviteetti Tara-kanjonin matkailijoiden keskuudessa, kannattaa kuitenkin huomioida ettei kaikki vuodenajat ole parhaimpia koskenlaskuun. Meidän aikaan elokuussa Tara-joki oli suhteellisen kuiva, niin ei päästy koskenlaskun makuun kuin muutamia kertoja. Muuten pitkälti meidän vene lipui rauhallisesti joen virtauksessa ja meidän piti auttaa paikkapaikoin etenemistä melomalla.
Keväällä on kuulemma parasta aikaa koskenlaskulle Tara-kanjonissa, jolloin vettä riittää ja virtaukset ovat vauhdikkaat. Vaikka meno onkin hurjinta keväällä, suosittelen silti koskenlaskua Tara-kanjonissa, jos on suuntaamassa muina vuodenaikoina tänne. Se on oikeasti upea elämys, sillä luonto on todella upea veneestä katsottuna. Vesi on uskomattoman kirkasta ja luonto on niin vehreää. Me pysähdyttiin koskenlaskun aikana ihastelemaan vesiputouksia sekä pomppimaan kalliolta kylmään Tara-jokeen.
Tara-kanjoni tarjoaa myös upeat maisemat lintuperspektiivistä
Maisemat ovat myös huikeat Tara-kanjonin huipultakin. Me ajettiin autolla ympäri Tara-kanjonia matkan varrella Durmitorin kansallispuistoon ja pysähdyttiin varmaan miljoona kertaa ihastelemaan maisemia. Ne on oikeasti todella upeat!
Kanjonin voit kokea myös esimerkiksi vaijeriliukuradalla, joka oli mielestäni kohtuullisen hintainen – olisiko ollut about 15-20 euroa.
Kannattaa myös ajaa kaarisiltaa pitkin, joka on 150 metriä korkea. Kyseinen silta rakennettiin juuri ennen toisen maailmansodan puhkeamista. Valitettavasti kaarisilta tuhoutui sodassa totaalisesti, silta kuitenkin rakennettiin piakkoin uudelleen.
Oon kertonut teille aikaisemmin täällä, että Durmitorin kansallispuisto oli omaan makuuni ihan ykkösjuttu Montenegrossa. Tara-kanjoni on yksi niitä syitä, miksi se on niin upea paikka. Suosittelenkin ehdottomasti suuntamaan näille suunnille myös, jos Montenegron matka on tiedossa.
Jos ja Durmitorin kansallispuisto kiinnostaa enemmän, niin kurkkaa täältä mun vinkit!
Oletko sinä käynyt jo Tara-kanjonissa?
Veera
AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Oi minkä väristä vettä! <3 Tää paikka pitää ehdottomasti laittaa muistiin. Näitä sun Balkan-postauksia on kiva lukea, kun niistä löytyy monia uusia paikkoja itsellenikin.
Eikö! Olin suu ihan auki koko ajan tuolla, kun tuo vesi oli niin uskomattoman väristä. Kiva kuulla, että oot tykännyt. Toivottavasti oot saanut uusia vinkkejä Balkanille. 🙂
Ihan uusi tieto, enpä ollut ennen tuosta kanjonista kuullutkaan. Täytyy muistaa kun ajelee Montenegron suunnalla. Pidän molemmista , Bosniasta ja Montenegrosta ja varmasti myös kanjonista.
Eikun vaan Tara-kanjoni korvan taakse! 🙂