KOTIMAA - KYLPYLÄT

Kaupunkiloma Tampereella – paras vaihtoehto Suomessa

Kaupallinen yhteistyö: Visit Tampere & Forenom / #MyHomeTampere

Viime kuussa oli harvinaista herkkua ohjelmassa eli kaupunkiloma Suomessa Tampereella. Yleensä helposti tulee lähdettyä ulkomaille kaupunkiloman kuvat silmissä, mutta miksi lähteä kauas kun sellainen löytyy ihan läheltä? Hain alkuvuodesta mukaan Visit Tampereen ja Forenomin #MyHomeTampere -yhteistyöhön mukaan, jossa meille suunniteltiin meidän näköinen viisipäiväinen ohjelma. Ei ollut kuin nauttia Tampereesta!

Kun aloimme suunnittelemaan yhteistyötä, toivoin saunoja (ollaanhan Suomen saunapääkaupungissa), herkullista ruokaa, luontoelämyksiä sekä urbaania kaupunkikulttuuria. Toiveisiin vastattiin ja vietimme todella kivan loman Tampereella.

Parasta oli myös se, että saatiin napata Kyösti mukaan matkalle. Pyritään mahdollisimman usein matkustamaan koiran kanssa – onhan hän meidän perheenjäsen. Tampere osoittautui oikein mainioksi kohteeksi myös koiran kanssa, vain muutamiin paikkoihin hän ei ollut tervetullut. Silloin kelpasi Kyöstin köllötellä Kalevan Forenomonissa, jonka vaikuttaja-asunto toimi meidän tukikohtana neljän yön verran.

Kalevan asunnot hohti uutuuttaan, sillä ne ovat valmistuneet tänä vuonna. Etenkin koiran kanssa matkaillessa isommat asunnot ovat miellyttäviä kuin tavalliset hotellihuoneet. Forenomin vaikuttaja-asunto oli sisustettu Iskun huonekaluilla ja sieltä löytyi upeita Finlaysonin tekstiilejä. Asunnon takaa löytyi iso metsä, jossa oli hyvä käyttää myös koiraa ulkona.

Forenomin asunnolle pääsi myös bussilla, mutta me käytettiin omaa autoa (parkkipaikkoja runsaasti), polkupyöriä tai potkulautoja. Kaupunkiin matkaa oli muutama kilometri, joten hyvät yöunet oli taattu rauhallisessa ympäristössä.

 

tampere

 

tampere

 

tampere

 

tampere

 

 

Nälkä ei yllätä – Tampereen ravintolat


Huhhuh, en edes tiedä mistä aloittaisin. Meidän reissu koostui toinen toistaan herkullisemmasta annoksesta ja vinkkailen meidän ruokapaikat teille.

Aamiaista: 4 vuodenaikaa kauppahallissa, Pispala Cafe ja Courtyard by Marriot. Kaikki aamiaiset olivat kovin erilaisia. Jos käyt Tampereen kauppahallissa (josta ostettiin myös retkieväät), niin kannattaa ehdottomasti testata 4 vuodenaikaa. Ollaan aikoinaan käyty täällä lounaalla ja tällä kertaa aamiainen ei tuottanut myöskään pettymystä. Kauppahallissa kannattaa muutenkin kierrellä, sillä siellä on vaikka mitä herkkuja. Täältä on usempaan otteeseen tullut ostettua muun muassa tuoretta leipää tuliaisiksi kotiin.

Lue täältä aikaisempi postaukseni parin vuoden takaa kauppahallista.

Olin pitkään halunnut käydä Pispalassa, sillä olin kuullut kehuja paljon Pispala Cafen brunssista. Kehut olivat huhujen arvoisia ja erityisesti pannukakut ja perunapaistos jäi mieleen. Yhtenä aamuna käytiin Muumimuseossa, joten nautittiin ennen sitä museon vieressä monipuolinen aamiainen Marriotin hotellissa, josta ei kyllä valinnanvaraa puuttunut.

 

tampere
4 vuodenaikaa

 

Tampereen kauppahalli

 

Courtuyard by Marriot

 

Lounasta: upeista lounasmiljöistä sai nauttia oikein kunnolla, sillä herkuteltiin Tammerkosken varrella Puistossa sekä Tampellassa. Puiston salaatti oli ihan raikas ja etenkin sisätilat olivat todella kauniit. Tampella näytti olevan suosittu lounaspaikka ja tämä vanhassa pellavatehtaassa oleva ravintola pitää ehdottomasti joskus testata myös a’la carten merkeissä.

Olympiakorttelista löytyy värikäs ja urbaania kaupunkikulttuuria hehkuva Muusa, joka on ravintolan lisäksi myös keikkapaikka. Vastapäätä katua löytyy myös hyvä kirppis (joskin vähän hintava), jossa kannattaa käydä. Täällä erityisesti kinilawi vei kielen mennessään, joka on siis filippiiniläinen ruoka. Ihastuin tähän ruokaan meidän Filippiinien matkalla pari talvea sitten ja oli tosi siistiä törmätä tähän herkkuun pitkästä aika. Paikka on varmasti myös todella tunnelmallinen illanviettopaikka.

 

Puisto

 

 

Tampella

 

Olympiakorttelin yläkerrassa on Muusan puutarha

 

Muusa

 

Muusan kinilaw

 

Illallista: nyt on vaikea päättää ’voittajaa’, sillä kaikki paikat olivat todella hyviä! Ekana iltana käytiin testaamassa Ravintola C, joka oli meidän reissuin hienoin ravintola. Nautittiin täällä monen ruokalajin kokonaisuus ja en hetkeen ole syönyt näin hyvää ruokaa. Ainoa miinus, että ravintolassa oli todella kuuma, kun ilmastointilaite oli mennyt rikki.

Jokaisella reissulla pitää syödä myös burgerit, joka syötiin tällä reissulla Saunaravintola Kuumassa löylyjen päätteeksi. Simppeli, mutta todella maittava illallinen syötiin Gastropub Tuulensuussa. Täällä on todella laaja olutvalikoima, joten janon saa hyvin sammutettu ruokailun yhteydessä. Kaupungin parhaimmat pitsat syötiin Sitkossa.

 

 

 

Ravintola C

 

Ravintola C

 

Ravintola C

 

Ravintola C

 

Ravintola C

 

Saunaravintola Kuuma

 

Sitko

 

Gastropub Tuulensuu

 

Gastropub Tuulensuu

 

Bonusherkku: Pyynikin munkkikahvila. Tämä on kyllä rikos jättää välistä, maailman parhaimmat munkit ja parin euron lisämaksulla pääset myös ihastelemaan upeita maisemia Pyynikin näkötorniin.

Koirat olivat oikeastaan tervetulleita lähes kaikkiin paikkoihin sisälle tai vain terassille. Oikeastaan C ja 4 vuodenaikaa taitanee olla ainoat, jonne koirat eivät ole tervetulleita. Aika hyvin siis.

 

Pyynikin munkkikahvilan yläkerrassa on näköalatorni. Taisin osoittaa laskuvarjohyppääjää.

 

Pyynikin munkkikahvila

 

Putiikkeja ja kirppareita Tampereella


Rahat pääsee helposti tuhlaamaan Tampereella, sillä vaihtoehtoja riittää. Suosittelemisen arvoisia paikkoja on esimerkiksi hurmaava Tallipiha, joka koostuu monesta eri putiikista. Enimmäkseen myynnissä on käsitöitä, herkkuja ja sisustusjuttuja. Tallipihan lähettyvillä on myös Finlaysonin tehtaanmyymälä, jossa oli todella hyvät alennukset meneillään.

Täältä löytyy hyvin listattuna mielenkiintoisia putiikkeja, joista monesta löytyy paikallisten suunnittelemia juttuja.

Suurena kirpparihaukkana halusin tutustua myös Tampereen kirppareihin. Tällä kertaa mielessä oli erityisesti juuri ostetulle mökille sisustusjuttuja ja huonekaluja. Käytiin muun muassa Radiokirppiksellä, Silinterissä, Tarinassa, Lielahden Kontissa ja Nekalan kierrätyskeskuksessa. Täältä löydät myös lisää kirpparivinkkejä sekä paikallisten vintagevinkit.

 

Finlaysonin tehtaanmyymälä

 

Kyösti lakanaostoksilla

 

Finlaysonin aluetta kannattaa kierrellä muutenkin.

 

 

Tallipiha

 

Tallipihan suklaapuodista löytyi vaikka mitä herkkuja illaksi asunnolle.

 

Tylsää ei tullut eli tekemistä Tampereella


Meillä oli monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja reissun aikana, joista mieleisimmät oli kanoottiretki, kattokävely sekä saunominen.  Mainitsinkin tuossa alussa, että Tampere on Suomen saunapääkaupunki. Kaupungissa on todella paljon yleisiä saunoja ja voi vitsit miten kiva olisi ollut testata vaikka kaikki.

Meidän aikataulut ei kohdannut kaikkien saunojen aukiolojen kanssa, joten käytiin tällä kertaa testaamassa vain Saunaravintola Kuuma Laukontorilla. Paikan erikoisuus oli ehdottomasti savusauna ja hieno arkkitehtuuri. Lisää saunavinkkejä löydät täältä – ensi kerralla haluaisin testata Rajaportin saunan sekä Rauhanniemen kansankylpylän.

 

Rajaportin sauna on Suomen vanhin sauna.

 

Saunaravintola Kuuma

 

Saunaravintola Kuuma

 

Saunaravintola Kuuma

 

Saunaravintola Kuuman savusauna

 

Tämän kesän uutuus Tampereella on Finlaysonin Roof Walk, jossa pääset kävelemään turvavaljaissa Tampereen kattojen yllä. Samassa yhteydessä on myös tosi viihtyisä kattoterassi. Alkuun mietittiin, että onpa hintaa kattokävelylle (29€/hlö), mutta tuon 45 minuutin elämyksen jälkeen oltiin ihan sanattomina.

Maisemat oli todella upeat sekä saatiin samalla kattava infopaketti Tampereen (tehdas)historiasta. Kannattaa varata etukäteen kierros kotisivuilta, sillä ne ovat todella suosittuja ja ryhmäkoko on noin kuusi henkilöä. Jos haluat käydä vain Panorama Deckillä, niin sinne pääset 4 euron pääsymaksulla.

 

Roof Walk

 

 

 

 

 

Pispala on ollut monta vuotta must see -kohteissani ja oli todella kiva, että meille järjestettiin opastettu kierros siellä. Drama on the Road -matkablogin Heli järjestää valokuvauskävelyjä Pispalassa. Suosittelen! Voin kertoa, että ilman Heliä olisimme haahuilleet vailla määränpäätä Pispalassa ja olisi monta kaunista maisemaa ja puutaloa jäänyt näkemättä.

 

Pispalan puutalot olivat super sööttejä.

 

 

 

 

 

Käytiin myös päiväretkellä vuoden 2020 retkikohteessa eli Kintulammella, joka oli noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta. Alue on luonnonsuojelualuetta, joten luonto on oikein kaunista täällä. Käveltiin about 5 kilometrin reitti, yhteensä kävelyreittejä on noin 15 kilometriä.

Mikä Kintulammesta tekee spesiaalin: sen upeat laavut ja tulentekopaikat, jotka eroavat aika paljon perinteisistä. Kyllä kelpasi nauttia kauppahallin antimista täälltä.

 

Kintulammi

 

Kintulammen tulipaikat ovat erikoisia.

 

Hatanpään arboretum ei kuulunut meidän ’viralliseen’ ohjelmaan, mutta en voinut sivuuttaa tätä paikkaa kun niin moni vinkkasi tätä Instassa mulle. Aikamoinen puutarhakokonaisuus olikin, Hatanpää oli todella kaunis. Erityisesti sen ruusutarha teki vaikutuksen.

 

Hatanpään arboretum

 

 

 

 

 

Vaikken mikään museoiden suurkuluttaja ole, Tampereelta löytyi kaksi meillekin mielenkiintoista kohdetta. Muumimuseo sekä Amurin työläismuseokortteli. Erityisesti jälkimmäinen teki meihin vaikutuksen, vaikka Tampere-talon Muumimuseo oli myös todella monipuolinen ja onnistuneesti toteutettu. Oli kiva oppia lisää muumien historiasta.

Tasatunnein Amurin työlöismuseokorttelissa alkaa 15 minuutin mittainen alkujohdanto, jossa kerrotaan lisää alueen historiasta. Tämä oli tosi iso bonus, sillä ilman tätä ei oltaisi saatu lähellekään niin paljoa irti rakennuksista. Kyösti sai olla mukana piha-alueella ja parasta oli, että hänellä oli henkilökohtainen rapsuttaja ja juomakipon kuljettaja, sillä välin aina kun oltiin Jussin kanssa sisätiloissa. Palvelu täällä oli kyllä 10+!

Vanhat esineet rakennuksissa oli todella upeita, kuolasin niiden kaikkien perään. Osa niistä on alkuperäisiä ja osa on haalittu ympäri Suomea havainnollistamaan paremmin elämää Amurin työläiskortteleissa. Kierroksen päätteeksi kannattaa pysähtyä paikan kahvilaan eli Amurin Helmeen. Todella herkullisia korvapuusteja.

 

Amurin työläismuseokortteli

 

Yksi meidän matkan kohokohtia oli kanoottiretki lähisaareen Kaupinojan lähettyvillä, jossa paistettiin lettuja ja nautittiin nokipannukahvia. Parasta, että myös Kyösti oli tervetullut mukaan. Vesipetona hän oli oikein mielissään.

Retki oli järjestetty Hiking Travelin kautta, joiden valikoimassa on ympärivuotisesti välineiden vuokrausta ja erilaisia ohjelmapalveluita. Muistan joskus pari vuotta sitten googletelleeni heidän retkiluistelua myös.

 

 

 

 

 

 

Meidän vesipeto rakastaa uimista

 

Viimeisinä vielä vinkki urbaanin kaupunkikulttuurin tykkääjille eli Hiedanranta. Alue koostuu vanhoista tehdasrakennuksista, jotka on täynnä upeaa katumaalauksia sekä yli 300 vuotta vanhasta kartanoalueesta.

Kuten huomaatte, meillä oli aika monipuolinen ohjelma Tampereella viiden päivän aikana. Olin ensimmäistä kertaa Tampereella pidemmän aikaa, yleensä olen ollut siellä päiväseltään tai yhden yön verran. Tampere yllätti monipuolisuudellaan, en olisi voinut enempää toivoa hyvältä kaupunkilomalta. Saa nähdä milloin seuraavan kerran löydän itseni Tampereelta.

 

Hiedanranta

 

tampere

 

Ilmianna sun suosikki ravintolat, aktiviteetit ja nähtävyydet Tampereelta – tiedän sitten mitä teen ensi kerralla. 😉

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

19 Comments on “Kaupunkiloma Tampereella – paras vaihtoehto Suomessa

  1. Oot kyllä hyvin pitkälle Tampereen jutut kolunnut. Särkänniemi, Näsinneula ja Moro Sky Bar vielä listalle! Ja vuoden päästä ratikka 😀 Kattokävely pitäisi kyllä testata näin paikallisena, mutta hinta vielä hieman yskityttää 🙂

  2. Tampere on kyllä kiva kesäkaupunki, jonka ravintolatarjonta on hyvä. Tuo kattokävely on nyt ollut monen blogissa esillä ja pitää sitä ehdottomasti testailla, kun seuraavan kerran taas tuonne eksyy.

  3. Hauska nähdä, että aina löytää jotain uutta tutustakin paikasta. Mieheni on kotoisin Tampereelta, joten olemme oleskelleet siellä todella paljon. Finlaysonin kattokävely pitäisi jotenkin nyt saada listalle vielä. Ylihuomenna olemme taas menossa, ohjelmassa on Pyynikki-ilmiön tarjoama Club For Fiven ensimmäinen korona-ajan live konsertti Pyynikin kesäteatterissa. Kulinarismista puheen ollen, mieheni huippuhetki on aina Tapolan musta makkara suoraan Tammelan torin kojulta.

  4. Sama Tampere kuin meillä, asuntoa myöten – mutta myös eri Tampere. Hyvästä kaupungistahan on moneen makuun moneksi! Pispala oli meillä ollut ”listalla” jo jonkin aikaa ennen kesäkuista vierailuamme ja tällä kertaa panostimmekin sitten ihan erityisesti siihen.

  5. Ihanan monipuolisesti Tampere esitelty. Tuli yksi uusi asia itselle, vaikka olen Treella ja lähiympäristössä asunut 28 vuotta. Enpä tiennytkään, että tuolla Finlaysonin alueella Olympiakortteli. Mihinkähän nimi perustuu?

  6. Tämän tamperelaisen mieltä lämmittää, että rankkasit Sitkon pizzat kaupungin parhaiksi – minä kun en millään ymmärrä, miksi kaikki hehkuttavat Napolia parhaana pizzapaikkana 😀 Aika monipuolisesti olitte kaupunkia tutkailleet! Ensi kerralle voisin vinkata ruokapaikaksi Kehräsaaren Arthouse Cafeta ja miksei sen yhteydessä toimivaa elokuvateatteri Niagaraakin, jossa pyörii kaikenlaisia teemaviikkoja ja pienempiä tuotantoja, isojen Hollywood-leffojen ohella 🙂

  7. Onhan teillä tosiaan ollut tehokas Tampereloma ja evästarjonta ollut kaupungin kärkeä. Aina sitä ilolla lukee omasta kotikaupungista, mitä siellä on puuhattu ja mikä on ketäkin kiinnostanut. Aika itseni näköistä lomailua ollut teillä, mitä paikkoihin tulee.
    P. S. Siihen on kyllä pakko puuttua, että Rajaportin sauna ei ole Suomen vanhin sauna. Mutta Suomen vanhin yleinen sauna se on. Ja pirun hyvät löylyt, ja jälkilöylyt oluen kera tietty.

  8. Vau, mikä postaus Tampereesta! Tästä riittää vinkkejä tulevaan reissuun. Hotellitarjoukset onkin jo tullut tutkittua ja majapaikka varattua, mutta muut suunnitelmat ovat vielä auki. Erityisesti tuo Amurin työläismuseo kiinnostaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *