KOTIMAA - PIENI PALA SAIMAATA

Elämysreitti Saimaalla: Astuvansalmen kalliomaalaukset M/S Ainolla

Tämän kesän uutuus Saimaalla on elämysreitit Saimaalle, johon huomioni kiinnittyi heti kun nämä matkat julkaistiin. Erityisesti Astuvansalmen kalliomaalaukset kiinnosti, sillä se on Pohjoismaiden laajin maalauskokonaisuus. Kohde sijaitsee sopivasti Ristiinassa, jossa myös meidän mökkimme on.

Astuvansalmen kuviot ajoittuvat  noin 4000 – 2200 eaa eli ikää näillä kuvioilla riittää.  Kalliosta on löydetty noin 80 erilaista kuvaa, joissa toistuu usein etenkin hirvi, ihminen ja vene. Kuviot sjoittuvat 4-9 m Saimaan nykyistä vedenpintaa korkeammalle, josta näkee hyvin konkreettisesti miten paljon vedenpinta on laskenut tuhansien vuosien aikana. Kuvat on maalattu joko veneestä tai muinaisen Saimaan jäältä käyttäen esimerkiksi vereen ja rasvaan sekoitettua punamultaa.

Tuolla seistessä oli jotenkin todella vaikuttunut olo ja olisi niin mielenkiintoista päästä ajassa taaksepäin siihen hetkeen, kun näitä on piirretty. Kallion muoto on mielletty mahdollisesti jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi. Paikasta onkin arveltu muodostuneen eräänlainen kulttipaikka tuolloin.

 

 

 

 

 

 

 

Visit Mikkeli myy yhdistettyjä Hop On Hop Off bussi- ja veneretkiä Mikkelistä tänne. Me saavuimme mökiltä omalla autolla Ristiinan torin laidalla olevaan satamaan, josta hyppäsimme mukaan retkelle. Astuvansalmen kalliomaalauksille pääsee toki kävellen, mutta sitä ei oikein suositella polun huonokuntoisuuden sekä puutteellisten opasteiden vuoksi.

Saimaan laineille on tänä kesänä palannut vuosien jälkeen M/S Aino, joka tunnetaan nykyisin myös nimellä Astuvan Aino. Tuo 39 euron arvoinen veneretki oli kyllä aivan yksi tämän kesän kohokohdista, suosittelen! Risteilyjä myydään vielä elokuussa, mutta haluan kyllä erikseen vinkata ensi viikonlopulle neljän ruokalajin illallisen Astuvan laineilla. Mentäisiin itse ehdottomasti tänne, jos omat aikataulut olisivat antaneet periksi.

Vinkki: kannattaa kiivetä rappusia pitkin myös Astuvansalmen kalliomaalausten kallion päälle. Maisemat Saimaalle ovat kauniit sieltä(kin).

 

 

 

 

 

 

 

Oletko kuullut Saimaa Geoparkista? Astuvansalmen kalliomaalaukset luonnollisesti ovat osa tätä. Huhtikuussa 2020 Unescon hallintoneuvosto on myöntänyt Saimaa Geoparkille UNESCO Global Geopark (UGG) – statuksen, joka on verrattavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintö- ja biosfäärikohteisiin.

Astuvansalmen kalliomaalausten jälkeen Ainolla kuljettiin Kallioniemeen, jossa haluan kyllä ehdottomasti tulla vielä pitkän kaavan mukaan syömään. Nyt söimme nopeasti vain burgerit Rantamakasiinin puolella.

Ihana kesäpäivä Saimaalla. <3

 

 

 

 

Oletko kuullut Astuvansalmen kalliomaalauksista tai Saimaa Geoparkista?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

 

10 Comments on “Elämysreitti Saimaalla: Astuvansalmen kalliomaalaukset M/S Ainolla

  1. Kyllä teillä on upeita kohteita teidän mökkihuudeilla! Saimaa on kyllä kaikkinensa kaunista, mutta en ole sen tarkemmin alueeseen juurikaan tutustunut. Tästäkään en ollut ennen lainkaan tietoinen.

  2. Tuo olikin itselleni uusi tieto, että tuollaisia veneretkiä järjestetään Astuvansalmen kalliomaalauksille. Täytyy todeta, että kiinnostuin heti. Harmi, että tänä kesänä sitä emme eenää ehdi. Olen aiemmin tuota patikkareittiä miettinyt ja ihan hyvät ohjeetkin siihen löytyvät netistä, mutta kyllä tuo kuulostaa paremmalta!

    1. Joo ne ovat tämän kesän uutuus. 🙂 Ensi vuonna sitten, eiköhän niitä silloinkin järjestetä. Joo ohjeet löytyy toki netistä, mutta se polku on paikka paikoin vähän huonossa kunnossa ja parkkipaikalta lähtiessä voi olla hankala löytää lähtöpistettä, kun opasteita ei siis pahemmin ole. Plus olihan tuo nyt aikamoinen elämys mennä M/S Ainolla. 🙂

  3. Veneretki Astuvansalmen maalauksille on kyllä sellainen, että kelpaisi itsellekin kauniina kesäpäivänä! Olen noita Saimaan Geoparkin kohteita tutkinut muutamia ja niissä on kyllä paljon ihmeteltävää tuleville vuosille. Pari kertaa tänä kesänä Saimaalla käynyt, ehkäpä vielä syksyllä matka sinne vie. Huippupaikalla tuo teidän mökki, sieltä on hyvä retkiä Saimaalle tehdä!

  4. No näyttää todella ihanalle kesäpäivälle Saimaalla <3 En ollut näistä kalliomaalauksista ennen kuullutkaan, mikä taas kertoo sen miten paljon ihan täällä kotimaassakin on nähtävää ja ihmeteltävää. Ihana Saimaa!

  5. Kaikki ovat kuulleet Astuvansalmen maalauksista, mutta enpä ole siellä käynyt. Hyvä, että autottomalle on konkreettisia vaihtoehtoja, mihin ei kuulu kilometrien taivaltamista eikä telttailua. Toistaiseksi parhaat maalaukset olen nähnyt Verlassa, missä ne mukavasti yhdistyvät maailmanperintökohteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *