EUROOPPA - TUKHOLMA

Vinkit Södermalmiin – oma suosikkini Tukholmassa

Viikon hiljaisuus täällä blogin puolella kertoo siitä, että torstaista maanantaihin vietetty Tukholman reissu oli oikein onnistunut ja tapahtumarikas. Olin ensimmäistä (kyllä, luit oikein) kertaa Tukholmassa – tai no oikeastaan ylipäätään Ruotsissa. Ihastuin Tukholmaan ihan täysin, mieleeni kaupungista tuli isompi ja monipuolisempi versio Helsingistä – voiko silloin olla ihastumatta Tukholmaan, jos rakastaa Helsinkiä? Ei. Oma suosikkini Tukholmasta oli Södermalmin kaupunginosa, joka on yksi neljästätoista saaresta joista Tukholma muodostuu.

Tukholman Södermalmista tuli itselleni mieleen Helsingin Kallion ja Punavuoren sekoitus, joista molemmista on poimittu ne parhaimmat palat yhteen kaupunginosaan. Södermalm on entinen työläiskaupunginosa ja se on parin vuosikymmenen aikana muuttunut boheemiksi ja rennoksi kaupunginosaksi, josta löytyy paljon mielenkiintoisia ja hurmaavia putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita.

Tykkään matkoilla tehdä suhteellisen paljon ostoksia ja nautiskella hyvästä ruuasta – etenkin kaupunkilomilla, jota Tukholma todellakin on. Södermalm on ihan loistava paikka tähän, sillä melkein jokaisen kadun kulmalta löytyi toinen toistaan houkuttavamman näköistä ravintolaa, kahvilaa tai putiikkia.

 

 

 

 

Ostosmahdollisuudet on aivan omaa luokkaansa Söderissä – Götgatanin varrelta löytyy paljon kansainvälisiä sekä ruotsalaisia liikkeitä, joista osa löytyy myös meiltä Suomesta. Paras paikka shoppailuun onkin ehdottomasti SoFo-alue, joka on osa Söderiä.

SoFo tulee sanoista South of Folkungagatan – samalla idealla kuin New Yorkin Manhattanilla sijaitseva SoHo: South of Houston Street. Alunperin SoFo nimitys tuli lähinnä siitä, että alueen ravintoloiden ja liikkeiden omistajat käyttivät sitä markkinoinnissa – nykypäivänä se on on rekisteröity tavaramerkki ja vakiintunut yleiseen käyttöön.

 

Kannattaa napata jostain SoFon alueen putiikeista SoFo Map, helpottaa mukavasti navigointia ja oikein paikkojen löytöä!

 

 

SoFon alue Södermalmilla

 

Rento on hyvä sana, joka kuvaa SoFoa. Musta oli ihanaa vain kuljeskella vailla määränpäätä SoFon alueella ja astua sisään kiinnostaviin putiikkeihin. SoFosta löytyy paljon kauppoja ja putiikkeja, jotka on erikoistunut muotiin, musiikkiin, vintageen, designiin ja herkkuihin. Sitten on vielä oma sivunsa SoFon alueen ruoka-ja juomatarjontaan – ai että tällaista herkkusuuta hemmotellaan tällaisilla alueilla!

Kuljeskeltiin alueella kahtena eri päivänä ja oli kyllä jännää huomata ero: sateisena torstaina aamu/keskipäivästä saatiin olla aikalailla omassa rauhassa putiikeissa ja kaduilla. Toisen kerran oltiinkin sitten sunnuntaina päivällä liikenteessä Södermalmilla – SoFon putiikit ja kadut olivat tupaten täynnä paikallisia sekä turisteja, joiden seassa sai välillä puikkelehtia huolella.

 

 

 

 

 

Jos vain mahdollista, niin kannattaa ajoittaa SoFoon tutustuminen kuukauden viimeisenä torstaina. Silloin SoFo Night, joilloin alueen liikkeet pitävät putiikkejaan pidempään auki. Eli jos olette juuri tänään torstaina Tukholmassa, niin suuntaas kulmille!

Mulle oli aluksi hankala hahmoittaa tarkalleen SoFon käsittävä alue, mutta alue jää aikalailla Folkungagatanin, Götgatanin, Ringvägenin ja Erstagatanin muodostaman neliön sisään. Erityisesti omia suosikkejani löytyi Södermanngatanin, Götgatanin, Skånegatanin ja Bondegatanin varrelta.

 

 

Muutamia mainitsemisen arvoisia putiikkeja ja ravintoloita Södermalmin alueelta:

 

 

 

 

 

Södermalmille kävelee helposti vaikka Gamla Stanista, mutta sinne pääsee myös Tunnelbanalla Skanstullin tai Medborgarplatsenin pysäkeille. Södermalmin alueen ottaa parhaiten haltuun kävellen ja itseasissa jos Tukholmaan saapuu Viking Linella, on SoFon alueelle ihan naurettavan lyhyt matka.

Musta oli tosi kiva kävellä myös Fjällgatanilla, josta avautui todella kivat maisemat Tukholmasta. Kävelyä tuli kyllä harrastettua hyvinkin kiitettävästi: ensimmäisenä päivänä käveltiin jopa 21 kilometriä – huhhuh. Fjällgatanilla bongasin muutaman vanhemman naisen seurueen, jotka istuivat näköalapaikalla skumppapullon ja mansikoiden kanssa ja ihastelivat samalla Tukholman maisemia. Ei hullumpi aloitus ollut heillä aamulle!

 

 

 

 

Södermalm oli mun suosikki Tukholmasta – mikä on sun?
Oothan käynyt osallistumassa synttäriarvontaan, jonne pääset tämän linkin kautta? Muutama päivä enää aikaa osallistua!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut matkalle mukaan! <3 

 

 

2 Comments on “Vinkit Södermalmiin – oma suosikkini Tukholmassa

  1. Olipas mukava postaus Södermalmista! Olen siellä pyörinyt vain autolla eli alue on kokolailla tuntematon. Puoliso on siellä joskus asunut, joten varmaan tarvii mennä sinne joskus myös jalkautuen, viimeksi ajeltiin vain hänelle tuttuja katuja pitkin ”maisema-ajelulla” 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *