KOTIMAA - MAJOITUS

Hotel Kakola – vanha lääninvankila on nyt laadukas boutique-hotelli

Kaupallinen yhteistyö: Hotel Kakola

Turun toiseksi suurimmalla kukkulalla Kakolanmäellä komeilee vanha ja vähän mysteerisenkin näköinen Hotel Kakola. Muurien sisäpuolelle piiloutuu todella laadukas ja mielenkiintoisen historian omaava boutique-hotelli, joka on avattu syyskuussa 2020.

Saavuimme illalla Kakolaan ja näkymä oli kyllä hyvin vakuuttava, jopa vähän mystinen. Iso vanha tiilirakennus korkeiden muurien takana näytti iltavalaistuksessa todella upealla.

Alkoi heti mielikuvitus lentämään mitä muurien sisäpuolella on tapahtunut vuosien varrella ja minkälaista konnaa täällä itse Kakolanmäellä on lusinut – pahamaineisia vankeja onkin Kakolassa laskenut tiiliä useampi: Jammu-Setä, Volvo-Markkanen sekä Matti Haapoja. Parhaimmillaan Kakolanmäellä on ollut jopa 1300 vankia ja se onkin ollut Suomen suurin ja vaarallisin vankila aikoinaan.

Vankilana se on toiminut vuoteen 2007 saakka ja se oli tyhjillään 2015 saakka, kunnes Kakola Yhtiöt OY aloittivat laajat muutostyöt alueella. Ja siitä päästäänkin myös Hotel Kakolan syntyyn.

Täysin kotimainen ja yksityisessä omistuksessa oleva Hotel Kakola käsittää siis 151 hotellihuonetta, ravintola Rubenin ja monipuolisen mahdollisuuden järjestää häitä ja juhlia tai kokouksia ja muita yritystapahtumia.

 

 

 

Kakolassa kaikki hotellihuoneet ovat erilaisia


Vietimme yön standard-luokan huoneessa, jossa meillä oli oma parveke. Kakolanmäen huipulta oli ihana katsella öistä Turkua ja oletan, että maisemat myös päiväsaikaan ovat kauniit – pimeän marraskuun takia me ei päästy edes näkemään päivänvaloa täällä.

Huoneessa oli todella pehmeä ja laadukkaan oloinen sänky sekä petivaatteet. Huomasi, ettei olla ostettu mitään vähän sinne päin, vaan täyttä laatua. Plussaa myös siitä että sänky oli kokonainen parisänky eikä kahta 80cm sänkyä vierekkäin. Lisäksi meiltä löytyi myös oma soodakone (!), tuo oli todella kiva lisä huoneeseen.

Suosikkini oli kyllä meidän ammeellinen kylpyhuone, jossa oli kauniita mustia yksityiskohtia hanoissa sekä laadukkaat Lumin shampoot, hoitoaineet, rasvat ja suihkusaippuat – vastuullisesti pumppupulloissa. Kylläpäs oli pitkän työpäivän ja Helsinki-Turku automatkan jälkeen mukava rentoutua kylvyssä.

 

 

 

 

 

 

 

Standard-huoneiden lisäksi Kakolasta löytyy family-, superior-, suite- ja cell room-luokkaa, kaiken kaikkiaan yhteensä 151 huonetta, joista kaikki ovat erilaisia. Erityisesti tuo viimeisin on mielenkiintoinen uutuus, joka valmistui itse asiassa tällä viikolla eli siis voit majoittua autenttisessa sellissä.

Ennen tänne jouduttiin, nyt päästään. Entiseen eritysselliin rakennettu sellihuone tekee hotelliyöstäsi elämyksen – paitsi jos kärsit ahtaan paikan kammosta. Pikkuruisessa sellissä on pikkuruinen ikkuna, kerrossänky sekä oma vesipiste ja WC, mutta suihkun jaat muiden eristyssellien asukkaiden kanssa. – Hotel Kakola

Hintahaarukka hotellihuoneissa on todellakin kohtuullinen, kun miettii millaisesta boutique-hotellista on kyse. Standard-luokan hotellihuoneen saa reilulla satasella (katselin varauskalenteria ja joulun alla se oli jopa alle 100 euroa) eikä tuo sviittikään ole kallis 200-300 euron hintahaarukallaan.

 

Kakolan selli-majoitus on varmasti ikimuistoinen. Kuva: Inka Khanji

 

Ravintola Rubenista löydät lähiruokatuottajien makuja


Miksi lähteä merta edemmäksi kalaan, kun Kakolan hotellista löytyy todella hyvä ravintola? Oli kyllä niin ihana, ettei tarvinnut miettiä illallista sen kummemmin – sen kun menet nauttimaan laadukkaan ruokaelämyksen Rubeniin ja saat vielä todella hyvää palvelua. Nyt pakko kyllä kehua asiakaspalvelua: Rubenissa oli superystävällinen, hauska ja rento palvelu, mutta taustalta huokui ammattitaitoa.

Suosittelen ottamaan Kakolan drinkkejä, ne ovat hauskasti nimetty historian mukaan: elinkautinen, muuri, rinki, Kakolan muuli, lautatarha ja hivakka. Oma suosikkini oli Kakolan muuli, jossa maistui mukavasti inkivääri ja wasabi.

 

 

Ruokalistan puolelta löydät Kakolan klassikkoja sekä erillisen sesonkimenun. Tarjoilija suositteli sesonkimenua ja mentiinkin pitkälti hänen suosituksien mukaan ilta läpi. Rubenissa suositaan paljon lähiruokatuottajien raaka-aineita ja heidän saatavuuttaan, joten tämän takia myös sesonkimenu vaihtuu useasti.

Meille on kunnia-asia käyttää kotimaisia raaka-aineita, erityisesti lähellä tuotettuna. Haluamme omalta osaltamme ehkäistä ilmastonmuutosta ja vähentää hiilijalanjälkeä, tämä näkyy myös menuiden sisällössä. -Ruben

Me valittiin alkuun kapakset sekä paahdettua maa-artisokkaa, suppilovahveroa ja omenaa. Pääruoaksi molemmat otettiin päivän kalaa eli kuhaa, heinäsavustettua porkkanaa ja rapukastiketta ja jälkkäriksi valikoitui juustoja tilpehööreineen sekä pannukakkua Birkkalan speltistä ja puolukkajäätelöä. Ei voi muuta sanoa, kuin että todella hyviä makuja jokaista murusta myöten.

Ravintola Ruben tarjoilee myös hotelliaamiaisen, jonka ehdoton suosikkimme oli maailman pehmein puuro. En tiedä mitä ihanaa tuolle puurolle oli tehty, mutta se oli niin hyvää että meinasi taju lähteä. Ensi kerralla voisin ajoittaa meidän käyntimme Kakolassa lauantai-sunnuntai väliselle yölle, sillä täällä oli kieltämättä aika herkullisen kuuloinen sunnuntaibrunssikin.

 

 

 

 

Aamiaisella ihastelin kananmunien esillepanoa.

 

Kieltämättä koronan takia vuosi 2020 ei ole varmastikaan helpoin ajankohta uuden hotellin avaamiselle sekä erilaisille juhlille ja yritystapahtumille, mutta suosittelen tukemaan omalla toiminnalla kotimaisia matkailupalveluita – käyttäen tietenkin sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Paikat Hotel Kakolassa olivat luonnollisesti todella puhtaat, käsidesiä oli kaikkialla saatavilla sekä turvavälit oli otettu hyvin huomioon esimerkiksi ravintolassa pöytien sijoittelulla.

Kakola on hyvä majoituspaikka staycationille,  kaupunkilomalle itse Turkuun tai sataman läheisen sijainnin takia hyvä yöpaikka ennen laivaan nousua. Harmittaa vähän, että saavuttiin iltasella Kakolaan ja lähdettiin seuraavana aamuna kohti Ahvenanmaata, joten ei ehditty kiertää Kakolan alueen muita helmiä: ravintola Kakolanruusu, kahvipaahtimo Frukt Coffee Roasters, Kakola Brewing Company, leipomo-kahvila bakeri Å sekä Kakolan myymälä, jossa myydään vankien valmistamia klassikkotuotteita. Kävin myymälän nettisivuilla ja heillä on todella ihania kodin sisustustuotteita myynnissä.

Säästin parhaimman palvelun viimeiseksi Kakolanmäen palveluissa: alueelle avataan syksyllä 2021 aikuisten (jes – näitä ei ole koskaan liikaa) oma spa. Kylpylästä löytyy noin kymmennen saunan käsittävä saunamaailma, elämyssuihkuja ja -altaita, hierontoja ja hoitoja.

Kylpylä rakentuu aivan Hotel Kakolan naapuriin, joten näen itseni jo hipsimässä tyyliin kylpytakissa ja -tossuissa itseni hotellihuoneesta kylpylään. Ennen vanhaan Kakolanmäellä sijaitsi Kakolan Riviera, vankien virkistäytymispaikkana toiminut keidas, joten on ihanaa että myös tällainen toiminta herätetään uudestaan henkiin.

Kaiken kaikkiaan Hotel Kakola on elämyksellinen boutique-hotelli, jonne kyllä haluan ehdottomasti palata ajan kanssa. 

 

 

Oletko yöpynyt mielenkiintoisen historian omaavissa hotelleissa?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

14 Comments on “Hotel Kakola – vanha lääninvankila on nyt laadukas boutique-hotelli

 1. Varmaan hieno kokemus!

  Tuolla olisi kyllä mukava itsekin yöpyä näin 8 vuotta Turussa asuneena. Paikalla tosiaan on paljon historiaa. Joitain vuosia sulkemisen jälkeen oma silloinen työpaikkani oli vähällä muuttaa noihin tiloihin, mutta vuokrasopimuksesta ei taidettu päästä yhteisymmärrykseen. Olisi ollut potentiaalisesti aika hauskat toimitilat!

  Ja kiva muuten nähdä kuvia paikasta, ei ole aiemmin tullut vastaan. Varsin tyylikkäältä näyttää.

 2. Näyttää hienolta. Jännää miten nämä kaksi vanhusta: Katajanokan vankila sekä Turun Kakola ovat muuttuneet laadukkaiksi hotelleiksi. Kakolassa en ole vielä käynyt, mutta Katajanokalla yövyin pari vuotta sitten. Ehkäpä matka Turkuun olisi ihan paikallaan 🤩

 3. Olipa hienosti toteutettu kaikki! Tuo miljöö tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia, tarinoita ja potentiaalia, että on mahtavaa nähdä, miten se on otettu käyttöön. Katajanokan vankilahotellissa on tullut vierailtua pariin otteeseen ja se on samalla tavalla tosi upea.

 4. Olen tästä lukenut, mutta Turku on sellainen kohde, että tulee aina viiletettyä ohi. Jos tämä koronahumppa jatkuu, niin varmaan rupeaa Turkukin kiinnostamaan. Ei vaan, kaupaungissa olisi kyllä katsottavaa!

 5. Olenkin seurannut tämän hotellin tuloa Turkuun usein kaupungissa käyvänä, mutta toistaiseksi olen hylännyt ajatuksen siellä yöpymisestä, sillä sijainti on kuitenkin sen verran kaukana keskustasta, ettei sitä ihan montaa kertaa päivässä ainakaan viitsi kävellä.
  Joku vuosi sitten käytiin Kakolan Ruusussa syömässä – ja alueen vaikean paikoitustilanteen myötä saatiin tietysti parkkisakot. Mitenkähän hotellin osalta paikoitus on järjestetty?

 6. Ulkoa rakennus on upea, mutta sisältä turhan pliisu. Vain eristyssellistä tehdyssä huoneessa on osattu hyödyntää vankilateemaa hienosti. Siitä tykkään! Toki ymmärrän, että kahden hengen huoneessa pitää olla parisänky ja tilaa muutenkin, mutta sisustuksella olisi voinut tuoda vankilateemaa esiin vaikka millä tavalla. Silti perushotelliin verrattuna mielenkiintoisempi vaihtoehto.

 7. Heh, sarjassa eksoottista majoitusta. Mietin sitä, että kenellä on mahtanut olla parvekkeellinen selli 🙂 Itse en ole ehkä noin asketismin ystävä, mutta varmasti mieleenpainuvan kokemuksen tuossa miljöössä yöpymisestä saa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *