KOTIMAA

Ahvenanmaa ei ole pelkästään kesäkohde – syksyinen matka Ahvenanmaalle

Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland ja Silja Line

Kymmenen vuotta siinä meni, nimittäin haaveilusta Ahvenanmaalle. Olen tehnyt aikoinani matkailun restonomiopinnoissa laajan esitelmän Ahvenanmaasta ja tuolloin päätin, että haluan tuonne joku kaunis kesäpäivä. Luulin aina, että se matka tulee sijoittumaan kesälle, mutta päädyinkin Ahvenanmaalle syksyiselle pressimatkalle Visit Ålandin ja Silja Linen kutsumana.

Kutsussa sain päättää mihin aktiviteettikategoriaan haluan osallistua ja ei tarvinnut miettiä nanosekuntiakaan mikä olisi minun pala kakkuani: luonto ja aktiviteetit Ahvenanmaalla. Syksyinen Ahvenanmaan luonto hurmasi täysin. En olisi välttämättä ilman tätä kutsua tajunnut ajatella paikkaa oikein muille kausille kuin kesälle, joten oli oikein silmiä avaava reissu nähdä upea ruskan väreillä täyttämä Ahvenanmaa. 

Suuntasimme aikaisin aamulla linja-autolla Turun satamaan, josta hyppäsimme Silja Line Galaxyn kyytiin. Bussissa istuessa mietin, millainen ruuhka olisi terminaalissa vastassa ja voinen kertoa, että normaalina iltapäivänä meidän ruokakaupassa on paljon enemmän ruuhkaa kuin Turun satamassa tai itse Galaxylla. Laivalla oli välillä jopa surullisen väljää ja niin moni paikka oli kiinni ymmärrettävästi.

Väljää tai ei, niin varustauduin kasvomaskin ja käsidesin kanssa. Veikkaanpa, että tuo on nyt uusi normaali jatkossa matkaillessa ja hyvä niin. Kannattaa muistaa, että edelleen voi hyvin matkustaa etenkin kotimaassa – kunhan sen tekee turvallisesti ja järki päässä. Täältä löydät vinkkejä vastuulliseen risteilymatkailuun sekä Siljan Linen toimenpiteitä turvalliseen matkaan. Tuetaan meidän yrityksiä ne ketkä pystyvät, sillä kohta puoliin täällä ei matkusta kukaan kun tätä menoa ei ole matkapalveluita tarjoavia yrityksiä. <3

Hello Ahvenanmaa!

 

Västerbotten pannacotta, siianmätiä ja punasipulia

 

Halstrattua nieriää, ecrasséperunaa, korvasienikastiketta ja syksyn vihanneksia

 

Creme Brulée

 

 

Ahvenanmaan luontomatkailu – mitä tehdä?


Ahvenanmaa on luontomatkaajan paratiisi, etenkin minunlaiselle matkaajalle joka rakastaa merta. Alue on niin pieni loppupeleissä, joten meri on vahvasti läsnä lähes kaikkialla. Kateellisena katsoin vierestä, kun matkabloggaajakaverini Sanna suunnitteli purjehdusmatkaa omalla purjeveneellään ensi kesänä vierassatamiin. 😀

Päästiin onneksi mekin vesille, sillä kävimme melomassa Paddelbodenin melontaklubin lähivesillä. Kahden hengen kajakki maksaa kahdelta tunnilta 60€, joten hinnat on kovin kohtuulliset. Kuulun itse täällä Helsingin päässä Marjaniemen melojiin, joten oli kiva päästä testailemaan omia taitojaan Ahvenanmaalla. En ollut ennen tätä mennyt kaksikolla, vaan yhden hengen kajakilla. Huomattavasti vakaampaa menoa.

Paddelbodenista voit myös vuokrata SUP-lautoja (30€/2h), jota parempaa kesäpuuhaa etenkään en ihan äkkiseltään keksi.

 

 

 

Kuva: Sanna Könönen-Wahlstedt/ Visit Åland

 

Omissa mielikuvissani olen aina nähnyt itseni pyöräilemässä Ahvenanmaalla, joten olin innoissani kun satamaan tullessa napattiin pyörät päivän kulkupeleiksi RO-NO Rentiltä. Ahvenanmaa on kuin tehty pyöräilyyn, sillä etäisyydet ovat pieniä ja maisemat on todella monipuolisia. Ideoita pyöräreitteihin löydät täältä. Meidän ryhmää ohjannut Sanna Visit Ålandilta kertoi, että heidän suunnitelmissa on parantaa pyörämatkailureittejä Ahvenanmaalla entisestään tulevaisuudessa – jee!

Maisemat oli Ahvenanmaalla oli kyllä juuri niin kauniita, mitä olin niiden ajatellut olevankin. Upeita merimaisemia, sileitä rantakallioita, vehreitä peltoja sekä paljon omenapuita ja lampaita. Meillä kävi kyllä todella hyvä tuuri ensimmäisen päivän suhteen, sillä sää oli kuin morsian: aurinko paistoi pitkälti pilvettömältä taivaalta. Ai että, ei ollut kuin nauttia Ahvenanmaan upeaakin upeammasta luonnosta.

Innostuttiin tämän syksyn matkani perusteella kaveripariskunnan kanssa suunnittelemaan isompaa pyöräretkeä ensi kesälle: Saariston rengastien kautta lautoilla ja saarissa yöpyen matkan varrela päämääränä Ahvenanmaan saaristoreitit ja sitten matkan päätteeksi laivalla takaisin lähtöpisteeseen eli Turkuun. Ei yhtään hullumpi idea vai mitä?

 

 

 

 

 

 

Pyöräilyn ja melonnan lisäksi tutuistuimme myös patikointiin Pohjois-Ahvenanmaalla Getan maakunnassa. Automatka tänne oli upea, sillä ajoimme useiden omenaviljelmien ohitse. Tiesitkö muuten, että jopa 80% Suomen omenoista tulee juuri Ahvenanmaalta? Nyt tiedät.

Patikoitiin osa Grottstigenin luolapolkua (4,7km), mutta käännyttiin takaisin autolle päin sillä sade yltyi vähän turhan voimakkaaksi. Reitti alkaa Getabergenin kalliolta, joka kohoaa noin 100 metriä meren pinnan yläpuolelle. Maisemat huipulta on todella kauniit. Jos patikointi ei kiinnosta, niin täällä huipulla oli myös minigolfia sekä frisbeegolfia.

Grottstigenin luolapolun reitin varrella luonto oli kyllä todella kaunis. Matkan varrella nähtiin paljon erilaisia kalliomuodostumia, erittäin vinkuraisia vaivaismäntyjä sekä hauska ’kivikasa-armeija’. Yhtäkkiä keskellä ei mitään meitä vastaan tuli toooooooodella iso määrä ihmisten kasaamia kivitorneja. Todella vaikuttava näky. Alue on myös todella suosittu boulderoijien keskuudessa.

 

 

 

 

Ruokaa, juomaa ja pitkiä yöunia Ahvenanmaalla


Paluumatkalla patikoinnista pysähdyimme Stallhagenin myymälään, josta mukaan tarttui yllätys yllätys Stallhagenin pienpanimo-olutta sekä omenamehua iso hanapakkaus. Täällä voisi osallistua myös panimokierrokselle, jossa meidän pressimatkan ruoka- ja juomaporukka kävikin. Ensi kerralla haluan itsekin tuollaiselle panimokierrokselle, näytti todella kivalle.

Reissun paras ruokakokemus oli kyllä hotelli Arkipelagin (jossa majoittui ruoka- ja juomaporukka meidän pressimatkalla) kuukausi sitten avattu ravintola Compagniet, joka oli kyllä yksi kauneimmista ravintoloista missä olen koskaan käynyt. Ruoka oli myös taivaallista.

 

Stallhagenin myymälästä löytyi vaikka mitä herkkuja kotiin.

 

Compagnietin ravintola oli todella kaunis.

 

 

 

Meidän luonto ja aktiviteetit -ryhmä majoittui suloisessa Park Alandia hotellissa, joka sijaitsee Maarianhaminan keskustassa kauniin puistokadun varressa. Huoneet olivat sisustettu rauhallisin sävyin ja sänky oli ihanan pehmoinen, voin kertoa että simahdin saman tien kun pääni tyynyyn upotin.

Tutustuttiin myös hotellin saunaan ja uima-altaaseen, joka oli kyllä täydellinen päätös päivän luontoaktiviteeteille. Huonehintaan kuuluu aamusauna, mutta voit varata myös sauna- ja allasosaston iltasella omaan käyttöön.

 

 

 

 

Kaiken kaikkiaan Silja Linen ja Visit Ålandin pressimatka Ahvenanmaalle oli erittäin upea kokonaisuus. Kyllä sitä onnellinen olo, kun kutsu kävi tällaiselle matkalle. Ohjelma oli todella mieleinen itselle – nälkä tosin kasvoi syödessä. Haluan ensi kerralla tutustua vielä enemmän erityisesti luontomatkailuun alueella.

Vinkkaan tähän loppuun Victorian erikoisristeilyn: ”joulumarkkinat Ahvenanmaalla” 4-6.12.2020. Tämä risteily tuli juuri varattavaksi netin kautta.

 

 

Iso suositus Ahvenanmaalle myös kesäsesongin ulkopuolella. Oletko käynyt Ahvenanmaalla – millaisia fiiliksiä? Vai kenties vasta suunnittelet matkaa sinne?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

20 Comments on “Ahvenanmaa ei ole pelkästään kesäkohde – syksyinen matka Ahvenanmaalle

 1. Olen tehnyt juurikin sellaisen pyöräreissun, että Turusta Paraisten ja Kökarin kautta Ahvenanmaalle. Ahvenanmaata oli todella kiva kiertää pyörällä. Sitten Ahvenanmaan saariston kautta Kustaviin ja takaisin kohti Turkua. Tästä reissusta on jäänyt erittäin hyvät muistot ja haluaisin toteuttaa reissun vielä uudestaan. Ehdoton suositus siis suunnittelemallesi ensi kesän pyöräreissulle! Ja kun jättää tarpeeksi aikaa matkapäiviin, niin voi tehdä myös muita aktiviteetteja, kuten juurikin patikointia ja melontaa. Itse ainakin aion lisätä Kökariin toisen yön, ihana paikka.

   1. Blogipostausta ei valitettavasti retkestä ole. Ja kuvien kanssa taisi käydä niin, että luulin siirtäneeni kuvat talteen ja tyhjensin muistikortin. Ja eiväthän ne missään tallessa olleet… Sen jälkeen minua on aina hirvittänyt tyhjentää kameran muistikorttia. Onneksi muistot säilyvät.

    Minulla on tallella muistiinpanot ko. reissulta, mutta en nyt remontin keskeltä niitä löytänyt. Kiersimme ympäri Ahvenanmaan, pyöräilimme myös ylös Getabergenin huipulle. Silloin sinne ei vienyt asfalttitietä. Pyörämatka kesti noin viikon. Mikäli onnistun myöhemmin löytämään muistiinpanoni, niin laitan sinulle viestiä!

 2. Ah, ihana Ahvenanmaa! Ihastuin! Kiitos kertaalleen vielä loistavasta reissuseurasta ja ihan superia, että olette jo suunnitelleet pyöräreissua Ahvenanmaalle. Se kuulostaa aivan ihanalle! Itseäni houkuttelee myös se, purjehduksen lisäksi. Ehkäpä sitten törmäillään siellä ensi kesänä ;)))

 3. Oi ihana Ahvenanmaa! Monta tuttua kohdetta mutta myös paljon uusia vinkkejä, jotka pitää ehdottomasti ottaa listalle seuraavalla Ahvenanmaan-matkalla. Tuo panimo on muuten ihan huippu, aina välillä tulee hankittua Stallhageneita kaupasta ihan vaan omaa reissua muistellen. <3

 4. Olen käynyt kesän lisäksi myös talvella ja syksyllä. Keväällä en muista käyneeni. Syksyn reissuni oli jalan Kumlingeen, siis bussilla laituriin ja sitten yhteysaluksilla Snäcköön ja siellä sitten leirintäalueelle, missä yövyin mökissä.
  Getabergetin luolalla olen käynyt 1982 ja tornilla joskus ehkä viisi vuotta sitten. Vaikka Ahvenanmaa on hyvin hallinnassa, aina sinne kaipaa takaisin.

 5. Pystyin niin hyvin samaistuun tuohon, että meni kymmenen vuotta haaveillen matkasta Ahvenanmaalle. Ei luulisi tästä Turusta lähtemisen olevan niin hankalaa, haha. 😀 Vihdoin tänä kesänä kävin itsekin muutaman yön vierailulla Ahvenanmaalla ja kiersin lukuisia ihania ulkoilureittejä – voi jukrat kuinka kaunis ja monipuolinen luonto noinkin lähellä voi olla! 🙂 Vielä kun ympärillä puhuttiin ruotsia, luuli sitä melkein olevansa ulkomailla.

  1. Äläpä, niin kaunis ja monipuolinen luonto aivan lähellä – etenkin sua turkulaisena. 😀 Oli todellakin olo kuin ulkomailla ja oli hassua olla Suomessa, mutta piti käytännössä puhua ruotsia tai englantia asioidessa. En kyllä varmaan koskaan ennen tätä ollut asioinut ruotsiksi, ei kuulu vahvuuksiini.

 6. Noi teidän ruuat näyttää super hyviltä. Voisi tehdä vaikka jonkun jouluteemaisen reissun tuonne <3

  Mä jumppasin tätä matkaa omaan kalenteriini piiiiitkään, mutta ei se sitten vaan onnistunut. Olisi tullut tarpeeseen, sillä olen Ahvenanmaalla käynyt viimeksi ennen lasteni syntymää, eli joskus vuonna 2001. Kohta näyttää siltä, että se on ainut paikka mihin Suomesta pääsee, joten luultavasti sinne turisteja riittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *