Visbyn risteily
EUROOPPA

Visbyn risteily – Itämeren suurin saari Gotlanti on kesäparatiisi

PR-matka: Tallink Silja ja Destination Gotland

Visbyn risteily on ehdottomasti yksi tämän kesän kohokohdistani. Matkasin Itämeren suurimmalle saarelle Gotlantiin heinäkuun alussa ja tykästyin kovasti. Kesäinen paratiisi parhaimmillaan. Silja Line järjestää kuutena peräkkäisenä sunnuntaina erikoisristeilyn Visbyhyn. Aikaa maissa on lähes kellon ympäri, joten siinä ehtii erittäin hyvin tutustua ruusujen kaupunkinakin tunnettuun Visbyhyn tai lähteä vaikka seikkailemaan autolla ympäri Gotlantia.

Olen useampana kesänä ihastellut, kun tuttavani ovat tehneet matkoja Visbyhyn. Yritin viime kesänä saada erikoisristeilyn Visbyhyn sopimaan omiin aikatauluihini, mutta mökin remontoinnin takia olin liian kiireinen. Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, kun Tallink Silja kutsui minut pressimatkalle tämän kesän ensimmäiselle erikoisristeilylle Visbyhyn.

Ensimmäinen lähtö oli varattu täyteen jokaista hyttiä myöten, mutta varmasti tuleville risteilyille vielä mahtuu. Risteilyn hinnat alkavat noin 200 eurosta hyttiluokasta riippuen. Majoituin deluxe-hytissä, joka maksaa noin 850 euroa sisältäen todella laadukkaat erikoisaamiaiset Grill Housessa. Tilavassa deluxe-hytissä mahtuu majoittumaan kaksi henkeä, joten 425 € kahden yön reissusta erinomaisessa hytissä merimaisemien kera on enemmän kuin kohtuullinen mielestäni.

Silja Europa lähtee Länsiterminaalista sunnuntaina iltapäivällä ja palaa tiistaina iltapäivällä. Matkan aikana nukutaan siis kaksi yötä hytissä. Se mikä yllätti minut enemmän kuin positiivisesti, oli Silja Europan asiakaskunta. Visby ei selkeästi kiinnosta tietyille laivareiteille tyypillistä juhlakansaa, joten oli mukava taittaa laivamatka ilman örveltäjiä. Tällainen sopii minulle, joka tykkää olla jo kymmeneltä peiton alla. Ravintolat kannattaa ehdottomasti varata etukäteen, sillä niin Grill Housessa kuin Tavolatassa oli a’la carten puolella niin illalliset, aamiaiset kuin myös lounaat lähes joka kerta loppuunmyyty. En ollut aikaisemmin matkustanut Silja Europan kyydissä ja tykkäsin. Erityispisteet sai oman hytin maisemat merelle, Grill Housen erikoisaamianen sekä lounaan alkupalapöytä ja kylpylä, jonka poreammeesta voit ihastella maisemia Itämerelle.

Vinkki teille, jotka tulette autolla kauempaa: 55 eurolla saat auton laivaan mukaan ja vaikka suoraan auton viereen saat pre-order -tuotteet. En tiedä parkkimaksujen hinnoista Länsiterminaalissa, mutta varmaan aika samoissa hintaluokissa mennään ellei jopa ole kalliimpikin.

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Risteily Visbyhyn – mitä Gotlannissa kannattaa tehdä?


Satamasta on noin kilometrin mittainen kävelymatka Visbyn vanhaankaupunkiin, jonne pääsee myös bussikuljetuksella. Aikaa maissa on melkein 11 tuntia, joten tässä ajassa ehtii hyvin tutustua perusteellisesti Visbyhyn tai lähteä tutustumaan Gotlannin saareen laajemmin. Voit vuokrata joko auton, skootterin tai pyörän ja lähteä omatoimisesti tai sitten osallistua valmisretkille, joita on myynnissä Tallink Siljan nettisivuilla.

Saapuessa Visbyhyn hyppäsimme auton kyytiin ja lähdimme rannikkoa pitkin kohti Etelä-Gotlantia. Rantaviivaa Ruotsin ja varsinaisen Itämeren suurimmalla saarella on 800 kilometriä, jos lasketaan Fårön saari mukaan. Saarella ehtii hyvin tutustua paikkoihin päivän aikana. Matkalla saaren eteläpäähän pysähdyimme muun muassa hurmaavassa Djupvikin kalastajakylässä, josta on näkymät Karlsönin saarille. Ranta kalastajakylässä on todella kaunis ja siellä kasvoi paljon luonnonkukkia. Tunnelma oli kuin sadusta. Auton ikkunoista ihastelin gotlantilaista elämänmenoa, kauniita puutarhoja ja sööttejä taloja. Kaikki oli niin rennon huolitellun näköistä. Niin kaunista.

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Jatkoimme autolla matkaa Majstre-ravintolaan herkuttelemaan lammasta eli lähiruokaa parhaimmillaan. Gotlanti on aika omavarainen saari ruuan suhteen ja täällä on laajasti laadukasti lähiruokaa tarjolla. Majstren lammas elämäni paras lammasannos, jos olisin kehdannut, olisin nuollut lautasen jokaista pisaraa myöten. Kannattaa ehdottomasti käydä, miljöökin on todella kaunis. Muutaman askeleen päässä ravintolasta on tunnettu raukki, eli kalliosta nouseva kivipilari Hoburgsgubben. Vuoren päältä on todella upeat maisemat. Jos olisin tiennyt että Gotlannissa on tälläisiä maisemia, olisin tullut tänne vuosia sitten.

Toinen syy miksi kannattaa suunnata eteläpäähän Gotlantia, on Körsbärsgården. Täällä korostuu selkeästi omistajien unelma. He ovat hiljalleen vuodesta 2010 rakentaneet unelmaansa – taidenäyttelyä, puutarhaa ja kahvilaa. Körsbärsgarden oli aivan mieletön. Vaikka olen taiteen ystäväkin, niin kyllä minut silti hurmasi heidän puutarha ja etenkinv violetti kukkaloisto niityllä, jossa oli myös punaisia unikkopioneja. Puutarhassa puiden alla nautiskelimme gotlantilaista herkkua eli sahramipannukakkua, joka on kuorrutettu hillolla ja kermavaahdolla.  Sahramipannukakkua on yksi Gotlannin maakuntaruuista ja kannattaa testata paikallista erikoisuutta. Perinteisessä gotlantilaisessa sahramipannukakussa käytetään riisiä vehnäjauhojen sijaan ja hillona käytetään usein sinivadelmahilloa.

Tämän jälkeen lähdimme takaisin Visbyhyn päin ja pysähdyimme ostamaan paikallisia ruokatuotteita ja käsitöitä Härdarve Gårdissa. Nautiskelin täällä ruusujen ja pelergonien keskellä kukkaloistossa syreenimehua ja silittelin tilan kissaa. Jälleen kuin sadusta.

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visby on ruusujen kaupunki


Visbyn vanhaakaupunkia on ympäröinyt 1200-luvulta lähtien 3,5 kilometriä pitkä kaupunginmuuri, jonka reunalta on upeat maisemat kaupungin ylitse Itämerelle saakka. Mukulakivikatuja, kukkaloistoa ja toinen toistaan upeampaa vanhaa taloa. Visbyn keskiaikainen vanhakaupunki muurien sisäpuolelta on Unescon maailmanperintökohde. Minulla oli aikaa kierellä Visbyssä parisen tuntia ja olisin voinut viettää siellä paljon enemmänkin aikaa jo pelkästään ihastella tätä paratiisia. Visbytä sanotaan ruusujen kaupungiksi ja sen kyllä aistii – värikkäitä ruusuja on kaikkialla. Gotlannin meri-ilmaston ansiosta ruusut kukkii pitkälle kesään ja alkusyksyyn.

Valinnanvaikeus on kova ruokailun suhteen, sillä Visby on täynnä hyvä ravintoloita ja houkuttelevia terasseja. Visbyssä kannattaa ehdottomasti käydä jätskillä Glassmagasinetissa, jossa on Euroopan suurin jäätelövalikoima yli 300 makuvaihtoehdon ansiosta. Itselläni oli vatsa sen verran täysi Majstren lounaasta, joten tällä kertaa Visbyssä herkuttelin vain jäätelöllä.

Ostoksiin kannattaa varata myös aikaa, sillä Visbyn vanhakaupunki on täynnä mielenkiintoisia putiikkeja. Kannattaa huomioida, että ne menevät aika aikaisin kiinni. Lähes kaikki sulkeutui viimeistään kuudelta, iso osa jo viideltä. Stora torgetilla on myös myynnissä paikallisia juttuja, joihin kannattaa tutustua. Tiesitkö, että Peppi Pitkätossun kuvauslokaationa on ollut Gotlanti – etenkin Visby? Esimerkiksi Huvikumpu ja Karamell Boden karkkikauppa on käymisen arvoisia paikkoja, jos liikut Visbyssä.

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Visbyn risteily

 

Suunnitteletko omaa Visbyn risteilyä? Tässä lisää vinkkejä Gotlantiin:

Seuraavalla Visbyn risteilyllä haluan tutustua hieman enemmän itse Visbyhyn sekä käydä Fårössa, joka vaikuttaa enemmän kuin ihanalle. Fårössa on Gotska Sandön kansallispuisto. Tallink Silja on järjestänyt ainakin viisi vuotta näitä erikoisristeilyjä Visbyhyn, joten odotettavaa on että nämä saavat myös tulevinaa kesinä jatkoa. Tutustu Visbyn erikoisristeilyyn lisää täältä.

 

Visbyn risteily

 

Oletko käynyt Visbyssä tai onko matka vasta suunnitteilla Gotlantiin?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

19 Comments on “Visbyn risteily – Itämeren suurin saari Gotlanti on kesäparatiisi

 1. En ole vielä päässyt Gotlannissa käymään, mutta se on listallani! Vaikka nyt asunkin Tukholmassa, niin silti lähteminen tuntuu prosessilta – mutta hyvä tietää, että Tallink Silja risteilee sinne suoraan, joten tarvittaessa Suomestakin pääsee helposti visiitille. Kiva postaus! 🙂

 2. Me käytiin Suomessa tosi usein Siljan laivoilla, ollaan vietetty joulujakin risteilyillä ja tykätään kovasti. Me tosin on tykätty Siljan buffasta a la cartea enemmän. Viimeksi vähän harmittikin, kun emme saaneet sieltä pöytää. Syy ei tosin ollut Siljan: lentomme myöhästyi 10 tuntia ja sen vuoksi myöhästyimme laivasta. Silja vaihtoi ilman eri veloitusta meidät seuraavan päivän laivalle, joten oli tosi upeaa asiakaspalvelua. Mutta ei sitten tosiaan mahduttu enää buffet-illalliselle.

  Visbyn-risteilyllä olin jo vuonna 2005 ja ihastuin Gotlantiin niin, että se vaikutti samaan aikaan remontoimani kotini tyyliinkin. Samaa kalkkikiveä jäljittelevää maalaustyyliä käytin vielä seuraavassakin kodissani.

  1. Siljan laivat on kyllä kivoja, tykkään itsekin. Olette kyllä saaneet hyvää palvelua, kun saitte nin näppärästi vaihdettua lähdön seuraavalle päivälle. Buffa on kyllä myös hyvä siellä, mutta jotenkin se hälinä ja liian monta vaihtoehtoa ruokien suhteen on itselle liikaa, niin tykkään itse enemmän a’la cartesta. 😀 Tuossa a’la cartessa oli kiva, kun oli se alku- ja jälkkäripöytä, niin sai vähän niinkuin ne parhaimmat palat buffasta eli merenelävät.

   Oi, nyt olisi kiva nähdä kodistasi kuvia millaisia vaikutteita Gotlanti sinne sai aikaiseksi. 🙂

 3. En ole käynyt Visbyssa, mutta tämän postauksen innoittamana voisin hyvin mennäkin. En todellakaan tiennyt, että sinne tehdään risteilyjä. Mielestäni 11 tuntia maissa kuulosti lyhyehköltä – ehkä itse olisin halunnut jäädä yhdeksi yöksi Gotlantiin, mutta kyllä te tekstistä päätellen saitte paljon tehtyä päivässäkin.

  Lammasannos ja hytti näköalalla näytti upealta!

  1. SUOSITTELEN! Tosi kiva matkakohde ja helppo saavuttaa. 🙂 Joo toki itsekin olisin mielelläni ollut vaikka pitkän viikonlopun, mutta tuossa 11h ehtii hyvin nähdä paikkoja, jos ei halua lentää tai ei ole aikaa niin pitkään olla reissussa. 🙂

   Lammasannos ja merimaisemat hytistä oli kyllä 6/51

 4. Näyttää todella idylliseltä kesäkohteelta, jossa varmasti viihtyisi helposti paljon päiväreissua pidempäänkin. Gotlannissa ei ole tullut käytyä, ja itse asiassa koko Ruotsi on melko heikolla tutkimisella – kai se on ollut aina ”liian lähellä”. Nyt kun ei enää asuta Suomessa, Pohjoismaat jotenkin kiehtoo aiempaa enemmän matkakohteina.

 5. Gotlanti ja Visby ovat kyllä kiinnostavia kohteita, joten tuollainen erikoisristeily kuulostaa oikein kivalta tavalta päästä tutustumaan niihin. Täytyy laittaa korvan taakse 🙂 Mieletön tuo teidän hytti, ihan kunnon huone hienoilla näköaloilla!

 6. Vaikken varsinaisesti risteilyjen ystävä olekaan, tätä voisi jopa harkita! Erityisesti siksi jos ei ole örveltäjien suosiossa mutta myös että olisi oikeasti joku ”kohde” eikä risteily itsessään olisi se matkan tarkoitus.
  Muutenkin kuulostaa viehättävältä ja kiinnostavalta kohteelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *