KOTIMAA - RUOKAMATKAILU

HAAPALA – kainuulaisia makuja, oma panimo ja majoitusta

Täältä tulee sellainen (ravintola)vinkki nyt Vuokattiin, että huhhuh! Haapalan tilalta löytyy panimo, ravintola ja majoitus. Toistan, panimo. Rakastin kyllä kaikkea täällä mitä silmäni näki ja suuni maistoi. Miljöö oli jo puolet kokemusta.

Viikon Vuokatin loman aikana sain suosituksen Haapalan testaamisesta ja nettisivujen perusteella paikka vaikutti erittäin lupaavalta ja sinne oli vain 10 minuutin ajomatka Katinkullasta, joten totta ihmeessä lähdettiin testaamaan Haapala. Emme siis majoittuneet täällä, mutta sen verran tutkin asiaa että heiltä löytyy majoitusta bed & breakfast -ajatuksella sekä ihanan näköinen aittamökki.

Lue täältä lisää meidän viikon lumilomasta Vuokattiin.

Haapalan alue koostuu siis tilasta, jossa on tällä hetkellä vetovastuussa Juho, Venla, Kaisa ja Craig. Haapalan tilaa jatkaa Korhosen suku nyt viidennessä polvessa. He olivat onnistuneet luomaan todella viehättävän kokonaisuuden vanhaa kunnioittaen. Puhuttiin illallisella, miten ihanasti he ovat heränneet vanhan hirsitalon (olisko voinut olla vanha lato?) henkiin ja täysin uuteen käyttötarkoitukseen.

Siellä missä itä kohtaa lännen ja pohjoinen etelän. Siellä missä vaarat kohoavat korkeuksiin ja vesi virtaa vapaana. Siellä voi utelias mieli kohdata jotain uutta. Antaa ajatuksille aikaa ja toteuttaa tahtoaan.

Sieltä löytyy tienoo vailla vertaa, palanen puhdasta luontoa ja aitoja elämyksiä. Tila täynnä toimeliasta porukkaa ja paikka, johon on aina mukava matkustaa. Koska välillä on hyvä vaihtaa maisemaa.

H A A P A L A – Ihmisten tekemää, aidosti omasta maasta.

 

Haapalan ravintola

 

 

Tehtiin pöytävaraus etukäteen, sillä oli itsenäisyyspäivän viikonloppu ja ajateltiin, että Vuokatissa on sen takia lomalaisia normaalia enemmän sekä pikkujoulukausi on käynnissä. Onneksi tehtiin, sillä ravintolan puoli oli aivan täynnä. Varausta tehdessä meitä varoiteltiin etukäteen, että heillä on kyseisenä päivänä ruuhkaista ja kannattaa henkisesti varautua odottamiseen. Odottamista olikin paikka paikoin, mutta se ei haitannut ollenkaan kun siitä oli etukäteen infottu.

Meidän seurueelle valikoitui listalta kaksi erilaista burgeria: kyytönlihaburger ja hirviburger sekä poronkäristystä. Kyyttöburgerini oli todella hyvää, mutta pakko sanoa että tuo hirviburgerin tervapuolukkamajoneesi sopi niin hyvin hirven kanssa, että kärsin vähän annoskateudesta. Älä ymmärrä väärin – minunkin burgeri oli oikein namia. Puuhiiligrilli tuo kyllä upean maun lihaan, ei voi muuta sanoa.

 

Meille valikoitu kyyttöburger, hirviburger sekä poronkäristys – kaikki oli todella hyviä.

 

 

Jos meillä olisi ollut isompikin nälkä, olisin ehdottomasti halunnut testata alkuruuista Haapalan lankun kahdelle. Viereinen pöytä söi sitä ja olin näin lähellä, että olisin napannut lankulta herkkuja itselleni. Uskallan väittää sitä pelkästään jo ulkonäön puolesta testaamisen arvoiseksi.

Onneksi saatiin suositus kajaanilaiselta tarjoilijalta, sillä tämä helmi olisi kyllä muuten jäänyt näkemättä kokonaan. Rakastan ravintoloita, joissa on jotain erityistä ja Haapalassa sitä on paljon. Uniikista miljööstä rapisi paljon pisteitä sekä panimon puoli oli tuotu upeasti esiin ravintolaan, sillä sen eroitti vain isot lasiseinät. En kehdannut ottaa kuvaa panimon puolelta, sillä ensinnäkin sen edessä istui iso pikkujouluseurue sekä panimossa oli yksityisellä tastingilla häämatkalaiset.

 

 

Haapalan panimo – suomalaisen ja kainuulaisen luonnon antimia


Haapala valmistaa myös itse omia pienpanimo-oluita, jotka on suunniteltu erityisesti tukemaan heidän ruokalistaa. He kertovat, että Haapalan oluissa olennainen osa on suomalaisen ja kainuulaisen luonnon antimet. Heillä oli tuolloin valikoimassa neljä erilaista olutta: Hiukan helmeilevä (golden ale), Korpikuusen kuiskaus (kuusenkerkkä pale ale), Riuskasti rukiinen (ruis IPA) sekä Usvainen uitto (terva porter).

Oma suosikkini oli Korpikuusen kuiskaus, joka sopi täydellisesti burgerini kanssa. Jussilla suosikki oli Riuskasti rukiinen ja hän harmitteli kovasti, kun Haapalan kaupasta oli kyseinen olut loppunut ja hän ei voinut ostaa sitä kotiin. Haapalan pienpanimo-oluita voit siis ostaa mukaan myös tai löydät niistä muutamista paikoista Vuokatissa, Sotkamossa, Kajaanissa ja Oulussa.

 

 

Heillä oli tosi kivat puiset lasinaluset

 

Harmiteltiin tosi paljon tuota tastingia, sillä seuraavana päivänä meillä oli aikaisin lähtö kotiin ja ei oltu tajuttu varata etukäteen tastingia. Ensi kerralla pakko kyllä varata tuo tasting! Onneksi ravintolan puolella oluita myytiin 20 cl annoksina myös, joten pääsin maistelemaan kaikkia oluita.

Tasting kestää noin 1h 15min ja sisältää kierroksen panimolla sekä 4x 20cl Haapalan omia oluita. Tastingissa käydään yhdessä läpi oluen makumaailmaa, arvosteluperusteita ja olemusta. Kokonaisuuden hinta on 35€/henkilö (ryhmäkoko 3-5hlö) tai 30€/hlö (ryhmäkoko 6-12hlö).

Onneksi mua jäi kiinnostamaan myös kesäinen Vuokatti viikon jälkeen, joten olen varma että joskus (ehkäpä jo ensi kesänä) tulemme tänne uudestaan, sillä erityisesti aittamökit oli niin upeasti toteutettuja ja on jäänyt mieleeni. Ja totta kai se tasting!

 

Haapalassa on myös kauppa, josta voit ostaa muun muassa heidän pienpanimo-oluita.

 

6-pack kotiin

 

Mitä mieltä olet Haapalan tilan kokonaisuudesta? Tuleeko vastaavanlaisia helmiä mieleen muualta Suomesta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

8 Comments on “HAAPALA – kainuulaisia makuja, oma panimo ja majoitusta

  1. Aha, täällä ollaankin jo Levillä. Minä etsin, itse asiassa, Haapalan Ankkalaisen karttapaikasta, joka on erityisen huono etsimään juuri tällaisia kohteita (Sotkamosta löytyi viisi, mutta uskon löytäneeni oikean). Sitten näin, että minä olin käytännössä pyörinyt sen pihalla huomaamatta sitä laisinkaan, vai olisikohan ollut kiinni tai peräti vielä avaamatta.
    Tämä on sellainen paikka, mikä täytyy muistaa seuraavaa reissua varten, vaikken olekaan mikään tasting-ihminen.

  2. Oh kivan näkönen paikka! Pohdittiin Vuokattia yhdeksi vaihtoehdoksi talven laskureissulle, mutta Pyhä taitaa viedä voiton. Pitää pitää tämä kuitenkin mielessä :–)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *