KOTIMAA

Koiravaljakkoajelu Ylläksellä – Lapin loman kohokohta ehdottomasti

Kaupallinen yhteistyö: Rami’s Huskies

Koiravaljakkoajelu Ylläksellä – se oli ensimmäisenä mielessä, kun päätettiin syksyllä lähteä joulun jälkeen Ylläkselle. Pienen taustatutkimuksen jälkeen otin yhteyttä Ylläksen alueella kaksikymmentä vuotta yrittäjänä toimineeseen Rami’s Huskiesiin, sillä se yksinkertaisesti vaikutti minulle parhaimmalta palveluntarjoalta. Ja sitä Rami’s Huskiesin koiravaljakkoajelu Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa olikin.

Rami’s Huskies viettää tänä vuonna juhlavuotta Ylläksellä, sillä sen perheyrityksen perustamisesta tulee tänä vuonna 20 vuotta. Pitkä kokemus näkyikin Ramin työnteossa ja oli mielenkiintoista päästä nimenomaan hänen ohjaamalle kansallispuistoretkelle.

Luonnollisesti heidän toiminta on mahdollisimman ympäristöystävällistä, kestävää sekä ihanista huskeista pidetään hyvää huolta. Huskyt tekevät yleensä vain maanantaista perjantaihin töitä ja heillä on viikonloput vapaata, toki joitakin poikkeuksia voi olla välillä. Näin ei toimi lähellekään kaikki husky-yrittäjät, joten tästä pisteet kotiin. Päivän retkien pituudesta riippuen koirat tekevät yleensä 1-2 safaria päivään, kuitenkin maksimissaan noin 30 kilometriä ja senkin jälkeen vielä energiaa riittäisi. Jäisi kyllä meidän Kyösti-corgi lähtöviivoilla jo jälkeen.

Ylläksen alueella kaikki husky-yrittäjät eivät saa vetää reittejään kansallispuiston alueella ja Rami’s Huskies on yksi niistä jotka saa. Muistaakseni jossain lauseessa Rami taisi sanoa, että hän on jopa ainoa husky-yrittäjä, joka pääsee noin syvälle kansallispuiston tunturimaisemiin. Tämä liittyi siihen, että hän on toiminut alueella ennen kuin Pallas-Yllästunturin alueesta tuli kansallispuisto vuonna 2005 ja hän sai tämän takia jäädä toiminaan tänne.

Normaalina talvena koiravaljakkoretkelle osallistuu helposti vajaa kolmekymmentä, korona-aikaan tämä luku on pienennetty huomattavasti ja meitäkin oli vain kahdeksan eli neljä valjakkoa Ramin lisäksi. Kodassa, jossa tarvittaessa sai lämpimämpää vaatetta päälle, käytettiin luonnollisesti kasvomaskia ja käsidesiä oli tarjolla. Nämä onneksi alkaa olla peruskauraa jo lähes jokaisessa matkailuyrityksessä Suomessa omien kokemuksieni perusteella ja hyvä niin, sillä matkustaa voi turvallisesti ja vastuullisesti.

 

 

Rami kertomassa turvallisuudesta ja valjakon ohjaamisesta.

 

Meidän huskivaljakon johtokoirat.

 

Kansallispuistosafari huskien kanssa


Koiria Rami’s Huskiesilla on kaiken kaikkiaan 72 (jos en ihan väärin muista) ja heistä silmämääräisesti puolet olivat häntä heiluen meitä vastassa, kun saavuimme paikalle. Olisi tehnyt niiiiin paljon mieli mennä heti jo rapsuttamaan, mutta ohjeistuksissa luki, että rapsutella ja leikkiä saa myöhemmin kunhan koirat ovat vähän rauhoittuneet. Voitte siis kuvitella miten innokkaita kavereita meillä oli vastassa. 😀

Alkuun saimme kattavat ohjeet koiravaljakon ohjauksesta sekä turvallisuudesta. Tämän jälkeen ei ollut hypätä kuin valjakon kyytiin ja lähdettiin lumikinoksien päällä matkaan. Yrityksen valikoimassa on useampi vaihtoehto ja me haluttiin ehdottomasti pidemmälle 16 kilometrin mittaisella kansallispuistosafarille, joka on heidän valikoimastaan toisiksi pisin valmis reitti.

Suuntaamme syvälle Pallas-Ylläs kansallispuiston uumeniin lumisen, kauniin metsän poikki. Tämä retki on todellinen kokemus, ja pääset maistamaan aitoa arktisuutta koiravaljakon kanssa. Koiravaljakko on nopein kulkuväline mitä saa käyttää kansallispuiston alueella. – Rami’s Huskies

Maisemat koiravaljakosta käsin katsottuna oli suoraan kuin jostain sadusta. Niin kaunista. Niin elämyksellistä. Niin unohtumatonta.

Kansallispuistosafari mutkitteli pitkin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa, joka oli kerta kaikkiaan kaunis. Meidän hyvällä tuurilla oli jälleen vähän kehno sää, joka on enemmän sääntö kuin poikkeus kotimaan luontokohteissa matkailessa. Oli aika harmaata ja pilvistä – yhdellä aukiolla Rami totesi, että tuossa vasemmalla näkyisi seitsemän tunturin jono, jos olisi parempi sää. Ihastelkaa te sitten niitä, joilla on parempi onni sään suhteen. 😉

 

 

 

 

Puolen välin tienoolla matkaa pysähdyttiin paistamaan makkaraa, jossa oli ensimmäinen mahdollisuus päästä rapsuttelemaan koiria. En kestä miten ihania he olivatkaan. Jälleen herää mieleen, että ihmiset jotka eivät tykkää koirista ovat jollain tapaa kyllä outoja. Miten näistä söpöläisistä ei joku voisi olla tykkäämättä?

Välipalojen ja rapsutuksien jälkeen jatkettiin matkaa kohti lähtöpistettä. Aluksi vähän harmiteltiin, että hitsit kun safari starttaa vasta yhdeltä, että täällähän ehtii tulla pimeää metsiin ennen safarin loppumista. Meille oli pakattu mukaan otsalamput, jotka laitettiin päälle illan hämärtyessä. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto näytti aivan erilaiselta otsalamppujen valossa hämärässä.

Kysyttiin safarin aikana Ramilta, että miten ihmeessä he voivat muistaa kaikkien huskiensa nimet. Hyvänä muistisääntönä heillä on nimetä koiria ryhmittäin – esimerkiksi yksi ryhmä oli mausteita: Habanero, Chili, Kaneli, Vanilja..

Meikähän unohti jo meidän kahdeksan ihanan koiran nimen, mutta erityisesti kaksi viimeisintä jäi meidän mieleen: en ole hetkeen niin innokkaita kavereita nähnyt. Joka kerta safarin aikana kun pysähdyttiin, tämä kaksikko ei meinannut pysyä pöksyissään, vaan halusi takaisin juoksemaan.

 

 

 

 

 

 

 

Safarin päätteeksi oli maailman ihanin hetki päästä rapsuttelemaan kymmenittäin huskeja – olivat niin onnellisen näköistä kaveria että. Tuli itse asiassa siellä muutamaa rapsutellessa silmäkulmat kosteaksi, kun alkoi tulla ikävä meidän omaa Kyöstiä, joka oli Pohjois-Karjalassa mummolassa hoidossa. On kyllä niin hassua olla kotimaassa reissun päällä, jos meidän oma retkinakki ei ole mukana.

Hintaa tällä 16 kilometrin mittaiselle kansallispuistosafarille on 145€ ja lapset (ei alle 8-vuotiaat) 109€. Kolmen tunnin huskysafariin upeissa kansallispuiston maisemissa ei ollenkaan pahan hintainen. Rami’s Huskies on ehdottomasti Ylläksen alueen parhaimpia vaihtoehtoja tähän hupiin, jatkoon!

 

 

 

Kuuluuko koiravaljakkoajelu myös sinunkin Lapin matkan haaveisiin?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

7 Comments on “Koiravaljakkoajelu Ylläksellä – Lapin loman kohokohta ehdottomasti

  1. Tuo onkin vähän yllättävää, ettei kansallispuiston alueella saa noita järjestää. Vielä yllättävämpää on se, että vain osa yrittäjistä saa toimia kansallispuiston alueella. Nuo lumiset maisemat ovat kyllä kauniita, Lappi on upea paikka ympäri vuoden. Meidän omat Lappiin kohdistuvat talven ja kevään matkat suuntautuvat tänä vuonna todennäköisesti itäiseen Lappiin, mutta odotan jo kovasti helmi- ja maaliskuisia matkoja.

    1. Ymmärtääkseni se perustui siihen, että 2005 tienoolla sai päättää jatkaako alueella kun alue muuttui kansallispuistoksi vai siirtyykö muualle ja nykyisin luvat kansallispuistoon ovat tiukemmassa. Itä-Lappi on myös kiva, me suunnataan näillä näkymin sinne maaliskuussa myös. ☺️

  2. Olemme nähneet näitä koiravaljakkoja ainakin Saariselällä ja Grönlannissa. Saariselällä kevyesti harkitsimmekin moista, mutta hinnoittelu oli sen verran yläkanttiin, että kun siinä ei suomalaiselle suurempaa eksotiikkaa kuitenkaan ollut verrattuna metsässä samoiluun tai moottorikelkka-ajeluun niin jätimme sittenkin väliin. Joku kavereistani osallistui moiselle sulan maan aikana Huippuvuorilla ja kertoi, että vaikka hauskaa olikin, että aika kuraista hommaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *