KOTIMAA

Idän helmi: Patvinsuon kansallispuisto

Idässä lähellä Venäjän rajaa löytyy yksi Suomen kauneimmista kansallispuistoista, joissa olen koskaan käynyt: Patvinsuon kansallispuisto. Vaikka olen asunut yli kaksikymmentä vuotta Pohjois-Karjalassa, kävin tässä idän helmessä ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä. Ja kyllä kannatti, sillä tämä Itä-Suomen erämaa oli todella henkeäsalpaava.

Vietimme pari yötä telttaillen Patvinsuon kansallispuistossa, sillä halusimme rauhassa kulkea 25 kilometrin mittainen Patvinkierron ja nauttia upeasta luonnosta. Olisi voinut kuvitella, että koronajuhannuksena olisi ollut enemmänkin porukkaa, mutta saatiin olla suhteellisen rauhassa.

Patvinsuon kansallispuisto on nimensä mukaan laajalti suoaluetta ja etenkin nämä alueet teki itseeni vaikutuksen. Alue onkin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue. Pitkospuita pitkin oli helppoa ihastella oranssina kukoistavia soita, jotka olivat täynnä valkoista tupasvillaa. Toisaalta olisi väärin olla kehumatta myös Suomujärjen upeita hiekkarantoja, jonka varrella olikin eniten retkeilijöitä ja juhannuksesta nautiskelijoita. Patvinsuon kansallispuisto on myös täydellinen kohde myös nautiskeluun, sillä sieltä löytyy 24 kilometriä upeaa hiekkarantaa joten tänne kannattaa tulla viettämään rantapäivää.

Kyselin ennen meidän reissua reittivinkkejä Patvinsuolle ja moni suositteli Lakkapolkua sekä Suomunkiertoa. Nämä ovat enennemmin hyviä nopeampia päiväretkiä, joten tämän takia päädyttiin Patvinkiertoon. Meidän ystävät oli muutamaa viikonloppua ennen meidän yhteistä juhannusmatkaa käynyt tuon Suomunkierron ja kehuivat kovasti myös sitä.

Kansallispuistosta löytyy kaiken kaikkiaan 80 kilometriä merkattua reitistöä, joista noin 20 on pitkospuilla varustettu. Kannattaa napata mukaan vedenpitävät kengät, sillä paikkapaikoin sukat voi kastua suoalueella kävellessä.

 

 

 

 

Patvinkierto on täydellinen telttaretkeilyyn


25 kilometrin mittainen Patvinkierto on mitä mainion 1-2 yön retkikohde. Rengasreitin ehtisi helposti mennä yhden yön taktiikalla, mutta me haluttiin nautiskella juhannuksesta ajan kanssa. Patvinsuon kansallispuiston alueella on useampi hyvä aloituskohta, me aloitettiin oma Lahnalammelta.

Ensimmäinen yö vietettiin Majaniemessä, jonka ranta oli ihanan loivasti syvenevä ja täydellinen uimaranta töppöjalkaiselle Kyösti-corgille. Hilla tyytyi tuijottamaan hiekalle. Hassua miten kaksi koiraa voi olla niin erilaisia veden suhteen: toinen rakastaa ja toinen ei tykkää yhtään.

Majaniemeen kävellessä ylitimme Nälmänjoen lossilautalla – en ollut ennen käyttänyt lossilauttoja, joten tuo oli mielenkiintoinen lisä itselle tällä reitillä. Koirat pärjäsi myös hienosti lossilautalla ylityksen. Toinen mainitsemisen arvoinen pysähdys reitillä on ehdottomasti korka Teretinniemen lintutorni. Tänne kannattaa ehdottomasti tulla ihastelemaan maisemia vähintään, ylhäällä vasta tajuaa miten isosta kansallispuistosta on kyse.

 

Teretinniemen lintutornin korkeuksista on upeat maisemat.

 

 

 

’Siis enkö sais ees yhtä palaa?’

 

 

Vesipeto-Kyösti

 

 

Otettiin muutamat ekstrakilometrit Patvinkiertoon, sillä haluttiin yöpyä toinen yö suositulla Suomujärven telttailualueella. Varattiin etukäteen meille juhannussauna muutamalla kympillä, joka oli parasta ikinä. Suomussa on itse asiassa kaksikin vuokrasaunaa: Suomujärven rannalla upeassa niemennokassa sekä pihapiirissä on metsänvartijantilan pihasauna. Me ei valitettavasti enää mahduttu rantasaunaan, mutta ei tuossa pihasaunassakaan mitään vikaa ollut.

Rantasauna vuokrahinta on 30  € / 2 h ja pihasauna 30 € / 2 h. Saunan lämmitys hoidetaan itse. Saunoihin mahtuu kerrallaan noin 10 henkeä ja sitä kannattaa tiedustella Suomun luontotuvan yrittäjiltä.

 

 

 

 

Suomujärveltä matka jatkuu Lahnalammelle, jossa mennään suurin piirtein puolet metsässä (lue: hitosti itikoita) ja puolet pitkospuita pitkin. Jälleen olin ihan sanaton noiden soiden edessä. Ne oli kerta kaikkiaan niin lumoavia ja rauhoittavia. Ehdottomasti tänne joku toinen kerta uudelleen.

Vinkki: Patvinsuon kansallispuiston yhteydessä kannattaa käydä ehdottomasti myös Ilomantissa, jossa on vaikka mitä kivaa: karjalaisesta ruuasta kuuluisa Parppeinpirtti, viinitasting Hermannin viinitilan Viinitornissa vanhassa vesitornissa (ei jummijammi mitkä maisemat tuolta vesitornin huipulta olikaan) sekä Ilomantsin kirppareilla – Pogostan kirppis on ykkönen.

 

 

 

Mitkä kansallispuistot on tehnyt sinuun erityisen suuren vaikutuksen?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

5 Comments on “Idän helmi: Patvinsuon kansallispuisto

  1. Kansallispuistoja on välillä vaikea arvioida, kun ovat monesti niin erilaisia. Patvinsuollahan on hauska kartta, jossa kansallispuistoja on pyritty jaottelemaan sen mukaan ovatko esimerkiksi suoperusteisia vai metsäperusteisia. Vähän vanha se kartta on, joten uusimmat puuttuvat siitä kokonaan. Sen perusteella itse on kuitenkin helppoa todeta, että Patvinsuo on ilman muuta oma suosikkini noista suoperusteisista kansallispuistoista.

    Tuo Patvinkierto on omasta mielestäni ilman muuta se reitti, joka tuolla kannattaa kiertää. Suomaastot ovat siitä hauskoja, että näyttävät niin erilaisilta ympäri vuoden. Lisäksi harva sitä lähtee pituuden vuoksi kiertämään, niin on pääosin myös aika rauhallinen, mikä tietysti luonnossa on mukavaa. Ja nuo lossit ovat hauskoja, niitä ei kovin monissa paikoissa ole.

    Seuraavaa reissua varten voisin itse vielä vinkata Kuusipolun. Lyhyt kolmen kilometrin lenkki, mutta harvassa paikassa tulee vastaan sellaista upeaa sammalmattoista ikivanhaa kuusimetsää!

  2. Mahtava tapa viettää juhannusta, varsinkin kun myös saunominen onnistui! Kansallispuistot on kyllä upeita ja usein keskenään todella erilaisia. Suomen kansallispuistoista itselle tutuimmaksi on tullut Oulun lähellä sijaitseva Rokua, josta löytyy upeita jäkäläkankaita ja jääkauden muovaamaa maisemaa hiekkadyyneineen ja järvineen. Suosikkimaisemat ehkä silti löytyy vielä pohjoisempaa, Lapista ja tuntureilta.

  3. Teillä oli kyllä aika makea juhannus! Ja huikea sää sattui tälle vuodelle. Voi vitsi toi sauna oli varmasti ihana juttu, eikä ollenkaan pahan hintainen. Patvinsuo on itsellä käymättä, mutta jossain vaiheessa on tarkoitus kiertää idän kansallispuistoja jolloin varmasti tuonnekin vie tie. Itseen on tehnyt ison vaikutuksen esimerkiksi Hiidenportin kansallispuisto, iso suositus sille!

  4. mun suosikki on Tiilikka. Patvinsuolta haluaisin kiertää Patvinkierron – jäin miettimään, että olis upea mennä se juhannuksena ja ihan päivävaelluksena. Kun päivä on pitkä, niin valoisa aika ei loppuisi kesken!

  5. Hauska kun oltiin tuolla samaan aikaan törmäämättä 🙂 Mahtava paikka viettää juhannusta! Suomun leiripaikka oli juhannuksena tosi täynnä, reiteillä oli onneks rauhallisempaa. Tuota Suomun rantasaunaa on kehuttu, kuulemma tosi hyvät löylyt ja onhan se rantakin hieno, mainio paikka päättää vaellus! Oon samaa mieltä, et Patvinsuo on siitä kiva ku siellä on just sopivia muutaman päivän vaellusreittejä ja plussaa rengas reiteistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *