VENÄJÄ

Pietariin eli pohjoisen Venetsiaan risteillen viisumivapaasti

* Lehdistömatka Pietariin, jonka järjesti: Moby SPL

Pietari on pidemmän aikaa ollut mielessä matkakohteena, sillä aikaisemmasta kerrasta Pietariin on aivan rikollisen pitkä aika – melkein kymmenen vuotta. Osallistuin Moby SPL:n järjestemälle viisumivapaalle päivä Pietarissa -risteilylle ja tämä oli mitä mahtavin tapa helpottaa Pietari-kuumetta.

En ole koskaan varsinaisesti ollut mikään himoristeilijä, mutta otin haasteen vastaan Pietarin kuvat silmissä ja pakko sanoa, että yllätyin positiivisesti M/S Princess Anastasialla Pietariin seilaamisesta. Toisaalta, tämä oli myös hyvää harjoittelua tulevaan, sillä tänä vuonna lähdetään myös Karibian risteilylle, joka kestää jo hitusen pidempään.

Viisumi on ollut yksi suurimmista tekijöistä miksi en ole käynyt Pietarissa pitkään aikaan, sillä koen sen hitusen hintavaksi sekä hankalaksi hakea – ta kahden yön ja kolmen päivän ajani sitten oon vain laiska. Muille minunlaisille on hyvä vastaus tähän: varaa päivä Pietarissa -risteily tai hotellipaketti Pietariin, jossa voit viettää jopa kaksi yötä ja kolme päivää täysin ilman viisumia. Tarkemmat aikataulut löydät täältä.

Viisumivapaus Anastasialla meinaa siis käytännössä matkoja, joissa paluu tapahtuu 72 tunnin sisällä saapumisesta Pietariin. Lisäksi sun tulee olla osa järjestettyä ’retkiryhmää’ – tämä tarkoittaa sitä, että sulla tulee olla City Bus Touriin oikeuttavat bussiliput, joka starttaa Pietarissa satamasta. Ilmeisesti satamasta voi kuitenkin poistua myös jalkaisin, taksilla ja vastaavilla, mutta bussiliput pitäisi silti olla varattuna.

 

Hei hei Helsinki!

 

Meidän hytti

 

 

Meidän päivä Pietarissa -risteily koostui siis kahdesta yöstä Anastasialla aamupaloineen sekä illallisineen laivan buffassa sekä a’la carte -ravintolassa. Itse Pietariin meillä jäi aikaa tutustua noin kahdeksan tunnin verran. Tähän pikkuvinkkinä, että kannattaa maksaa ekstraa ja ostaa priority exit -palvelu 20 eurolla, sillä silloin vältät passintarkastuksessa jonottamisen. Meidän kanssa matkannut Sirje (terminal manager) kertoi, että pahimmillaan ruuhka-aikana passintarkastuksessa voi mennä jopa kolme tuntia ja silloin itse Pietariin tutustuminen jää paljon vähemmäksi.

Anastasian kohokohtia itselleni oli ehdottomasti pitkän kaavan mukaan herkuteltu italialainen dinneri sekä iltashow Columbus-yökerhossa. Voin kertoa, että mulla oli lievästi erilaiset odotukset esitykseen ja se paljastuikin todella vaikuttavaksi kokonaisuudeksi erilaisten tanssi- ja lauluesitysten kanssa. Nyt ei ole puhe siis mistään Tallinnan risteilyn kämäisestä bingosta, vaan oikeasti todella laadukkaasta viihdetaiteesta.

Mielenkiintoista oli myös se, että päästiin tutustumaan Anastasian komentosillalle, jossa laivan kapteeni kertoi meille lisää laivasta. Odotin kovasti myös sauna- ja allasosastoa, mutta meidän suruksi se oli poikkeuksellisesti suljettu. Sieltä olisi löytynyt saunat, pore- ja uima-altaat sekä kuntosali. Ensi kerralla sitten myös tänne.

 

 

Iltashow koostui monesta eri tanssi- ja lauluesityksestä

 

Aamupala oli muuten hyvä, mutta jäin kaipaamaan tuoreita hedelmiä tai marjoja. Lisäksi kahvimaidon voisi tarjoilla isommista pakkauksista kuin parin millin maitopaketesta – hirveästi turhaa muoviroskaa.

 

Upeat satamamaisemat takaisin Helsinkiin lähtiessä vai mitä?

Riittääkö pelkkä päivä Pietarissa?


Kysymykseen on kaksi vastausta: kyllä ja ei. Ehdittiin päivän aikana nähdä monta ’päänähtävyyttä’ Pietarista sekä aikaa jäi hyvin myös omille seikkailuille, jonka päätin käyttää New Hollandiin eli uuteen trendikkäseen keskittymään Pietarissa, joka kovasti muistuttaa esimerkiksi Tallinnan Telliskiven aluetta.

Jos olisin saanut vielä tunnin-pari, niin olisin ehtinyt tutustua paremmin Nevski Prospek -pääkadun ostostarjontaan paremmin. Nyt kävin vain nopeasti pyörähtämässä, sillä halusin ehdottomasti käydä kotiuttamassa maatuskoja. Olen melkein kymmenen vuotta harmitellut, kun en ostanut edellisellä reissulla maatuskoja ja nyt tilanne oli korjattava.

Päivän aikana ehdin tutustua Iisakinkirkkoon ja sen upeaan kupoliin – kannattaa ehdottomasti ostaa parin euron pääsylippu kupoliin, sieltä on upeat maisemat. Verikirkko oli myös yhtä vaikuttava kun viimeksikin, vaikka se vähän remontissa olikin. Rakastan kyllä Venäjällä noita kirkkoja, ne on niin upean näköisiä.

Eremitaasiin me ei tällä kertaa tutustuttu, sillä oppaamme sanoi että kesäkuukausi se on niin täynnä ettei sinne ole järkeä lähteä jonottamaan, jos on mahdollista käydä muina vuodenaikoina. Hyvä, sillä Eremitaasi on tullut tutuksi viime reissulla.

 

Verikirkko

 

 

 

Iisakinkirkon kupolista aukeaa kauniit 360-asteiset maisemat Pietarista

 

Iisakinkirkko

 

Iisakinkirkko

 

Pietaria ei turhaa sanota pohjoisen Venetsiaksi, sillä kaupungin halki virtaa Neva-joki lukuisien kanaalien ja siltojen kera. Pietari koostuu 40 saaresta, joita yhdistää 500 siltaa. Meidän opas kertoi, että aikoinaan Pietari Suuri rakennutti Pietarin portiksi Eurooppaan ja oli omilla Euroopan matkaillaan ihastunut Venetsiaan niin kovasti, joten halusi rakennuttaa Pietarin muistuttamaan Venetsiaa.

Osa hänen suunnitelmista ei tosin onnistunut täysin, sillä osa kanaaleista muutettiin tieksi, sillä vesi ei kunnolla virrannut kaikissa kanaaleissa ja osaan alkoi kertymään roskia. Kaunis ajatus kuitenkin ja pikku-Venetsian Pietarissa pystyi aistimaan.

 

 

 

 

Mun ylivoimainen suosikki silti päivän saldosta oli New Holland ’cultural urbanization’, joka on siis kolmionmuotoiselle saarelle rakennettu urbaani keskittymä. Saaren juuret juontaa 1800-luvulle saakka. Täältä löytyi todella paljon herkullisen oloisia ravintoloita, josta iso peukku georgilaiselle ravintolalle Dzamikolle, joka oli törkeän herkullinen. Sen vieressä on myös erittäin houkuttelevan näköinen vietnamilainen, sinne seuraavalla kerralla.

New Hollandista löytyy myös luovan alan suunnittelijoiden putiikkeja – tarjolla on vaatteita, lelukauppaa, kirja- ja sarjakuvakauppaa ja erilaisia sisustusjuttuja. Ostin täältä upean värikkään kimonon sekä corgiPINSSIN Kyöstille. Ihania löytöjä.

 

New Holland

 

Georgilainen ravintola Dzamiko

 

 

 

 

New Hollandissa oli useampi mielenkiintoinen putiikki

 

 

 

Putiikit sijaitsivat 2. kerroksessa ympyränmuotoisessa rakennuksessa

 

Niin kuin huomaatte, päivään Pietarissa mahtui paljon, kun haluaa olla tehokas. Toisaalta ei ole yhtään huono ideakaan lähteä pelkästään nauttimaan kaupungin tunnelmasta – se on helposti aistittavissa. Tämä kahden yön risteily ja pikainen pyrähdys Pietariin oli erittäin tervetullut – ensi kerralla voisin kokeilla tuota Moby SPL:n hotellipakettia, jossa saisi tutustua Pietariin pidemmän kaavan mukaan.

Kiitos vielä Mobylle hyvin järjestetystä lehdistömatkasta ja siitä, että saatiin hyvin myös ’omaa aikaa’ kaupunkiin tutustumiseen vaikka aikataulu oli tiukka. Tässä kyllä vähän kasvoi nälkä syödessä ja musta tuntuu, että haluan tänne hyvinkin pian takaisin.

Pietari, olet ihana.

 

 

Kumpi olisi enemmin sun juttu: viisumivapaasti päivä Pietarissa -risteily vai viisumivapaasti kaksi yötä hotellissa?

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

15 Comments on “Pietariin eli pohjoisen Venetsiaan risteillen viisumivapaasti

 1. Pietari kyllä houkuttelee päivä päivältä enemmän! Toisaalta tekemistä ja näkemistä vaikuttaa olevan niin paljon, että hirvittää jo ajatuskin karsinnan tekemisestä 😀 Uskon, että parin yön hotellipaketti sopisi meille paremmin, koska esimerkiksi kaupungin ravintolatarjontaan olisi mahtava tutustua pidemmän kaavan mukaan.

  1. Pietari on kyllä ihana! Joo tuolla päivä Pietarissa tai edes kahden yön hotellipaketilla on pakko karsia jostain. Saisi helposti kulutettua vaikka kokonaisen viikon tuonne, jos vaan olisi aikaa. 😅 Jos ravintolatarjonta kiinnostaa, nii ehdottomasti käymään tuolla New Hollannissa.

 2. Kiitos vinkistä, tuo 20e maksava priority exit -palvelu, jolla välttää passintarkastuksessa jonottamisen, pitääkin laittaa korvan taakse, jos päiväristeilylle lähtee. Samoin hyvä tietää, että Eremitaasiin on kesäisin niin huikeat jonot. Hotelliyön Pietarissa Eremitaasissa käyminen kyllä vaatisi.

  Kävin muuten itse tutustumassa Moby SPL:n laivaan keväällä risteilykauden avajaisissa https://indivue.fi/2019/04/08/moby-spl-avasi-risteilykauden-itamerella/ ja ihastuin siellä laivan New York -ravintolaan ja sen ikkunapöytään.

 3. Kiitos jutusta ja kuvista! Veresti elämäni ensimmäistä ulkomaanmatkaa, kun ala-asteen luokkaretkellä lähdimme Leningradiin. Oli ihme juttu juniorina nähdä se eri maailma, josta kiinnostus matkustuksen alkoi.

  Pitänee tulla uudestaankin, kun kaupungin nimikin jo kerta muutettu 🙂

 4. Pietari on ihana! Tehtiin sinne viikonloppumatka Allegrolla pari vuotta sitten ja siitä jäi kaipuu, että takaisin pitää päästä. Viisumi on meidänkin matkan tekoa hidastanut. Olin jo innoissani, kun kuulin viisumeiden poistumisesta, mutta ne eivät taidakaan koskea junamatkoja. Harmi, koska se on mun mielestä paras tapa mennä Pietariin 🙂

  1. Pietari on! <3 Allegro olisi kyllä hauska kokea kanssa, siinä on vaan ärsyttävä se viisumipuoli. Toisaalta jos se helpottuu tässä tulevien vuosien varrella, niin allegro voisi sen puolesta olla sitten myös hyvä vaihtoehto. Junaan ne kai tulee vasta myöhemmin, kunhan siihen on valmiudet esimerkiksi laitteiden puolesta.

 5. Pietari my love. <3 Olin lukenut tän sun jutun taas kerran aiemmin, mut tuun aina vähän myöhäs kommentoimaan näitä. 😀 Kiitos matkaseurasta, olit huikee hyttikaveri! Ja toi New Holland nousi kyllä mullakin uudeksi suosikiksi. Hitsi, kun Pietarissa on niin paljon kaikkea nähtävää.

 6. Tuo viisumikuvio on kyllä jättänyt Pietarin meidänkin suunnitelmista pois moneen kertaan.
  Viime syksynä kävimme siellä yhdellä Allegro-pressimatkalla, jossa tuo viisumikuvio oli hoidettu järjestäjän puolesta. Enpä tiennyt, että risteilyllä voi jäädä kaupunkiin useammaksikin päiväksi, voisi olla helppo vaihtoehto siis sekin!

 7. Voi vitsit, oon tässä nyt jo hyvän tovin haaveillut ensimmäisestä reissusta Pietariin, eivätkä nämä kuvat kauniista kaupungista suoranaisesti reissukuumetta hellittäneet! 🙂 Täytyykin pistää tämä viisumi vapaa risteily korvan taakse, sillä viisumin hankkiminen tuntuu toden totta hiukan monimutkaiselta…

 8. Täällä reissukaveri Pietariin, jos sellaista satut kaipaileen! Ite olin kans elokuussa melkein 10 vuoden tauon jälkeen Pietarissa ja ai että – rakastuin taas. New Holland oli mulla kans ihan ykkösenä nähtävyyslistalla (oltiin 3 yötä), mutta se päivä mihin oltiin se mietitty eli vika päivä meni mulla vattataudissa 😀 prkl. Uutta reissua odotellessa siis! Samat mestat ootte muuten paljolti kiertäny, meillä oli mummu mukana siskon kanssa reissussa niin päänähtävyydet oli must. Nyt haluisin lähtee ettiin enemmän ug-meininkiä Pietarissa, koska se on varmasti tajunnanräjäyttävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *