Myanmarin mystinen, sulkeutunut ja suhteellisen alkeellinen maa hurmasi mut täysin reppureissullani. Olin pitkään odottanut matkustamista tänne ja maa todellakin ylitti odotukseni. Meillä oli Myanmarissa aikaa reilu kaksi viikkoa – ja olisin voinut ottaa toiset kaksi viikkoa lisää siellä vaikka heti. Lonely Planetkin listasi myös Myanmarin Suomen kanssa samalle My best in travel 2017 countries-listalle. Ei yhtään hullumpi maku Lonely Planetilla!
Myanmar sijaitsee Kaakkois-Aasiassa ja sen rajanaapureina on Thaimaa, Laos, Intia, Bangladesh ja Kiina. Pinta-alaltaan maa on Kaakkois-Aasian suurimpia. Myanmarista käytetään lisäksi nimitystä Burma – eräät valtiot kuten Yhdysvallat, Kanada ja Iso-Britannia käyttävät valtiosta edelleen jälkimmäistä nimeä vastalauseena sotilashallinnon määräämälle nimenmuutokselle.
Myanmar on erittäin köyhä valtio sekä myös yksi maailman korruptoituneimmista valtioista ja harmaan talouden arvellaan olevan jopa valtiontaloutta suurempi. Suurin osa eli noin kaksi kolmasosaa väestöstä työskentelee maanviljelyksen parissa ja riisi on heidän tärkein viljelystuotteensa. Myanmarissa viljellään paljon oopiumiunikkoa ja on ollut maailman toiseksi suurin oopiumin tuottaja.
Maa kuuluukin niin sanottuun ”Kultaiseen kolmioon” ja nimi sai alkunsa 70-luvun alussa, kun yhdysvaltalainen virkamies manasi lehdistötilaisuudessa, kuinka ”Kultaisen kolmion” huumeparonit takoivat valtaisia voittoja heroiinikaupalla ja ylläpitivät hampaisiin asti aseistautuneita yksityisarmeijoita. Huumeparonit väittivät rahoittavansa huumerahoilla kansojensa itsenäisyystaistelua Myanmarin sotilasjunttaa vastaan. Kultaiseen kolmioon kuuluu Myanmarin lisäksi Laos ja Thaimaa.
Myanmar on pitkään ollut suljettu turisteilta, mutta on alkanut pikku hiljaa aukaisemaan itseään ja kulttuuriaan meille – suuret turistimassat puuttuvat (ainakin vielä) Myanmarista, joka sopii mulle loistavasti! Tämän takia maa on pysynyt myös hyvin koskemattomana ja aitona. Myanmar on sopiva kohde seikkailuja kaipaavalle matkailijalle, jolla on tarjota kulttuuria, luontoa ja rantaelämää. Maa on myös loistava vaihtoehto eksoottiselle patikoimiselle.
Maahan tarvitaan viisumi etukäteen, jota voi hakea matkatoimistosta tai Myanmarin konsulaateista – esimerkiksi Bangkokista. Lisäksi viisumin voi nykyisin saada verkosta käsin täältä, joka on myös helpoin tapa matkailijalle. Viisumi on voimassa 28 päivää siitä, kun Myanmariin on saavuttu. E-visat käyvät vain tietyissä kaupungeissa saavuttaessa, jotka on hyvä tarkastaa etukäteen matkaireittiä suunnitellessa.
Ennen Myanmariin matkustamista kuultiin kaikilta huhuja, että meillä pitää olla valmiina iso kasa dollareita – sillä automaatteja ei ole eivätkä myanmarilaiset ota vastaan omaa rahaansa. No tämähän oli siis aivan pötypuhetta – automaatteja oli joka puolella ja läheskään kaikissa paikoissa ei edes otettu vastaan dollareita. Me makseltiin niillä sitten lähinnä majoituksia.
Sellaisen vinkin annan, että kannattaa kyllä ehdottomasti varata aikaa Myanmariin, sillä matkustaminen on todella hidasta. Meilläkin meni esimerkiks Ngapali Beach – Yangon välisellä matkalla 11 tunti ja siis kilometrejä oli huimat 400. Toinen varteenotettava vaihtoehto on lentää, sillä se on suhteellisen halpaa Myanmarissa ja huomattavasti nopeampaa. Toki, jos aikataulut antaa periksi, niin mikäs siinä bussissa istuessa – ne nimittäin olivat aikamoista luksusta. Meidän bussissa oli ruokatarjoilut, ipadit leffoineen ja penkit olivat muhkeita ja tilavia. Not bad!
Tässäpä olisi minun must-kohteet Myanmarissa:
Inle-järvi – Myanmarin oma Venetsia
Inle-järvi sijaitsee vuorten ympäröimässä laaksossa ja on yks Myanmarin suosituimpia matkakohteita. Järvi on noin 900 metriä korkealla merenpinnasta ja välillä öisin lämpöasteet laskevat jopa nollaan asti. Inle-järven ja sen lähialueen matkailuvaltit ovat kaunis Inle-järvi ja sen komeat auringonlaskut,- ja nousut, raikas vuoristoilma, vaatimattomasti elävät ja värikkäästi pukeutuvat vuoristoheimot sekä kaunis luonto. Luvassa on siis henkeäsalpaavia maisemia, sen voin vannoa. Omat veneajelut Inle-järvellä on must-juttu, käy lukemassa meidän Inle-järven veneretkestä täältä. Veneretki maksoi yhteensä joko 20 000 tai 15 000 kyattia eli noin 15 tai 11 euroa riippuen siitä, halusitko käydä Indeain pagodalla vai et. Kannattaa käydä, oli hyvin kaunis paikka!
Järven lisäksi alueelta löytyy myös erilaisia luonto,- kulttuuri,- ja historiakohteita. Ympäröiville vuorille järjestetään myös usean päivän vaelluksia, joilla voi tutustua vuoristoheimojen kulttuuriin ja yöpyä vaikkapa paikallisten kotona.
Inle-järven kalastajat kuuluvat Intha-heimoon, jotka ovat saapuneet järvelle maan eteläosista 1800-luvulla. Lisäksi tällä heimolla on kelluvia puutarhoja, jossa viljellään esimerkiksi tomaatteja. Kaiken kaikkiaan noin kolmekymmentä vuoristolaisheimoa asuu järveä ympäröivillä vuorilla. Inle-järvi on erittäin tunnettu soutajistaan, jotka seisoo puuveneen takaosassa yhdellä jalalla samalla kun hän soutaa toisella jalalla airolla. Tälläistä tyyliä ei esiinny muualla maailmassa.
Suurin osa turisteista pitää Nyaung Shweta tukikohtana, sillä kaupungilla on eniten tarjota turistille muun muassa majoitusta, ravintoloita ja aktiviteetteja. Majoitusmahdollisuuksia löytyy kyllä myös itse Inle-järveltä kelluvista resorteista ja hotelleista, mutta ne kaikki oli meidän rahapussille liian kalliita. Eikä Nyaung Shwessa ollut mikään vika missään nimessä, sillä sieltä sai paljon hyvää ruokaa ja juomaa halvalla.
Bagan ja sen tuhannet temppelit
Tämä kohde tulee kuulua jokaisen Myanmarin matkaajan listalle! Matkakohteiden kuningas – numero ykkönen on koettava paikan päällä konkreettisesti itse. Bagan oli aikoinaan yksi maailman mahtavimmista kuningaskunnista. Temppelien rakentaminen alkoi 1000-luvun alussa ja temppeleitä, monumentteja ja stupia nousi kaiken kaikkiaan noin 10 000 alueelle. Rakentamistyyli oli niin kestävää, jotta siitä on säilynyt 2000-4000 temppeliä / rauniota meidän sukupolvelle.
Temppeleiden historia on suhteellisen ikävä vaikka kauniita ne ovatkin: sukupolvet toisen jälkeen Baganin kuninkaallisista surmasivat sukulaisiaan vallanhimossaan, ja syntejään sovitellakseen he rakennuttivat yhä uusia temppeleitä. Alunperin temppelit rakennettiin Buddhan kunniaksi.
Bagan on myös tunnettu kuumailmapalloistaan ja niitä tuleekin taivaalle kymmenittäin auringonnousun aikaan. Kuumailmapallojen hinnat pyörii siinä noin 300 dollarissa per naama, joten meiltä tämä herkku jäi välistä. Täältä pääset lukemaan meidän parhaimmat temppelit katsella auringonnousuja ja -laskuja. Suosittelen ehdottomasti ainakin yhden kerran heräämään aikaisin ennen auringonnousua, sillä taivas on aivan uskomattoman upea aamun pikkutunneilla!
Me majoituttiin Baganin viereisessä kaupungissa / kylässä nimeltä Nyaung U, joka käytännössä on Bagania. Suurin osa turisteista majoittuu täällä, elleivät he halua nauttia Old Baganin tai New Baganin hieman hinnakkaammista majoitusvaihtoehdoista. Nyaung U:ssa on myös mielestäni reippaasti eniten palveluita ravintoloiden, kahviloiden, baarien ja aktiviteettien suhteen – niitäkin on loppupeleissä suhteellisen niukasti.
Yangon – Myanmarin entinen pääkaupunki
Yangonin päänähtävyys on kultaa kimaltava Shwedagon Paya, joka on samalla Myanmarin tärkein temppeli. Oikeastaan muuta ”The Nähtävyyksiä” temppelin lisäksi ei ole kaupungissa. Yangonissa on paljon siirtomaa-ajalta taloja, jotka on valitettavasti päästetty rapistumaan.
Vaikka pääkaupunki-titteli on siirtynyt Nay Pyi Tawille, on Yangon silti Myanmarin taloudellinen keskus ja suurin kaupunki väkilukuun nähden. Pari päivää riittää vallan hyvin tähän kaupunkiin, sillä loppupeleissä se on suhteellisen vaatimaton. Yangonista on maan parhaimmat lentoyhteydet muualle Aasiaan, joten tämän takia hyvin moni turisti käy Yangonissa.
Lisää meidän Yangonin yhden yön kokemuksista voit lukea täältä.
Mandalay – paikka, jonne meidän aika ei riittänyt
Meillä oli rajallinen aika Myanmarissa, josta haluttiin kunnolla rentoutua Ngapali Beachilla. Tämän takia tingittiin yhdestä kohteesta ja se oli Mandalay, joka on maan kulttuurin kehto. Moni on kuitenkin kehunut tätä Myanmarin parhammistoon kuuluvaksi kohteeksi ja siltä se kyllä kuulostaakin!
Ngapali Beach – palanen paratiisia
Ehdottomasti jos ja kun rantalomaa kaipaa Myanmarilta – tule tänne! Tykkäsin rauhallisesta Ngapali Beachista paljon ja oli tosi hämmentävää, että vaikka siellä oli high season joulun ja uudenvuoden takia – ei sielä siltikään paljoa turisteja mun mielestä ollut.
Rannat oli oikein kauniita ja puhtaita. Tykkäsin kovasti. Me majoituttiin päärannasta vähän syrjäisemmässä Kipling’s Bay Guesthousessa, jota pitää suomalainen nainen. Suosittelen ehdottomasti tätä paikkaa teille jokaiselle – niin upea ja kaunis paikka.
Toinen hyvä vaihtoehto rantalomaan on suhteellisen vieressä oleva Nqwe Saung Beach tai aivan etelessä sijaitseva Mergui-saaristo.
Siinäpä olisi viisi must-kohdetta Myanmariin! Toivottavasti tästä on apua teille. Myanmar on kyllä yksi mielenkiintoisimpia maita, missä oon koskaan ollut – suosittelen sitä kyllä lämpimästi. Myanmar ei ehkä ole paras vaihtoehto ensikertalaiselle Aasian matkaajalle, sillä itsellänikin oli välillä vaikea suhtautua joihinkin asioihin tai niiden puutteisiin lähinnä. Myanmar oli mielestäni reilusti alkeellisin matkakohde, missä olen koskaan käynyt. Toisaalta, juuri tämä teki Myanmarista niin mielenkiintoisen maan.
Mitä Myanmar on herättänyt teissä muissa, jotka olette siellä matkanneet – kohtasitteko jotain outoa? Mun mielestä oli aivan outo ja älytön sääntö, että Tachileikissä meidät pakotettiin lentämään Inle-järvelle, sillä meidän oli kiellettyä matkustaa sieltä maateitse mihinkään.
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Mitä luksusta noi bussit! Malesiassa on aina ollut ihan ökybussit, mutta en ois ajatellut, että sellaisia löytyy Myanmaristakin! Maa on ehdottomasti nähtävä lähivuosina. 🙂
No oli kyllä todellakin! On siellä siis osa busseista ns. normaaleja busseja mutta noin kahden euron lisämaksulla pääsee tuollaisiin busseihin mikä todellakin on rahan arvoinen. Joo mä oon monesti vertaillu kanssa busseja Malesiaan, mutta nää ei kyllä mitenkään voinu kilpailla toistensa kanssa. Kannattaa kyllä ehdottomasti, vielä kun sitä ei ole kaikki löytäneet ja ”pilanneet”. 🙂