KOTIMAA

Joensuun matkavinkit – itärajan monipuolinen metropoli

PR-matka / matka saatu: Visit Karelia, Visit Joensuu & Original Sokos Hotel Kimmel

Tervetuloa itärajan metropoliin Joensuuhun’ – näillä sanoilla pilke silmäkulmassa alkoi matka Joensuuhun hiljattain. Tässä postauksessa kerron parhaimmat matkavinkit Joensuuhun.

Osallistuin syyskuussa pressimatkalla omaan kotikaupunkiini, josta olen muuttanut aikoinaan Helsinkiin. Käyn säännöllisesti Joensuussa, ja olikin super mielenkiintoista katsoa tätä itärajan metropolia matkailijan silmin. Ei tarvinnut pettyä, vaan pystyin ylpeästi toteamaan, että olen kotoisin täältä.

Joensuussa on noin 78 000 asukasta (huh mikä määrä – miun aikoihin täällä muistaakseni asui about 50–60 000 asukasta, jos en nyt ihan väärin muista) ja on Suomen 12. suurin kaupunki. Mielenkiintoinen fakta: joka kolmas vastaantuleva joensuulainen on alle 30-vuotias, kiitos monipuolisten opiskelumahdollisuuksien. Sopivan pieni siis, josta kuitenkin löytyy mahdollisuuksia moneen. Löytyy luontoa, kaupunkia, kulttuuria – kaikkea siis. On ollut mielenkiintoista seurata, kuinka Pohjois-Karjala ja Joensuu on panostanut matkailumarkkinointiin, sillä itsehän rakastan aluetta, joten se ansaitsee tulla matkailijoiden nähdyksi ja koetuksi.

Karjalainen kulttuuri elää Joensuussa edelleen vahvana, mutta modernisti ajassa muuttuvana. Tykkään sanasta nykykarjalainen luksus, joka kuvaa pohjoiskarjalaista menoa hyvin.

”Karjalaisuus on tänä päivänä voimavara, joka vahvistaa suomalaisen identiteetin kokonaisuutta. Karjalaisuus rikastuttaa osaltaan eurooppalaisten kielten ja kulttuureiden mosaiikkia, joka muodostuu vahvoista alueellista ja paikallisista kulttuuripiireistä. Karjalainen kulttuuri on nähtävä identiteettikysymyksenä, kykynä kokea yhteenkuuluvuutta saman tradition ja saman kulttuuriperimän äärellä. Meille karjalaisille on ollut aina tärkeää tiedostaa oma identiteetti ja olla siitä ylpeitä.” – Presidentti Martti Ahtisaari

 

joensuu matkavinkit

 

 

matkavinkit joensuuhun

 

Pohjois-Karjalalla ja Joensuulla on aina itselle tärkeä merkitys ja onkin ehdottomasti yksi parhaimmista paikoista Suomessa. Tämä on koti. Luonto on yksi syy, miksi rakastan Pohjois-Karjalaa ja siitä pääsee nauttimaan Joensuunkin lomalla, joka toimii hyvänä tukikohtana seikkailuille. Pohjois-Karjalassa on yli 2200 järveä ja 4 kansallispuistoa, joten luontomatkaaja tykkää varmasti.

Itse asiassa yhdet suosikkikansallispuistoistani sijaitsee juuri täällä: kansallismaisemilla varustettu Kolin kansallispuisto sekä upeilla suomaisemilla varustettu Patvinsuon kansallispuisto. Molemmat aivan mielettömiä paikkoja. Lue täältä lisää postauksiani Kolin kansallispuistosta sekä Patvinsuon kansallispuistosta.

Saa nähdä saako äitiä minua enää kertaakaan hänen luokseen yökseen Joensuussa vieraillessa. Original Sokos Hotel Kimmel on nimittäin käynyt mittavan uudistuksen läpi ja en tunnistanut sisältä kyllä mitään vanhaa. Upeasti onnistunut kokonaisuus, josta oma suosikkini oli 5. kerroksen erikoishuoneet saunoineen ja parvekkeineen.

Matkavinkki Joensuuhun ensi vuodelle: 2022 puolella tänne valmistuu myös hotellin saunaosasto, jossa teemana on Joensuun kaupungin läpivirtaava Pielisjoki. Suunnitteilla on elämyssuihkuja, erilaisia saunoja ja altaita. Vähän samalla idealla kuin Kolin maisemakylpylässä – Kimmel on täydellinen kaupunkihotelli siis. Aion kyllä suunnata heti tänne, kunhan tuo saunaosasto valmistuu ensi vuoden alussa.

Innostuin tästä pressireissusta jakamaan omia suosikkejani Joensuuhun sekä lähiseuduille. Osa näistä oli meidän viikonlopun ohjelmassakin itse asiassa. Mitäpä jos seuraavan kerran mietit kaupunkilomaa Suomessa, suuntaisit Joensuuhun?

 

Osassa 5. kerroksen huoneissa on sauna.

 

Matkavinkit Joensuuhun: kulttuuria ja tekemistä Joensuussa


Botania on tapahtumapuutarha Linnunlahdella, jossa on noin 700 lajin kokoelmakasvihuoneissa neljä eri suurilmastoa: tropiikki, subtropiikki, lauhkea vyöhyke sekä aavikko. Botanissa on maailman pohjoisin trooppinen perhostalo. Ulkopuutarhassa  on muun muassa aistipuutarha.

Ortodoksinen perinne – ortodoksinen usko ja perinne elävät Joensuun seudulla vahvan ja kaupungin seurakunta on Suomen toiseksi suurin. Me kävimme vierailemassa Ortodoksiessa kulttuurikeskuksessa sekä Pyhän Johannes Teologin kirkossa. Pääkirkko eli Pyhän Nikolaksen kirkko on myös aivan nurkan takana. Mielenkiintoinen ortodoksinen kulttuurikortteli, jossa en ollut ennen käynytkään.

 

 

 

Joensuun tori ja aidot karjalanpiirakat. Nyt en puhu niistä riisipiirakoista kauppojen paistopisteellä, joita hyvin monet kutsuvat karjalanpiirakoiksi. Sydäntä särkee joka kerta, kun kuulen jonkun kutsuvan niitä karjalanpiirakoiksi. Voinko ilmoittautua jonnekin karjalanpiirakkalähettilääksi? Onhan ne karjalaisen ruokakulttuurin tunnetuin ja maistuvin herkku.

Jos haluat oppia karjalanpiirakan valmistamista, niin esimerkiksi Joensuun Martat järjestää karjalanpiirakkakursseja. Myös miut saa auttamaan rypytyksessä, kun oikein nätisti pyytää. 😉  Joensuun torilla on useampi koju, josta voit näitä herkkuja maistella.

 

joensuu matkavinkit

 

Kerubin keikat – klassikko keikkapaikka Ilosaaressa. Kannattaa kurkata heidän tapahtumakalenteri, jos olet suuntaamassa Joensuuhun. Itse Ilosaaressa on mahdollista uida turvallisesti Pielisjoessa, joka toimii joensuulaisten virkistyskeitaana ja kohtaamispaikkana. Saaressa on illtaisin todella kaunis valaistus.

Taitokortteli on torin laidalla oleva käsityökulttuurin ja taiteen keskittymä, jossa käyn lähes joka kerta Joensuussa vieraillessa. Omat suosikkini Taitokorttelista ja sen tunnelmalliseslta piha-alueelta on Sarustiikka, Taito Shop, Matelin lahja-aitta sekä tietenkin Joensuun paras kahvila eli Kauppaneuvoksen kahvila.

 

joensuu matkailu
Taitokorttelissa kokeilimme tehdä eturistikirjonnalla karjalaisen kukkilinnun, joka symboloi rakkautta, valoa ja onnea.

 

Taitokorttelin Sarustiikka on yksi suosikeistani.

 

Matkavinkit Joensuuhun: luontokohteet Joensuussa


Kuhasalossa on pari suosittua luontopolkua sekä tulentekopaikkoja, joista kelpaa ihastella järvimaisemia Pyhäselälle. Kesäisin Kuhasalossa voit törmätä myös kesäasukkaisiin eli lampaisiin. Matkan varrella Kuhasaloon on myös Penttilän sahan rauniot/muistomerkki.

Kävelyretki Pielisjoen varrella toimii aina. Joki mutkittelee keskeltä kaupunkia, joka on kaunis paikka jokaisena vuodenaikana. Kesällä rakastan kahvila Rennon jätskejä ja suppailua, syksyllä ihastellaan ruskaa, talvelle Pielisjoki höyryää ja keväällä ihastellaan, kun luonto puhkeaa taas kukkaan. Joen varrella on useampi terassipaikka, joista oma suosikkini on Jokiasema, josta aukeaa maisemat myös Pyhäselälle.

 

Penttilän sahan jäänteet Piesjoen varrella.

 

luontokohteet joensuussa

 

Hiihtoretki Pyhäselällä on yksi talven suosikeistani, sillä aurinkoisena päivänä keskellä Pyhäselkää hiihtäminen on Elämys isolla E:llä. Joensuussa on hiihtolatuja satoja kilometrejä, joten vaihtoehtoja riittää. Pärnävaara, Utran harjut ja Lykylampi on myös kivoja paikkoja hiihtoretkille.

Utran saareen pääset vaikka keskustasta pyöräillen Pielisjokea pitkin kohti Utraa, joka on itse asiassa todella tuttua seutua itselle lapsuudesta ja nuoruudesta. Vietettiin todella paljon täällä aikaa ja olikin ihanaa käydä koirien ja äidin kanssa nostalgiakävelyllä täällä. Maisemat ovat edelleen todella upeat, niitä ei ehkä vain osannut teininä niinkään arvostaa. Utran saaressa on myös pari tulipaikkaa, jos haluat keittää vaikka nokipannutkahvit.

 

luontokohteet joensuussa

 

Matkavinkit Joensuuhun: parhaat ravintolat Joensuussa


Local Bistro on ehdottomasti oma suosikkiravintolani Joensuusta. Toimii joka kerta – tosin pakko myöntää, että tykkäsin enemmän kävelykadulla olleesta liiketilasta enemmän, kuin tästä uudesta. Ruoka oli tosin ihan yhtä hyvää kuin ennenkin. Local Bistro on komeillut kolmena vuotena (2018-2020) myös 50 parasta ravintolaa -listauksessa.

 

joensuu ravintolat

 

joensuu ravintolat

 

 

Another doggyssä kävin ensimmäistä kertaa tällä Joensuun visiitillä, mutten varmasti viimeistä kertaa. Joensuussa on nimittän ihkaoikea coktail-baari, jossa on mukavan rauhallista ja omaperäistä. Täällä tehdään itse kaikki siirapit, mehut ja cordiaalit seäk suositaan paljon lähituotettuja raaka-aineita. Another Doggyssä on 4 kertaa vuodessa vaihtuva cocktail-menu. Hauska fakta oli se, että tässä tilassa on aina toiminut ravintola ja Another Doggy on kolmas koiraan viittaava anniskelupaikka. Ennen tässä on ollut Kultainen noutaja ja Old Dog.

Aittaranta sijaitsee Pielisjoen varrella Penttilänrannassa. En ollut ennen käynyt täällä, mutta yllätyin super positiivisesti Aittarannan ruuasta sekä palvelusta. Maistoin elämäni ensimmäistä kertaa karhua.

 

 

 

Ravintola Filipof on yksi Joensuun uusimmista ravintoloista, joka on aivan super upean näköinen kokonaisuus. Odotin melkeinpä eniten viikonlopulta Filipofia ja ruoka oli herkullista. Ainoa mikä jäi vähän harmittamaan, että palvelu jäi vähän ontumaan. Siltikin suosittelen paikkaa, sillä ruoka, talon historia ja tunnelma oli 6/5.  Alun perin talo on rakennettu vuonna 1862 sekatavarakaupaksi ja vuosien varrella se pääsi aika huonoonkin kuntoon. Onneksi Joensuussa on alettu herättelemään henkiin näitä upeita vanhoja puutaloja.

Jos muuten karjalainen ruokakulttuuri kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan Taruun (@hellastaitaan) – hän on aivan mahtava. Taru jakaa paljon karjalaiseen kulttuuriin ja ruokaan liittyvää sisältöä Instassa sekä Mikä itä -blogissa. Olen pidemmän aikaan seuraillut ihaillen Tarun menoa ja hyppäsin melkein kattoon, kun kuulin että hän on meidän kanssa viikonlopun paikallisoppaana.

 

 

Matkavinkit Joensuuhin: päiväretket ja lähikohteet


Valamon munkkiluostari on ortodoksisen perinteen keskus, joka on ehdottomasti päiväretken arvoinen. Käytiin täällä pari vuotta sitten viimeksi veneellä, joka oli myös hauska tapa saapua. Joensuusta Valamoon on noin tunnin mittainen automatka. Kannattaa ehdottomasti ostaa Valamon luostarin mallasleipää, se on aivan törkeän hyvää.

Lue täältä postaus talviselta Valamon luostarin reissultani. 

Outokumpu ja 12 järven melontakierros on todella mainio melontareitti. Saattaa kuulostaa rankemmalta mitä se on, sillä 12 järvestä muodostuva reitti on 13,6 kilometriä pitkä ja sen meloo noin 5-6 tunnissa.

Lue täältä postaukseni melontareitistä.

Minun synnyinkaupungissa Outokummussa kannattaa samalla vierailla myös Vanhalla Kaivoksella, jonka Kaivosmuseoon pääsee muun muassa Museokortilla. Outokummun kaivoksesta muodostui vuosikymmenten aikana Suomen historian merkittävin kaivosteollisuuden keskittymä ja sillä on mielenkiintoinen historia.

 

outokummun vanha kaivos

 

Olisi rikos olla mainitsematta Kolin kansallispuistoa, kun puhutaan Pohjois-Karjalan matkakohteista. Laskettelu Kolin rinteillä sekä Kolin Huippujen lumikenkäilyreitti on ihanaa puuhaa talvella. Kesällä kannattaa ehdottomasti patikoida Mäkrän polku. Oli vuodenaika mikä tahansa, niin Koli Relax Span maisemakylpylä on Suomen toiseksi paras kylpylä – Suomen paras kylpylä paljastuu tässä postauksessa myös pian.

Tutustu täältä kaikkiin Koli-aiheisiin postauksiini.

 

kolin kansallispuisto kokemuksia

 

Ilomantsi on erinomainen päiväretki Joensuusta, sillä täällä kannattaa nauttia karjalaisia makuja upeassa Parppeinpirtissä sekä kirppariostoksille kannattaa suunnata Pogostan Kirppikselle. Kesäisestä päivästä olisi rikos olla nauttimatta Hermannin viinitornista, josta on ihan hemmetin upeat maisemat 33 metrin korkeudesta. Kannattaa ottaa viinitasting. Lyhyen kävelymatkan päässä on myös heidän viinimyymälä. Sotahistoriasta kiinnostuneille on Ilomantsin suunnalla runsaasti sotahistoriaa tarjolla.

 

ilomantsi matkailu

 

Nurmeksen suunnalta löytyy myös karjalaista kulttuuria pursuava Bomban talo sekä Suomen paras kylpylä Break Sokos Hotel Bombalta. Karjalainen arkkitehtuuri Bomballa teki kyllä vaikutuksen jokaisella hirrellään sekä upeilla värikkäillä yksityiskohdilla ikkunoissa. Poikkea samalla myös Nurmeksen keskustaan, jossa on kaunis Puu-Nurmeksen asuinalue.

Lue tästä postauksesta lisää Bombasta.

Tästä on lyhyt matka Valtimolle, jossa on yksi Pohjois-Karjalan parhaimmista ruokapaikoista. Kannattaa nauttia illallinen ehdottomasti Puukarin pysäkillä, jossa ruoka on taivaallista. Saatiin ruokailun yhteydessä nauttia majatalon emännän Annin kantele-esitys.

 

bomba kylpylä - suomen paras kylpylä

 

 

Miltäs idän metropoli Joensuu vaikuttaa – mitkä olisi siun suosikit kaupungista?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

4 Comments on “Joensuun matkavinkit – itärajan monipuolinen metropoli

  1. Jotenkin Joensuu on jäänyt minulle kovin vieraaksi enkä ole oikein pitänyt kaupunkia erityisen kiinnostavana kohteena. Sen sijaan Pohjois-Karjalaan yleisesti ja sen upeaan luontoon olen ihastunut.
    Taas on reissu sinne harkinnassa. Pitää ehkä maakunnan pääkaupunkiin Joensuuhunkin tutustua vielä paremmin! 🙂

  2. Olipa kivasti tehty postaus ja hyvin tuotu alueen parhaita paloja ja kohteita esille. Täältäkin iso peukku Joensuulle!
    Tuo Local Bistron risotto oli kyllä erinomaista! Vieläkin tulee iha slurps, kun näkee kuvia siitä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *