KOTIMAA - KYLPYLÄT

Ideoita kotimaanmatkailuun: luontoa, ruokaa ja kylpylöitä

Kotimaanmatkailussa on kaikille vähän kaikkea – löytyy luontoa, ruokaa, kulttuuria, urheilua, kylpylöitä ja kaupunkeja – miksei vaikka rantalomakohteitakin. Tällä hetkellä ei oikein voi muualle edes matkustaa, mutta olen itse hyvinkin sinut asian suhteen. Meillä on yli 300 000 km² verran upeita matkakohteita ja listasin niistä tähän vain murto-osan.

Nappasin tähän neljä eri kategoriaa: luonto, ruoka, kylpylä ja kaupunki – itselle kolme mieleisintä asiaa matkailussa. Erityisesti luontomatkailu on noussut viimeisen parin vuoden aikana sijalle yksi itsellä.

Luontomatkailu Suomessa


Ruka-Kuusamon alueella sijaitsee pari Suomen suosituimmista luontokohteista: 82 km Karhunkierros ja 12 km Pieni Karhunkierros sekä tämän lisäksi alue on yksi valokuvauksellisimmista Suomessa. Kävin itse viime vuonna Pienellä Karhunkierroksella ja seuraavana on vuorossa useamman päivän vaellus eli Karhunkierros.

Patikoimisen lisäksi iso peukku melonnalle ja/tai koskenlaskulle Oulankajoella. Jos kaipaat mukavaa sunnuntaimelontaa kauniissa maisemissa, suosittelen erityisesti Oulankajoen 25 kilometrin mittaista Kiutaköngäs-Jäkälänmutka reittiä. Matkan varrella on upeita maisemia sekä ainakin meidän matkan kruunasi yöpyminen Sirkkapurolla.

Mitä upeisiin maisemiin tulee, niin kannattaa erityisesti kokea Konttainen, Päähkänäkallio sekä Pieni karhunkierros itsessään on yhtä kauniiden maisemien tykitystä.

Lue täältä lisää:

 

Päähkänäkallion maisemat ovat u-p-e-a-t.

 

Saimaa teki minuun suuren vaikutuksen kesällä, kun olin siellä Visit Saimaan kutsumana – niinkin ison vaikutuksen, että loppukesästä ostimme ikioman mökin Saimaalta. Minun matkani vasta on alkamassa Saimaan upean luonnon kanssa. Vaikutuksen tuolla alkukesän reissulla teki erityisesti saimaannorppasafari sekä upeaakin upeammat maisemat Neitvuorella.

Tulevina vuosina mielessä on telttailua upeissa järvimaisemissa, Puumalan saaristoreitin pyöräily, hiihtäminen, alueen kansallispuistoihin (Kolovesi ja Linnasaari) tutustuminen, Norppapolun patikointi sekä kalliomaalauksien ihmettely. Talvella retkiluistelu Saimaalla kuulostaisi aika houkuttelevalta.

 

Kesäkuussa tajusin, että näiltä seuduilta haluan mökin meille.

 

Ylläs on suunnitelmissa tälle talvelle, mutta vinkkaan sen tähän jo. En usko nimittäin, että tulisin pettymään Ylläkseen. Suuntaamme sinne valkoisten hankien, tykkylumien, husky- ja moottorikelkkasafarien, valtavan hiihtoverkoston (ja latukahviloiden) sekä laskettelurinteiden perässä. Talvipuuhaa siis kerrakseen reilun viikon lomalle vai mitä?

Olen etsinyt paljon ideoita tulevalle matkalle ja Ylläksen omilta matkailusivuilta löytyy aivan hurjasti tietoa ja ideoita. Jokainen saa varmasti rakennettua kyseisten sivujen kautta täydellinen lumiloman Ylläkselle.

 

Ahvenanmaa on täydellinen matkakohde luontomatkaajalle ja soveltuu myös hyvin suosittujen kesäkuukausien ulkopuolelle. Ruskan täyttämä Ahvenanmaa oli todella upea ja itseäni jäi myös kiinnostamaan retkiluistelu alueella.

Matkakohde on kuin tehty pyöräilyyn, patikointiin ja melontaan. Luonto on todella kaunista täällä ja meri on lähes kaikkialla läsnä. Kirjoitin hetki sitten oman postauksen Ahvenanmaasta luontokohteena, joten siihen kannattaa tutustua ajatuksen kanssa.

 

Kuva: Sanna Könönen-Wahlstedt/ Visit Åland

 

Kilpisjärvi on kuin olisit ihan jossain muualla kuin Suomessa – erityisesti Saanatunturin huipulta aukeavat maisemat on sellaiset, jotka mielestäni jokaisen ihmisen tulisi nähdä – joka sinne vain fyysisesti pystyy kävelemään. Harvoin maisemat vetää minut niin hiljaiseksi kuin tuolla. Love it.

Saanan huiputus sekä kolmen valtakunnan rajapyykki on erityisesti sellaiset luontoelämykset Kilpisjärvellä, jotka kannattaa kokea. Suosittelen myös ajamaan vähän Norjan rajojen puolelle, sillä pienen matkan ajamisen jälkeen vasemmalla puolen tietä tulee pieni parkkipaikka / levike, josta lähtee pieni polku todella upeille vesiputouksille.

 

 

Majatalosta majataloon -hiihtovaelluksella hiihdetään Pohjois-Karjalan upeissa maisemissa kirjaimellisesti majatalosta majataloon yhteensä vajaan 100 kilometrin verran. Hiihtovaellus meillä kesti vajaan viikon ja yövyimme kolmessa eri majatalossa: Puukarin Pysäkillä Valtimolla, Laitalan Lomissa Karhunpäässä ja Pihjalapuussa Nurmeksessa. Kotimaan vaelluksella majoitutaan myös Männikkölän Pirtissä Nurmeksessa.

Hiihtomatkat ovat 15-30 kilometrin luokkaa päivässä ja perillä sinut palkitsee majatalojen vieraanvaraisuus, saunan lämpö sekä emäntien loihtimat karjalaiset herkut. Luontomatkailu ja ruokamatkailu siis yhdistettynä samassa paketissa.

Lue täältä lisää majatalosta majataloon -hiihtovaelluksella, johon osallistuin viime talvena.

 

 

 

Saariselkä on tämän vuoden yksi isoimmista ihastuksista. Ruskaretki Lappiin lumosi kyllä täysin ja nyt olen monta kertaa löytänyt itseni haaveilevani muutosta erityisesti tänne Saariselälle. Luonto ja sen tarjoamat elämykset lumosi kyllä koko meidän talouden.

Kattavat pyöräilyreiti tunturista toiseen, 1200 metrin pituinen pulkkamäki, Urho Kekkosen kansallispuisto, Inarijärvi, hiihtolatuverkosto, laskettelurinteet ja upeita maisemia kaikessa hiljaisuudessa ja rauhassa.. Tarvitseeko tässä vielä luetella miksi Saariselälle eli Lapin huipulle kannattaa matkata?

Etsin meidän matkalle Saariselälle paljon ennakkoon ideoita ja siihen suosittelen sinullekin Inari-Saariselkä alueen matkailusivuja – täältä löytyy hurjasti ideoita omanlaisen matkan suunnitteluun. Täältä löydät meikäläisen postauksen Saariselkään, kannattaa tutustua myös siihen.

 

 

Ruokamatkailu Suomessa


Porvoo on täydellinen lähimatkakohde etenkin pääkaupunkiseudulla asuville, sillä Vanha Porvoo on pullollaan todella herkullisia ja laadukkaita ruokaelämyksiä. Omat suosikkini Porvoosta on Petris Chocolate (heillä on btw ihana bed and breakfast Mathildedalin ruukkikylässä), Gabriel 1763, Porvoon kahvipaahtimo, Fryysarinranta sekä Meat District.

Tänne on hyvä tehdä pieni päiväretki hyvän ruuan perässä tai miksei vaikka varata joku tunnelmallinen majoitus. Blogistani löytyy parin vuoden takaa Porvoon vinkkejä roppakaupalla, kannattaa tutustua myös näihin. Näin joulun alla (okei, ehkä vielä on vähän liian aikaista, mutta sieltä se joulu tulee) Porvoo on myös tunnelmallinen kohde joulun fiistelyyn, toimi ainakin minuun.

 

 

Turku kamppailee ykkössijasta itselläni Suomen ruokakaupunkina Tampereen kanssa. En oikein koskaan osaa päättää, kumpaa suositteleisin enemmin. Aurajoen varrella sijaitsevat Nerå ja Tintå ovat ehdottomasti omat suosikkini Turusta.

Kiss my Turku -sivustoa ja tätä 40 ravintolavinkin sisältämää postausta lukiessa ei kannata olla nälkäinen, sillä molemmista löytyy vino pino hyviä ravintolavinkkejä Turkuun. Meillä on suunnitteilla ruokapainotteinen kaupunkiloma Turkuun tässä lähikuukausina, en malta odottaa.

 

Tintå

 

Tampereen ravintolat teki kyllä suuren vaikutuksen kesällä, kun olin siellä MyHomeTampere -yhteistyön tiimoilta neljä yötä kaiken kaikkiaan. Noihin päiviin mahtui paljon toinen toistaan parempia ruoka-annoksia, joista erityisesti jäi mieleen Muusan värikkäät annokset, 4 vuodenaikaa ihana aamiainen kauppahallissa, Tampellan upea miljöö, Ravintola C:n upea illallinen, Saunaravintola Kuuman herkulliset burgerit sekä Sitkon legendaariset pitsat.

Lue lisää täältä:

 • MyHomeTampere -yhteistyön matkamme johon sisältyi paljon luontoa, kaupunkikulttuuria, saunomista ja hyvää ruokaa
 • Ruokamatkalla Mansessa – matkabloggaaja ystäväni Miran suositukset

 

Ravintola C

 

Ravintola C

 

Kuopio on itselleni hyvinkin tuttu matkakohde, sillä täällä tuli Pohjois-Karjalassa asuessa käytyä usein sekä lähes joka kesä käyn täällä päiväseltään. Pohjois-Savolle ja Kuopion alueelle on myönnetty vuosille 2020-2021 European Region of Gastronomy -tunnus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle.

Suosittelen testaamaan Kuopiossa konttiravintola Mortonin, Isä Camillon, Burger5, Gastrobar P/B:n, King’s Crowin sekä tietysti tutustumaan myös kuuluisan Kuopion torin ja kauppahallin tarjontaan.

 

Saimaalta löytyy todella hyviä ravintoloita ja täältä löytyy ruokaviikonloppuja tarjoava Saimaa Gastronomy-verkoston teemaviikonloput, joka itse asiassa voitti Suomen paras ruokamatkailutuote 2019 -palkinnon. Verkostoon kuuluu Hotelli Punkaharju, TeaHouse of Wehmais sekä kesällä itselleni tutuksi tulleet Tertin Kartano sekä Sahanlahti Resort. Pelkästään näiden kohteiden perässä kannattaa ehdottomasti matkustaa Saimaalle.

Lue täältä lisää Saimaan kesäisestä matkastani, jossa on paljon myös ruokavinkkejä Saimaalle.

 

Sahanlahti

 

Tertin Kartano

 

Kylpyläloma Suomessa


Koli Relax Spa sijaitsee Kolin kansallispuiston huipulla Break Sokos Kolilla, joka on ollut monien vuosien ajan yksi suosikkihotelleistani Suomessa juurikin tuon sijaintinsa ja kylpylän takia. Omatoimiset saunapolut, kasvo- ja vartalohoidot, saunat ja paljut ovat kerrassaan parasta ikinä.

Tutustu lisää Koli Relax Spahan täältä.

 

Järvikylpylä on osa upeaa Järvisydämen kokonaisuutta, josta löydät myös tämän uniikin kylpylän. Jokainen yksityiskohta on mietittyy täällä super tarkkaan ja rentoutuminen on taattua. Kylpylä koostuu viidestä eri saunasta, viidestä eri altaasta sekä suolahuoneesta. Oma ylivoimainen suosikki oli höyrysauna ja hakosauna. Jussi jopa uskaltautui Saimaan kylmään veteen pulahtamaan, itse tyydyin testaamaan vain varpaalla Saimaan kylmyyttä.

Muuta mielenkiintoista mainitsemisen arvoista on se, että Järvikylpylässä käytetään aurinkoenergiaa seitsemän kuukautta vuodesta, 75 prosenttia tulisijojen lämmöstä käytetään kylpylän lämmitykseen sekä järvenpohjassa kulkee 3,6 kilometriä maalämpöputkia.

 

 

Arctitc Sauna World on Harrinivan kohde, jossa en ole vielä käynyt mutta ajateltiin käydä täällä Ylläksen lumiloman aikana. Harrinivan sanojen mukaan Arctic Sauna World on ainutlaatuinen paikka, jossa neljä elementtiä: maa, vesi, ilma ja tuli yhdistyvät ja muodostavat viidennen elementin, höyryttävän saunahengen. Veikkaampa, että on aika ihana rentoutua täällä päivän aktiviteettien päätteeksi.

 

Flamingo Spa on hyvä vaihtoehto lähilomalle, sillä Break Sokos Hotel Flamingon alakerrassa on ihana Flamingo Spa, jossa on aikuisten saunamaailma. Parasta täällä on +37 asteinen lämminvesiallas sekä kahdeksan erilaista saunaa. Ollaan tykätty yhdistää kylpylä ja hotelliyö, joten tämä on täydellinen staycationkohde pääkaupunkiseudulla asuville.

Tutustu täältä lisää Flamingon staycation lomaamme. 

 

 

Herrankukkaro on yleensä vain yrityksille ja ryhmille tarkoitettu kylämiljöö. Ryhmäkoon tulee olla vähintään 10, jotta tänne voi toteuttaa oman reissun. Onneksi Herrankukkaro järjestää myös kaikille avoimia savusaunatapahtumia 50 euron hintaan, johon kuuluu saunominen maailman suurimmassa maasavusaunassa, kylpeminen kaislikkokylpylässä sekä saaristolaispöydän.

Vaihtoehtona päästä tutustumaan kaislikkokylpylään on koota vähintään 10 henkilön oma porukka majoituksineen tai sitten tarkkailla millon savusaunatapahtumia järjestään.

Lue täältä lisää tirppojen reissusta Herrankukkaron linnunpönttöön ja kaislikkokylpylään.

 

 

 

Holiday Club Saimaa löytyy niin upealta paikalta, että täällä kyllä mieli lepää. Holiday Clubin Cirque de Saimaa -kylpylä leikittelee huvipuisto- ja sirkusmaailmaan sijoittuvalla teemalla sekä sieltä löytyy erillinen saunamaailma. Sesonkiaikaan itse kylpylän puoli oli meidän aikaan aika täynnä lapsiperheistä ja onkin kuulemma rauhallisimmillaan 1-2 tuntia ennen kylpylän sulkeutumista eli ennen klo 21.

Erillisellä seitsemän euron lisämaksulla pääset myös saunamaailman puolelle, joka on sijoituksen arvoinen. Täällä oli ihan eri tunnelma kuin alakerran kylpylässä ja nautittiin eniten täällä olosta. Saunamaailmassa oli ihanan rauhallinen seesteinen tunnelma. Saunamaailmassa on neljä saunaa: mastersauna, suolasauna, höyrysauna sekä mökkisauna.

Lue täältä lisää Holiday Club Saimaan kokemuksiani.

 

 

Mikä kategoria on yleensä eniten sinun mieleesi matkoilla: luonto, ruoka, kylpylä, löhölomat rannalla vai kaupunki? Jaappas samalla omia vinkkejä kyseisten kategorioiden alle.

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

9 Comments on “Ideoita kotimaanmatkailuun: luontoa, ruokaa ja kylpylöitä

 1. Meille eniten mieleen oleva kategoria on ilman muuta luonto, mutta kyllä sitä silti aina pyrkii myös valitsemaan kivoja ravintoloita, vaikka luonto onkin se suurin kiinnostuksen kohde. Ja oikein kivoja nuo kaikki listaamasi luontokohteet ovatkin. Oltiin syksyllä Ylläksellä ja tykättiin todella paljon. Varmaan talvellakin ihan huippupaikka! Noihin pohjoisissa oleviin suositeltaviin luontokohteisiin voi muuten lisätä Lemmenjoen, se on noita muita selvästi rauhallisempi, mutta esimerkiksi Joenkielisen kierros siellä tarjoaa todella upeita näkymiä.

 2. Luonto on täälläkin se ehdoton ykkönen, mutta pakko myöntää että rakastan myös syömistä! Suomen ruokamatkailusta lukisi mielellään enemmänkin, joten kiitos vinkeistä! Täytyy käydä nuo linkit ajan kanssa läpi. Haaveissa nimittäin olisi kiertää ensi vuonna Suomen luontokohteiden lisäksi myös ravintoloita ja etenkin ruokafestareita. 🙂

 3. En tiedä kehtaisiko tunnustaa, mutta mä en tykkää käydä rafloissa😂😂. Ruokailu on mulla mahan täyttöä ja en halua käyttää siihen aikaa – pikaravintolat on parasta😂😂😂. Kylpylät kuuluu samaan sarjaan, tylsää, mieluummin uimahallit entisenä kilpauimarina. Luonnossa sen sijaan voi viipyillä ja hidastella. Pyöräilyreissu Saimaalle kuuluu ensi kesän suunnitelmiin ja ehkä talvireissu Lappiin.

 4. Kaikki kategoriat maistuu sopivina annoksina kohteen mukaan 🙂 Olen jopa sopeutumassa tähän lähi- ja Suomi-matkailuaikaan, innostusta on sen suhteen onneksi ilmassa, kun odotan tulevia kokemuksia!

 5. Ihania maisemakuvia, tekisi mieli käydä jokaisessa itse paikan päällä tunnelmoimassa. 🙂 Kylpylät eivät koskaan ole oikein innostaneet, mutta luontoa rakastan ja kotimaassa sitä riittää. Lappiin on hinku takaisin tutkimaan enemmän, sillä tänä vuonna vain ajoimme sen läpi nopeasti Norjaan. Poroista saimme silti nauttia matkalla ja tunturimaisemista. 🙂 Ensi vuonna olisi tarkoitus lähteä uudelleen samanmoiselle roadtripille, mutta varata enemmän aikaa reissuun ja sisällyttää myös Lappia mukaan paremmin. Saimaa on niin kaunista seutua, sinne olisi myös kiva päästä, en ole koskaan ollut!

 6. Luontolomat ovat ehdottomasti minun juttuni ja ”saimaalaisena” olisikin ihana lukea ihastuksestasi Saimaan seutuun. Minulla itselläni on Neitvuori käymättä, pitää ottaa se ohjelmaan. Mutta sinulle vinkiksi Sulkavan linnavuori – sekin on upea. Ja jos ensi kesänä menet tutustumaan Linnansaareen, niin ehdottomasti yö tentsilessa pääsaarella ja patikointi Linnasaaren Linnavuorelle. Ihan mielettömän ihana saari! ja siellä bongaa usein norppia ihan rannassa ♡. Ja olet muuten oikeassa! Kilpisjärvi on niin mieletön! Voi kun haluaisin päästä sinne ruska-aikaan!
  Kylpyläihminen en ole yhtään, mutta jostain syystä aika usein päädyn kylpylään😅. Syksyllä kävin Bomban kylpylässä (joka oli positiivinen yllätys) ja kesällä Järvisydämessä. Myös Naantalin kylpylä – tai lähinnä se ulkoallas kesäaikaan – on ihana. Niin kuin koko Naantali.

 7. Oma mökki Saimaalta! Onnea! Luontomatkailu on lähellä sydäntä ja tuo norppasafari on ollut pitkään toivelistallani! Mielenkiintoiselta kuulosti myös tuo hiihtovaellus, tosin matka taitaa meikäläiselle olla liian pitkä suksilla. Kilpisjärvi on myös toivelistalla ja ruskaretki on vielä tekemättä. Kotimaan matkailu on ollut lähellä sydäntäni aina ja kaupunkikohteissa on myös kiva käydä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *