Kaupallinen yhteistyö: Partioaitta
Mitä pakata vaellukselle? Heinäkuussa tein elämäni ensimmäisen pidemmän vaelluksen ja tähän valikoitui klassikkojen klassikko: Hetta-Pallas. Tässä postauksessa kerron mitä pakkasin vaellukselle ja kokemuksiani Hetta-Pallas vaelluksesta.
Mietin monta viikkoa kesä-heinäkuussa mitä pakata mukaan Hetta-Pallas vaellukselle, sillä luonnollisesti en halunnut kantaa kymmeniä kilometrejä mitään turhaa mukana, mutten myöskään halunnut unohtaa mitään tärkeää rinkasta. Vastaan nyt useamman toiveisiin, sillä todella moni tämän Hetta-Pallas reissun jälkeen tiedusteli, että mitä me pakattiin ja olisi kiva saada kokonainen postaus aiheesta. Sopivasti sellainen oli suunnitteilla, joten tässä tulee vastaus toiveisiinne.
Hyvillä varusteilla on suuri merkitys omaan mukavuuteen sekä yleisesti vaelluksen onnistumiseen. Useamman vuoden olemme tietoisesti kasvattanut meidän retkeilyvarastoa ja huomanneet sen, että laatuun kannattaa panostaa. Tässä samalla kuvioihin on astunut myös Partioaitta, joka on yhtään liioittelematta yksi lempikaupoistani. Tarjolla on laadukkaita, mutta myös vastuullisia retkeilytarvikkeita, joista iso osa on käytössä jokapäiväisessä arjessa.
Vinkki: onneksi kaikkea ei tarvitse välttämättä ostaa, sillä asioita joita tarvitsee harvemmin, voi lainata esimerkiksi retkeilystä innostuneilta kavereilta tai sitten Partioaitan omasta vuokrauspalvelusta. Lainasimme viime talvena lumikengät Partioaitasta ja oli kyllä kätevä palvelu, suosittelen testaamaan sitä myös.
Hetta-Pallas -vaellukselle tein muutaman hankinnan, sillä tunturissa säät voivat muuttua todella nopeasti. Pallottelin hetken aikaa parin vaihtoehdon suhteen ja näin jälkeenpäin kiitän kyllä Partioaitan henkilökuntaa. Onneksi luotin neuvoihin ja mukaan tarttui Fjällrävenin KEB ECO-SHELL kuorihousut, jotka on suunniteltu ympärivuotiseen vaativaankin käyttötarkoitukseen ja rasittaa mahdollisimman vähän ympäristöä. Ilman noita olisi tullut itku, sillä jouduttiin pariin kertaan todella kovaan vesisateeseen vaelluksen aikana ja olisin kastunut totaalisesti ilman noita housuja.
Linkitän muutamia tuotteita tulevassa pakkauslistassa suoraan Partioaittaan niissä tuotteissa, joita on edelleen myynnissä heillä. Valtaosa meidän retkeilyvarusteista on sieltä, mutta kaikkia ei ole enää myynnissä. Partioaitasta saat lähes kaiken, mitä sinun tarvitsee pakata vaellukselle mukaan.
Vaellukselle päivitin myös paljon reppureissuja ja lyhyitä vaelluksia nähneen reilu kymmenen vuotta vanhan rinkkani, joka alkoi olla jo ehtoon puolella. Rinkkaa oli parsittu kasaan vähän sieltä ja täältä. Nyt halusin laadukkaan ja mukavan vaellusrinkan, joka oikeasti kestää vaikka loppuelämän ja ei rispaannu heti käytössä.
Suuntasin suosikki-Partioaittaani eli Itikseen ja siinä tovi soviteltiin eri rinkkoja henkilökunnan opastuksella. Oli yhteistyössä tämä postaus tai ei, niin Partioaitoissa on aina ihan super hyvää palvelua ja työntekijät osaavat neuvoa todella hyvin. Kannattaa ehdottomasti kysellä vinkkejä heiltä, jotta löydät nimenomaan sinun vartaloosi täydellisesti istuvan rinkan.
Rinkka on ehdottomasti yksi tärkeimmistä varusteista vaelluksella ja uusi Fjällräven KAJKA 75 Unisex -rinkkani oli mitä mainioin vaelluskaveri. Jännitin vähän etukäteen, että miten raskaalta vaellus tuntuu kaiken sen tavaran kanssa, mutta hyvän rinkan kanssa paino jakaantui todella hyvin ja tukevasti vartaloa vasten, joten tuntureille nousut meni erittäin kivuttomasti.
Pakkauslista vaellukselle
Luin jostain, että rinkan paino olisi hyvä olla maksimissaan 1/3 rinkan kantajan omasta painosta. Oma rinkka painoi noin 17 kiloa eli reilusti alle suosituksen. Tämä pakkauslista soveltuu erityisesti Lappiin kolmen yön vaellukselle, mutta toki tätä soveltamalla hyvä runko myös muihin vaelluksiin. Tein teille tuohon loppuun kätevän pakkauslistan, jonka voit tallentaa itsellesi puhelimeen tai tulostaa. Helpottaa varmasti vaellukselle rinkan pakkaamista jatkossa.
Vaatteet – kannattaa varautua käytännössä kaikkeen mahdolliseen tunturissa. En tiedä mitään inhottavampaa kuin olla kylmissään tai märkä, joten näihin kahteen kannattaa varautua.
- vedenpitävät kuorihousut ja -takki
- vaellushousut – omat suosikkini on nämä Abiskon tiukat vaellushousut.
- shortsit tai vaellushame (tai vielä parempi jos on sellaiset vaellushousut, joista saa lahkeet pois polven kohdalta)
- kevyt pitkähihainen hyttysiä varten
- lämmin fleece / villapaita – ilman tätä Patagonian fleeceä en lähde minnekään.
- t-paita
- taukotakki – untuva on hyvä kun on niin kevyt
- lippis tai joku muu päähine päiväksi
- vaelluskengät
- leirikengät – sandaalit best
- vaellussukat (+ vaihtopareja) – ekaa kertaa oli testissä nämä vaellussukat ja hyvin pelitti.
- pipo, käsineet ja villasukat yöksi
- aluskerrasto yöksi (merinovilla)
- tuubihuvi (merinovilla) – tosi monikäyttöinen, mutta itsellä on viileällä yön kaulassa tai sitten olen tehnyt siitä tyynyn eli laittanut huivin sisään vaatteita.
- alusvaatteet
.. Lisäksi en lähde minnekään ilman Fjällrävenin luottotakkiani, jonka ostin heti kun tuli myyntiin Suomessa. Aivan mielettömän monipuolinen – on käynyt niin hiihtoladulla, rinteessä, sienimetsässä, patikkapoluilla kuin myös Helsingin keskustassa.
Tutustu täältä lisää Partioaitan vaatevalikoimaan.
Leiri – lämpimään makuupussiin kannattaa panostaa, sillä Lapissa kesälläkin yöt voimat helposti olla nollan tuntumassa.
- teltta – lämmin suositus tunneliteltalle.
- makuualustat – tästä saan usein kysymyksiä ja meillä molemmilla on nämä Friluftsin ilmalla täytettävät.
- makuupussit (huomioi vuodenaika ja yön lämpötilat) – mulla on käytössä tämä Marmotin kolmen vuodenajan makuupussi, sillä palelen helposti myös kesällä vaikka olisi merinovillakerrasto päällä.
- narua – saa vaikka pyyhkeen kuivumaan tms
- istuinalusta – lämpimämpi istua iltaa
- valaisin – meillä on tämä Remojin lamppu, jota voi kätevästi kantaa pimeässä kädessä, laittaa maahan tai roikkumaan teltassa.
Ruoka – ehdottomasti se, joka painaa vaelluksella eniten. Me jaoimme valmiiksi erillisiin pusseihin vaelluspäivän ruuat, joten oli helppoa ottaa esiin aina kyseisen päivän pussin sisältö. Näin tuli myös helposti huolehdittua se, että tulee syötyä tarpeeksi kun päivän pussi piti olla tyhjä. Lisäksi olimme varanneet rinkkaan helposti saatavilla nopeaa energiaa, kuten pähkinöitä.
- aamupalat, lounaat, illalliset sekä lukuisat välipalat ja herkut + mausteet – me ostettiin jokaiselle päivälle vähintään yhdet kunnon energiapitoiset ateriat Partioaitasta. Syötiin ne aina matkan varrella, sillä noihin pusseihin riittää kuin kaadat veden ja annat hautua hetken – ei siis kesken vaelluksen tarvitse alkaa tiskaamaan. Omat retkiruokasuosikit on ehdottomasti Real Turmat ja Lyofood.
- retkikeitin + siihen tarvittavat välineet – tämä trangia on paras lahja ikinä, mitä ollaan koskaan saatu.
- tulitikut
- biohajoava tiskiaine + tiskiharja – ethän tiskaa suoraan vesistössä likaisia astioita
- vesipullot – Lapissa onneksi vettä on aika hyvin saatavilla, joten päivän etapeilla ainakaan Hetta-Pallaksella ei tarvinnut vettä kantaa litratolkulla. Meillä oli mukana pari Siggin vesipulloa sekä yksi tällainen isosuinen vesipullo, joten tähän oli helppo ottaa vettä purosta.
- vedenpuhdistustabletit varmuuden vuoksi
- ruokailuvälineet, mukit ja lautanen – me suositaan lähes aina Kuplikan tuotteita.
- puukko
Koirille – muistathan että kansallispuistoissa koirat tulee olla kytkettynä hihnaan aina. Lue täältä lisää vinkkejä koiran kanssa vaeltamiseen.
- koirien ruoka – normaalia enemmän kuin kotioloissa, nyt on kulutusta
- energiapitoista välipalaa – esimerkiksi kuivattua kanaa, kalarullia tms
- koiran ensiaputarvikkeet hätätilanteita varten
- tassurasvaa ja punkkipihdit
- perus hihnat ja valjaat tms
- (mahdolliset koirien vaatteet sään varalta ja makuualusta)
Hygienia, ensiapu ja muut oleelliset
- pyyhkeet
- aurinkorasva
- hyttyshatut ja karkottimet
- varavirtalähde
- kartta ja kompassi
- ensiaputarvikkeet
- rakkolaastarit
- vessapaperi
- käsidesi
- biohajoavat pesuaineet
- hammasharja ja -tahna
- aurinkolasit
- roskapusseja
- untuvapussi puhelimelle – akkua säästyy öisin kun on viileää
- käteistä
- teippiä – tätä voi tarvita mitä ihmeellisempiin asioihin
- kamera + vara-akut
- vaellussauvat – me vuokrattiin nämä, sillä ei ole käyttöä usein ainakaan toistaiseksi
- pakkaa mukaan myös retkietiketti, jotta meidän upea luonto säilyy sukupolvelta toiselle yhtä upeana
Siinäpä taisi aikalailla kaikki oleellinen olla mitä meidän rinkoista löytyi ja mitä pakkasimme vaellukselle. Tein näistä vielä erillisen PDF-tiedoston, jonka voit helposti tallentaa vaikka omaan puhelimeen tai tulostaa. Lataa pakkauslista vaellukselle.
Tuleeko sulla pakattua rutiinilla vaelluksille jo? Mitkä kolme retkeilyvarustetta nostaisit sun TOP 3 -listalle, jos olisit lähdössä vaeltamaan?
Seuraavaksi voitkin lukea meidän kokoonpanon kokemuksia Hetta-Pallas -vaelluksesta täältä.
Veera
Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:
Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.
Top 3 on vähän hankala sanoa, koska riippuu paljon tietysti vuodenajasta sekä paikasta. Mutta nykyään se taitaa olla pitkälti 1. Kunnon kengät, 2. Merinovillakerrasto ja 3. Lakki (lippis tai pipo). Talvella on myös tärkeää, että yleisesti on pukeutunut riittävän lämpimästi.
Hyvä top 3 – allekirjoitan kaikki.
Onpas kevyt. Minun painollani kolmasosa tietäisi 31 kg, joka on jo melkoisesti. Lapissa on rinkan paino vesineen ollut vähän päälle 20 kg ja siinä on kantamista. Kun kuljin Rauman Lapissa, luotin 1983 hankittuun Haltin rinkkaan, minä oli virhe, kun aika on selkeästi ajanut siitä ohi. Joskus minulle on sanottu, että minun varusteeni tuovat Mieleen ajan, jolloin DDR oli vielä olemassa.
Toinen rinkkani on ALICE, eli lyhyesti Liisa ja se on USA:n merijalkaväen rinkka, ei sekään miellyttävä.
Minä olen kanssa melkoinen vilukissa ja Rauman Lappiin lähdin Lidlin fleecepussin kanssa. Se on kevyt ja se on erinomainen pussi, mikäli yö ei ole kovin kylmä. Sattui olemaan.
Eväät on minun heikkouteni, tuppaan tekemään nälkävaelluksia eli evästä on mukana liian vähän. Minun pitää petrata tässä, koska elimistössä kohta ei ole ylimääräistä rasvaa poltettavaksi.
Kolme varustetta: Trangia, kuksa ja GPS.
Mä taas mietin, että onpa painava. Mulla nimittäin aika sama lista. Viimeksi viikon reissulla (lyheni kuuteen päivään) rinkka painoi 13 kg (kaveri tosi minimalisti ja hänen rinkka painoi 8 kg). Toki kaikki ruuat oli itse kuivattuja ja painavat jopa vähemmän kuin lisää vain vesi ruuat. Teltta voi olla syy, oma painoi reilun kilon ja se, että meillä ei ollut koirien kamoja. Se, että oli noin kevyt rinkka aiheutti sen, että yhtenäkään aamuna ei tehnyt pahaa heittää rinkkaa selkää. Eli suosittelen kyllä karsimaan kamaa. Merinot on mun ykkönen reissussa. Otsalamppu myös – paitsi juhannusreissulle Lappiin en ottanut. Retkisuihku on luksusta, edellyttää kyllä sen, että kaasua mukana riittävästi
Mari – meillä koiran ruuat painoivat useamman kilon jo, joten niistä tulee jo paljon kun litra per päivä tulee kannettua jo heidän nappuloitaan. Hienoa, jos saa kaiken tarpeellisen 8-13 kiloon! 🙂
Kaikki mahdollinen oli jo karsittu meillä. Itsellä tuo oma rinkka ei tuntunut kyllä painavalta kertaakaan, sillä oli hyvä rinkka selässä ja noudatin tuota 1/3 omasta painosta ohjetta ja toki alitin tuonkin reilusti. Olisi ihan kamalaa lähteä liian painavalla rinkalla – loppuisi voimat nopeasti tuntureille kiivetessä.
Heh täällä sama, eväät on heikkous. Erityisesti ensimmäisille päiville tulee pakattua painavampaa ruokaa. 😀
Enpä ole tällaisia kanna kaikki mukanasi -retkiä harrastanut, mutta selvästikin minulla pitkänä ja hiukan painavanakin ihmisenä tähän olisi edellytykset tuolla 1/3 kantajan painosta suosituksella 🙂
Sadevarusteita toki tarvitsee ihan normaalistikin, eilen vaikka oli pakko palauttaa testissä ollut pyörä melkein kaatosateessa ja kyllä siinä sadehousut ja -takki olivat tarpeen!
Telttakin meillä on, mutta se on jo aika olematon, edes kotipihalla yöpymiseen. Tekisi mieli hankkia sellainen teltta kun norjalaisessa Team Bachstad -sarjassa näytti olevan käytössä, joka pystytettiin suunnilleen vaan heittämällä teltta kaaressa maahan – löytyisiköhän Partioaitasta apua sellaisenkin löytämiseen 🙂
Varmasti Partioaitasta saa apua teltan ostoon. Me ostettiin tosi paljon retkeilyvarusteita sieltä 3-4 kesää sitten meidän Lofoottien reissua varten ja saatiin hyvät vinkit sieltä. Muutenkin pienemmillä ostoksilla aina saadaan palvelua tosi hyvin. 🙂
Hyvä lista, rakastan tällaisia pakkauslistoja! 😊 Kiva myös tuo pdf. Itse olen tehnyt vasta yhden ainoa reissun, jossa joutui kantamaan useamman päivän tavarat mukana ja näin ollen huomioimaan tuon 1/3 kantajan painosta -säännön, mutta aivan varmasti jatkossa teen lisää reissuja. Siitä on jo niin monta vuotta, että en edes muista paljonko rinkka painoi, mutta ainakaan ei mitenkään liikaa etteikö sitä olisi helposti kantanut. Hyvät kengät ovat tähän mennessä lyhyillä vaelluksilla ollut ihan ykkösvaruste, varsinkin kun erehtyi tekemään pari reissua huonoilla kengillä.
Heh jep, mie myös! 🙂 Ajattelin, että tuo pdf olisi kiva tallentaa omaan puhelimeen vaikka, niin on helposti saatavilla kun lähtee seuraavan kerran reissuun.
Samaa mieltä, hyvät kengät on ihan ykkösvaruste!