KOTIMAA

Mikä elämys: Oulankajokea pitkin meloen kansallispuistossa

Kesälomalla teimme kahden yön täsmäiskun Oulangan kansallispuistoon, jossa päämääränpää oli Pieni Karhunkierros, mutta tämän reissun yllättäjä olikin upea melontaelämys Oulankajoella. Kuusamossa sijaitsevasta Oulangan kansallispuistosta löytyy upea ja monipuolinen luonto, josta pääsee täydellisesti nauttimaan esimerkiksi kanootin kyydissä 25 kilometrin verran Kiutakönkäältä Jäkälänmutkaan.

Oulangan kansallispuistosta löytyy useampi melontareitti ja meille Kiutaköngäs-Jäkälänmutka -reitti valikoitui siksi, että se oli sopivan leppoisa reitti sekä matkan varrella oli yöpymismahdollisuuksia. Oulankajoelta löytyy myös vaativampia reittejä, mutta koiran kanssa en halunnut lähteä kaatuilemaan kanootin kanssa ympäri, joten meidän reitti oli erittäin hyvä valinta.

Kyseinen melontareitti sopii myös ihan aloittelijoille sekä perheen pienemmille, virtaukset oli todella maltilliset vaikka lähtöpaikalta 325 metrin päästä löytyy upea Kiutakönkään koski. Samalla reissulla kannattaa ennen melontaa käydä ihastelemassa näitä koskia, ne on todella vaikuttava näky.

 

Kiutakönkään kosket

 

 

Meidän reittikartta

 

Vuokrattiin yhden yön reissulle kanootti Oulangan leirintäalueelta, hintaa kanootille tuli 100€. Kauhisteltiin aluksi tätä hintaa, mutta siihen kuului myös kuljetus takaisin Kiutakönkäälle sekä märkäpusseja kanoottiin, joten hinta oli hyvin kohtuullinen. Soitettiin saman päivänä aikana kanooteista ja saatiin vielä hyvin kanootti hommattua lyhyelläkin varoitusajalla.

Tältä 25 kilometrin mittaiselta matkalta löytyy kaksi laavupaikkaa sekä yksi autiotupa. Koska autiotupa on suositun Karhunkierroksen varrella, päätettiin suosiolla lähteä teltan kanssa liikenteeseen ja melottiin Sirkkapuron laavulle (14,8 km) yöksi. Saatiin olla aivan omassa rauhassa, sillä Oulankajoella vilahti meidän lisäksi espanjalainen perhe. Seuraavana päivänä melottiin Alaniemen laavulle (21,5km), jossa pidettiin lounastauko.

 

 

 

 

 

 

Porot jolkotteli meidän leiripaikan ohitse.

 

Jos laavut, telttailut tai autiotuvat ei oo sun juttu, niin Oulangan leirintäalue vuokraa myös 150 eurolla Aitaniityn puolivälistä matkaa. Tähän hintaan kuuluu siis kanootit, aittaniitty sekä sauna. Kyllä sauna. Aluksi 25 kilometriä kuulosti suhteellisen pitkältä, mutta se meni todella nopeasti ja kivuttomasti. Yleensä tuo matka mennään samana päivän aikana (5-7h), mutta me haluttiin jakaa se kahteen osaan tuon telttailun takia.

Oulankajoen melonta oli todella upea kokemus, jota kyllä suosittelen kaikille Oulangan kansallispuiston retkeilijöille. Kansallispuistosta sai ihan erilaisen kuvan joelta käsin. Matkan varrella oli todella upeita kohtia ja erityisesti lukuisat hiekkarannat ja porojen hengailu teki vaikutuksen.

Joki oli siitä ihana meloa myös, sillä se oli todella kirkasta (95% ajasta näimme pohjan) ja suhteellisen matalaa, joka auttoi mulla siihen etten jännittänyt Kyöstin kanssa melomista. Sillä jos kaatuisimme, niin mulle yltäisi hyvin jalat pohjaan lähes koko reitin ajan ja ei olisi kuin nostaa Köpi takaisin kanoottiin.

Kallisarvoinen vinkki muille: Sirkkapurolla oli ihan helevetisti itikoita ja mäkäräisiä, joten älä lähde tälle reissulle ilman hyttyssuojaimia – etenkään räkkäaikaan. Niitä oli niiiiiiiiiin paljon tuolla, että luulin että lähellä on ampiaspesä, koska itikoista tuleva surina ja sirinä oli niin kovaäänistä. Aamulla meidän teltan ulkoeteinen oli aivan mustana näistä. Piti muutama sekunti kerää rohkeutta, että uskalsin lähteä teltasta heidän syötäväksi.

Melonta tuottaa aina niin siistin fiiliksen, kun pääsee niin lähelle kosketuksiin luonnon kanssa. Oulankajoki vetäsi monta kertaa meidät hiljaiseksi. Upea kokemus.

 

Pikku-Köpi kanootissa.

 

 

Tykkäisitkö lähteä tällaiselle yhden yön melontaseikkailulle Oulangan kansallispuistoon?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

2 Comments on “Mikä elämys: Oulankajokea pitkin meloen kansallispuistossa

  1. Hei kuulostaa kyllä ihanalta! Me käytiin viime talvena kävelemässä Oulangan kansallispuistossa ja maisemat oli kyllä kohdillaan. Joelta käsin niihin pääsee taatusti paremmin käsiksi. Tämä pitää laittaa korvan taakse 🙂

  2. Silläkin uhalla että toistan itseäni sun blogin kommenteissa, oon varmaan jo se ”voi ei miksei mulla oo matkaseuraa tällasiin, menisin heti” -vakiovastaus, mutta sanon tän silti: Voi ei miksei mulla oo matkaseuraa tällasiin, menisin heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *