KOTIMAA - MAJOITUS

Mathildedal ja PetriS Chocolate Room – lähimatkailun helmiä

Kesä-syksy vaihteeseen ehdittiin kokea vielä yksi matkailun helmi, nimittäin symppis Mathildedalin ruukkikylä sekä PetriS Chocolate Room – upeasti entisöity ja sisustettu kansakoulu vanhaa kunnioittaen, joka toimii nykyisin siis bed&brekfastina.

Mathildedalin ruukkikylä teki kyllä vaikutuksen: rakastan paikkoja Suomessa joilla on mielenkiintoinen historia taustalla ja joita on osattu hyödyntää matkailun näkökulmasta. Kävimme viime kesänä Fiskarsin ruukkikylässä ja siihen verrattuna Mathildedal iski muhun vielä paremmin omalla rauhallisuudellaan, rennolla tunnelmallaan sekä hyvällä tavalla trendikkyydellään.

Autoomme pakkautui perjantaina meidän lisäksi ystäväpariskunta sekä meidän molempien koirat Kyösti ja Hirmunen (kyllä, PetriS Chocolate Roomissa on yksi huone, jonne saa ottaa myös karvakavereita). Onnittelut vain hyvästä päätöksestä meidän kavereille, kun halusitte koirien kanssa huoneeseen. He eivät nukkuneet siis käytännössä ollenkaan, kun Kyösti-neiti ja Hirmu-herra oli niin innoissaan toisistaan koko yön. Me nukuttiin Jussin kanssa erittäin hyvin.

Helsingistä Mathildedalin ruukkikylään ajaa alle kaksi tuntia ja matkan varrella on muuten kirppareita kivasti eli jos sellainen kiinnostaa, niin kannattaa varata aikaa (ja tilaa autoon) kirppistelyyn esimerkiksi Salossa. Mathildedaliin saavuttaessa suunnattiin heti PetriS Chocolate Roomiin, jonka ystäväni äiti on perustanut viime vuonna. Kansakoulun katon alta löytyy bed&breakfast seitsemän valoisan huoneen kera sekä miunlaisen herkkusuun maanpäällinen taivas: suklaakahvila. Kyllä, suklaakahvila.

Huoneet on todella ihania: ne kylpee luonnonvalossa, jota tulee isoista vanhoista ikkunoista. Huoneet on sisustettu vaaleilla sävyillä, joita piristää kivasti värikkäät akvatellitaideteokset sekä rottinkiset keinutuolit. Maisemat ikkunoista on myös ihanat, niistä näkee suoraan vehreään puutarhaan. En halunnut laittaa yöksi verhoja kiinni, sillä halusin että ensimmäinen asia mitä näen on puutarhasta tuleva valo ja omenapuut.

Tiivistettynä: kaikki on niin pirun kaunista täällä.

 

PetriS Chocolate Room toimii vanhassa kansakoulussa.

 

 

 

 

 

 

 

Kyösti tutkimassa puutarhaa

 

Petris Chocolate Roomin takana ovat yrittäjät Nina ja Petri Sirén, joilla on ollut ennen tätä majoitustoimintaa Fiskarsin ruukkikylässä sekä suklaapuoti Vanhassa Porvoossa. Heillä on ollut myös Fiskarsin ruukkikylän bed&breakfast ja 2018 he perustivat bed&breakfastin Mathildedaliin, kun he ihastuivat täysin tähän keltaiseen kansakouluun osittain vähän sattumalta.

En ihmettele, sillä miekin jo hetken haaveilin täällä, että pyytäisin heidät ottamaan mut töihin tänne ja asettuisin Mathildedalin ruukkikylään. Oma majatalo on kyllä aina sellainen pieni unelma, joka herää tasaisin väliajoin sisällä – etenkin kun näkee kun muut ympärilläsi on tehnyt unelmistaan totta. Ennen tätä oon aina haaveillut, että se majatalo olisi ulkomailla – täällä ollessa kuitenkin tajusin, että aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan.

Mitä ruokapuoleen tulee, niin täältä ei tarvitse kyllä nälkäisenä poistua. Huonehintaan kuuluu upea aamiainen, jonka kohokohtia oli ehdottomasti leipäkori, makeat jälkkäriherkut sekä jogurttiannos. Leipäkorista löytyi useampaa erilaista vaihtoehtoa, joista erikoisin oli ehdottomasti suklaaleipä. Miten nerokas idea yhdistää aamiaisen suolainen puoli myös suklaapuotiin.

 

 

 

 

 

 

Puhutaan vielä hetki suklaasta. Meidän yöllinen ’salaherkuttelu’ oli ihan best. Meidän matkaseurueesta yksi on siis Ninan tytär, joka on ollut vuosia aikoinaan töissä PetriS Chocolatella ja hänen opastamana puolen yön maissa syötiin pimeässä kahvilassa erilaisia suklaakakkuja ja rikollisen hyviä pralineja. Yksi meistä osasi vinkata, että yhtä lattialankkua kannattaa öisin varoa, sillä lautalattiasta kuuluu hyvin ääniä yläkertaan, jossa Sirenien perhe asuu. Näin ei jäädä yöherkuttelusta kiinni.

Suklaakakahvilaan pääsee totta kai myös päivisin ja en voi kyllä liikaa hehkuttaa noita herkkuja: tää on ihan must paikka Mathildedalin ruukkikylässä. Kahvilassa on myös pieni myymälä, josta voit ostaa vaikka mitä herkkuja kotiin tuliaisiksi.

 

 

 

 

Sisäänkäynti on upea ja hyvin huomioitu myös kansakoulun historia talossa.

 

Toi puolipaneeli oli tosi upea!

 

Jottei koko Mathildedalin ruukkikylä mennyt ihan herkutteluksi, käytiinhän me myös kylillä. Teijon kansallispuiston kyljessä oleva ruukkikylä itsessään on kompakti, jos vaikka verrataan vaikka Fiskarsin ruukkikylään ja se on ehkä parhautta täällä. Kaikki on niin lähellä toisiaan ja loi mukavan välittömän fiiliksen ruukkikylään.

PetriS Chocolate Roomin lisäksi kannattaa tutustua Terhon kyläravintolassa, jossa toimii myös kyläpaahtimo. Samasta pihapiiristä löytyy myös Kylä eli Mathildedalin kyläpanimo. Pienpanimo-oluita on mahdollista nauttia useammassakin paikassa, esimerkiksi Terhossa ja Mathildedalin kartanossa. Lisäksi niitä voi ostaa kotiin juuri Terhon sisäpihalta tai kartanosta. Tuolla kartanossa kannattaa ehdottomasti käydä muutenkin, se oli tosi hieno paikka ja siellä on myös artesaanileipomo.

 

Hirmunen ja Kyösti museokierroksella Mathildedalin ruukissa.

 

 

Kyläravintola Terhon pitsat

 

Mathildedalin kartanossa on artesaanileipomo.

 

Mitä ostoksiin tulee, niin kyläravintola Terhon vieressä on myös mattokauppa – Jussi osti täältä mulle ihanan maton synttärilahjaksi. Kylän ytimessä eli sataman läheisyydessä löytyy myös useita ihania putiikkeja, joista omat suosikkini oli Antiikkiliike Huldan Puoti sekä Second Chance.

Ja koska Mathildedalissa on myös omat kylän alpakat, joihin voi käydä tutustumassa aitauksen vieressä, kannattaa tutustua myös Ruukin Kehräämöön. Bongattiin myös Alpaca Lane -niminen katu sekä Alpaca Beach. Hauska idea.

Mathildedalin ruukkikylä on upea. Ihana. Sympaattinen. Ja silti sopivan rauhallinen. Suosittelen käymään. 

 

 

Second Chance

Huldan Puoti

 

 

 

 

Mitä mieltä oot Mathildedalin ruukkikylästä, aika ihana eikö?

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

24 Comments on “Mathildedal ja PetriS Chocolate Room – lähimatkailun helmiä

 1. Ihanaa että löysitte Mathildedalin! Oon sattumoisin Salosta kotoisin, joten tuolla on tullut pyörittyä aika paljonkin. Salo on siitä erikoinen paikka, että itse kaupunki on aika tylsä ja kuollut, mutta sen lähiympäristöstä löytyy vaikka mitä! Vime vuosina tuo suloinen Matildan kylä on todella lähtenyt nousuun ja pieniä yrityksiä näyttää nousevan kuin sieniä sateella. Kyläläiset järjestvät välillä myös tapahtumia, kuten venetsialaisia. Ihanalta näyttää myös tuo majatalo! Omia suosikkeja Matildassa on myös nuo alpakat sekä Mathildan Marina -ravintola, joka on aivan satamassa veden äärellä. Siellä on huikeeta kalakeittoa ja kivat näkymät merelle 🙂

  1. Eikö, oli kyllä tosi kiva päästä tänne! Kuulin paikasta ekan kerran vasta viime vuonna, kun kuultiin että ystävän äiti on perustanut oman b&b:n tänne. Alpakat oli kyllä hauskoja kanssa. Mun suosikki oli se kartano, Alpaca Lane ja sit tää b&b. Marina pitää laittaa korvan taakse tulevia matkoja ajatellen.

 2. Wau mikä paikka! Niin kauniin valoisat huoneet ja sisustus kertakaikkiaan kaunis! Wau. Samoin tuo sisustus koko paikassa. Ihania ideoita. Rakastan itsekin suklaata kovasti, joten tuo olisi petollinen paikka minulle. 😀
  Tällaisista kohteista on kiva kyllä lukea.

 3. Wau tosiaan, mikä paikka! Kiitos kannustavasta vinkistä tutustua tuohon seutuun lähemminkin. Teijolla olen kyllä käynyt, mutta Mathildedal on kumma kyllä käymättä. Ehkä siksi, että olemme kulkeneet Teijolla päiväretkillä, jolloin patikkareitit ovat riittäneet. Kaunista seutua kaiken kaikkiaan! Ja ihanat kuvat sulla.

 4. Siis apua, miten suloinen paikka! Ihanasti laitettu huoneet ja tilat muutenkin, just sellainen mukava moderni twist mutta vanhaa kunnioittaen. En ollut ikinä kuullut tästä paikasta, joten ihana löytää postauksien kautta itselleni tuntemattomia paikkoja.

 5. No nyt on kyllä houkuttelevan näkönen paikka! Ja nälkäisenä noiden ruoka/herkkukuvien näkeminen saa kyllä kuolan valumaan, toivottavasti kotona on ruoka valmiina kun sinne pääsen 😀

 6. Siitä taitaa olla pari vuotta, kun olen käynyt täällä viimeksi. Tiesin, että sitä kehitetään hurjasti, ja kyllä se myös näkyy. Paikallinen pubi on myös hauska. Siellä on aika todella pysähtynyt.

  1. Ilmeisesti 1-2 vuoden aikana on kehitystä tapahtunut paljon ja Mathildedalin kylän suosio on noussut. Suosio ei kuitenkaan oo pilannut tunnelmaa ja täällä oli paljon rauhallisempi ja autenttisempi tunnelma kuin vaikkapa Fiskarsissa. Onks se pubi siis just tuo kyläravintola Terho vai joku muu?

 7. Oi nenä! <3 Olen käväissyt Mathidedalessa muutama kesä sitten ja paikka lumosi jo silloin alpakkoineen. Mutta en tiennyt, että tällaisiakin helmiä tuohon kylään kätkeytyy nykyään, ihan törkeän ihana tuo majoituspaikkanne! Tuonne on kyllä ihan pakko päästä uudestaan!!

 8. Luin Mathildedalista reilu vuosi sitten jonkun pienen lehtijutun ja paikka jäi kaivelemaan, mutta en kuitenkaan tullut tarkemmin tutustuneeksi, millaisesta paikasta on oikeastaan kysymys. Täähän täytyy laittaa heti kotimaan matkailulistalle!

 9. Mathildedal on ollut tänäkesänä mahtavasti esillä – ihanaa, kun uudet paikat löydetään (jopa joukolla). Tosin suklaafanina ei olisi pitänyt lukea tätä postausta näin nälkäisenä 😀

 10. Pohditaan juuri minne voisi reissata koiran kanssa ja täältä löytyi oikein hyviä vinkkejä

  Kyösti on riemastuttavan näköinen kaveri 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *